Dodaj do ulubionych

3-latek w samochodzie;)

20.02.03, 10:02
Witajcie!
Moje sreberko ma właściwie 2,5 roku. Nie mieście się już w foteliku do 13 kg
(chicco, szelki 5 punktowe, regulowana wyskokość do 5 stopni). Przede mną
kupno fotelika czy podstawki? Nie mam zielonego pojęcia. Wiem że sa foteliki
do 36 kg, później można z nich "uzyskac" tylko podstawkę. A może ktoś z
Was ma do odsprzedania taki fotelik?
Pozdrawiam, aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: 3-latek w samochodzie;) IP: *.introl.pl 20.02.03, 11:29
      Nie mieści się w foteliku do 13kg czy do 18 kg. Jeśli do 13, to możesz wybrać
      Chicco do 18 kg z własnymi pasami.

Ja mam podobny dylemat. Ten sam wiek córy i fotelik Chicco do 18kg, który jest
      na granicy wagi. Ostatnio przymierzałam córę do fotelika (nie podstawki) firmy
      Concord oraz Maxi-Cosi. Oba są do 36 kg, w obu przytrzymuje się dziecko pasami
      samochodowymi. Mają regulowane zagłówki i można dogodnie ustalić przebieg pasa
      u góry. Moje spostrzeżenia:
      Concord - twardsze siedzisko, oglądałam wyniki crash testów na stronie
      www.concord.de (jest wersja polsko języczna), estetyczne.
      Maxi-Cosi - jakby wygodniejszy, można go trochę odchylić do pozycji pół
      siedzącej. Na ich stronie jeszcze nie byłam, ale się wybieram www.maxi-
      cosi.com (po angielsku) i www.poltrade.a4.pl (po polsku).

Kolega niedawno kupił ten fotelik z Concord i jest zadowolony. Ja się jeszcze
      waham. Może ktoś używa któregoś z tych fotelików?

Podstawki dla tak małego brzdąca mnie nie przekonują - zobacz testy.
      Pozdrawiam. Iza
      • Gość: pineska1 Re: 3-latek w samochodzie;) IP: *.k.mcnet.pl 20.02.03, 11:40
        Dzięki za informacje, dziś zrobie jeszcze rekonesans w sklepach, dam znac co
        sie dowiedziałamwink))
      • gosiabre Re: 3-latek w samochodzie;) 20.02.03, 12:01
        Cześć,
        ja mogę się wypowiedzieć w sprawie Concorda i Chicco. Więc faktycznie Concord
        jest twardy i wymusza wyprostowaną pozycję u dziecka. Na krótkie dystanse ok,
        natomiast na dłuższe, kiedy maluszek chce się zdrzemnąć no to jest problem.
        Wojtek ma w jednym samochodzie (moim) zamontowany fotelik Chicco (do 18 kg), a
        w dziadkowym Concorda i zdecydowanie woli Chicco. Natomiast nie wypowiadam się
        co do bezpieczeństwa, bo być może ten Concord jest bezpieczniejszy, ale tego
        nie wiem

pozdrawiam
        Gosia
    • insomnia1 Re: 3-latek w samochodzie;) 20.02.03, 12:47
      Kiedy moja córka była mała nie było zbyt wielkiego wyboru fotelików
      samochodowych a i nasza sytuacja finansowa nie była zbyt ciekawa. Dlatego
      kupiliśmy jej francuski fotelik Renolux (nawet nie wiem czy jeszcze takie są w
      sklepach) od 9 do 25 kilogramów. Jego plusem jest to, że można ściągnąć górę i
      zostaje sama podstawka, z której korzystała jeszcze do niedawna moja 6-latka.
      Minusem wielkim natomiast jest właśnie to, że fotelik się nie da odchylić.
      Ponieważ jednak jeździmy mało i na krótkie dystanse, to fotelik się sprawdza u
      moje drugiej prawie półtorarocznej córci, tyle, że na wakacje trzeba będzie
      pomyśleć o czymś innym (może pojedziemy pociagiem?). A przesiadłyśmy się z
      fotelika Chicco właśnie do Renoluxa kilka miesiecy temu. No a starszej córce
      kupiliśmy już tylko podstawkę.
    • Gość: mamusia Re: 3-latek w samochodzie;) IP: *.proxy.aol.com 20.02.03, 20:54
      pamietaj (ja nie pamietalam), zeby ten wiekszy mial pozycje do spania - bo te
      mniejsze z tych wiekszych dzieci inaczej zwisaja jak zasna i raz, ze nie maja
      komfortu a dwa, ze bezpieczne to nie jest. jesli umiescisz ten fotelik na
      siedzeniu auta, ktore sie odchyla do tylu to problem z glowy, jesli nie szukaj
      duzego fotelika z pozycja do snu (u mnie chyba lift trimax).
    • Gość: Hania Re: 3-latek w samochodzie;) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.02.03, 07:26
      Dziewczyny ja nie mam jak na razie takich dylematow. Moj maly jesc mi nie chce
      i "trzyma" wage. Tak ze chyba w tym foteliku sie zmiesci jeszcze dlugo.
    • Gość: pineska1 Re: 3-latek w samochodzie;) IP: *.k.mcnet.pl 21.02.03, 12:23
      He

Dzieki za wypowiedzismile
      Wczoraj byłam w sklepie Chicco i sprzedawca polecał fotelik do 36 kg.
      rozkładany tj. moze dziecko w nim spac a jak bedzie starsze jest tylko
      podstawka. wyglada przyzwoicie. Sa jeszcze foteliki per perego, ale nie znam
      nikogo kto uzywałby dla starszego dziecka.
      pozdr. aga
    • Gość: 76981143 z empirii IP: 62.29.253.* 21.02.03, 14:41
      moje trzyipółletnie dziecko, siedzące zapięte w foteliku Bebe Confort, wyszło
      bez żadnych urazów z dachowania.
      • malina18 Re: z empirii 21.02.03, 17:31
        Czy mozesz podać dokładną nazwę Twojego fotelika?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka