Dodaj do ulubionych

Komunia...

07.12.04, 22:36
Dziś na zebraniu w szkole większość rodziców była za tym, żeby dzieci poszły
do Pierwszej Komunii w strojach dowolnych. Cóż, właściwie się tego
spodziewałam, co robić. Głową muru nie przebiję, od lat Komunia jest atrakcją
ze względu na oprawę, a nie wymiar duchowy. Wolałabym, żeby dzieci poszły do
Komunii w skromnych jednakowych strojach, ale... Ale ja właściwie nie o tym.
Siadłam sobie do komputera i chciałam przejrzeć sukienki komunijne on line,
ale nie znalazłam wiele, a większość przy salonach sukien ślubnych, których
hasłem reklamowym jest "Mała panna młoda". Może znacie jakieś adresy (nie
tylko wirtualne, także realne, warszawskie wink ) sklepów albo pracowni
krawieckich, gdzie mozna dostać skromne i niedrogie sukienki? Podzielcie sie
doświaczeniem.

Pozdr. Agata
Obserwuj wątek
    • lideczka_27 Re: Komunia... 07.12.04, 22:57
      Współczuję. Żal mi dzieci, których rodzice zamożni nie są i które będą się
      odróżniać strojem od tych pięknie wystrojonych. U nas dzieci chodzą w albach,
      uważam, że ze względu na nauki Chrystusa, całą ideę tego święta jest to jak
      najbardziej OK, ale cóż... Strój, przyjęcie, komputer (już niedługo dowcipy o
      komunijnych zegarkach i rowerach odejdą do lamusa wink jakoś bardziej się kojarzą
      z tą uroczystością aniżeli spowiedź czy przyjęcie Komunii. Smutne.

Tak się refleksją podzieliłam, pomóc Ci nie pomogę, bom nie ze stolicy, ale
      doświadczenie nauczyło mnie, że warto szukać w małych szwalniach, takich
      rodzinnych interesach - salony naprawdę kosztują...

pozdrówki
      lidka
    • bczerwin1 Re: Komunia... 08.12.04, 08:07
      Mój syn miał Komunię w maju. Dziewczynki miały być ubrane w jednakowe stroje,
      co się później okazało, część była w swoich sukienkach. Dla naszego kościoła
      szyją z jakiejś pracowni na ul. Marymonckiej. Sukienki, które były szyte dla
      większości były skromne i bardzo ładne. Nie były to typowe alby, tylko sukienki
      z krótkim rękawem, kilka kwiatków (cena chyba ok. 160 zł). Naprawdę dziewczynki
      wyglądały ślicznie (mam chłopca, więc patrzę obiektywnie). Niestety nie znam
      dokładnego adresu, ale może w książce telefonicznej udałoby się znaleźć.
      Pozdrawiam
      Beata
      • cruella :))) 16.02.06, 17:00
        Dokładnie te same sukienki, z tej samej pracowni mamy w tym rokusmile
        Marymoncka 81 paw.2
    • agnieszka_azj Re: Komunia... 08.12.04, 08:56
      Fringilla napisalam do Ciebie na skrzynke gazetowa.
    • kamila77 Re: Komunia... 08.12.04, 09:10
      A nie pomyslalas o tym, zeby jednak swoja Ksiezniczke ubrac w taka typową albę?
      W koncu dowolne to dowolne smile A moze i innych rodzicow udaloby ci sie do tego
      namowic? Mieszkam na polnocy Polski i tutaj juz od dobrych paru lat dzieciaki
      idą do Komunii w jednakowych strojach (dziewczynki w skromnych sukieneczkach,
      chlopcy w jednakowych bluzach i spodniach).
      • fringilla Re: Komunia... 08.12.04, 13:33
        Owszem, myślałam o tym, żeby moją "Księżniczkę" ubrać w typową albę, ale
        stwierdziłam, że nie czułaby się dobrze, gdyby jako jedyna albo jedna z
        nielicznych była ubrana w taki nietypowy niestety strój. Zwłaszcza, że zapewne
        najchętniej poszłaby w spodniach ta moja "księzniczka"... Pójdzie w prostej i
        skromnej sukience.

I tak będzie miała przerąbane, bo nie dostanie komórki, komputera ani roweru...
        Na szczęście ma raczej dobrze poukładane w głowie, więc nie da sobie zrobic
        wody z mózgu koleżankom. Rozważałam całkowite zakazanie rodzinie kupowania
        prezentów, ale stwierdziłam, że jakieś pamiątkowe może dostać: medalik, Biblię
        czy coś takiego, ale związanego z tą uroczystością. Stanowczo nie zgodziłam się
        aby Komunia stała się przede wszystkim kolejną okazją do obsypywania młodej
        prezentami.
        • agatka_s Re: Komunia... 08.12.04, 14:45
          Ja po komunii w zeszłym roku.

Jest jeszcze możliwość aby Komunie brać w innej parafii, takiej która podchodzi
          zdroworozsądkowo jak np u nas w parafii na Kabatach: wszyscy w takich samych
          strojach, skromnych (sukienki dziewczynek były naprawdę OK, jedyna dowolność
          była na głowie), bez zadecia itp.

Jak chcesz to prześle Ci zdjęcia jak dzieci wyglądały, i mam telefon do tej
          pracowni co szyje, własnie na Marymoncie, a gdybys byla z Mokotowa to dam
          namiary na nasza parafie, bo tu Komunia naprawde nie byla cyrkiem.

Pozdrawiam
          • bacha33 Re: Komunia... 08.12.04, 18:20
            Witam! Ja tez w tym roku szkolnym mam komunie. Tez jest problem ze strojami bo
            ksiądz dał wolną ręke ale większość chce stroje liturgiczne. Na tych zebraniach
            człowiek się tylko denerwuje, nie wiedziałam że komunia to taki problem sad
            Pozdrawiam Bacha i MMM
            Mama stronke ze strojami www.mama-i-ja.com.pl/ prosze zobaczyć.
        • lideczka_27 w kwestii prezentów 08.12.04, 17:59
          Mój mąż jest ojcem chrzestnym, w przyszłym roku szkolnym mamy w
          rodzinie "komunistkę" smile Planuję, by kupić jej złotą biżuterię: kolczyki, taką
          samą przywieszkę i łańcuszek, może jeszcze bransoletkę. Jeśli pierścionek, to
          raczej większy, by w razie czego w przyszłości mogła go zmniejszyć - z
          powiększeniem być może byłby większy problem. Obecnie złoto nie jest już tak
          drogie, planuję odłożyć na ten cel z kilku wypłat tak, byśmy jakoś mocno tego
          nie odczuli (w maju będzie już u nas trójka dzieci smile. Do tego bombonierka z
          motywem komunijnym, oczywiście kwiaty, być może album: albo specjalny na
          zdjęcia komunijne (robią naprawdę piękne, w ładnej oprawie), lub taki album-
          pamiątkę, gdzie wpisuje się życzenia gości, datę, godziny uroczystości, wkleja
          zdjęcia itd. Myślę o tej biżuterii przyszłościowo: gdy dorośnie, będzie mieć
          pamiątkę. Mój łańcuszek od chrzestnej czekał na mnie tyle lat, teraz noszę go i
          bardzo lubię. Nie chcę dawać pieniędzy, bo rodzice prawdopodobnie wzięliby je
          na bieżące wydatki, albo kupili dziecku co tam mają w planie i z pamiątki nici.
          Natomiast mam kłopot z chłopcem - nie jest to nasz chrześniak, na Komunię (w
          maju 2005) prawdopodobnie pojedzie tylko mój mąż z najstarszą latoroślą, ja z
          maluchami zostanę w domu. Czy mamy chłopców mogłyby podsunąć jakiś pomysł na
          prezent? Może Wasi synowie dostali coś interesującego, coś, co ich ucieszyło?
          To bratanek mojego męża, chciałabym, by mu było miło, by był zadowolony z tego
          prezentu, z drugiej strony chciałabym się zmieścić w 100, 200 zł, bo jeszcze
          podróż dojdzie i wątpię, byśmy mogli jakoś zaszaleć z wydatkami...

pozdrówki
          lidka
          • mharrison Re: w kwestii prezentów 08.12.04, 18:23
            Mó syn bardzo się ucieszył z aparatu fotograficznego. Sam robił zdjęcia podczas
            obiadu i poobiedniego spaceru. I chyba można się zmieścić w 200PLN.
        • cruella Re: Komunia... 16.02.06, 17:01
          Moje dziecko również nie dostanie komórki, roweru ani komputera.
    • pio1303 Re: Co do alby? 09.12.04, 01:16
      Witam serdecznie!
      Moja Michaśka też ma w przyszłym roku komunię. W naszej parafii wszystkie dzieci
      są ubierane w alby. Muszę przyznać, że nie interesowałam się tym dotychczas.
      Jakie dodatki obowiązują do alby? Co ubrać w chłodniejszy dzień? Czy stosuje się
      pelerynki jak do sukienek?
      Proszę o pomoc
      Ela
      • kamila77 Re: Co do alby? 09.12.04, 08:53
        Dziewczynki maja zazwyczaj torebeczki na rozaniec i modlitewnik oraz wianiuszek
        na glowie. W chlodnijeszy dzien - pelerynki albo biale, rozpinane swetry.
      • agatka_s Re: Co do alby? 09.12.04, 10:07
        pio1303 napisała:

> Czy pio w nicku oznacza ze z parafii Ojca Pio ? (bo ja tak)

Ale nie o tym..., z doświadczenia stwierdzam,że dziewczynki im skromniejsze i
        im bardziej dziewczece a nie wyfiokowane, czy wykoronkowane tym poprostu
        ładniej wygladają . Panienki 8 letnie w lokach i futrach, czy umalowane (bylo
        takich kilka) wygladaja karykaturalnie ! Zwykłe fryzurki i wianki wygladaja
        najlepiej.

U nas sporo było wiankow z prawdziwych kwiatow, i akurat ta fantazja (bo
        niektore byly naprawde przesliczne i przykuwajace uwage) bardzo mi sie podobala.

Byly tez rozne pelerynki, narzutki ale najlepiej wygladaly (akurat przez caly
        tydzien bylo piekielnie zinmno) dziewczynki w zwyklych prostych bialych
        sweterkach. Aha u nas byl zakaz rekawiczek, torebek i innych zbednych
        ozdobników.

A ja to mialam calkiem super bo mam chlopaka, cieple ubranie pod spod i z
        glowy !!!!
        • kammma prosta sukienka 10.01.05, 10:12
          Mam dwie córy, z czego starsza była u Pierwszej Komunii Św. 2 lata temu, a
          młodsza idzie w tym roku.
          u mnie w parafii proboszcz wdał rodzicom wolną rękę, delikatnie dajac do
          zrozumienia, by było skromnie a nie w stly Panna Młoda.
          ja mojej córce kupiłam sukienke prostą, coś w stylu józefinki. Nawet na mój gust
          było za duzo tiulu , jak juz poszłyśmy odebrać, ale Pani krawcowa powiedziała,że
          mui tak byc, bo by sie przyczepiało do nóg. W sumie córka była zachwycona.
          Poza tym wiedziała,że nie sukienka jest najważniejsza, a przyjęcie Pana Jezusa.
          w tym roku młodsza córka chyba pójdzie w tej samej sukience, ewentualnie trochhę
          poprzerabiam, bo jest szczuplejsza.
          Jesli chcesz moge ci przesłac adres tej krawcowej, hgyłam naprawdę zadowolona.
          kammma
        • aga_wa1 Re: Co do alby? 24.03.06, 14:09
          Czy pio w nicku oznacza ze z parafii Ojca Pio ? (bo ja tak)
          a to jest nas wiecejsmile)
          i nasz super proboszczsmile który jakos nie dawal do zastanowienia nad fiokamismile
          i nikt nie dyskutowałsmile
          w sumie to lepiej-to komunia, rzadzi "mistrzceremoni" w tym przypadku ksiądz i
          ma swoje wymaganai.
          nie podoba się, mozna skorzystac z innej parafii...
          a apropos fioków -"wystrojone" na tle "skromnych" to rzecz wzgledna....nie wiem
          czy gorzej nie wyglada pannica skąpana w "pianie"tiulu i koafiura na głowie.
    • ewamonika1 Re: polecam :-) 10.01.05, 10:44
      Witaj,
      moja córka szła do komunii w ub. roku. Wszystkie dzieci miały szyte alby w
      firmie przy ul. Marymonckiej.

Załączam link ze zdjęciami. Wg nas i gości Kasia wyglądała ślicznie, a była to
      b. prosta alba.

pozdr. ewa

link: www.bamax.pl/asortyment.htm
    • szymanka Re: Komunia... 11.01.05, 10:29
      U nas w parafii proboszcz zarządził głosowanie w kwestii strojów sugerując
      jednolite. Niestety nie wszyscy rodzice zgodzili się na takie (1/3 się
      wyłamała) więc dzieci pójdą do komunii w dowolnych strojach. Już słyszałam
      rozmowy typu: gdzie i po ile są koronkowe parasolki smile
      Na szczęście ja mam chłopca, uff smile

Interesuje mnie, jak wygląda u Was kwestia opłat komunijnych?
      U nas składka wynosi 80 zł (nie bardzo wiem na co, prawdopodobnie wchodzi w to
      pamiątka) + 30 zł na kwiaty do wystroju kościoła.
      Zakładając, że do komunii w "jednym rzucie" idzie około 100 dzieci, łatwo
      policzyć, że kwiaty będą kosztować 3.000 zł. Hmmm....
      • agatka_s Re: Komunia... 11.01.05, 10:52

No tak zawsze żłowałam że mam chłopca i nie mogę go "stroić" ale podczas komuni
        się "nawróciłam"...

U nas było bardzo drogo 100 PLN jak zrzutka na rózaniec, ksiązeczki, medalik,
        obrazek itp itd

100-200 na kwiaty i prezent dla Księdza (teoretycznie ile kto może, ale w
        praktyce takie widełki ustalono), jakieś 150 na stroje, no i chyba 50 na piknik
        przed komunią, bo u nas Komunia była 2 dni, w sobotę bez rodzin ani innych
        gości-tylko dzieci i rodzice, taka rzeczywiście pierwszy raz, nie w strojach,
        na spokojnie, ze świecami, bardzo to było ładne i podniosłe- po tym był piknik
        dla dzieci i rodziców z grillem i zabawami, no a w niedzielę cała ta szopka z
        rodzinami i prezentami- w niedzielę już się nie wzruszałam, ale w sobote łzy mi
        ciekły.
    • mamalgosia Re: Komunia... 11.01.05, 11:04
      Moja znajoma szyła dla córeczki u najzwyklejszej krawcowej. prostą, prześliczna
      sukienkę.
      • klaryma Re: Komunia... 11.01.05, 11:47
        U nas 70 zł. - w to wchodzi medalik, różaniec, ksiażeczka do nabożeństw oraz
        dekoracja kościoła. Przeraziła mnie natomiast informacja o prezencie dla
        ksiedza?! U nas dzieci do Komunii przygotowuje siostra zakonna, rzeczywiście
        wypada jej podziękować, ale jak? Chyba bukietem kwiatów...Ale jeszcze o tym nie
        rozmawialiśmy z rodzicami. Fajny pomysł z tym piknikiem i komunia tylko dla
        dzieci i rodziców. U nas niestety na jednej mszy bedą trzy klasy (pewnie ok. 60-
        ro dzieci), wiec nie sądzę, aby był jakikolwiek podniosły nastrój.A szkoda.
    • ewamonika1 Re: Komunia... 16.02.05, 09:08
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2554727.html
      e.
    • monikka102 Re: Komunia... 17.02.05, 22:56
      Moja córka przystępuje do Komunii w maju tego roku. Zamówiłam jej ładną i
      bardzo skromną sukieneczkę w firmie mieszczącej się w Mrągowie. Wejdź na
      www.pierwszakomunia.pl . Tam sa w większości alby, ale i dwa modele
      sukieneczek. Można zamówić też dodatki - rękawiczki, torebkę, pelerynkę.
      Cena "kompletu" nie jest szokująca (sukienka 99 zł, pelerynka 39 zł, rękawiczki
      9 zł i torebka 5 zł - ceny z grudnia). Są tez stroje dla chłopców. Mam już w
      domku zamówiona sukienkę, dośc dobry jakościowo materiał i wykonanie. Jestem
      zadowolona z wyboru. Moja córka też smile. Pozdrawiam. Monika
      • meelka Re: Komunia...- strój 16.02.06, 15:51
        BArdzo dziękuję za adres pracowni z ulicy MArymonckiej. Gdyby ktoś jeszcze
        dysponował jakimiś namiarami na krawcową szyjącą sukienki komunijne w Warszawie-
        proste i eleganckie to bardzo proszę podzielcie się. Kiedy powinnam składać
        zamówienie??? Pewnie ze dwa miesiące wcześniej. Muszę zadzwonić i zapytać...
        Pozdrawiam
        • agnieszka_azj Re: Komunia...- strój 16.02.06, 18:08
          Pracownia "Jowika" ul. Dobra 53 (róg Lipowej, koło BUW), tel. (022) 8268810, 0-
          603 160 488
          W zeszłym roku za prostą i śliczną sukienkę z karczkiem z gipiury zapłciłam ok.
          200 zł. Wg opinii obserwatorów wink)) Zosia w tej sukience wyróżniala się
          spośród swoich koleżanek "szlachetną prostotą".
          • verdana Re: Komunia...- strój 16.02.06, 19:33
            Ja jestem za jednolitymi strojami. Najmłodszy na szczęście już sie "załapał" na
            jednolite komże.
            Z tym, że przed jednym chciałam przestrzec. Nie przesadzajcie ze "szlachetną
            prostotą", o ile stroje są dowolne. Znam dziewczynkę, która matka ubrała w
            piękną, prościutką sukienkę - kostiumik. Rodzice byli zachwyceni.
            Dziewczynka mniej. Całą komunię myślała tylko o sukience. Minęło 11 lat, a ona
            ciagle pamięta z komunii jedynie tę wyrózniajacą ja "prostotę". Matka osiagnęła
            cel dokładnie przeciwny do zamierzonego - sprowadziła komunię do kwestii
            stroju.
            Najlepiej, gdy dziecko się nie wyróżna - ani "prostotą", ani "elegancją". Wtedy
            jest szansa, że pomyśli o wydarzeniu, nie o ubraniu.
            • agnieszka_azj Re: Komunia...- strój 16.02.06, 21:17
              Verdano, to byla normalna sukienka komunijna tylko bez nadmiaru ozdób. Góra z
              gipiury, dół gładki plus trzy kwiatuszki. Podobała się zarówno Zosi, jak i jak
              koleżankom.
    • lika13 Re: Komunia... 16.02.06, 19:39
      Ja wprawdzie nie doradze gdzie sukienkę kupić ale sie chcialam wypowiedziec w kwestii strojówsmile

To jak wygladaja dziewczynki to tylko kwestia rodziców i ich dobrego gustu te wszystkie "bezowate" panny wygladaja po prostu śmiesznie/żałośnie.
      Ja akurat byłam za dowolnym strojem poniewaz nie podobają mi sie alby,a mój syn absolutnie sie nie dałby namówic na komunie "w sukience"smile,ale nie miałam tego dyematu poniewaz u nas na pierwszym spotkaniu ksiadz powiedział ze komunia jest zbyt waznym wydarzeniem by sie chandryczyc o cos tak banalnego jak stroje i nalezy wziać równiez pod uwagę fakt że niektóre rodziny wielodzietne mają juz jakies stroje komunijne dla swych pociech i jakiekolwiek ujednolicanie będzie sie wiazało jednak z wydatkami.
      Poszly dzieci różnie i w sukienkach i w garniturkach i albach i w lakierkach i chłopiec w adidasach....(biedna rodzina) ale uroczystosci to nie odebralo splendoru i uduchowienia,a komunie dawał im biskup i to jego załozenia byłysmile
      • klaryma Re: Komunia... 16.02.06, 19:54
        U nas wiekszosc dziewczynek (cala klasa poza trzema) mialy wlasnie te
        sukieneczki z Jowiki z gipiurowym karczkiem. Nie bylo w ogole zadnych dyskusji
        ani komentarzy na temat sukienek wsrod dzieci. Doszlam do wniosku, ze to chyba
        bardziej mamy sie przejmuja tym strojem i rozbudzaja niepotrzebne emocje niz
        same dzieci. Te trzy pozostale dziewczynki mialy wlasnie sukienki typu beza,
        ale nie sluyszalam od corki, aby ktorakolwiek z pozostalych dziewczynek sie tym
        przejela.
        • agnieszka_azj Re: Komunia... 16.02.06, 21:14
          No właśnie - ja też chciałam namówić rodziców na jednakowe sukienki (skoro o
          strojach liturgicznych wogóle nie mogło być mowy), ale też się nie udało sad
          Te z Jowiki sa naprawdę ładne - eleganckie, ale nie w stylu bezy. Odcinane są
          nie w pasie tyko wyżęj - taki styl empirowy i dzieki tego każda dziewczynka w
          tym dobrze wygląda. I ta chudsza i ta grubsza.
    • nisar Re: Komunia... 17.02.06, 09:50
      Młoda była u Komunii trzy lata temu. Kochający rodzice oczywiście nie zgodzili
      się na alby - była dowolność.
      Sukienkę kupiłyśmy w Warszawie w pawilonach na Jana Pawła II. Mają kilka wzorów
      i szyją na miarę wybrany wzór.
      Młoda zawsze piszczy do typowo bazarowych strojów, więc byłam pełna obaw.
      Wybrała najskromniejszą w całym sklepie. Wyglądała ślicznie i dziewczęco.
      Niemniej tanio nie było (o ile pamiętam około 600 złotych).
      Tak naprawdę ładny biały materiał na młodziutkiej dziewczyneczce załatwia
      wszystko - i tak wygląda jak królewna.
      Mam nadzieję że uda Wam się pogodzić Wasze wyobrażenia w tej kwestii.

Pozdrawiam
      • anmanika Re: Komunia... 17.02.06, 11:46
        Moja szła do komunii w sukience szytej na Marymonckiej jak zresztą cała grupa.
        Dziewczynki wyglądały ślicznie w tych sukieneczkach. Prezentów fikuśnych nie
        dostała. Medalik, Biblię i zegarek na rękę. Jedyny luksus to obiad w
        restauracji który wszyscy chwalili. Ceremonia w kościele śliczna i doskonale
        zorganizowana.
    • halpa Re: Komunia... 17.02.06, 22:02
      www.burda.pl/?sub=czytelnicy/nowosci/wiecej&ID=24 w tym numerze BURDY są
      ładne sukienki i garniturki do komunii
    • zebra12 Na Allegro moażna kupić za grosze ładne sukienki 18.02.06, 16:07
      Widziałam dzis właśnie jakąś za około 100 zł. To cena alby. Warto zajrzeć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka