Dodaj do ulubionych

Ile na kolonie?

28.05.06, 22:39
Wprawdzie zostało mi nieco czasu, ale zastanawiam się ila kasy dać synowi na
jego pierwsze kolonie.
Nie jedzie do żadnej większej miejscowości, więc pokus nie będzie aż tak dużo.
Syn ma niespełna 8 lat i jest bardzo rozrzutny, ale pieniądze będą u
wychowawczyni. Muszę zaznaczyć tylko co ile jaką kwotę ma wypłacać.

Proszę o odpowiedź szczególnie osoby które już wysyłały dzieci na kolonie.

Obserwuj wątek
    • bikini75 Re: Ile na kolonie? 28.05.06, 23:06
      Jest jeszcze mały, więc nie za dużo, przelicz liczbę dni, przez ilość
      potrzebnych słodyczy, a raczej ich cenę, dodaj do tego cenę karty telefonicznej
      jeśli dajesz mu na ten wyjazd komórkę, albo daj gotową kartę do telefonu lub
      automatu, dodaj do tego coś na jakąś zabawkę, dodaj jeszcze oderobinę i powinno
      wystarczyć.
      Co do trzymania pieniędzy u wychopwawczyni to nie jest to niezawodny sposób.
      Ja pamiętam, że w tym wieku , pieniądze zbirane w SKO (szkolna kasa
      oszczędności) nigdy do mnie nie wróciły.
      Może wrób mu jakąś kartę do bankomatu, ale to bardzo niewygodny sposób dla
      dziecka, bo na terenie kolonii praktycznie nigdy nie ma bankomatów.
      Zorientuj się też przed wyjazdem czy za np. kino dzieci będą płacić z własnej
      kieszeni, czy jest to w cenie wyjazdu.
    • dz_joanna Re: Ile na kolonie? 29.05.06, 09:00
      W zeszłym roku Ania jechała pierwszy raz na kolonie i też szukałam takich
      informacji. Gdzieś przeczytałam, żeby dać dziecku 10 zł na dzień. Ania dostała
      200 zł i wydała z tego ... 20 smile))
      Ale wiadomo, wszystko zależy od dziecka. Teraz przy różnych wyjazdach Ania
      wydaje więcej.
      • verdana Re: Ile na kolonie? 29.05.06, 14:30
        Trudno cos powiedzieć. nie jestem zwolenniczką dawania zbyt wysokich sum, ale
        np. w zeszłym roku syn pojechał na obóz sportowy w środku lasu, gdzie jak nam
        sie wydawało, możliwosci wydawania pieniedzy były zerowe.
        Tymczasem okazało się, że napoje mozna było kupic tylko w bufecie, z wysoką
        marżą, a poza tyb były tylko do posiłków. Na obozie sportowym pije się
        nieprawdopodobne ilości.
        Syn narzekał, że brak mu kasy. Najpierw nie mielismy zamiaru mu dawać wiecej
        ("jak nie umie gospodarować..."), ale jego ojciec pojechał na ognisko dla
        rodziców, jak zobaczył ceny, to uznał, że syn musi mieć jeszcze sporo
        pieniędzy - bo pić musi.
        Tak więc powinnaś dowiedzieć się np., czy picie na koloniach jest zawsze
        dostępne, czy jest jakiś sklepik, czy przewiduje się wycieczki (a na wycieczce
        dzieci kupuja pamiatki - moga oczywiscie nie kupowac, ale chociaz drobiazg...)
        itd.
    • gabrysia_s Re: Ile na kolonie? 29.05.06, 17:45
      Dzięki za odpowiedzi, tak naprawdę nie przemyślałam kilku rzeczy, że np. jadąc
      do niedużej miejscowości może być tam jedyny sklepik gdzie ceny będą kosmiczne.
      Prawdę mówiąc planowałam dać 120-150 zł na 2 tygodnie, tak średnio po 10 zł
      dziennie.
      Co do dawania pieniędzy wychowawczyni to jest tak, że daje się do koperty pewną
      kwotę i pani daje codziennie np. po 10 zł. Oczywiście pieniądze muszą być
      porozmieniane na dziesiątki, żeby Pani nie biegała rozmieniać.

• magda270519761 Re: Ile na kolonie? 29.05.06, 21:13
        Ja dałam 100 + babcia 50 zł -wydała wszystko ale jest raczej rozrzutna ,
        myśle , że 10 zł na dzień jest ok , dzieciaki głównie muszą mieć na picie i na
        jakieś słodycze, czasem jakaś gazeta czy inne drobiazgi.
    • przeciwcialo Re: Ile na kolonie? 30.05.06, 10:31
      Wysyłam w tym roku córke na kolonie i zrobiłam wywiad wsród rodziców. Wiekszośc
      dawał 5 zł na dzień plus 10-20 zł extra na jakąs pamiątke. ja tez tak zrobie.
    • mamaluna Re: Ile na kolonie? 30.05.06, 18:57
      dam pani w kopercie po 5 zl na dzien dla corki
      plus ze 20 zl corce do portfela
      jedzie na 10 dni
      pytalalm na zebraniu opiekunow ile najlepiej dac i powiedziano, ze 5 zl na dzien
      corka jedzie pierwszy raz i ma 8 lat

opiekunowie opowiadali jak to dziecko dostalo 200zl i wydalo pierwszego dnia na ekstra gadzety typu muszelki i bursztyny, a potem nie mialo na loda
    • sarpat Re: Ile na kolonie? 12.06.06, 12:00
      Mój syn jedzie już po raz drugi na kolonie zuchową i wspólnie ustalamy z
      rodzicami jaką kwote damy dzieciom aby każde miało tyle samo, jeśli nie można
      tego ustalić z rodzicami no to cóż... Ja mojemu synowi na czas 14 dni daje
      50zł, które ma oczywiście jego opiekunka. Ta suma całkowicie wystarcza-
      wyżywienie mają, my dzwonimy do ośrodka lub do opiekuna w ustalonych godzinach,
      więc dziecko nie ma na co wydać tych pieniążków. Zostaje tylko kupno pamiątki z
      koloni. Pozdrawiam Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka