Dodaj do ulubionych

Ten okrutny "suchy" kaszel !

IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.02, 00:17
Od kilku miesięcy męczymy się wraz z naszym czteroletnim synkiem.Częste
wizyty u pediatry na niewiele się zdają.Przepisywane medykamenty nie
pomagają, zastosowana trzytygodniowa inhalacja pomogła na krótko. W dzień
jest żwawy i radosny, a kiedy przyjdzie wieczór, przez kilka godzin męczący
suchy kaszel doprowadza Go do wymiotów.W godzinach rannych jest podobnie.
Nawilżanie powietrza w sypialni, syropy, nie pomagają.Praktycznie bez
gorączki, kataru, ale i bez apetytu męczy się nasze dziecko z tym przeklętym
kaszlem. Podczas ostatniej wizyty /w piątek 8 listopada/, lekarz zaczął
przypuszczać, że nasze dziecko ma tzw."nadwrażliwość oskrzeli". Nie wyklucza
także astmy. Mamy skierowanie do specjalisty /choroby płuc/ i termin na
badania alergiczne. Być może, ktoś z uczestników FORUM, mógłby nam w tej
kwestii pomóc i poradzić. Będziemy wdzięczni za każdy życzliwy głos.
Obserwuj wątek
    • guadalahara Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! 09.11.02, 21:43
      Mój obecnie 6-cio letni syn dwa lata temu przez cztery miesiące miał podobne
      objawy. Kaszlał w dzień gdy za bardzo się wyhasał i wieczorem po jakiejś
      godzinie od momentu położenia się do łóżka. Lekarz zaordynował mu Zyrtec i dał
      skierowanie do alergologa. Alergolog nic nie stwierdził (zero alergii) jednak
      nadal kazał podawać Zyrtec. Przeszło dopiero po miesiącuale dzięki Bogu do tej
      pory nic się nie dzieje. Idźcie do alergologa bo takie napady kaszlu są często
      objawem uczulenia na roztocza. Kiedy zapytałam lekarza dlaczego kaszel
      rozpoczyna sie dopiero po jakimś czasie od momentu położenia się spać ten
      udzielił mi prostej odpowiedzi: dziecko temperaturą swojego ciała nagrzewa
      kołdre i poduszkę i roztocza(alergeny) zaczynają się unosić powodując
      podrażnienie układu oddechowego. Zyczę szybkiej diagnozy i skutecznego
      leczenia!
      guad.
      • mary_ann Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! 12.11.02, 21:36
        Przerabiam ten problem od drugiego roku zycia mojej corki (teraz ma 6,5
        r) /chyba Cie to niespecjalnie pocieszy/. Ostatnio jest jakby lepiej, ale też
        od 2 mies nie miala nawet kataru (a zwykle wlasnie katary były katalizatorem,
        choć i bez nich problem występował często). Przerobilam sporo diagnostyki i
        mozliwości terapii, ale, niestety, chwilowo nie bardzo mam czas rozpisywać sie
        o szczególach, więc daje tylko znak na przyszłość. W skrócie przerabialismy: -
        kierunek pt. "alergia" (ale przeciwciala IgE tak niskie, że jesli to alergia,
        to taka b. specyficzna, "nie-IgE-zależna), kier "astma" (ale spirometria bez
        zarzutu), kier. "psychologiczny" - "kaszel psychogenny"...+ wszystkie leki
        adekwatne do kolejnych kierunkow, we wszystkich chyba mozliwych
        konfiguracjach. Skutek porownywalny z placebo, poza kombinacjami lekow p-alerg
        o działaniu nasennym.
        Generalnie w okresie nasilenia objawow (pomijając ostatnie 2 mies. znaczyło
        to: przez cały rok z niewielkimi przerwami)sad( - wybudzający wielokrotnie w
        nocy kaszel, czasem z wymiotami, w dzień takze po wysiłku i na chłodnym
        powietrzu. Diagnoza: "nadreaktywność oskrzeli". I pelna bezradność. Ostatnio
        jesteśmy w Centrum Zdowia Dziecka u pulmonologa, a w zimie zrobimy testy
        skórne na alergie.
        • Gość: fila Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.02, 00:14
          Dziękujemy Ci bardzo za "wejście w temat". Mamy za sobą wizyty u lekarzy:
          chorób płuc i pediatry, który robił testy skóry na alergię. W obu przypadkach
          informacje okazały sie dla nas pocieszjące. Pneumolog nie potwierdził naszych
          podejrzeń o chorobę oskrzeli i ewentualną astmę, testy skóry wykluczyły
          skłonności alergiczne. Po zastosowanej ostatnio inhalacji/ od kilku dni/, a
          może i z innych przyczyn, ataki wieczornego kaszlu ustąpiły. Nasz syn zasypia i
          śpi spokojnie do rana. Niezależnie jednak od tego, lekarz zalecił nam
          kontynuowanie inhalacji / dla wzmocnienia wydolności płuc / i mamy uzgodnioną
          za trzy tygodnie wizytę kontrolną. Wizyty i badania uspokoiły nas, ale czytając
          Wasze doświadczenia pozostało w nas trochę niepewności. Mamy nadzieję,że nasz
          internetowy kontakt i wymiana doświadczeń będą kontynuowane. Dziękujemy!
          Pozdrawiamy!
          • mary_ann Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! 13.11.02, 18:26
            Chetnie bym się dowiedziała, co stosujecie do tych inhalacji (przerabialam w
            róznych konfiguracjach Ventolin, Becotide, Serevent, Flixotide, a "na
            podtrzymanie" czyli dłogofalowo - Tilade) i czy to pomaga (czego wam z całego
            serca życzę). Chętnie pozostanę w kontakcie (adres "gazetowy" znacie) i
            równiez serdecznie pozdrawiam
            Mary_ann
            • Gość: Sylwik Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: *.chello.pl 13.11.02, 20:16
              U nas pomógł Berodual i Claritine. Kaszlu od kilku dni nie ma!!!
              Życzę zdrówka
              • mary_ann Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! 14.11.02, 09:18
                Gość portalu: Sylwik napisał(a):

> U nas pomógł Berodual i Claritine. Kaszlu od kilku dni nie ma!!!
                > Życzę zdrówka

U nas Berodual też był, i doustne antyhistaminiki (w tym Claritine) takoż. I
                też nie widać było specjalnie przełożenia na efekt. Dzieki za życzenia,
                wzajemnie.
              • mary_ann Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! 14.11.02, 09:18
                Gość portalu: Sylwik napisał(a):

> U nas pomógł Berodual i Claritine. Kaszlu od kilku dni nie ma!!!
                > Życzę zdrówka

U nas Berodual też był, i doustne antyhistaminiki (w tym Claritine) takoż. I
                też nie widać było specjalnie przełożenia na efekt. Dzieki za życzenia,
                wzajemnie.
            • Gość: fila Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.02, 11:06
              Mieszkamy w Niemczech,a wiec nazwy lekow sa inne i dlatego mysle,ze podanie
              nazwy i skladu moze cos dac i ewentualnie naprowadzic na lek o takim samym
              skladzie,ale innej nazwie w Waszych miejscach na ziemi.Nasz synek bierze
              Budes00,5,sklad:budesonid i Salbuhexal,sklad:salbutamolsulfat.Zycze powodzenia
              i zdrowia dla nas i naszych skarbeczkow.
    • Gość: sylwia Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: *.anc.univie.ac.at 14.11.02, 15:50
      Przykro mi z powodu Waszego problemu, ale mam jedno pytanie - czy przy wyzej
      wymienionej nadwrazliwosci oskrzeli wystepuje such, czy mokry kaszel, bo mnie w
      przypadku mokrego kaszlu mowiono o tejze nadwrazliwosci. Niescislosc, czy
      prawidlowosc. Pozdrawiam.
      • Gość: fila Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.02, 19:55
        suchy, zdecydowanie suchy kaszel
    • Gość: Magda Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 14.11.02, 20:34
      Przeciagajacy sie stan zapalny oskrzeli moze doprowadzic do astmy. Ja mam
      metode na tego typu problemy, tyle tylko ze ciezko ja zastosowac w przypadku
      dzieci. Przez 10 lat meczylam sie z chronicznym zapaleniem zatok. I jak
      narazie zastosowana przeze mnie terapia dziala. Mojej mamie rowniez to
      pomoglo, a i ona meczyla sie z ciagle niedroznym nosem. Nie wiem co bedzie
      dalej , ale mysle ze ten problem do mnie juz nie wroci. Poprawia to rowniez
      stan oskrzeli.
      Jesli chcecie to moge sie z wami tym podzielic. Dodam tylko ze opiera sie to
      na czyms zupelnie naturalnym i tak pospolitym ze az trudno w to uwierzyc ze
      przez dziesiec lat meczylam sie tak bardzo majac to w zasiegu swojej reki.
      • Gość: Anna Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: 193.0.122.* 15.11.02, 10:58
        Magdo, podziel się z nami swoim sposobem na kaszel. Chętnie z niego
        skorzystam, a może i inni rodzice. Przy okazji leczenia swoich pociech, możemy
        podreperować swoje i innych bliskich zdrowie, jeśli ta metoda pozbycia się
        kaszlu przeznaczona jest dla dorosłych. Z góry dziękuję.
        • Gość: Magda Re: Ten okrutny 'suchy' kaszel ! IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 16.11.02, 00:16
          Anno, tak jak juz pisalam stosowanie tej metody w przypadku dzieci nie bedzie
          latwe, ale moze zacznij od siebie jesli bedziesz przeziebiona (katar, kaszel
          itp)to zetrzyj 1 cebule na bardzo drobnej tarce, nastepnie umiesc ten przecier
          w waskiej szklance owin brzegi waleczkiem zrobionym z recznika, tak aby
          powstal niewielki otwor i oddychaj oparami przez okolo 15-20 minut. Wciagaj
          powietrze zarowno nosem jak i ustami, naprzemian. W przypadku mojego prawie 4
          letniego syna tre kawaleczek cebuli na malutkiej powierzchni tarki i syn
          wdycha to przez chwile. Nie zmuszam go do dlugiego intensywnego wdychania,
          tylko tyle ile sam zechce. Mnie to bardzo pomoglo w przypadku chronicznego
          zapalenia zatok.Wierze rowniez w to ze jesli ktos ma problemy z zapaleniem
          oskrzeli i kaszlem to moze to rowniez pomoc. Moja mama leczyla sie dlugo w
          zwiazku blokada nosa i katarem w kierunku alergicznym. Tymczasem wlasnie ta
          prosta pospolita starta cebula pomogla jej i dzisiaj moze bez problemu
          oddychac przez nos . Pozdrawiam i zycze wszystkim zdrowia
    • Gość: Doki takie pytanko IP: 195.13.26.* 15.11.02, 16:09
      Czy ktos z Was nie zwrocil uwagi, ze kaszel przechodzi/jest mniej dokuczliwy w
      czasie wyjazdow, zwlaszcza dluzszych, np 2 miesiace u babci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka