Dodaj do ulubionych

Swiadectwa z "czerwonym" paskiem

20.07.18, 08:26
Świadectwa z tzw. czerwonym paskiem.
Na zakończeniu roku klas 4-6 ze zdumieniem patrzyłam na tłumy odbierające świadectwa z wyróżnieniem. W kilku przypadkach były to prawie całe klasy.
I nie wiem, czy to tak powinno być.
Bo, czy to nadal jest wyróżnienie, jeśli większość je dostaje?
Wydaje mi się, że albo średnia (4,75) uprawniająca do zdobycia "paska" jest za niska, albo otrzymywanie szóstek zbyt łatwe.

Przynajmniej w naszej szkole tak jest- a jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 08:48
      Może być tak, że łatwo dostać szóstkę, może być tak, że klasa jest mocna.
      Miałam dzieci w tej samej szkole, zawsze ilość "pasków na klasę wynosiła 3-7 na ok 25 osób. U córki ci sami nauczyciele, a w klasie na 22 osoby pasków było... 17.
      W dobrym gimnazjum, gdzie były wysokie kryteria przy przyjęciu pasków bywało po 27 na 30-osobową klasę (szóstki były tylko za tytuły laureata lub finalisty, więc góra 2-3 na łebka).
      Po prostu same ambitne i zdolne dzieciaki.

W sumie - co ci zależy, że łatwo o te paski? Przecież to miło, jak dzieci dostają za starania nagrodę, bo jednak trochę postarać się na pewno trzeba, nikt z marszu szóstek nie daje.
      • bloody_roots Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 09:43
        Po prostu nie podoba mi się, że to co ma być wyróżnieniem staje się standardem.
        Ale jasne: miło, kiedy dzieci dostają nagrodę.
        Tylko kiedy prawie cała klasa dostaje wyróznienie, to tak naprawdę ci, którzy nie dostaja, wyróżniają się na minus.
        Wydaje mi się też, że przy takiej częstotliwości wyróżnień nieuchronne jest wyróżnienie wyższego stopnia,np. za średnią z przedmiotów kluczowych( np. polski, matematyka, angielski, a nie: wf, czy religia).
    • slonko1335 Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 10:07
      przepisy się zmieniły i teraz 6 powinny być za 100 procent a średnia do paska ta sama co była gdy szóstki stawiano "za coś", to nic dziwnego i zgadzam się gdy wyróżnienie ma prawie cała klasa to nie jest to nagroda tylko piętnowanie tych którzy jej nie mają...
      • betty1984 Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 13:41
        U nas zbyt latwo dostaje się 6 na koniec roku. Moim zdaniem 6 powinna być przy średniej min.5,5 a z tego co słyszałam niektórzy uczniowie mając średnią 5,34 na koniec roku dostawali 6.
    • lucyjkama Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 13:53
      Pasek powinien być od 5,5, teraz jest za łatwo i faktycznie 3/4 klasy ten pasek ma. Gdyby było od 5,5 miałoby pasek 1-3 osoby i to faktycznie wtedy jest wyróżnienie.
      • betty1984 Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 14:10
        U nas jest tak że osoby ze średnią powyżej 5.0 są wposywani do Złotej Księgi-jest akademia z tej okazji i każdy uczeń ze średnią powyżej 5.0 wychodzi na środek i wpisuje się do Złotej Księgi. Ale moim zdaniem powinni to być uczniowie ze średnią powyżej 5.5.
        • betty1984 Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 14:15
          Był np chłopiec który z tych ważnych przedmiotów (j.polski,matematyka itd) miał cztery czwórki ale za to nadrobił to szóstkami z w-f,plastyki itd. I został wpisany do Złotej księgi...
    • stillgrey Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 20.07.18, 21:21
      Moim zdaniem najlepiej byłoby wrócić do tego co było, czyli za 100% 5, a 6 za wychodzenie ponad program i szczególne osiągnięcia. Jak inaczej wyróżnić uczniów wyjątkowo zdolnych i zaangażowanych? Obecny system oceniania jest bezsensowny i z tego powodu wiele szkół ocenia tak jak dawniej, krzywdząc przy tym naprawdę zdolnych uczniów, którzy przy dalszej rekrutacji nie mają później szansy z przeciętniakami ze średnią 6,0. Z kolei inne, kładące nacisk na wyniki stawiają 6 jak leci i wychodzą właśnie takie kwiatki jak 3/4 klasy z paskami.
      • saszanasza Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 09:40
        stillgrey napisała:

