Dodaj do ulubionych

tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz...

IP: 213.157.194.* 26.06.02, 21:50
...a teraz zamiast czuc sie szczesliwa, czuje sie po prostu CHORA!
Moja kochana fasolka zaczyna 5 tydzien, a juz zdazyla dac mi do wiwatu. Boli
mnie wszystko - piersi, nogi, krzyz, nie moge w nocy spac, czuje mdlosci od
rana do wieczora, na tyle silne, ze przestalam wychodzic z domu. Mam wiecznie
pelny brzuch, ktory uciska watrobe, zapchane jelita, ciagle mi sie odbija.
Jednoczesnie caly czas musze cos jesc, inaczej jest mi niedobrze, nie zjem,
jeszcze gorzej - wymiotuje zolcia. Zamkniete kolko. Na sama mysl o tym, ze mam
polknac witaminy itp, a jest tego niemalo, robi mi sie mdlo. Wszystko wokol
mnie wkurza, reklama w TV, szum za oknem, upal na dworze. Siedze - niedobrze,
leze - tez zle, chodze - kreci mi sie w glowie.
Jak sobie z tym poradzic? Przeciez czekaja mnie jeszcze ciezsze dni przez
nastepne 8 miesiecy sad( Wiem, ze mdlosci powinny ustapic za jakies 7 tygodni.
Piszac to wszystko, czuje sie podle, powinnam tryskac radoscia, a nie narzekac,
tyle lat czekalismy na to malenstwo...
Obserwuj wątek
    • Gość: Insomnia Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 26.06.02, 22:44
      Nie za bardzo przesadzasz? Takie rozczulanie się nad sobą do niczego nie
      prowadzi. Wiele kobiet przez to przeszło i jakoś sobie z tym poradziły (sama
      byłam w ciąży 2 razy). Dolegliwości mijają i radość z narodzonego dziecka jest
      tak wielka, że się o nich od razu zapomina. Że nie wspomnę już o kobietach,
      które by wszystko oddały, by przejąć wszystkie Twoje dolegliwości i móc czuć w
      sobie małą rosnącą kruszynkę. Mam nadzieję, że Ci to wszystko minie i zaczniesz
      się cieszyć najpiękniejszym darem. Dla pocieszenia moja teściowa musiała 4 razy
      wysiadać z autobusu z powodu wymiotów w drodze do pracy każdego dnia przez 9
      miesięcy (tak jej mój mąż dał się we znaki!). W większości jednak przypadków w
      drugim trymestrze ciąży dolegliwości mijają i ciąża staje się prawdziwą
      przyjemnością. Czego i Tobie życzę.
    • roseanne Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... 26.06.02, 22:47
      no tak, nikt nie mowil, ze ciaza to pestka.
      Odpoczywaj ile sie tylko da.
      Jedz, malo ale watrosciowe produkty.
      pewnie Ci jeszcze upaly dokladaje swoje? - letni prysznic powinien pomoc.
      miej sie dzielnie
    • esther Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... 27.06.02, 09:15
      To nie jest rozczulanie sie nad soba, sama przez to przechodze. Pierwsze
      tygodnie byly wlasnie takie jak piszesz, bole, zgagi, potworne zmeczenie, zlosc
      na otoczenie. Co wcale nie zmienia faktu ze strasznie sie ciesze bo troche
      czekalam na te ciaze. Hormony sprawiaja ze latwo sie irytujesz, wsciekasz o
      wszystko i krzyczysz na wszystkich. To jest normalne. Pociesz sie tylko, ze to
      mija powoli, ok 12 tygodnia. ja jestem w 13, widzialam moja dzidzia na USG,
      fizyczne dolegliwosci przeszly zupelnie (od ok tygodnia), czuje sie SUPER.
      Mnostwo energii, maly brzuszek sie pojawiasmile Dopiero teraz zaczynam w pelnie
      czuc jaki to piekny stan! Miesiac temu mialam inne zdaniesmile
      Badz cierpliwa dla samej siebie, po prostu tak jest w pierwszych tygodniach!
      Powodzenia!
    • kanna Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... 27.06.02, 10:52
      Według tego, co w różnych mądrych książkach piszą, to Twoje ciało zachowuje się
      wręcz modelowo. W trzecim miesiącu powinno to wszystko ustąpić (może poza
      zaparciami), ale też pojawią się najprawdopodobniej całkiem nowe dolegliwości.
      Tak to juz jest skonstrułowane, nikt Ci chyba nie obiecywał, że ciąża to okres
      bez żadnych niefajnych momentów?
    • vereen Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... 27.06.02, 11:08
      Bardzo Ci współczuję objawów. Myślę, że powinnaś się czymś zająć i dużo ruszać
      pochrupując pieczywka ryżowe. Ja w obu ciążach miałam tyle zajęć, że pozwalało
      mi to zapomnieć o dolegliwościach a póżniej było już wspaniale.smile))
    • Gość: Ola Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.06.02, 17:16
      Najtrudniejszy jest wlasnie poczatek, pozniej bedzie lepiej. Zapewniam cie.
      Twoj organizm na razie przestawia sie na nowe tory, a to kosztuje sporo
      wysilku. Glowa do gory. Wkrotce bedzie lepiej. Pozdrowka i gratulacje.
    • mary_ann Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... 27.06.02, 18:54
      To nie jest żadne uzalanie sie nad sobą, przeciez naprawde czujesz sie marnie i
      trudno, żebys wszystko znosila na okrąglo z usmiechem. Pocieszyć Cie moge tak -
      pierwszy trymestr naprawdę kiedyś mija (słowo! - też trudno było mi w to
      uwierzyć)i wcale nie jest powiedziane, ze czekają Cię gorsze rzeczy - nuby
      dlaczego? Ja fatalnie znoszę pierwszy trymestr, a potem z każdym dniem jest
      coraz lepiej, troszke przyciężko na końcu, ale jak za duzo nie przytyjesz, to
      nic strasznego. Trzymaj się, odliczaj dni do (zapewne) 12 tygodnia i...
      gratulacje przede wszystkim smile))
      • Gość: Ktoś Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.02, 11:32
        No rzygać się chce jak czytam wypociny jakiejś przewrażliwionej madame. Pokolenia
        przez to przechodzą a ona pitoli trzy po trzy.
        Idź do lekarza głupia ciotko, może coś ci poradzi.

• mary_ann Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... 29.06.02, 16:01
          Gość portalu: Ktoś napisał(a):

> No rzygać się chce jak czytam wypociny jakiejś przewrażliwionej madame. Pokolen
          > ia
          > przez to przechodzą a ona pitoli trzy po trzy.
          > Idź do lekarza głupia ciotko, może coś ci poradzi.

Gratuluję dobrego samopoczucia. Gratuluję odwagi pouczania kogoś, kto rzyga na
          przykład co 20 min przez 24 godziny na dobę, przez kogoś, kto nie rzygał w ciąży
          ani razu. Gratuluję tej radosnej bezproblemowej pewności, że wie się na pewno, o
          czym się mówi. Gratuluję niesłychanej wrażliwości na czyjeś problemy (także te
          nie znane z autopsji i niezrozumiałe), subtelności porównywalnej chyba tylko z
          uczuciowościa nogi stołowej. Gratuluję ciepłego stosunku do otoczenia,
          przejawiającego się między innymi w starannym doborze słów, tak, aby nie sprawić
          przykrości bliźniemu. Gratuluję wyrafinowanej kultury osobistej wreszcie i
          niebotycznego poziomu polemik. Gratuluję niesłychanej wręcz umiejętnosci
          nasycenia jadem i żółcią każdego użytego wyrazu. We wszystkich wyżej wymienionych
          kategoriach pozostaje Pan(i) dla mnie niedoścignionym wzorem.

Jak Panu(i) niedobrze, jak Pan(i) pisze, to niech się Pan(i) spokojnie wyrzyga i
          raczej nie udaje sie do lekarza, bo on niewiele Panu(i)zapewne pomoże. Pomoc może
          Pan(i) sobie sam(a), ew. może przyda się wsparcie jakiejś dobrej duszy? Ale
          zapomniałam, wsparcie Panu(i) niepotrzebne, przecież Pan(i)nigdy i nigdzie
          nie "pitoli"...
          >

• czarna_pantera_102 Re: mary_ann 02.07.02, 13:27
            aleś ty głupia

• mary_ann Re: mary_ann 05.07.02, 01:06
              czarna_pantera_102 napisał(a):

> aleś ty głupia
              >

Kłaniam się w pas, po raz kolejny powalona poziomem polemiki w wykonaniu
              Szanownej Pani/Szanownego Pana
          • Gość: Kasia czarna pantera IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 16:05
            Do tej pory byłam święcie przekonana, że przynajmniej to forum pozbawione jest
            chamstwa.Cóż człowiek uczy się przez całe życie.
            • Gość: Ola Re: Kasia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.07.02, 16:57
              To forum rzeczywiscie jest OK i relatywnie mniej jest tu takich czarnych
              panter. Co oczywiscie nie oznacza ze i tu nie moga sie pojawic. Nalezy takie
              glosy po prostu ignorowac. Pozdrawiam.
            • czarna_pantera_102 Re: Kasia 02.07.02, 18:20
              Chamką to raczej ty jesteś.

• Gość: Kasia Re: Kasia IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 19:37
                Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem zanim nazwiesz kogoś chamem ,
                dziecinko.Nie nazwałam ciebie chamką , tylko napisałam że to forum było
                dotychczas pozbawione chamstwa.A ty włazisz nagle i zaczynasz wyzywać Bogu
                ducha winnych ludzi.Zastanów się nad tym co wypisujesz i jak nie masz nic
                ciekawego do powiedzenia na w/w temat , to znikaj stąd w trybie szybkim.
    • Gość: Mama Re: tak bardzo czekalam na te ciaze, a teraz... IP: *.umwp.pl / 192.168.1.* 03.07.02, 09:44
      Gość portalu: ak napisał(a):

> ...> Jak sobie z tym poradzic? Przeciez czekaja mnie jeszcze ciezsze dni przez
      > nastepne 8 miesiecy sad( Wiem, ze mdlosci powinny ustapic za jakies 7 tygodni.
      > Piszac to wszystko, czuje sie podle, powinnam tryskac radoscia, a nie narzekac,
      >
      > tyle lat czekalismy na to malenstwo...
      >

Juz tu inni pisali, wiec tylko potwierdze - choc trudno w to uwierzyc, okolo 3-4
      miesiaca poczujesz sie lepiej. Mysle, ze oprocz OGROMNYCH zmian hormonalnych, ma
      znaczenie wlasnie to, ze tak dlugo czekalas na to dziecko i spodziewalas sie, ze
      w ciazy bedzie super, bo tak bardzo jej pragnelas. Ale to nie tak. Jedne kobiety
      znosza to lepiej, inne gorzej. Ja tez umieralam w 1 trymestrze. Ale potem bylo
      juz lepiej. Jedynie koncowka byla trudna ze wzgledu na duzy przyrost wagi.
      Wierze, ze jest Ci bardzo ciezko. Rob wszystko co sprawia Ci przyjemnosc i jezeli
      masz na to ochote i Ci to pomaga, rozczulaj sie nad soba i skupiaj sie na sobie.
      Jestes ciezarna i wolno Ci. Niektorzy mowia, ze przesadzasz i nie Ty pierwsza
      spodziewasz sie dziecka. I co z tego!!!! To Twoja ciaza i Twoje przezycia. I masz
      do nich prawo.To jest NAPRAWDE ODMIENNY stan i nic nie jest takie, jak wczesniej.
      Uwazaj na siebie i sie nie forsuj tylko dlatego, zeby ktos Ci nie powiedzial, ze
      przesadzasz. Trzymaj sie dzielnie, niedlugo bedzie lepiej smile)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka