Dodaj do ulubionych

Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania wzrost

IP: 212.106.152.* 02.07.02, 22:09
Moja córka jest bardzo wysoka (11,5 lat - 170cm wzrostu). Zaproponowano kurację
estrogenową mającą na celu powstrzymanie procesu wzrostu, niestety nie udało
się uzyskać od lekarzy wyczerpujących informacji dotyczących przebiegu kuracji
oraz jej ewentualnych następstw. Może ktoś ma wiedzę lub doświadczenia w tym
temacie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Canon Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania wzrost IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.07.02, 00:06
      Musisz koniecznie zwrocic uwage na jej diete. Napewno zaprzestan karmienia ja
      kurczakami i temu podobnymi potrawami zawierajacymi duzo hormonow.
    • Gość: Canon Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania wzrost IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.07.02, 00:08
      Kuracja estrogenowa na zatrzymanie wzrostu? Chyba odwrotnie, na przyspieszenie
      dojrzewania. Ja bym raczej na to nie poszla.
      • Gość: mamusia Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania wzrost IP: *.proxy.aol.com 03.07.02, 08:37
        moze jest jakis zwiazek ? moze zenski organizm przestaje sie wysilac na wzrost
        jezeli zaczyna dojrzewac plciowo ?
        ale ja tez bym sie 2 razy zastanowila, gospodarka hormonalna to delikatna
        sprawa, raz wytracona z rownowagi moze dlugo jej nie odzyskac (inna sprawa ale
        pewna analogia : wtrakcie kuracji na bezplodnosc mojej kuzynce lekarze
        zatrzymali hormonalnie okres, nie miala go przez 11 lat, z pelnymi objawami
        klimakterium).
        poza tym od dawna podejrzewa sie dzialanie rakotworcze estrogenu na gruczoly
        mlekowe. to dlatego <poza szczesciem rzecz jasna smile))))> warto rodzic dzieci i
        dlugo je karmic piersia - wtedy skraca sie okres w zyciu, kiedy estrogen dziala
        na piersi. dlatego rowniez wczesne miesiaczkowanie zwieksza ryzyko zachorownia.
    • Gość: babette Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania wzrost IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.02, 18:30
      Zaufalam lekarzom i moja corka od ok pol roku dostaje zastrzyki hormonalne na
      zatrzymanie wzrostu i procesow dojrzewania.Gdy miala niecale 8 lat urosla dosc
      niespodziewanie bardzo mocno,do tego znacznie powiekszyly sie piersi i pojawilo
      owlosie.Po wykonaniu wszystkich badan: m.innymi rentgen kosci reki,badanie
      poziomu hormonow w krwi oraz tomografia komputerowa, profesor endokrynolog
      przepisal hormony majace zahamowac te procesy. Wytlumaczono mi, ze zaniechanie
      ingerencji w jej mlody organizm przyniesie wiecej szkody niz dobrze dobrana
      kuracja hormonalna....
      Mialam takie same watpliwosci jak Ty,szukalam rady wszedzie,gdzie tylko sie
      dalo:u innych lekarzy,w ksiazkach i internecie...dalam sobie wszystko dokladnie
      wytlumaczyc,rozmawialam nawet z rodziciami dziewczynki po tej samej kuracji.
      Najwazniejsze to znalezc kompetentnych lakarzy,najlepiej specjalistow w tej
      dziedzinie z doswiadczeniem,ktorym mozna zaufac!Ktorzy w przystepny sposob,dla
      laikow wytlumacza Ci wszystkie za i przeciw....
      To zaden hokus-pokus! W dzisiejszych czasach mozna zaufac medycynie!

• 3szczypawiczka26 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.10.15, 12:41
        Witam,od Twojego wpisu minelo sporo czasu,ale mam prosbe,czy mozesz podac mi namiary na lekarza,ktory podjalby sie kuracj hormonalnej.mam 9 letnia corke,ktora bardzo szybko rosnie,juz teraz ma ponad150 cm wzrostu,my z mezem jestesmy wysocy,,wiem,ze wysokim w zyciu nie jest wcale latwo,ja nadal mam kompleksy,chce uchronic przed tym corke.bylam u kilku lekarzy na Slasku,ale kazdy odsyla mnie z niczym,twierdza,ze to geny i nic nie poradza.Jestesmy z Czestochowy.prosze o pomoc.mojail prywatny szczypawiczka26@wp.pl. bede ogromnie wdzieczna
        • aguar Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.10.15, 12:54
          A zdajesz sobie sprawę, że córka może zacząć mieć kompleksy właśnie z tego powodu, że Ty nie akceptujesz wysokiego wzrostu i uważasz, że to jest coś z czym trzeba coś zrobić. I że Ty sama masz kompleksy, bo Ci kiedyś ktoś dla Ciebie ważny wmówił, że z Tobą jest coś nie tak. Zabierając jej szanse na wysoki wzrost możesz pozbawić jej możliwości na sukcesy np. w modelingu czy sporcie. Zamiast szukać endokrynologa, lepiej poszukaj dobrego terapeuty dla siebie.
        • ga-ti Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.10.15, 17:09
          150 cm to naprawdę aż tak dużo? Zwłaszcza, że odziedziczyła 'wysokie' geny?
          Poza tym nie wiem, czy zatrzymywanie wzrostu, który jest jak najbardziej 'naturalny', jest w porządku, czy to zdrowe?
          Moje dzieci są wysokie, córka 7 lat i 140 cm, syn 11 i ponad 160 i jakoś mnie to snu z powiek nie spędza. Zawsze byli wysocy, geny też mieli po kim odziedziczyć, w siatkach od początku na górnej granicy, jedynie co, to pilnujemy, żeby się nie garbili. A i dodam, że o ile córka jedna z najwyższych, to syn wcale nie, od pierwszej klasy było miej więcej 6 wysokich dzieciaków, teraz dołączają następne.
        • silje78 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.10.15, 18:22
          Nie doszukuj sie problemow. Zwlaszcza, ze corka jest zdrowa. Mkja osmiolatka ma 147cm. Ma po kim rosnac. Co prawda jest pod kontrola endokrynologa, ale tylko profilaktycznie. Nie bylo wzmianki o tym by podawac jej hormony.
        • nevada_r Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.10.15, 20:42
          Weź zostaw dzieciaka w spokoju, hormony niewiele pomogą, a możesz tylko zaszkodzić! Największy problem będziesz miała, jak dziecko odziedziczy po tobie twoje idiotyczne kompleksy, bo będzie cierpieć jak ty przez całe życie! Daj jej spokój i nie wmawiaj, że wzrost to problem!

Lekarze ci mówią, że się nie da nic zrobić, a tyś się uparła. uncertain
        • magia Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 27.10.15, 00:45
          OSZALALAS??????
          Moja ma 9 lat i 150cm, stopę rozmiar 38 i w życiu mi nie przyszło do głowy, żeby to hamować, zwłaszcza, że ja tęz niska nie jestem.
          Dziecko będzie miało kompleksy, gdy ty jej je przekażesz.
          Polecam psychoterapię dla ciebie, nie dziecka.
        • agnes1312 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 07.01.18, 10:26
          Witam.udało się zdobyć Pani namiar na dobrych lekarzy ? Mam podobny problem .Córka ma 14lat 175 wzrostu i 43 stopę .nie wiem co robić .jesteśmy niedaleko Katowic
        • agnes1312 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 07.01.18, 10:35
          Ile cora ma wzrostu już ma czas obecny ? Post dość dawno był pisany.moja ma 175 14 lat i nogę 43 .znalazła Pani lekarzy też jestem ze slaska
      • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 25.10.15, 23:06
        Taaa, a za 10, 20 lat pojawi się kwestia in vitrosmile
      • wswsr Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 13.06.17, 09:39
        napisz proszę u jakiego lekarza byłaś dzieki z góry
      • wswsr Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 13.06.17, 09:40
        witam podaj proszę namiary na tego lekarza dziekuję
      • mkdd Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.08.17, 08:43
        Witaj,wiem ze trochę wody upłynęło od Twojego wpisu ale byłabym wdzięczna za kilka słów PO kuracji córci, jaki wzrost udało się osiągnąć i czy były jakieś problemy. Sama stoję przed takim dylematem i nie bardzo jest z kim porozmawiac. Wiele jest omówień na temat niskorosłosci / leczenia a tak mało o wysokorosłosci.
      • agnes1312 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 07.01.18, 10:37
        Witam pod opieką jakiego lekarza pani była z córką? Ile teraz ma wzrostu ? Moja 175 cm 14 la t i nogę 43 nie wiem co robić jestem ze Śląska
    • magkul99 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.10.15, 21:26
      Nie wiem czy cię to pocieszy, ale moja córka mając 10 lat miała 170 cm, ale wazyla aż 44 kg i do głowy mi nie przyszło chodzić z nią po lekarzach. Co więcej zawsze jej powtarzlismy, ze jest to atut i przynajmniej kazdy na nią zwraca uwagę. Teraz ma lat 16 i aż 173 cm.....,waży natomiast całe 48 kg. Ciagle słyszę że ona to ma pewnie anoreksję. ....No i tyle w tym temacie. Taka jej natura :wysoka i chuda
      • maksimum Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 24.10.15, 22:18
        Moja corka ma 170cm i uwazam ,ze jest niska.
        Najlepsze zawodniczki w tenisa maja po okolo 180cm a Maria Sharapova ma 188cm.

Branie srodkow na zatrzymanie wzrostu to czysta glupota i moze bardzo zaszkodzic.
        Przecietna wzrostu polskich siatkarek to okolo 185 cm i maja powodzenie i zadna sie nie garbi.
        • lucyjkama Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 25.10.15, 12:00
          Nie przyszło ci do głowy, że nie każda dziewczynka marzy o karierze siatkarskiej uncertain
          • maksimum Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 25.10.15, 15:38
            lucyjkama napisała:

> Nie przyszło ci do głowy, że nie każda dziewczynka marzy o karierze siatkarskiej uncertain

Przecietna Polka marzy o tym byc niska i nieatrakcyjna.

Sharapova ma 188cm wzrostu,nie garbi sie i nie narzeka na brak narzeczonych.
            • pi.xyz Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 25.10.15, 17:04
              > Przecietna Polka marzy o tym byc niska i nieatrakcyjna.

Jak rozumiem jesteś przeciętną polką skoro wiesz o czym ona marzy wink
              Widuję niskie atrakcyjne dziewczyny i średnie atrakcyjne i wysokie atrakcyjne i bardzo wysokie atrakcyjne. Widuję także niskie nieatrakcyjne dziewczyny i średnie nieatrakcyjne i wysokie nieatrakcyjne i bardzo wysokie nieatrakcyjne także.

• zjawa1 Re:Co, to za idiotyczny pomysł!! Moim zdaniem ... 25.10.15, 22:51
                wręcz skandal!!! Co, każda kobieta w tym kraju ma być karlicą -ideał 158 cm wzrostu???
                Ja miałam tyle mając równo 12 lat, w wieku 13 lat dostałam okres. W chwili obecnej mam 176cm wzrostu. To było 25 lat temu. Chcesz rozwalić dziecku gospodarkę hormonalną? Takie ,,zabawy" właśnie prowadzą do niepłodności. Zostaw ją w świętym spokoju. Lada moment będzie miesiączkować. Nawet jak dojdzie do 179 cm( w co wątpie), to będzie w miarę, wysoką modelką, ale nie jedną ze średnich czy najwyższych...Ręce opadają!
            • zjawa1 Re: maksimum 25.10.15, 23:11
              W pełni zgadzam się z Tobą, przecietna polka marzy o ,,krótkich nóżkach i dupce nisko osadzonej"smile ..Przecież od kąd sięgnąć pamiecią, dziewczynki różnie dojrzewały, nawet za moich czasów kiedy wszyscy jedli to, co obecnie nazywa się ekologicznym, bez GMO i sterydów!
              Pamiętam, ze ,,owłosione" były i 9 latki, i 10 latki. Ja, akurat byłam tą, która najpóźniej dostała pośród swych rówieśniczek okres. Genów się nie oszuka, można jedynie zrobić kaleki. Pewnie Ci ,,wybitni profesorowie" endokrynologowie węszą biznes, za parę lat, mają swoje kliniczki prywatne in vitrosmile ...
              -
              • maksimum Re: maksimum 26.10.15, 03:26
                zjawa1 napisała:

> Pewnie Ci ,,wybitni profesorowie" endokrynologowie wę
                > szą biznes, za parę lat, mają swoje kliniczki prywatne in vitrosmile ...
                -----------
                Nikt normalny nie wyskakiwalby z leczeniem dziewczynki,ktora mierzy 170 i ma wysokich rodzicow.Ja nie mialbym nic przeciwko temu by moja corka mierzyla 180cm.
                Nie wyobrazam sobie by moja corka byla wzrostu Kopacz czy Szydlo albo Oli Kwasnej lub Weronki Rosati.Nie wspomne juz o Kardashian,Shakira,Mucha czy inne konusy.

Prawdziwa kobieta to wyglada jak Nicole Kidman czy Charlize Theron.
                • zjawa1 Re: maksimum 26.10.15, 22:55
                  Chyba jestem Twoją muząsmile
                  • maksimum Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 27.10.15, 00:06
                    widzialas ten film?

xmovies8.org/watch?v=A_Million_Ways_to_Die_in_the_West_2014#video=WcM55wA2_dNIbdK1fhzrMYOj55fpDHZRFRWCmte-mqg
                    • zjawa1 Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 27.10.15, 21:28
                      Nie, ale ciekawie się zapowiada i na pewno zobaczę... Jeśli chodzi o mój wizerunek, to Charlize Theronsmile Już abstrahując od koloru włosówsmile
                      • maksimum Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 28.10.15, 15:59
                        Ja wygladam jak Albert o jasnych wlosach.
                        • zjawa1 Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 28.10.15, 22:03
                          Ja, niestety nie przepadam za blondynamisad Jeśli już jakiegoś miałabym wybrać to (młodego) Roberta Redforda. Ogólnie preferuję takie klimaty jak: George Clooney czy Antonio Banderas( też ten z minimum 20 lat wstecz). Natomiast Gorge może być nawet w chwili obecnejsmile
                          • maksimum Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 29.10.15, 15:55
                            zjawa1 napisała:

> Ja, niestety nie przepadam za blondynamisad Jeśli już jakiegoś miałabym wybrać t
                            > o (młodego) Roberta Redforda.

pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Redford
                            Robert Redford wyglada niemal identycznie jak ja,z tym ze ja jestem troche wyzszy i duzo przystojniejszy.

> Ogólnie preferuję takie klimaty jak: George Clooney

Clooney to jest niezbyt rozgarniety komediant i widzisz jaka sobie soche wzial za zone.Z samego patrzenia na nia mozna anoreksji dostac.Poza tym on jest cienki w kolcu.Przeciez widzisz ze dzieci nie ma,choc to juz jego druga zona.

> czy Antonio Banderas( też ten z minimum 20 lat wstecz).

Ten to akurat jest typowy loser.Wyglada jak syn policjanta i nauczycielki,duuuza glowa i konus ma tylko 174 cm wzrostu w butach.Typowe dziecko z biednego bario.

> Natomiast Gorge może być nawet w chwili obecnejsmile

Widze,ze leciesz na kaske,choc on mial jeden dobry film.

www.youtube.com/watch?v=ivzVgsR2yEc
                            • zjawa1 Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 29.10.15, 21:47
                              Zaznaczyłam, że młody Robert, a Ty linkujesz jego wizerunek tuż nad grobemsmile
                              Co, do żony Georga, faktycznie dziwna sprawa, wydaje mi się, że on nadal woli swoją świnkę od niejsmile
                              I dalej, może być w chwili obecnej, bo nadal jest wg. mnie seksowny i jakoś tak ładnie starzeje sięsmile
                              Ogólnie patrzę na twarz faceta oraz jego posturę. Lubię ciemnowłosych i ciemnookichsmile
                              Nie wiem jaki mają stan konta, bo średnio mnie to interesuje-mam swoje pieniądzesmile i starcza mi na wszystkie, moje fanaberiewink
                              • maksimum Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 30.10.15, 03:16
                                zjawa1 napisała:

> Zaznaczyłam, że młody Robert, a Ty linkujesz jego wizerunek tuż nad grobemsmile

Robert jest wiecznie mlody,to ikona.

> Co, do żony Georga, faktycznie dziwna sprawa, wydaje mi się, że on nadal woli s
                                > woją świnkę od niejsmile

W tych srodowiskach slub to czesc biznesu.
                                Chyba nie myslisz ,ze Nicole Kidman moglaby sie zakochac w takim szmatlawcu jak Tom Cruise?

> I dalej, może być w chwili obecnej, bo nadal jest wg. mnie seksowny i jakoś tak
                                > ładnie starzeje sięsmile

On jest taka sama ciota jak Cruise.Oni dobrze graja,ale jak im przyjdzie cos powiedziec czy pomyslec SAMODZIELNIE-to wychodzi poplatanie z pomieszaniem,czyli tragedia w jednym akcie.

> Ogólnie patrzę na twarz faceta oraz jego posturę. Lubię ciemnowłosych i ciemnookichsmile

Taka jest teraz moda,rowniez wsrod kobiet.
                                Modne sa ciemnowlose o brazowych oczach,a jak blondyny to tez o brazowych oczach.
                                • maksimum Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 30.10.15, 03:26
                                  Zeby nie wyszlo,ze nie lubie Clooneya,bo to rzeczywiscie dobry aktor,ale tylko aktor bo mezczyzna z niego nijaki.Dalas sie nabrac na jego granie.

Kevin Kline jest dobrym aktorem.

www.youtube.com/watch?v=QlAXZclowmI
                                  Ale juz Tom Cruise czy Banderas to sa popychadla.
                                  • zjawa1 Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 30.10.15, 22:43
                                    Z tego, co pamiętam to opisywaliśmy wizualne aspekty naszych faworytów-głównie. Nigdzie nie pisałam ,,o świetnej grze aktorskiej"smile Jeśli miałaby pod tym kontem oceniać mężczyzn z hollywoodzkich produkcji to numerem jeden jest dla mnie Jack Nicolsonsmile
                                    • maksimum Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 31.10.15, 04:28
                                      Zauwazylas chyba ze Nicholson najlepiej wypada w filmach, w ktorych gra nawiedzonych?
                                      Ja natomiast najlepiej wypadam wtedy gdy gram inteligentnych,odwaznych,przystojnych.
                                      Kazdy ma jakies swoje dobre strony.

• zjawa1 Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 01.11.15, 21:49
                                        Nie, najlepiej gra psychopatówwink A Ci są wybitnie inteligentnismile...
                                        maksimum napisał:
                                        ,,Ja natomiast najlepiej wypadam wtedy gdy gram inteligentnych,odwaznych,przystojnych.".. Żebrowskiego też bardzo lubięsmile
                                • zjawa1 Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 30.10.15, 22:40
                                  Nie ma ludzi ,,wiecznie młodych". Tak już jest, że od urodzenia każdy się starzejesmile... Dlaczego Tom,, szmatławiec" pewnie dla wielu kobiet ideał mężczyzny tak, jak dla Ciebie Nikol.
                                  Moda, modą, podobno zmienia się co parę lat. U mnie tej zmienności nie zauważyłam, jeśli chodzi o typ urody mężczyzn. Stała, niezmienna.
                                  • maksimum Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 31.10.15, 04:36
                                    zjawa1 napisała:

> Nie ma ludzi ,,wiecznie młodych". Tak już jest, że od urodzenia każdy się starz
                                    > ejesmile... Dlaczego Tom,, szmatławiec" pewnie dla wielu kobiet ideał mężczyzny ta
                                    > k, jak dla Ciebie Nikol.

Tom jest idealem dla wielu kobiet,bo on jest zniewiescialy tak jak one.Mowiac innymi slowy,latwo go okrecic naokolo kazdego palca lewej stopy.Poza tym w wysokich obcasach ma az 170cm.
                                    Nicholson-177,Matt Damon-178,Redford-179,Ja-180.

> Moda, modą, podobno zmienia się co parę lat. U mnie tej zmienności nie zauważył
                                    > am, jeśli chodzi o typ urody mężczyzn. Stała, niezmienna.

To by znaczylo,ze ty tez sie nie zmieniasz,co...nie zawsze jest najlepszym wyjsciem z sytuacji.
                                    • zjawa1 Re: maksimum -A Million Ways to Die in the West. 01.11.15, 21:45
                                      Wizualnie, to fakt nie wiele zmieniam się, ale to jest chyba raczej na plussmile Niestety większość moich rówieśniczek wygląda jak zapuszczone, otyłe monstrum. Mnie te średnio 6 lat zabierają, a mi te minimum 6 lat dodają.
          • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 25.10.15, 23:14
            lucyjkama napisała:

> Nie przyszło ci do głowy, że nie każda dziewczynka marzy o karierze siatkarskie
            > j uncertain
            Ale raczej każada, raczej będzie marzyć o posiadaniu własnego dziecka...
            Nie każda też, marzy o facecie o 30 cm wyższym od siebie, tak aby mu siegać wiadomo gdziesmile
            Przy założeniu, że taki facet przeciętny polski mierzy nie więcej niż 180 cm.
            • lucyjkama Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 26.10.15, 08:58
              > Ale raczej każada, raczej będzie marzyć o posiadaniu własnego dziecka...

Co ma wzrost do dziecka????

> Nie każda też, marzy o facecie o 30 cm wyższym od siebie, tak aby mu siegać wia
              > domo gdziesmile
              > Przy założeniu, że taki facet przeciętny polski mierzy nie więcej niż 180 cm.

Jak nie marzy o wyższym o 30 cm to sobie poszuka takiego 160 cm i też będzie dobrze wink

Osobom bardzo odbiegającym wzrostem od przeciętnego - bardzo niskim albo bardzo wysokim może być w życiu ciężej (głupie komentarze, kompleksy, dobór ubrania).
              Ja mam 173 cm (czyli nie tak znowu wiele) i znam zaledwie kilka kobiet wyższych. Obcasów niemal nie noszę bo nie lubię tak górować nad głowami koleżanek wink Szczerze, wolałabym mieć 165 cm - mój ideał wzrostu dla kobiety.
              • nevada_r Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 26.10.15, 10:40
                Podawanie hormonów dla głupiego kaprysu matki może skończyć się problemami z płodnością w przyszłości, więc czy warto?

Poza tym czego niby autorka wątku się spodziewała? Ona wysoka i mąż wysoki, myślała, że dziecko będzie kurdupelkiem? Ona się MUSI pogodzić z tym wzrostem [tym bardziej, że dziewczyna wcale olbrzymem nie jest] i nie może przekazywać swoich obsesji dziecku, bo dopiero wtedy będzie dramat.

I wiadomo, że każdy ma swój ideał urody, ale to zależy od podejścia - ja mam 1,8 m i podoba mi się, to, że góruję nad wszystkimi. Noszę wysokie obcasy i chętnie bym powitała parę dodatkowych centymetrów.
                • lucyjkama Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 26.10.15, 14:04
                  > Poza tym czego niby autorka wątku się spodziewała? Ona wysoka i mąż wysoki, myś
                  > lała, że dziecko będzie kurdupelkiem? Ona się MUSI pogodzić z tym wzrostem [tym
                  > bardziej, że dziewczyna wcale olbrzymem nie jest] i nie może przekazywać swoic
                  > h obsesji dziecku, bo dopiero wtedy będzie dramat.

Jestem tego samego zdania.
                  Kuracje hormonalne tylko w przypadku problemu zdrowotnego a nie jak cukierki bo dziecko ma geny takie jakie ma.
              • maksimum Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 26.10.15, 14:28
                lucyjkama napisała:

> Szczerze, wolałabym mieć 165 cm - mój ideał wzrostu dla kobiety.

Tak bylo 30 lat temu,a teraz mlodziez jest bardziej wyrosnieta.
                • lucyjkama Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 26.10.15, 14:49
                  Jakoś nie widać tego wyrośnięcia. Mam okazję obserwować młodzież w wieku 16-20 lat (szkoła ponadgimnazjalna) i dziewczęta powyżej 170 cm to niezwykle rzadki widok.
                  Za to często widuję chłopców mających po 160 cm.
                  • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 26.10.15, 23:06
                    No i otóż to, chcą hamować wzrost w dodatku kurdupli....No coś jest nie halo!!!
                    Tylko w Polsce takie klimaty, ja powinnam być zaniepokojona, syn lat 7 nr buta 35-w papciach, wzrost-lepiej nie pytać, wyskakuje z siaty przeciętnej... Uważacie,że hiormonami powinnam Go faszerować, tak, aby nie odstawała od przeciętnego karła?

lucyjkama napisała:

> Jakoś nie widać tego wyrośnięcia. Mam okazję obserwować młodzież w wieku 16-20
                    > lat (szkoła ponadgimnazjalna) i dziewczęta powyżej 170 cm to niezwykle rzadki w
                    > idok.
                    > Za to często widuję chłopców mających po 160 cm.
                    • betty842 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 27.10.15, 11:02
                      zjawa1 napisała:
                      > Tylko w Polsce takie klimaty, ja powinnam być zaniepokojona, syn lat 7 nr buta
                      > 35-w papciach, wzrost-lepiej nie pytać, wyskakuje z siaty przeciętnej... Uważa
                      > cie,że hiormonami powinnam Go faszerować, tak, aby nie odstawała od przeciętne
                      > go karła?

No ale akurat chłopcy to "inna inszość". Wysoki wzrost u chłopaka to akurat atut.Natomiast u dziewczynki to juz niekoniecznie. Parę osób w wątku powiedziało,ze wysokie kobiety są atrakcyjne-owszem o ile są zgrabne.Wtedy nawet mogą mieć niższego męża i wyglądają ok. Dla przykładu ja mam 175cm i jestem przy kości,coś w typie Joanny Liszowskiej (szczupła nigdy nie byłam i nie będę bo mam szerokie kości,poza tym "odziedziczyłam" figurę po mamie i babci,które też nigdy chude nie były). Tak więc o ile szczupłe i wysokie wyglądają atrakcyjnie to już wysokie i puszyste niekoniecznie (choć wiadomo wszystko zależy od gustu wink ). Moja mama ciągle mi powtarza,że mam się cieszyć,że mam dwóch synów bo oni wysocy mogą być a jakbym miała córkę to pewnie byłaby wyższa ode mnie i miałaby stopę 42 (choć w dzisiejszych czasach to nie problem-deichmann).Ale gdyby była szczupła to ja nie widziałabym żadnego problemu w jej wysokim wzroście...Wracając do tematu wątku.Mimo,że jestem wysoka i z tego powodu miałam kompleksy (choć bardziej marzyłam,żeby być szczuplejsza niż niższa smile ) to nie zdecydowałabym się na podawanie hormonów swojemu dziecku żeby zahamować wzrost (no chyba,że nie miałoby to żadnych skutków ubocznych to wtedy mooooże bym się nad tym zastanowiła).
                      • maksimum Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 27.10.15, 15:14
                        betty842 napisała:

> Dla przykładu ja mam 175cm i jestem przy kości,coś
                        > w typie Joanny Liszowskiej (szczupła nigdy nie byłam i nie będę bo mam szeroki
                        > e kości,poza tym "odziedziczyłam" figurę po mamie i babci,które też nigdy chude nie były).

W sumie szczuplosc to nie tyle kwestia wygladu co zdrowia.W wieku srednim wszystko jeszcze ujdzie,ale po 50-tce kazdy kilogram sie liczy.Moi rodzice tez byli oboje przy kosci a ja staram sie ta tradycje rodzinna przelamac.Nie jest latwo,bo przeciez niemal wszystko dziedziczymy.
                        Jak bylem mlody to bylem szczuply jak moj syn teraz,a z biegiem czasu zaczalem nabierac troche wagi.Porownujac sie do kolegow w Polsce,to jednak oni wiecej przytyli niz ja,bo w Polsce jest ta tradycja tycia z biegiem lat z biegiem dni.
                        Lekarze natomiast twierdza,ze powinno sie utrzymywac wage z mlodych lat przez...cale zycie,ale tak twierdza lekarze amerykanscy,bo polscy nie maja nic przeciwko temu by z biegiem lat tyc i stad biora sie wlasnie problemy nadcisnienia,cukrzycy,wysokiego cholesterolu itd bo nasze watroby,nerki itd nie daja sobie rady z extra kilogramami.

> Tak więc o ile szczupłe i wysokie wyglądają atrakcyjnie to już wyso
                        > kie i puszyste niekoniecznie (choć wiadomo wszystko zależy od gustu wink ). Moja
                        > mama ciągle mi powtarza,że mam się cieszyć,że mam dwóch synów bo oni wysocy mogą >być

Nie tyle o wzrost chodzi ,co o wage. Wysoki facet z nadwaga jest lepiej tolerowany niz wysoka kobieta z nadwaga.

W Polsce cukrzyce uznaje sie za chorobe nieuleczalna,a Amerykanie od dawna mowia,ze jak wrocisz do swojej wagi z mlodosci (tej szczuplej) to cukrzyca sama odejdzie.Nie zaszkodzi przy okazji troche ruchu,zamiast polskiego zamiennika "troche pifka".
                        • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 28.10.15, 21:47
                          Paradoksalnie, wole faceta równego mojemu wzrostu ale nie otyłegosmile
                      • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 27.10.15, 21:22
                        Wg. niskie ciężko zaliczać jest do ,,zgrabnych" krótkie nóżki, dupka nisko osadzona. Jest wręcz przeciwnie, u wysokiej 5 kg więcej mniej jest widocznych niż u takiej, 155 cm. Jednak dobrze piszesz ,, w Polsce", właśnie otóż to ,,w Polsce"... P.s Ja nigdy nie miałam kompleksów z tego tyułu, że jestem wysoka i zgranasmile. Być może też dlatego, że w wielu krajach nie raz szczególnie to doceniano... a właśnie ,, w Polsce" kurduple starały się nagminnie wpędzić tak zgrabne osoby jak ja, w kompleksy. To, one powinny żle się czućsmile W końcu to nie wieki średniesmile a kobieta o wzroście 155 cm ogólnie, rzec ujmują to karlica.
                      • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 28.10.15, 21:49
                        A ty Betty nie przesadzaj, Liszowska to nie Geslersmile A z tą stopą to średnio prawda, ja mam 176 i rozmiar 39smile.
                  • maksimum Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 27.10.15, 00:18
                    lucyjkama napisała:

Moj syn ma 185cm i jest ani wysoki ani niski lecz taki powiedzialbym sredni.
                  • maksimum Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 27.10.15, 00:22
                    lucyjkama napisała:

Pewno obok jakiegos getta mieszkasz.
                    • lucyjkama Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 27.10.15, 09:23
                      Wiesz, PL to nie Ameryka. Tu bieda, ludzie niedożywieni to i z rośnięciem słabo wink

>Moj syn ma 185cm i jest ani wysoki ani niski lecz taki powiedzialbym sredni.
                      Jak na faceta to faktycznie słabo. Ty chyba niski jesteś skoro masz takie maławe dzieci. No, tak, ostatecznie urodziłeś się w PL, niedożywienie itd.
                      • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 28.10.15, 21:53
                        Wg. mnie z tego, co widziałam, a widziałam pół świata, 186 cm dla faceta to wysoki wzrost! Zwłaszcza w Polsce, jakoś tych Gortatów nie widzę na co dzień, a co, jak co, ja przy moim wzroście mimowolnie zwracałam na to uwagę...Anglicy, kurduple, Hiszpiani kurduple etc... Oczywiście o Japończykach czy Chinczykach nie muszę już chyba wspominać w tym wątkusmile
                        Tak mi się zdaje, że te metr 155 w kapeluszu, jakoś koślawo postrzegają realiasmile
                        • maksimum Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 29.10.15, 16:12
                          zjawa1 napisała:

> Oczywiście o Japończykach czy Chinczykach nie
                          > muszę już chyba wspominać w tym wątkusmile
                          > Tak mi się zdaje, że te metr 155 w kapeluszu, jakoś koślawo postrzegają realia:

Zapomnialas o Bangla,Malawi czy inna Bolivia,ktorym nawet kapelusze nie pomagaja.

Ponoc najwyzsi sa Holendrzy a to pewno dlatego ze zyja w depresji i musza glowe zadzierac by widziec cos powyzej poziomu wody.
                          • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 29.10.15, 21:36
                            Napisałam o najbardziej popularnychsmile Szwedzi są wysocy i raczej zgrabnismile
                          • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 29.10.15, 21:50
                            maksimum napisał:

> Ponoc najwyzsi sa Holendrzy a to pewno dlatego ze zyja w depresji i musza glowe
                            > zadzierac by widziec cos powyzej poziomu wody.
                            To faktsmile Podobno , jak obliczono za 100 lat Holandia zniknie z mapy lądów, co chwile ich ,,zalewa" i podtapia. Kurcze, akurat w tym kraju nie byłam, mam nadzieję, że zdążę odwiedzićsmile
              • marshi Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 02.11.15, 20:56
                A ja mam 170 cm wzrostu, rozmiar 38 od 20 lat i uwielbiam obcasy :0. Nie pogardziłabym również dodatkowymi 5 cm wzrostu, no cóż.... Kocham bycie wysoką, chociaż teraz dziewczyny wyższe są... Moje dzieci chwilowo niezbyt wyrośnięte, poczekamy, zobaczymy. Ja urosłam 15 cm pomiędzy 7 a 8 klasą.
                • zjawa1 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 02.11.15, 21:13
                  I to jest najważniejszesmile Ja również, tyle że wśród tych ,,wysokich" polskich mężczyzn, ze średnią 170 cm jakoś dziwacznie podobno wyglądam ubierając obcasy ok 4 cmsmile Bo mam wtedy o 10 cm więcejwink. Co, ciekawe, facetom, to nigdy nie przeszkadzało, jedynie obiekcie miały te do 160cm w kapeluszu maksymalniesmile... Swoją, drogą ciekawe zjawisko.
                  • joanienka Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 14.06.17, 00:19
                    Wiem, że ktoś wyciągnął stary wątek ale muszę dopisać - strasznie tu są przez "zjawę1" obrażane niskie i przeciętne dziewczyny. I osoby z faktyczną chorobą - niskorosłością czy karłowatością. Niesmaczne i przykre. Czemu zawsze ktoś musi się dowartościowywać obrzucając innych przykrymi uwagami...?
                    Taka refleksja.
                    • beakarp Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 15.06.17, 22:31
                      z kolei mój cioteczny siostrzeniec ma odwrotny problem: ma 118cm a latem konczy 8 lat. Jego mama nie chce słyszeć o jakichkolwiek badaniach, czy hormonie wzrostu...jak jej przetłumaczyć że przecież u chłopaka wzrost jest istotny, i w wieku nastoletnim młody może mieć problemy z tego powodu?
                      • joanienka Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 16.06.17, 19:26
                        Dużo zależy od wzrostu rodziców i czy wzrost jest proporcjonalny z wagą. Powinien to ocenić lekarz pediatra.
    • wlazkotnaplot Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 19.06.17, 13:36
      Dziewczyny już kiedyś pisałam napiszę raz jeszcze. Z punktu widzenia 182 cm i mega długich kiedyś mega zgrabnych nóg. Wielokrotnie w młodości i nastolactwie słyszałam niewybredne aluzje na temat mojego wzrostu, proporcji (kiedy zdążyło mi się założyć spódnicę) itp. Było przykro barrrrdzo, były straszne kompleksy!!! Dziś wiem że przez kobiety przemawiała zawiść, wiem to jednak dziś kiedy mam 42 lata. Bycie wysoką nawet mega zgrabną nie jest fajne. I martwię się o córkę żeby nie była wyższa ode mnie.
    • zlababa35 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 28.06.17, 23:05
      Ale że co? Ja miałam tyle w wieku 12 lat, więc prawie tak samo. Do 15. roku życia urosłam jeszcze tylko 5 cm.
      W życiu nie bawiłabym się w żadne kuracje kobiecymi hormonami u dziecka, no chyba, ze panna by miała ok. 1,90.
      • wlazkotnaplot Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 25.08.17, 18:12
        No i tego się boję 180+
        • agnes1312 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 07.01.18, 10:46
          Witam i udało się pani coś dowiedzieć ? Moja też wysoka 175 cm 14 lat stopa 43
    • agnes1312 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 07.01.18, 10:22
      Witam.post był dość dawno . Mam podobny problem córka ma 175 i 14 lat a noge 43. Czy zastsowala Pani terapię hormonalną .jestem ze Śląska zastanawiam się nad tym też al e nie mam dobrego specjalisty . Jeszze córka okresu nie ma podobno wtedy wzrost się zachamuje.estradiol ma 42.5
      • wlazkotnaplot Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 07.01.18, 20:25
        We wrześniu córka zachorowała. Końcem października szpital 3,5 tyg, ból 2 laparoskopie. Siedząc pod salą operacyjną nic nie było ważne byle tylko wyzdrowiała. O wzroście przestaliśmy myśleć. Teraz jest zdrowa. Nadal jednak pozostaje cholerny lęk o zdrowie dziecka. Córka napomina co jakiś czas że chciałaby już nie rosnąć. Poczekam jeszcze 2,3 miesiące, zobaczę ile urośnie i pójdę do endokrynologa.
        • joanienka Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 08.01.18, 14:11
          A ja mam odwrotny problem, moja córka ma 11 lat i 146cm, dostała już okres i się martwię, że nie urośnie więcej sad Mi się wydaje, że wysokim w życiu jest łatwiej.
          • mara_nocna123 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 08.01.18, 22:06
            Monitorowałabym (koniecznie z lekarzem) jej wzrost i jeśli coś byłoby nie tak, to postarałabym się o hormon wzrostu. Sama mam 17 lat i 150cm, bo okres dostałam w wieku 9 lat i jakoś rok później przestałam rosnąć i gdyby nie ponad półtoraroczna kuracja (dalej nie dawało już efektów) prawdopodobnie nie miałabym nawet 140cm. uncertain Niestety, są skutki uboczne (osobiście odczułam tylko większe zmęczenie i dość częste zawroty głowy, ale jest ryzyko zachorowania na np. niedoczynność tarczycy [również na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że wzrost nie jest tego wart sad ]), jednak coś za coś.
            Ale przede wszystkim spytałabym córki co ona o tym sądzi, bo jakby nie patrzeć to ona będzie codziennie kłuta igłą (najczęściej przez aż 1-2 lata, ale zdarza się, że dłużej), a przecież nikt nie będzie robił tego na siłę, więc dziewczynka musi wiedzieć, że coś takiego będzie się odbywało, jakie może mieć skutki uboczne i co może dać. Sama hormon wzrostu dostałam w wieku 11 lat, więc wiem, że takie dzieci są już na tyle dojrzałe, by podjąć taką decyzję (choć osobiście w trakcie kuracji nieraz chciałam zrezygnować, ale zdawałam sobie sprawę z tego, co by to oznaczało). No i oczywiście chęć urośnięcia zadziała troszkę jak placebo, więc to też jest ważne.
            Mam nadzieję, że pomimo ponad doby bez snu napisałam to w miarę logicznie. Jeśli nie, to postaram się to poprawić po wyspaniu się. wink
            • joanienka Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 09.01.18, 11:11
              Byłam u lekarki ale zbyła mnie głupim stwierdzeniem "a co, Pani to niby wysoka?". No ja mam 164cm (mąż 180cm) to mało ale jednak więcej niż 146. Lekarka stwierdziła, że na dojrzewanie wpływu nie mamy, na pewno nic na to nie da. Mam nadzieję, że córka będzie chociaż miała te 150cm. Młodsza ma w tym roku 9 lat (w lipcu) i też już zaczyna dojrzewać (zaczęły jej rosnąć piersi i ma jakieś pierwsze śluzy na majtkach), na razie rośnie ok 1 cm/miesiąc i ma około 133cm
        • agnes1312 Re: Kto wie? Kuracja hormonalna dla zatrzymania w 08.01.18, 23:26
          Powodzenia życzę i zdrowia dla córki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka