Dodaj do ulubionych

Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka?

30.03.05, 11:44
Jest dość "Misiowaty" (jak to się mówi na ten typ budowy) i troszkę powolny (
piłka nożna odpada no chyba , że stanie na bramce smile) )ale za to
bardzo "żywy" i dlatego potrzebuje zapisać go na jakieś zajęcia ,na których
się troszkę wyszumi no i może uelastyczni trochę swoje ciałko. Myślałam o
karate lub coś w tym stylu. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • dagbe Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 30.03.05, 12:10
      Karate moim zdaniem jest za bardzo kontaktowe. Jednak grupy dziecięce mają
      gimnastykę z elementami karate i to zdaje egzamin. Ze swojej strony polecam
      Aikido - przewroty, pady, zejścia z linii ataku. Kiedyś była już dyskusja na
      podobny temat - jej tytuł to chyba "judo czy karate". Poszukaj w archiwum.

Pozdrawiam,
      Dagmara
    • agatka_s Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 30.03.05, 12:10
      Co my na to, to chyba ma znaczenie drugorzędne. Ale co na to twój syn,
      zdecydowanie pierwszorzędne.

zapytaj jego jaki sport by chciał uprawiać, bo bez jego chęci to nawet i
      najcudowniejsze nasze rady na wiele się nie zdadzą.

a tak w ogóle to ja polecam pływanie...
      • gosbi Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 30.03.05, 12:40
        Problem w tym, ze on chciałby "wszystko" i najlepiej "już"...Tak zwany
        słomiany zapał do wszystkiego... Myśli, ze jak zapisze się na modelarstwo to
        po 2 zajęciach będzie projektował myśliwce...

Na basen chodził pół roku. Zapisaliśmy go rok temu na zajęcia z nauki
        pływania. Po paru miesiącach już kręcił nosem bo "ciągle trzeba było pływać
        na plecach"...pociągneliśmy to jeszcze pare tygodni ale jak chodzenie na
        basen zaczynało być karą a nie nagrodą to zrezygnowaliśmy całkiem...
        • anmanika Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 30.03.05, 12:54
          Trzeba w leb i zawlec na silewink
          Serio, to tak u mojej cory przebiegaly lekcje gry na pianinie, znudzily sie
          dosc szybko ale wloklam ja tam za wlosy. Po jakims czasie znowu sie jej
          spodobalo.
          No i teraz chodzi do szkoly muzycznej i uwielbia muzyke, zobaczymy jak dlugo.
          • gosbi Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 30.03.05, 13:05
            No właśnie! Czasem też mi się wydaje, ze warto by było stanowczo zadecydować
            że "ma chodzić" i już...Ale z drugiej strony na siłę kazać dzieciakowi robić
            coś czego mu się nie chce...No nie wiem....
            • aka10 Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 30.03.05, 16:46
              Z plywaniem jest akurat tak,ze to trzeba potrafic.Tez swego czasu slyszalam
              marudzenie,jak trzeba bylo na szkolke jechac,ale w tym wypadku sie nie
              poddalam.Potem skonczylo sie narzekanie,byla szkolka na roznych poziomach, az
              do ostatniesz grupy zaawansowanej,gdzie tylko w zasadzie cwiczylo sie technike
              plywania.Dziecko przed pojsciem do szkoly plywalo,skakalo z trampoliny,mialo
              zaliczone lekcje ratownictwa (na swoim poziomie,oczywiscie).Jadac na urlop nad
              morze,czy jesli przy hotelu sa baseny, nie trzeba caly czas sie trzasc,ze
              plywac nie umie.Nauka plywania jest na pewno dla dobra dziecka i warto
              powalczyc.Pozdrawiam.
        • agatka_s Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 30.03.05, 13:05
          gosbi napisała:

> Problem w tym, ze on chciałby "wszystko" i najlepiej "już"...Tak zwany
          > słomiany zapał do wszystkiego... Myśli, ze jak zapisze się na modelarstwo to
          > po 2 zajęciach będzie projektował myśliwce...
          >
          > Na basen chodził pół roku. Zapisaliśmy go rok temu na zajęcia z nauki
          > pływania. Po paru miesiącach już kręcił nosem bo "ciągle trzeba było pływać
          > na plecach"...pociągneliśmy to jeszcze pare tygodni ale jak chodzenie na
          > basen zaczynało być karą a nie nagrodą to zrezygnowaliśmy całkiem...

1. na tzw słomiany zapał, to chyba nie ma rady, trzeba mu pozwolic sprobowac,
          az w koncu "załapie" to co mu sie podoba (no moze tez byc tak, że nic mu sie
          nie spodoba- no i trudno tak tez bywa)

2. co do basenu, to mieliscie chyba kiepskiego trenera. Dobry, potrafi nawet
          najwiekszego lenia i "strachulca" zachecic do wody. Pewnie ze pierwsze 1/2
          roku to spokojne oswajanie z woda, chlapanie i powolne chowanie glowy pod wode,
          a nie od razu plywanie- jak by mnie z marszu kazali plywac, to ja tez bym sie
          zniechecila, a jeszcze nie daj boze jak inne dzieci juz plywają, a ja jeszcze
          nie.

aha dobrze tez jak moglby cos robic w towarzystwie, bo to zawsze jakos
          mobilizuje. piłka nożna to akurat wiekszosci chlopcow odpowiada, i jak lubi to
          niech stoi na bramce, w koncu jakiś następny Dudek musi urosnąć...

ale ja Ci powiem z wlasnych licznych doswiuadczen (i swoich jako dziecko, i
          swoich z moim dzieckiem), nic na sile bo skutek jest odwrotny, dziecko sie
          zniecheca, buntuje, a w przypadku np plywania moze to sie skonczyc nawet fobią
          na całe życie (ja wode omijam z daleka, bo w dzieciństwie mnie wrzucano do
          basenu jak nie chciałam plywac). Mój syn mnie na złość "bojkotował" jazde na
          nartach przez 3 lata, a w tym roku (po jakis 3 latach gdy już jeżdzi normalnie)
          byliśmy razem i ja niestety już za nim nie nadążam, choć sama kiedyś jeździłam
          zawodniczo. Nareszcie mam kumpla na narty, a myślałam że mam ofermę...

pozdrawiam

• wwww_wwww Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 13.05.05, 11:38
          Ulegliście presji dziecka, jak byście przetrzymali jego kryzys (to naturalne w
          tym wieku), to byłby sukces, a tak problem...
        • cruella Gosbi:) 13.05.05, 15:13
          Twój syn najwidoczniej zauważył, że łatwo można wpłynąć na zmianę Waszej
          decyzji. Wie, że jak pomarudzi i pokręci nosem to zrezygnujecie.

Mój starszy taki jest. Przeszliśmy już przez karate, modelarstwo (mąż jest w
          tym temacie zapaleńcem, ja też w wolnych chwilach coś kleję), grę na
          instrumencie. Wszystko mu się nudziło, zanim dobrze się zaczęło.
          W końcu zapisałam go na basen. Na początku chodził i marudził. Dopiero, gdy
          zobaczył efekty, przestał kręcić nosem. Ja zaś za każdym razem powtarzałam
          (może niezbyt mądrze ale poskutkowało): zapłaciłam za trzy miesiące to
          przynajmniej wykorzystaj. Na kolejne trzy miesiące chodzi już z chęcią.

smile
          • gosbi Re: Gosbi:) 14.05.05, 08:07
            tez tak uwazam ale "mądry Polak po szkodzie". Dla swoich dziecie zawsze chce
            się jak najlepiej. Jesli miał iść z płączem na zajęcia to pomyślałam: "Zaraz!
            Przecież to ma być zabawa, radość...satysfakcja a nie płacz i stres..." Teraz z
            perspektywy czasu wiem , że przeczekanie trudnego okresu bylo możliwe gdybyśmy
            się nie ugięli.
    • wwww_wwww Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 13.05.05, 11:36
      Jęzeli chodzi o karate, to w przychodni AWF stwierdzili, że można urawiać od 13-
      go roku życia!
      Polecam ćwiczyć w domu z dzieckiem (np. brzuszki, pompki i przysiady) i namówić
      syna na bieganie, a zajecia dodatkowe, to lepiej jakies języki obce...
      • nchyb Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 14.05.05, 13:42
        Mimo stwierdzeń poprzedniczek - polecam właśnie karate. Mój syn chodzi, zaczął
        w wieku od ok. 7 lat ( w naszymklubie przyjmowane są dzieci od 6 lat). Chodzi
        na kyokushinkai (to jednao z najbardziej kontaktowych karate), ale dzieci - do
        osiągnięcia ok. 6 kyo - średnia 11-12 lat) nie mają walk, nastawienie jest
        głównie nakata, czyli pokazówki technik, stylu, ruchów itp. w pojedynkę.
        Pierwsze dwa lata - to głównie gimnastyka ogólnorozwojowa, z delikatnym
        rozciąganiem, i wspomnianymi pozycjami.
    • wwww_wwww Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 18.08.05, 10:45
      Może lepiej zamiast karatu już lepiej aerobik czy ostatecznie gimnastykę
      artystyczną! Co reszta na to!

• pianino_keyboard naukę gry na pianinie 03.02.06, 00:32
    • nie_mowie Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 18.08.05, 11:45
      proponuje wejsc na stronke palacu kultury
      www.pm.waw.pl/
      i dobrac jakies zajecia do zainteresowan.
      poza tym (w roku szkolnym) domy kultury tez maja bogata oferte na poszczegolne
      dzielnice.
    • fruttini Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 19.08.05, 16:18
      wiem, ze to nie jest zbyt popularne zwlaszcza jesli chodzi o chlopcow. Ja
      zapisalam mojego na zajecia taneczne. Na poczatku krecil nosem ale teraz nie
      chce slyszec o opuszczeniu zajec! W Mazowieckim Centrum Kultury na Elektoralnej
      prowadzi te zajecia 2 mlodych ludzi. Sa to glownie tance ludowe, ale nie tylko.
      Poza tym zwlaszcza na poczatku dzieciaki sie glownie bawiasmile)) Mysle ze to
      stereotyp ze tylko dziewczynki moga chodzic na tance. A potem na zabawie czy
      dyskotece umiejetnosc jak znalazl!
      Gdybys miala jeszcze jakies pytania to sluze pomoca (@)
      • verdana Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 19.08.05, 17:24
        Dla mnie słomiany zapał w tym wieku to bardzo prawidłowy etap rozwoju.
        Jak dziecko ma się dowiedzieć, co lubi, a czego nie, jesli nie spróbuje? Dorosły
        mniej wiecej wie, na co się decyduje, a dziecko nie. Tak wiec jego zmiana zdania
        i zmiana nastawienia to cenna nauka - ma czas poznać różne rzeczy, różne
        dziedziny. Czasem to lepsze niż konsekwencja - bo pozwala znacznie więcej
        dziedzin poznać "osobiscie".
        Ja zmuszałabym dziecko tylko do zajęć koniecznych dla zdrowia lub nauki
        (gimnastyka korekcyjna czy angielski). Nie widzę żadnej potrzeby i dobrych stron
        konsekwentnego zmuszania do chodzenia na zajęcia, których nie znosi.
        • maryland1 Re: też polecam zajęcia taneczne 23.08.05, 08:56
          Mój syn chodzi właśnie na zajęcia z tańa ludowego do domu kultury. Jak pisze
          fruttina - nie jest to tylko taniec ludowy, ale także gimnastyka, zajęcia
          ogólnorozwojowe. Na początku synek chciał rezygnować, bo mu nie wychodziło.
          Wypróbowaliśmy mało pedagogiczną metodę: już zapłaciłam, wykorzystaj chociaż
          to. Ale teraz, jak się wciągnął - nie może doczekać się "tańców". Zauważyłam,
          że synek nabrał większej pewności siebie (występy na scenie robią swoje wink),
          ma lepszą koordyncję, lepszą kondycję.
          W zespole spotkał świetnych kolegów! Pani, która prowadzi zajęcia jest
          uwielbiana przez dzieci!! Jak dla nas same plusy!!!! Polecam!
          • ardzuna Re: też polecam zajęcia taneczne 03.02.06, 19:43
            Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten wątek smile Nie wiedziałam, gdzie w wwie sa
            prowadzone tańce ludowe dla dzieci. Kurczę, na razie chodzimy na sporo zajęc i
            nie ma tego gdzie wetknąć, ale będę pamiętać!
    • saba76 Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 04.02.06, 20:05
      moja corka na dodatkowe zajęcia chodzi na plywalnie- Między szkolny klub-
      trenuj ą i startują w zawodach miedzyszkolnych. Razem z cóka jednym z
      najleprzych dzieci jest "misiowaty" kolega. dodam jeszcze raz jest jednym z
      najleprzych mimo postury- moze warto- a dzieci mają 6-7lat
      • goonia Re: Jakie zajęcia dodatkowe dla 8 latka? 15.02.06, 18:13
        Tez polecam plywanie, swietny sport. Nie jestem jednak zwolenniczka zmuszania
        do czegokolwiek. Moj syn probowal juz wielu sportow, jedne lubi bardziej inne
        mniej. Wyszlismy z zalozenia ze warto poprobowac kilku rzeczy ( nie na raz
        oczywiscie) a z czasem bedzie mogl wybrac to co lubi najbardziej. No i sa
        sporty sezonowe, w zimie obowiazkowo narty, latem - nadal probujemy ustalic czy
        pilka czy tennis, plywanie caly rok. Taekwondo - dobrze mu zrobilo na
        koncentracje i dyscypline, ale pewnie dlatego nie lubil i po roku
        zrezygnowalismy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka