Dodaj do ulubionych

Piętrowe łóżko

23.08.02, 10:48
Kupiliśmy piętrowe łóżko i zastanawiamy się z żoną czy od razu je skręcić,
czy najpierw rozstawić oddzielnie. Mamy dwóch synów w wieku 1,5 i 3,5. Tego
młodszego chcemy już wyprowadzić z naszej sypialni, stąd potrzebne drugie
łóżko. Ale czy 3,5 latek nie jest za mały żeby spać na górze? Czy chcąc
przyjść do nas w nocy zejdzie po drabince, czy będzie chciał przeskoczyć
zabezpieczającą deskę?

Napiszcie jakie macie z tym doświadczenia.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Piętrowe łóżko IP: *.146-136-217.adsl.skynet.be 23.08.02, 13:23
      Nasza corka (3,3 roku) po przenosinach do lozka bez zabezpieczajacych
      szczebelkow spadala prawie co noc przez pierwszy tydzien. Jak widac, bol jest
      dobrym nauczycielem. Teraz juz nie spada. Jednak na poczatek rozstawilbym oba
      lozka na podlodze, a dopiero po okresie probnym promowalbym starszego na gore.
    • Gość: mamusia Re: Piętrowe łóżko IP: *.proxy.aol.com 23.08.02, 13:42
      mam ten sam dylemat, chociaz z innego powodu moja DUZA mala zaczyna miec w
      lozeczku ciasno. juz juz chcialam ja wyslac na gore i jak na zawolanie spadla
      przy wychodzeniu ze swojego lozeczka, co jej sie nigdy nie zdarzylo. wiec mam
      jednak obawy, ze tym bardziej w nocy moglaby w polsnie nie uwazac na drabinie.
      no i czasem jak wchodze w nocy zgasic jej lampeczke, to widocznie to slyszy i
      we snie usiluje usiasc czy wstac (pieron wie w zasadzie co ?) czepiajac sie
      balustradek. gdyby to wykonala w lozku pietrowym latwo moglaby spasc. wiec jak
      na razie wysylam ja na gore tylko po obiedzie, po urlopie (czyli za 3 tygodnie)
      przeniesiemy ja na gore, ale pod lozkiem rozlozymy cala posiadana zapasowa
      posciel dla gosci (poduchy, koldry, koce, spiwory). jak przez jakie 3 miesiace
      nie spadnie to sprzatniemy.
      • pg1514 Re: Piętrowe łóżko 23.08.02, 15:14
        Mi już nawet przyszedł do głowy pomysł, aby rozciągnąć jakąś siatkę
        zabezpieczająca od ramy łóżka do sufitu (jak w kuszetkach), ale chyba popadam w
        paranoję. W końcu nie raz spadł ze zjeżdżalni i się tylko obtarł...
        • Gość: mamusia Re: Piętrowe łóżko IP: *.proxy.aol.com 23.08.02, 15:24
          ja mam ten problem, ze jej pietrowe lozko ma "dorosla" wysokosc.
          moj 5letni siostrzeniec spadl na urlopie z pietrowego lozka, bo
          schodzil "inaczej". ale to moze wypadek szczegolny - dziecko zawsze lapane i
          ratowane przez babcie z opresji, niby skad ma miec poczucie odpowiedzialnosci
          za samego siebie.
          • orki11 Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 13:25
            Na początku zakupiłam niepełne łóżko piętrowe (pod spodem miejsce na zabawki) i teść dorobił mi dodatkowe 2-ie ramy z dwoma poziomymi szczebelkami i dokręciliśmy je do tych dwóch i dodatkowo dorobił "schodki" - coś jak w drabinie, czyli po skosie, z szerszymi stopniami i dokręciliśmy do tej "pionowej" drabinki, po której się wchodzi. Moje dzieci zaczęły spać w tym łóżku mając po 3 lata. Teraz starsza śpi na łóżku piętrowym wysokim i kupiliśmy takie, gdzie schodki to szuflady, czyli są szerokie. Poprosiłam teścia by dorobił jeszcze dodatkową ramę.
        • Gość: mamusia Re: Piętrowe łóżko IP: *.proxy.aol.com 23.08.02, 15:24
          za samego siebie.
        • Gość: mamusia Re: Piętrowe łóżko IP: *.proxy.aol.com 23.08.02, 15:25
          za samego siebie.
    • Gość: inka Re: Piętrowe łóżko IP: 62.202.91.* 24.08.02, 23:19
      Pietrowe lozka rozwiazuja problem w malym pokoju-to fakt ,jednak z
      doswiadczenia przyznam,ze na gorze/w mieszkaniach tradycyjnej wysokosci/ bardzo
      zle sie sypia,jest za duszno.
    • Gość: Iza2 Re: Piętrowe łóżko IP: *.k.mcnet.pl 26.08.02, 13:42
      Zalezy od dziecka - jak spi, czy cala noc w tej samej
      pozycji, czy wierci sie duzo. Moja mala np co drugi dzien
      budzi sie "do gory nogami". Jezeli dziecko jest ruchliwe
      w nocy, a macie miejsce w pokoju, to po co ryzykowac?
    • olga727 Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 11:06
      pg1514 napisał:

Mamy dwóch synów w wieku 1,5 i 3,5. Tego
      > młodszego chcemy już wyprowadzić z naszej sypialni, stąd potrzebne drugie
      > łóżko.
      Moje dzieci w wieku 1,5 roku spały jeszcze w łóżeczku z wyjmowanymi szczebelkami. Starsza w wieku 3,5 spała na wersalce,a młodsza w tym łóżeczku razem w jednym pokoju. Nie ryzykowałabym,z wysłaniem trzylatka na górne łóżko- może spaść i się połamać.
      • srubokretka Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 14:29
        Nie ryzykowałabym,z wysłaniem trzylatka na górne łóżko- może spaść i
        > się połamać.

Dlatego, ze masz takie leki, to nie znaczy ze inni je maja. big_grin
        Moj syn nigdy nie spal w lozeczku obkratowanym. Spal od zawsze na lozku bez zabezpieczen. Teraz ma 3,5 roku i od conajmniej pol roku spi na pietrowym.
        Jestem przeciwniczka lozeczek dla dzieci (zdrowych). Nie dosc , ze tragicznie dziecko w nim wyglada (wiezien), to jest czesto przyczyna uszkodzen a nawet smierci. O oczywistej szkodliwosci na psychike chyba nie trzeba sie rozpisywac.

> i. Starsza w wieku 3,5 spała na wersalce

Moja mamuska spadla kiedys z wersalki. Zlamala jednoczesnie reke i noge. (nie zartuje) Od zycia dziecka nie ustrzezesz.
        • olga727 Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 14:43
          srubokretka napisał:
          > Dlatego, ze masz takie leki, to nie znaczy ze inni je maja. big_grin

> Moj syn nigdy nie spal w lozeczku obkratowanym. Jeśli już,to ze szczebelkami.Okratowane łóżeczka były kiedyś.(metalowe z drucianą siatką) big_grin
          Spal od zawsze na lozku bez zab
          > ezpieczen. Teraz ma 3,5 roku i od conajmniej pol roku spi na pietrowym.
          > Jestem przeciwniczka lozeczek dla dzieci (zdrowych). A jakie dzieci tam widzisz ?
          to jest czesto przyczyna uszkodzen a nawet smie
          > rci.
          > > i. Starsza w wieku 3,5 spała na wersalce
          > Moja mamuska spadla kiedys z wersalki. Zlamala jednoczesnie reke i noge. (nie z
          > artuje)
          No widzisz,sama sobie przeczysz:" to jest czesto przyczyna uszkodzen a nawet smie
          > rci. " Myślisz,że kręcący się niemowlak nie może się zabić,spadając z chociażby wersalki ?
          • mama_kotula Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 17:28
            Cytat
            Myślisz,że kręcący się niemowlak nie może się zabić,spadając z chociażby wersalki ?

Olga, ale góra łóżka piętrowego ma wysoką barierkę zabezpieczającą - w odróżnieniu od wersalki. I tak, zdarzyło mi się, że dziecko spadło podczas snu z wersalki. Żadne z moich dzieci podczas snu nie spadło z łózka piętrowego (wszystkie 3 spały w pewnym wieku na górze).

Tyle ja - nie mam lęków, że mi dziecko spadnie. Niemniej jakbym miała, nie kupiłabym łózka piętrowego, dla własnego spokoju.
            • olga727 Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 17:40
              Nie mam łóżek piętrowych bo nie mam na nie warunków. Uważasz,że bezpiecznym miejscem do spania dla niemowlaka jest łóżko bez zabezpieczeń ?:"Moj syn nigdy nie spal w lozeczku obkratowanym. Spal od zawsze na lozku bez zabezpieczen."
              • srubokretka Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 18:41
                >Uważasz,że bezpiecznym mie
                > jscem do spania dla niemowlaka jest łóżko bez zabezpieczeń ?:"

Uwazam , ze dzieci powinno sie uczyc zycia, a nie przed nim chronic. Nauczylam dzieci (szczegolnie to drugie, bo przy pierwszym szumy z otoczenia mnie oglupialy) jak poruszac sie w otoczeniu , w ktorym przyszlo im zyc. Tak , jak to robili pierwotni ludzie w jaskiniach. Pozwolilas zeby dziecko nauczylo sie chodzic, czy dalej je na rekach nosisz?
                • olga727 Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 20:16
                  Czym innym jest pozwolić dziecku dorosnąć do samodzielnego poruszania się/chodzenia,a czym innym narażać dziecko na niebezpieczeństwo nabycia urazów.
                  Dla jakich dzieci przewidujesz łóżeczka ze szczebelkami ?
                  Chyba jakąś traumę masz,po tych okratowanych łóżeczkach ?!
              • mama_kotula Re: Piętrowe łóżko 03.01.15, 17:20
                olga727 napisała:

> Nie mam łóżek piętrowych bo nie mam na nie warunków. Uważasz,że bezpiecznym mie
                > jscem do spania dla niemowlaka jest łóżko bez zabezpieczeń ?:"Moj syn nigdy nie
                > spal w lozeczku obkratowanym. Spal od zawsze na lozku bez zabezpieczen."

Ja? Nie, nie uważam. Odnosiłam sie do łóżek piętrowych i tak, uważam, że góra łózka piętrowego jest bardziej bezpieczna niż wersalka i inne miejsca, w których sypiają dzieci lat 2-3 i młodsze, jeśli chodzi o prawdopodobieństwo sturlania się na dół.
    • jusytka Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 11:55
      Mieliśmy ten sam problem, różnica miedzy dziećmi 1,5 roku. Nigdy w życiu nie pozwoliłabym 3-latkowi spać na górze. Ja postawiłam łóżka obok siebie, dopiero jak starszy poszedł do szkoły i trzeba było wstawić biurka, spał na górze. Zresztą 1,5 roczniaka też bym się bała położyć nawet na zwykłym łóżku. Moim zdaniem to jeszcze za wcześnie.
    • mama_kotula Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 17:24
      Moja córka od wieku 2,5 roku śpi na górnym łózku nade mną (dół łóżka jest szerszy). W razie, jakby miała spaść (nie przewiduję jednakoż), spadnie na dolny materac. Na górze jest barierka zabezpieczająca, dziecko się przez nią nie wychyla. Prędzej obawiałabym się spadnięcia w czasie zabawy z rodzeństwem w ciągu dnia, niż przez sen w nocy.
      Drabinka jest typu "schodki" - pochyła, z poziomymi szczeblami. Spokojnie po niej wchodzi i schodzi, również po ciemku.
    • mama-ola Re: Piętrowe łóżko 02.01.15, 19:57
      Najpierw kupiliście łóżko, a dopiero teraz chcecie przegadać i przemyśleć zagadnienie?! Dość oryginalne podejście, trzeba przyznać...
      Moi synowie mają łóżko kapitańskie, czyli dolne wysuwane jest spod górnego. Nie ma ryzyka upadku z dużej wysokości, oszczędność miejsca taka sama jak przy piętrowym. Polecam smile
    • camel_3d Ten wątek ma 12 lat... :) 02.01.15, 20:25
      pg1514 napisał:

> Kupiliśmy piętrowe łóżko i zastanawiamy się z żoną czy od razu je skręcić,
      > czy najpierw rozstawić oddzielnie. Mamy dwóch synów w wieku 1,5 i 3,5. Tego
      > młodszego chcemy już wyprowadzić z naszej sypialni, stąd potrzebne drugie
      > łóżko. Ale czy 3,5 latek nie jest za mały żeby spać na górze? Czy chcąc
      > przyjść do nas w nocy zejdzie po drabince, czy będzie chciał przeskoczyć
      > zabezpieczającą deskę?
      >
      > Napiszcie jakie macie z tym doświadczenia.
      > Dzięki.
      • olga727 Re: Ten wątek ma 12 lat... :) 03.01.15, 18:15
        Ale widać,że temat jest wciąż aktualny. smile
    • tol8 Re: Piętrowe łóżko 03.01.15, 14:04
      Kupiłam piętrowe dokładnie w momencie, gdy moje dzieci były w identycznym wieku. Miałam łóżko ze schowkiem na dole(otwierany drzwiczkami przesuwnymi). Zdjęliśmy dno i wsadziliśmy tam materac dla malucha- był bezpieczny:0 Starszy od razu pokochał górne łóżko. Na ziemi trzymaliśmy materac, gdyby jednak spadł, ale nic takiego od lat dziesięciu się nie stałosmile Na dole możecie zamontować barierkę- są dostępne na Allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka