Gość: basia IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 20:28 Czy wiecie coś na ten temat. Czy daje się to skorygować ćwiczeniami.Co jest przyczyną powstania.Moje dziecko ma 4 i pół m-ca czy nie zbyt póżno to stwierdzono? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bietka Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.acn.pl 11.02.03, 21:09 Moj trzy miesieczny synek tez to ma. Od prawie miesiaca chodzimy na rehabilitacje i sami w domu robumy mu masaze i juz teraz widac duze postepy. Wiem jednak, ze syn mojej kolezanki zaczal rechabilitacje wlasnie majac ponad 4 miesiace i mim skonczyl 9 - 10 miesiecy napiecie ustapilo. Ale zglos sie jak najszybciej na rehabilitacje i na pewno wszystko bedzie 0k. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitka Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.acn.waw.pl 11.02.03, 23:11 Twój synek jest w wieku, w którym absulutnie nie jest za późno, by napięcie ustąpiło. Musisz skorzystać z porady dobrego neurologa, a następnie rehabilitantki która zaleci i pokaże, jakie ćwiczenia trzeba robić. Takich wizyt w przychodni rehabilitacyjnej może być wiele, na początku np dwa razy w tygodniu. Ważne, by synek był cały czas pod opieką rehabilitanki i jednoicześnie by co jakiś czas zobaczył go neurolog. Napięcie ustąpi, trzeba tylko cierpliwie ćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bietka Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.acn.pl 12.02.03, 11:45 Dodam jeszcze, ze dzisiaj moj synek przekrecil sie z brzuszka na plecy, a jeszcze 3 tygodnie temu ledwo podnosil glowke. tak jak napisala moja poprzedniczka trzeba cwiczyc i jescze raz cwiczyc. Podobno tez jest dobry w takich sytuacjach basen, wazne tylko zeby woda byla ozonowana i miala odpowiednia temperature dla maluszkow. My z basenem zaczynamy za jakies 1,5 miewsiaca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.03, 19:44 Dziękuję za te informacje. Czy możecie napisać po czym poznać że dziecko ma wzmożone napięcie mięśniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitka Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.acn.waw.pl 13.02.03, 10:56 W przypadku, który ja znam, piewrszym symptomem było ciągłe układanie w czasie snu głowy w jedną stronę. A więc takie "asymetryczne" spanie. Po drugie dzecko w wyraźny sposób się prężyło, gdy np. brałam je na ręce. Jest to odczuwane jako sztywnienie, prężenie, przy czym odchylało (na siłę, nie bezwładnie) głowę do tyłu. Leząc w wózeczku/łózeczko często wyprostowywało nogi obciągając do dołu palce - prężyło je. Poza tym należy zwrócić uwagę, czy otwiera rączki w wieku, w którym powinno to robić. możebyć tak, że w sumie wszystko wygląda ok, ale dziecko często "chowa" w dłoni palce i nie mozna ich odgiąć (coś jakby przykurcz). Cały problem jest w tym, że jak się ma pierwsze dzecko, to samemu te objawy trudno wychwycić - dzecko może wyglądać po prostu na płaczka, marudę, a wszsytkie te zachowania kładzie się na karb jego charakteru nie podejrzewając, że coś złego się dzieje. Dlatego tak ważna jest wizyta u mądrego neurologa, nawet, jeśli naszym zdaniem jest ok. Dobrze, jeśli wizyta mam miejsce wczesnie - do 3 miesiąca. Często w taich sytuacjach jest zlecane USG przezciemiączkowe, ale do tego jest potgrzebny oczywiście warunke, aby ciemiączko nie było zarośnięte. A są dzieci, że ciemiączko zarasta bardzo szybko - z tym także należy iść do lekarzq, bo może to mieć związek z napięciem mięsniowym. Bardzo wazna jest diagnoza neurologa, który bada kolejno odruchy dziecka i potrafi określić stopień napięcia.Myślę, że jest to najważniejszy lekarz w pierwszym roku życia dziecka, bo układ nerwowy dziecka w tym okresie mozna w tym okresie rehabilitować ze wspaniałymi efektami. Pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
_kasia_ Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE 13.02.03, 15:00 a czym grozi zaniedbanie takiego dziecka jakie dolegliwości mu grożą w wieku kilkunastu lat i czy w takim wieku rehabilitacja daje jakieś efekty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bietka Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.acn.pl 13.02.03, 16:09 Rechabilitantka powiedziala mi, ze w przyszlosci moze sie to wiazac z wadami postawy, ktore to z kolei moga prowadzic do skrzywien kregoslupa. Poza tym dzieci z nieleczonym wnm pozniej zaczynaja siadac, chodzic i ogolnie ich rozwoj motoryczny jest opozniony. Ale naprawde nie ma sie czym martwic, bo 4,5 miesiaca to nie jest jeszcze za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitka Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.acn.waw.pl 14.02.03, 00:56 Myślę, że konsekwencje zależą od stopnia nasilenia napięcia mięśniowego. Myślę, jednak, i tu się nie zgodzę z przedmówczynią, że konsekwencje mogą być poważniejsze, niż tylko wady postawy (choć te też mogą wystąpić). W końcu tutaj chodzi o układ nerwowy, a nie tylko o mięśnie. Ale rehabilitacja przynosi ogromne efekty. Zawsze warto pójść do neurologia, nawet, jeśli rozpoznanie jest późno zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE IP: *.chomiczowka.net.pl 15.02.03, 11:34 U mojego synka rozpoznano napiecie i asymetrie gdy skonczyl 3 miesiace. Od tego czasu jest pod opieka neurologa i jest rehabilitowany dwa razy w tygodniu metoda ogolnorozwojowa. Niedlugo skonczy osiem miesiecy, rehabilitacja powoli ale jednak przynosi efekty, synek rozwija sie prawidlowo, nie odgina juz golwy do tylu lezac na plecach, nie napreza sie juz tak jak dawniej, ma rozluznione nogi i nie zaciska dloni w piastke, czworakuje, siada, probuje wstac. Napiecie zostalo mu glownie w obreczy barkowej, ale podobno wlasnie dla takiego dziecka ze wzmozonym napieciem bardzo wazne jest by zaczal czworakowac, nie ominal tej fazy (niektore dzieci odrazu wstaja i chodza), gdyz czworakujac dziecko cwiczy ruch naprzemienny, angazujac obie polkule mozgu. Aha - nasz maluch od 3 miesiecy chodzi raz w tygodniu na basen. Pozdrawiam wszystkie mamy "sztywniakow" (nasz maluszek gdy sie napinal sprawial wlasnie wrazenie takiego spietego sztywniaka) )))) Odpowiedz Link Zgłoś