> Moim zdaniem najlepiej byłoby wrócić do tego co było, czyli za 100% 5, a 6 za w
        > ychodzenie ponad program i szczególne osiągnięcia. Jak inaczej wyróżnić uczniów
        > wyjątkowo zdolnych i zaangażowanych? Obecny system oceniania jest bezsensowny
        > i z tego powodu wiele szkół ocenia tak jak dawniej, krzywdząc przy tym naprawdę
        > zdolnych uczniów, którzy przy dalszej rekrutacji nie mają później szansy z prz
        > eciętniakami ze średnią 6,0. Z kolei inne, kładące nacisk na wyniki stawiają 6
        > jak leci i wychodzą właśnie takie kwiatki jak 3/4 klasy z paskami.

Tez mnie to dziwi i też nie rozumiem takiego wyróżniania. W 4 klasie SP świadectwo z paskiem można mieć mając trzy/cztery szóstki i resztę czwórek bodajże, albo dwie tróje i czwórkę, co Zupełnie przeczy zasadom przyznawania paska za bardzo dobre wyniki w nauce. Jeżeli ktoś wyróżnia za "bardzo dobre"(sic!) wyniki w nauce, średnia powinna być co najmniej 5,0, czyli również bardzo dobra.
        • betty1984 Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 12:52
          "W 4 klasie SP świadectwo z paskiem można mieć mając trzy/cztery szóstki i resztę czwórek bodajże"

Trzeba byłoby mieć 5 szóstek i 6 czwórek.
          • stillgrey Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 14:13
            Można też mieć tróje z polskiego, matematyki i angielskiego i nadal mieć świadectwo z paskiem...
            • betty1984 Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 14:25
              Tego własnie nie wiem napewno. Czy nie jest tak że jednak trójka (choćby jedna) nie dyskwalifikuje mimo szóstki która ją uzupełnia?
              • stillgrey Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 14:47
                Nie, ważna jest średnia. Generalnie to nawet z dwóją można mieć pasek. W rozporządzeniu MEN jest mowa jedynie o średniej i bardzo dobrym zachowaniu.
                • saszanasza Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 16:32
                  stillgrey napisała:

> Nie, ważna jest średnia. Generalnie to nawet z dwóją można mieć pasek. W rozpor
                  > ządzeniu MEN jest mowa jedynie o średniej i bardzo dobrym zachowaniu.

Dokładnie tak jest. Jest 11 przedmiotów. 3 szóstki z religii/etyki, plastyki, muzyki wystarczą, żeby mieć dwie trójki i czwórkę, lub 5 czwórek i mieć pasek, wyjdzie średnia 4,81
                  • betty1984 Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 16:36
                    No to trochę bez sensu. Jakakolwiek trójka powinna dyskwalifikować z świadectwa z paskiem.
                    • saszanasza Re: Swiadectwa z "czerwonym" paskiem 21.07.18, 16:39
                      betty1984 napisała:

> No to trochę bez sensu. Jakakolwiek trójka powinna dyskwalifikować z świadectwa
                      > z paskiem.

Też tak uważam, miałoby to sens, gdyby, tak jak kiedyś szostki stawiać za szczególne osiągnięcia albo zwiększyć średnią do czerwonego paska, przynajmniej do 5,0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka