roseanne Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 03.05.05, 20:01 jedno tak, jedno nie Odpowiedz Link Zgłoś
czarrrna Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 13:42 Moja córeczka ma 4 lata i 3 miesiące i umie od jakiś 2 mieś. wiązać. Ja jej nie uczyłam, zawdzięczam to przedszkolu Zielona Ciuchcia w Warszawie-tam dzieci uczą się wiązać poprzez zabawę na zabawkach edukacyjnych ze sznurowadłami od najmłodszej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 03.05.05, 20:52 Nie martw sie, w koncu sie nauczy Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 03.05.05, 21:07 Moje dzieci umialy,musialy sie nauczyc przed pojsciem na "6-cio latki".Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 03.05.05, 21:23 A co innego potrafi zawiązać? (kokardę lali, czy coś takiego). Jeśli chcesz ją nauczyć, to proponuję, abyś stanęła ZA NIĄ i na jej bucie pokazywała. Bo stojąc na przeciwko, to trochę trudniej W końcu się nauczy, nie martw się. Pozdrawiam Zona Odpowiedz Link Zgłoś
anuszkaa Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 03.05.05, 22:05 Niestety nic nie wiąże na kokardkę, jedynie na tz. krzyż. Ale dzięki za cenną uwagę, by przy demonstracji stanąć za nią! Odpowiedz Link Zgłoś
maak3 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 00:34 w tym wypadku pozostają buty na rzepy )) śa takie zabawki edukacyjne dreniane buciska = płaskie albo nie i na nich można poćwiczyć Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 04:12 Moja corka wiazala w wieku 4 lat, ale moj syn ma ponad osiem i do tej pory tylko buty na rzepy ). Jak kiedys bedzie musial sie nauczyc, to sie nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 11:13 Mój syn (5,7) nie potrafi a na próby nauczenia reaguje protestem. Nosi buty na rzepy. A jak to jest, jak ja byłam mała to była to umiejętność wymagana do zerówki - a teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 12:40 antonina_74 napisała: > A jak to jest, jak ja byłam mała to była to umiejętność wymagana do zerówki - a > > teraz? bo jek byłas mała, to wszystkie buty były na sznurówki ;o))) czyli wiązanie sznurówek równało się samodzielnością w ubieraniu się ;o) poważniej: nie widzę uzasadnienia takiego wymagania... moja Duża, bardzo sprawna manualnie (rysowanie, lepienie, origami, szycie...) nauczyła się wiązać sznurówki pod koniec drugiej klasy z wielkim trudem od kiedy miała 4 lata, co roku zabieraliśmy się za to, i za nic na świecie nie szło ;o) (pomimo, że generalnie dziecko też chciało się nauczyć) (mogę domniemywać, że jakby istniały tylko sznurowane buty, to by się nauczyła wcześniej, bo jest uparta i bardzo samodzielna) a Średni (lat 7) sznurówek wiązać nie umie, i licho wie, czy kiedykolwiek się nauczy (na razie guziki rozpina, ale nie zapina...), i co, miałby do szkoły nie pójść? (jakby wszystkie buty były na sznurówki, też by nie umiał, nie ma szansy...) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 14:55 > a Średni (lat 7) sznurówek wiązać nie umie, i licho wie, czy kiedykolwiek się > nauczy (na razie guziki rozpina, ale nie zapina...), i co, miałby do szkoły nie > > pójść? > (jakby wszystkie buty były na sznurówki, też by nie umiał, nie ma szansy...) Wygląda na to że Kuba też do szkoły nie pójdzie spodnie wkłada jakby wkładał ośmiornicę do siatkowego worka guziki to czarna magia, ostatnio nałożył kurtkę do góry "nogami" - kaptur wisiał na dole - i zdziwił się dopiero jak nie znalazł suwaka tam gdzie go szukał... umie włożyć majtki i t-shirt pod warunkiem że pokażę gdzie jest przód. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 05.05.05, 06:47 > znalazł suwaka tam gdzie go szukał... umie włożyć majtki i t-shirt pod > warunkiem że pokażę gdzie jest przód. He, he, moj poznaje po metce, ale ja perfidnie wszystkie metki obcinam, bo sie robia nieprzyjemne po kilku praniach. Cale szczescie szkolna koszula zapinana jest na guziki, to wiadomo gdzie przod ). A, umiejetnosc za- i odguzikowania osiagnelismy nie tak znow dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
agula42 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 05.05.05, 11:43 Mój sześciolatek ubierani ma juz za sobą z wyjatiem upartego guzika w spodniach. A o wiązaniu sznurowek nawet nie ma mowy-ratuja nas buty na rzepy albo wsuwane. Odpowiedz Link Zgłoś
regata7 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 13:00 mój ma 9,5 i co prawda umie, ale nie cierpi i nadal nosi buty na rzepy nauczył się chyba dopiero w pierwszej klasie (na butach piłkarskich, specjalnie po to kupionych ) Ja też bardzo długo nie mogłam się nauczyć, wtedy to była rozpacz (latem sandałki na klamerki, zimą botki wsuwane, ale pozostałe... tragedia - zawiązywała mi siostra raz, a ja potem zdejmowałam i zakładałam bez rozwiązywania A później tak rozwinęłam zdolności manualne, że już w drugiej klasie robiłam na szydełku, zaczęłam szyć, a później opanowałam jeszcze makramę więc nie masz się co przejmować Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 04.05.05, 22:12 Tak, od piątego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
agnisiaz Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 05.05.05, 14:22 moja 6 latka tez nie umie aga Odpowiedz Link Zgłoś
anuszkaa Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 05.05.05, 20:40 Czyli moja córcia nie umiejąc wiązać kokardek, nie odstaje za bardzo. A już mnie straszyli dysleksją. Uffff... Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 10.05.05, 22:48 He he to moja tez dyslektyczka...5,5 roku i dopiero się uczy... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Nie umiał 11.05.05, 08:33 Mój syn w tym wieku nie umiał, kupowałam buty na rzepy. Zaczął wiązać ok. 8 lat, w szkole. Żadnej traumy z tym związanej nie miał, większość kolegów w jego klasie też uczyła się w wieku podobnym. Przeważały wcześniej właśnie zapięcia na rzepy. Dlatego nie przejmuję sięmoim młodszym syniem, który w wieku prawie 5lat też ma buty rzepowe. Ale o dziwo, koleżanki z klasy syna, w większości kokardki już w wieku 7 lat wiązały. Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 11.05.05, 08:36 cora , 5lat i 10 mc probuje ,ale nic nie wychodzi ważne ,zeby nie zniechecić ,a próby były nie wymuszone Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: czy wasze 6 latki wiązały na kokardkę sznurow 11.05.05, 09:29 Mój synek nauczył się jak poszedł do zerówki,bardzo szybko to mu poszło i w sumie to ja ani mąż go nie uczyliśmy.Czyli miał wtedy lat 6 i 4 miesiące.Na wszystko przychodzi czas. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś