Dodaj do ulubionych

Goło i wstydliwie

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.08.02, 10:13
Nareszcie ktoś poruszył temat nagosci w domu. Od dawna miałam
problem: czy wolno chodzic przy dziecku nago czy nie? Nikt nie
potrafił mi odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Byłam
wychowywana w domu, w którym nigdy nie widziałm rodziców nago i
potem bardzo, bardzo wstydziłam się swojego ciała. Do dziś
korzystam z przebieralni w publicznych balenach czy klubach
sportowych. Jednak odkąd zaczęłam zamykać łazienkę podczas
kapieli w domu, odtąd mój syn zaczął robić to samo. Stał się
bardzo wstydliwy. Nie wiedziałm czy to dobry czy zły objaw -
dzięki lekturze artykułu wiem, że to normalna reakcja. Nie
chciałbym, zeby syn w przyszłości był tak wstydliwy jak ja
byłam/jestem. Jednak teraz już wiem jak postępować.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Goło i wstydliwie IP: 2.4.STABLE* / 192.168.115.* 21.08.02, 19:11
      U mnie w domu nie było wielkiego ukrywania swojego ciała. Ja jednak jako
      dziecko byłam i jestem nadal bardzo wstydliwa. Pamiętam jak widziałam mamę bez
      biustonosza zawsze budziło to we mnie wstręt i odrazę. Myślałam sobie źle o
      mamie i obiecywałam w duchu, że gdy będę dorosła nie będę tak chodzić przy
      moich dzieciach. No i nie chodzę. Uważam, ze nagośc jest zarezerwowana dla
      małżonków a nie dla dzieci. Jak widzisz nie zależy to tylko od wychowania i
      wzorców w domu.
    • Gość: Patrysia Re: Goło i wstydliwie IP: *.client.attbi.com 22.08.02, 06:04
      Nalezy chodzic nago, tylko nie nalezy kochac sie przy dzieciach.
      • Gość: mewag Re: Goło i wstydliwie IP: *.stofanet.dk 22.08.02, 09:22
        Sadze, ze stopien wstydliwosci nie zalezy tylko od wychowania lecz rowniez od
        charakteru. Ja bylam wychowywana w domu bez przegiec w zadnym kierunku, nikt
        nigdy nie chodzil nago, ale zdazalo sie widziec ojca lub mame w bieliznie, choc
        raczej na krotko. Sama prowadze podobna polityke w swoim domu. A poblemow na
        basenie, gdzie wszystkie panie kapia sie pod prysznicami nago czy siedza w
        saunie, nie mam. Mialabym natomiast opory przed sauna koedukacyjna, ale to juz
        inna historia. Pozdrowienia Ewa
    • Gość: mamusia Re: Goło i wstydliwie IP: *.proxy.aol.com 22.08.02, 14:17
      nasza mala widuje nas nago - jesli np. zapomne zabrac recznika lub pizamy do
      lazienki, pod prysznicem na basenie, widywala mnie w kapieli. tak samo
      postepuje jej ojciec. jesli chce byc w lazience sama to jej to mowie - a
      przewaznie chce, ale wolno jej isc do toalety jesli ja jestem pod prysznicem
      etc etc. czyli widzi nas nago w sytuacjach, gdzie ukrywanie nagosci
      sprawialoby nam klopot. jesli bedzie chciala to pojdzie rowniez na basen z tata
      i zobaczy tam innych nagich mezczyzn.
      odkad nie nosi pieluch czyli jej edukacja w tym kierunku jest zakonczona, mowie
      jej ze chce byc wtoalecie sama. teraz ona tez idzie sama, zamyka drzwi i wola
      mnie jesli potrzebuje pomocy przy wytarciu pupy. czyli wszystko dosc naturalnie.
      • Gość: Pola Re: Goło nie znaczy wcale dobrze, czy nowoczesnie. IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 22.08.02, 22:15
        Czy uwazasz ze to dobrze dla dziewczynki, ze widzi nagich mezczyzn? Jesli tak
        uwazasz to napisz jakie to korzysci. A jesli ona tego nie lubi tak jak ktos tu
        powyzej napisal o matki golym biuscie? Moze to wlasnie ja zrazi w przyszlosci
        do plci przeciwnej i wywola zahamowania? Jestes pewna ze tak nie bedzie? Moje
        zdanie jest takie ze to igranie z jej bezpieczenstwem nawet, bo chyba sie nie
        zdziwi jak kiedys spotka jakiegos rozebranego pedofila....
        • Gość: kalkos Re: Goło nie znaczy wcale dobrze, czy nowoczesnie IP: *.zedat.fu 23.08.02, 12:17
          Nie sadze, zeby jakiekolwiek nagie cialo moglo miec negatywne konotacje. Nasze ciala sa tylko opakowaniem,
          to raczej interpretacja nagosci moze przyspozyc zlych jak i dobrych nawykow, oporow, kompleksow. Rzecz lezy w
          wychowaniu a nie w chodzeniu nago badz nie po domu. Swoja droga obawa przed cialem swoim czy innych
          wydaje mi sie byc przynajmniej neurotyczna.
          • Gość: Pola Re: Goło nie znaczy wcale dobrze, czy nowoczesnie IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 23.08.02, 23:05
            No pewnie wszyscy powinni biegac nago po ulicach, jak sie komu podoba, bo
            inaczej to neurotyczne. Ciekawe czy uznalbys za neurotyczny widok faceta ,
            ktory sie obnaza w parku na widok kobiet i podnieca sie wymachujac swoim
            ptaszkiem. To tez nie sa wedlug ciebie negatywne konotacje?
    • Gość: monika Re: Goło i wstydliwie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.02, 23:50
      Przyzwyczaiłam moich chłopców do nagości/2 i 4 lata/.Bywa,że kąpię się z
      nimi.Naturalnie pytają,normalnie odpowiadam.Nie używam zdrobnień typu
      >ptaszek.Nie zauważyłam u nich rumieńców sensacji,gdy widzą nagą kobietę w
      przebieralni basenu.Piersi kojarzą z karmieniem,penisa z sikaniem.Mieszkałam w
      Niemczech i tam nauczyłam się naturalnie traktować sprawy nagości.Dzieci
      niemieckie uznają za oczywiste,że ciała się różnią i nie prezentują fałszywego
      wstydu u lekarza,na basenie czy w szatni.Nasze są skrępowane,zażenowane.Młodzi
      Polacy nabawiają się nerwic związanych z rozwojem organizmu>masturbacje ciężko
      krytykowane>,nie potrafią rozmawiać o sprawach seksu, na lekcjach
      przysposobienia do życia...nerwowo chichocczą i klną.
      • Gość: Julia Re: Goło i wstydliwie IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 03.09.02, 02:17
        A to ciekawe bo i ja w Niemczech mieszkalam i nie zauwazylam zadnych roznic w
        tym temacie . Sa tam ludzie ktorzy kapia sie z dziecmi, sa tez ludzie ktorzy
        nie kapia sie z dziecmi. Zupelnie tak jak w Polsce. Nie ma w tym nic
        nadzwyczajnego, tak ze nie dowartosciowuj sie sama przed soba ze jestes taka
        postepowa.
        • Gość: monika Re: Goło i wstydliwie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 13:58
          Gość portalu: Julia napisał(a):

> A to ciekawe bo i ja w Niemczech mieszkalam i nie zauwazylam zadnych roznic w
          > tym temacie . Sa tam ludzie ktorzy kapia sie z dziecmi, sa tez ludzie ktorzy
          > nie kapia sie z dziecmi. Zupelnie tak jak w Polsce. Nie ma w tym nic
          > nadzwyczajnego, tak ze nie dowartosciowuj sie sama przed soba ze jestes taka
          > postepowa.

I to jest charakterystyczne dla raczkujących w dyskusji,brak rzeczowej wymiany
          poglądów,opinii-przecież dzielimy się uwagami na temat, a nie licytujemy.Nie
          pojmuję Twojego ataku i interpretuję jako osobisty problem typu :moje na
          wierzchu,agresywnie i prymitywnie.A może byłaś tylko zdenerwowana...Nie wiem...
          • Gość: Ola Re: Goło i wstydliwie Monika IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.09.02, 16:57
            Z twojego poprzedniego postu moznaby wnioskowac ze otwartosci na sprawy
            nagosci mozna nauczyc sie tylko za granica, a w Polsce nie. Wiesz ja mieszkam
            na stale za granica i wielkich roznic nie widze. Ludzie sa podobni wszedzie.
            Nie sil sie na wielkie oceny moich zdolnosci i doswiadczenia w dyskusji bo nie
            masz o tym najmniejszego pojecia. Poza tym przyjrzyj sie sama sobie i to nie
            tylko brakowi zdolnosci konstruktywnej wymiany mysli. Przestan sie sama
            chwalic, bo wygladasz wowczas na mala , niedojrzala dziewczynke.To bardzo
            prymitywne. A moze tylko bylas czyms zdenerwowana? Nie wiem...
            • Gość: Monika Re: Goło i wstydliwie Monika IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 16:29
              Gość portalu: Ola napisał(a):

> Z twojego poprzedniego postu moznaby wnioskowac ze otwartosci na sprawy
              > nagosci mozna nauczyc sie tylko za granica, a w Polsce nie. Wiesz ja mieszkam
              > na stale za granica i wielkich roznic nie widze. Ludzie sa podobni wszedzie.
              > Nie sil sie na wielkie oceny moich zdolnosci i doswiadczenia w dyskusji bo
              nie
              > masz o tym najmniejszego pojecia. Poza tym przyjrzyj sie sama sobie i to nie
              > tylko brakowi zdolnosci konstruktywnej wymiany mysli. Przestan sie sama
              > chwalic, bo wygladasz wowczas na mala , niedojrzala dziewczynke.To bardzo
              > prymitywne. A moze tylko bylas czyms zdenerwowana? Nie wiem...
              Olu czy Julio,pewnie ,że masz rację.Już dobrze,Twoje rady i spostrzeżenia są
              super!Wnioskuj,wnioskuj i analizuj dalej..Mnie na razie oszczędż...Dziękuję i
              litości!
      • Gość: Mania Re: Goło i wstydliwie IP: 5.3R2D* / *.munger.dialup.pol.co.uk 03.09.02, 23:18
        Gość portalu: monika napisał(a):

> Przyzwyczaiłam moich chłopców do nagości/2 i 4 lata/.Bywa,że kąpię się z
        > nimi.Naturalnie pytają,normalnie odpowiadam.Nie używam zdrobnień typu
        > >ptaszek.Nie zauważyłam u nich rumieńców sensacji,gdy widzą nagą kobietę w
        > przebieralni basenu.Piersi kojarzą z karmieniem,penisa z sikaniem.Mieszkałam
        w
        > Niemczech i tam nauczyłam się naturalnie traktować sprawy nagości.Dzieci
        > niemieckie uznają za oczywiste,że ciała się różnią i nie prezentują
        fałszywego
        > wstydu u lekarza,na basenie czy w szatni.Nasze są
        skrępowane,zażenowane.Młodzi
        > Polacy nabawiają się nerwic związanych z rozwojem organizmu>masturbacje cięż
        > ko
        > krytykowane>,nie potrafią rozmawiać o sprawach seksu, na lekcjach
        > przysposobienia do życia...nerwowo chichocczą i klną.

Brawo, wreszcie ktoś napisał coś porządnego. U mnie w domu też rodzice nie
        skrywali się z nagością, nie było zakrywania się i zakluczania łazienki. To
        głupie żeby zakazywać dzieciom patrzeć na swoje ciało. Ciało to ciało,anatomia.
        Ale rzadko kto rozumie to w tym zacofanym katolickim kraju.
        • esther Re: Goło i wstydliwie 04.09.02, 17:21
          Wlasnie. szkoda ze ci tacy cnotliwi nie przywiazuja rownie wysokiej wagi do
          tego ile przemocy w telewizji dzieci ogladaja na codzien. Mam kolezanke, ktora
          przy scenie pocalunku, czy golych piersi kobiecych w TV wylacza odbiornik,
          natomiast jesli sie morduja i leja, wszystko jest OK, wlacznie z grami
          komputerowymi. Dziwna moralnosc. Caly nasz kraj by zyskal gdyby moze zamiast
          tej obsesji na punkcie nie okazywania nagosci przy dzieciach raczej skupic sie
          na uczeniu ich szacunku do drugiego czlowieka jak i do wlasnego ciala, a nie
          kreowac kompleksy. Dziecko, nawet przed urodzeniem, jest istota seksualna i
          traktowanie tego jako czegos do ukrycia wynika z ososbistych problemow, z
          ktorymi sporo ludzi powinno sie uporac zanim zdecyduje sie wychowywac malego
          czlowieka. Nikt nikomu nie kaze latac nago po domu, ale zwyczajnie traktowac
          przebieranie do snu, kapiel, jako rzecz normalna, chyba ze ktos uwaza ze Bog
          popelnil blad dajac nam piersi i pupe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka