Dodaj do ulubionych

Moj maluszek chudzi na paluszkach

IP: 5.2.1R1D* / *.gt.saix.net 18.11.02, 10:34
Moj 12-miesieczny synek ostro zabiera sie do chodzenia problem w tym ze caly
czas stawia stopke na paluszkach przez co trudno mu utrzymac rownowage.
Czy ktos tam zna jakis sposob nauczenia go stawiania stopki, bo moje proby z
pelzaja na niczym.
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: 10.31.10.* 18.11.02, 11:20
      Najczęsciej dzieci na poczatku nauki chodzenia chodzą na paluszkach. Myślę, że
      poczekaj, malec sam znajdzie sobie sposób na poprawne chodzenie
      • Gość: roxi Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: 5.2.1R1D* / *.gt.saix.net 18.11.02, 11:37
        Dzieki Ania, bo jak nie to bede musiala zrobic z niego tancerza baletu. Bo
        taniec a la disco juz mu wychodzi tylko ze na paluszkach.
        • gosiabre Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach 18.11.02, 11:48
          Cześć! Z tego co wiem to wszystkie dzieci tak zaczynają. Zeby cię pocieszyć
          powiem ci co powiedział lekarz ortopeda mojej koleżance. Otóż ztwierdził , że
          im dłużej na paluszkach tym lepiej dla stópki, że mniejsze ryzyko płaskostopia.
          Nie wiem ile w tym prawdy, ale tak właśnie było. Więc chyba nie ma o co się
          martwić, a tylko cieszyć.

Pozdrowionka dla dzielnego piechura.

Mama Wojtusia, który bardzo długo chodził na paluszkach
    • Gość: Iza2 Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: *.k.mcnet.pl 18.11.02, 13:01
      Nie jestem pewna, czy to az tak dobrze. Mojego kuzyna
      coreczka tez tak chodzila i obawiali sie, ze znieksztalci
      sobie stopki na ksztalt kopytek. Ja bym jednak poradzila
      sie ortopedy. Na pewno skuteczna terapia sa sztywne
      butki, ktore uniemozliwiaja chodzenie na palcach
      • Gość: paula Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 15:13
        "Nasz" ortopeda zalecil raz na jakis czas (np. na godzine dziennie) wkladac mu
        butki np. firmy Postep (do kupienia w smyku), albo buty Bartek - sztywna
        podeszwa, sztywne zapietki.
        Pozdrawiamsmile
      • Gość: Szwajcarka Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: *.adslplus.ch 18.11.02, 21:39
        Gość portalu: Iza2 napisał(a):

> Nie jestem pewna, czy to az tak dobrze. Mojego kuzyna
        > coreczka tez tak chodzila i obawiali sie, ze znieksztalci
        > sobie stopki na ksztalt kopytek.

- Oni się obawiali, czy lekarz tak im powiedział? Moje dzieci też długo
        chodziły na paluszkach; pytany ortopeda powiedział, że to normalne.

Ja bym jednak poradzila
        > sie ortopedy. Na pewno skuteczna terapia sa sztywne
        > butki, ktore uniemozliwiaja chodzenie na palcach

Rany boskie, tylko nie sztywne butki! Dzieci powinny jak najwięcej chodzić boso!
        Nie mówię, że na mrozie, ale po domu cały czas.
    • Gość: Ola Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: gw:* / 192.168.115.* 18.11.02, 17:01
      Moja córka bardzo długo chodziła na palcach (do około 3 lat). Podobno to wina
      chodzika, bo dziecko musi się w nim odpychać na palcach. Nawet dzisiaj jak się
      czasem zapomni idzie na palcach i nic jej się nie stało. Nic nie ma
      zniekształcone. NIech chodzi jak chce, sam się nauczy jak będzie pora.
      • Gość: roxi Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: 5.2.1R1D* / *.gt.saix.net 19.11.02, 08:04
        Z tym chodzikiem to jest na pewno duzo racji. Robilam co moglam aby malego nie
        trzymac tam za dlugo ale czasem to duza wygoda np. gdy chcialam w spokoju cos
        ugotawac. Juz od jakiegos miesiaca odstawilam chodzik na bok ( dobrze ze nie
        kupilismy z mezem takiego drogiego )bo moj maluszek chwytal chodzik w rece i
        biegal z nim oczywiscie na paluszkach.
        • Gość: agat1 Re: Moj maluszek chudzi na paluszkach IP: 195.116.92.* 19.11.02, 08:28
          Mój synek też zaczynał chodzić na paluszkach - podobnie jak wszystkie znane mi
          dzieci. A nigdy nie miał chodzika.
          Znajomy ortopeda twierdzi, że do czterech lat nie ocenia się chodu u dziecka,
          bo wszystko jeszcze ma prawo się zmienić. No i też zaleca bieganie na bosaka,
          przede wszystkim po naturalnym podłożu, a nauka chodzenia tylko na bosaka ew.
          skarpety antypoślizgowe są wskazane (nasz maluch uczył się w styczniu, wiadomo,
          w domu ne za gorąco, nie mogliśmy go puszczać na boso), na pewno nie żadne
          buty. Buty tylko na dwór, wtedy muszą być odpowiednie, ale nie wariujmy.
          A tym chodzeniem na paluszkach nic sie nie martw, to normalne i mały się oduczy.
          Pozdrawiam was serdecznie
          AgaT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka