Gość: fanny IP: *.chello.pl 23.01.03, 21:42 Chciałabym zapytać, czy któraś z matek spotkała się ze sklejeniem części napletka z zołędzią ( od urodzenia).Jakieś informacje na temat przeprowadzonego zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fanny Re: Nietypowa stulejka (OT) IP: *.chello.pl 23.01.03, 23:08 Czy moglabys zmienic nick? Bo ja swoim posluguje sie na gazecie juz ponad rok i dziwnie mi jak widze post, pod ktorym jestem podpisana, a ktorego nie pisalam. Sprawa jest tym bardziej glupia, ze mamy tego samego providera, wiec zupelnie nie ma nas jak odroznic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brombeer Re: Nietypowa stulejka (OT) IP: *.proxy.aol.com 24.01.03, 14:49 Stulejka u maluchow wystepuje b.czesto i z czasem sama sie "otwiera". W jakim wieku jest twoje dziecko? Na ile ta o ktorej piszesz jest nietypowa moze ocenic dobry chirurg dzieciecy, w tym wypadku polecam raczej chirurgow dzieciecych plci meskiej, albowiem z jakis przyczyn lepiej znaja temat. Sluze dobrym adresem w Katowicach. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magwys Re: Nietypowa stulejka 25.01.03, 07:12 W jakim wieku jest dziecko? To dość istotne - u małych dzieci - do ok. trzech lat występuje zjawisko fizjologicznego - a więc zupełnie "normalnego" - przyklejenia napletka. Czasem może być to przyczyną jakichś stanów zapalnych. zwykle jednak nic się nie dzieje. Proponuję w razie wątpliwość zajrzeć do poradni chirurgii dziecięcej - jeśli to będzie konieczne, a napletek jest tylko przyklejony - bez żadnego nacinania zostanie on odklejony. Potem trzeba tylko dbać, żeby nie przykleił się ponownie. Jeśli natomiast jest on zwężony - prawdopodobnie nie obejdzie się bez krótkotrwałego zabiegu plastyki napletka - w znieczuleniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny* Re: Nietypowa stulejka IP: *.chello.pl 25.01.03, 09:58 Niestety, sklejenie jest trwałe na 1/4 powierzchni, właściwie jest to zrośnięcie, i tak było od zawsze, wszelkie polecane w podręcznikach domowe sposoby na odciągnięcie napletka np.w kąpieli nie pomagały.Syn ma teraz juz naście lat.Czy zabieg chirurgiczny musi sie wiązać z zupełnym odcięciem napletka w części gdzie nie jest przyrośnięty i pozostawieniem go na żołędzi w miejscu , gdzie jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.O. Re: Nietypowa stulejka IP: *.p.lodz.pl 02.02.03, 04:02 Gość portalu: fanny* napisał(a): > Niestety, sklejenie jest trwałe na 1/4 powierzchni, właściwie jest to > zrośnięcie, i tak było od zawsze, wszelkie polecane w podręcznikach domowe > sposoby na odciągnięcie napletka np.w kąpieli nie pomagały.Syn ma teraz juz > naście lat.Czy zabieg chirurgiczny musi sie wiązać z zupełnym odcięciem > napletka w części gdzie nie jest przyrośnięty i pozostawieniem go na żołędzi w > miejscu , gdzie jest ? Fanny! Jeśli Twój syn ma kilkanaście lat i napletek jest zlepiony z 1/4 powierzchni żołędzi, to sprawa jest dość poważna. Mimo wszystko wydaje mi się, że powinnaś spróbować go odkleić. Obcinanie przesuwalnej części jest głupotą, ponieważ pozostały fragment skóry i tak należy oddzielić od żołędzi. Nie chcę krakać, ale obawiam się, że w tym przypadku zabieg będzie równoznaczny z obdarciem ze skóry, ponieważ po tylu latach rzeczywiście mogło dojść do trwałego zrośnięcia. Więc wydaje mi się, że albo pogodzisz się z tym, że Twój syn nigdy nie odsłoni korony żołędzi, albo narazisz go na bolesne przeżycia. Proponuję pierwsze rozwiązanie. Powodzenia B.O. P.S. I tak powinien obejrzeć to lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś