marina2 30.04.07, 11:12 Czy Waszym zdaniem 9 lat to dobry moment na jej przyjęcie? Moje zdanie ,że za wcześnie może nawet o 3-4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 30.04.07, 11:51 > Moje zdanie ,że za wcześnie może nawet o 3-4 lata nie masz obowiązku puszczać swojego dziecka do Komunii w wieku 9 lat. Zawsze możesz nie puścić i zapowiedzieć dopuszczenie za 3-4 lata, gdy już Twoim zdaniem dziecko dojrzeje do tej chwili... Na siłę nikt Twojego dziecka przecież przed ołtarz nie zaciągnie... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 30.04.07, 12:43 Myślę że są różne dzieci. Mój syn przyjął pierwszą Komunię rok temu i uważam że był to dla niego odpowiedni czas. Ale on jest bardzo poważnym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 07.05.07, 09:46 Moja córka przyjęła w wieku 6 lat. Rozumiała i chciała, więc dojrzała. Dużo zalezy od rodzica i traktowania wiary w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 07.05.07, 13:49 Maciuś też już dojrzał, za rok ma komunię bo póki co jest w pierwszej klasie. Od pazdziernika zeszłego roku jest ministrantem, jedynym w naszej parafii- to było Maćka marzenie. No zresztą ostatnio mi powiedział że fajnie dostawać prezenty ale to Bóg jest najważniejszyCzasami mnie dziwi jego dojrzałość. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 08.05.07, 18:14 A mi się podoba jak mają w kościele ewangelickim Konfirmacja w wieku 14 lat.Swiadomie przyjęcie Jezusa.Wzruszająca chwila młodego człowieka.Przez 8 lat na religi przygotowują się do tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
ka1311 Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 09.05.07, 18:09 Myślę, że wszystko zależy od stosunku do wiary rodziców dziecka i jego samego. Są dzieci bradzo dziecinne, ale są także bardzo dojrzałe. Natomiast zauważyłam (w tym roku mamy Komunię), że jeśli rodzice znają swój kościół "z widzenia", nie narzucają się Bogu ze swoją osobą, to wtedy I KOmunia przeradza się w spektakl, w szopkę, która niewiele zmienia w życiu dziecka. Moja córka ostatnio na Mszy tuż przed naszym pójściem do Komunii radośnie stwierdziła, że już za trzy tygodnie będzie mogła pójść z nami ). Ona naprawdę się cieszyła, na razie przeżywa Spowiedź, wyjaśniamy sobie sporo niejasności, jest to także okazja do rozmów o tym co jest dobre, a co złe. Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 11.05.07, 09:37 Fajnie ze wasze dzieciaki sa mniej lub bardziej swiadome i przygotowane,dojrzale ale wynika to chyba z waszego stosunku do kosciola ,chodzice na msze itp.a co z cala reszta dzieci ?ktorych rodzice na chodza do kosciola,nie akceptuja zdania kosciola itd?a do komuni ida bo prezenty,impreza,dla swietego spokoju,botak wypada ,co sasiedzi ,babcia powie itd. p. Odpowiedz Link Zgłoś
wasil_ka zależy od rodziców 11.05.07, 13:26 tak obserwuję dzieci w drugiej klasie i tedzioeci, których rodzice są praktykującymi katolikami są według mnie dojrzale. Jednak większość rodziców przynajmniej w klasie mojego dziecka pojawiła się w kościele tylko własnie w klasie drugiej, wczesniej nie chodzili i pewnie po KOmunii dzieciaka chodzić nie będą, i dziecko też nie. zatem nie oszukujmy się - wszytsko zależy czy nasza rodzina jest dojrzała religijnie czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: zależy od rodziców 12.05.07, 13:21 a zapytam inaczej : co dla Was oznacza termin dojrzałość do pierwszej komunii? Odpowiedz Link Zgłoś
arusik11 Re: zależy od rodziców 12.05.07, 14:30 I to jest dobre pytanie.Dziś liczy się na ile osób jest przyjęcie i ile dziecko zebrało gotówki.Dzieci potem w szkole opowiadają sobie o prezentach,a nie o tym co tak naprawdę przeżyły.Oni tak naprawdę nie wiedzą co to jest komunia,tylko wiedzą co to jest przyjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ka1311 Re: zależy od rodziców 14.05.07, 09:55 Odpowiem słowami mojej córki na pytanie co zmieni ten sakramet w jej życiu: "Myślę, że będę musiała się starać być dobra dla ludzi, bo to mamo tak głupio przyjąć Pana Jezusa do swojego serca, a potem dokuczać Bartkowi" Bartek to jej młodszy brat. Najpierw myślałam, że to Siostra na religii ich tak uczyła, ale Siostra odpytana stwierdziła, że pierwsze słyszy, nie pytała dzieci w ten sposób. Czyli córka sama to wymyśliła. Myślę, że na tym właśnie polega dojrzałość dziecka. Ono zdając sobie sprawę z ogromnej miłości Boga do człowieka stara się choć trochę Go naśladować. A swoją drogą to ciekawe byłoby zapytać dorosłych po co przystępują do Komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
kuusamo Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 12.05.07, 17:55 Zdecydowanie radzę poczekać, choćby te 3-4 lata. Ja w wieku ok 12 zaczełam przestawać wierzyć w boga, teraz jestem już zupełnie zateizowana, ale ta przymusowa komunia się za mną ciągnie. W wieku 9 lat to jest tylko konkurs kto dostanie lepszy komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: dojrzałość dziecka do I przyjęcia komunii 12.05.07, 18:50 Dodam jeszcze ze wiele dzieci nie wie ze nie musi isc do komuni. ile w klasach waszych dzieci jest dzieci ktore faktycznie nie chodzi do kosciola/religie i nie idzie do komunii i nie pytam o dzieci innych wyznan ale ot tak dzieci rodzicow nie praktykujacych/ateistycznych/czy tez nie wierzacych w nic konkretnego. p. Odpowiedz Link Zgłoś
wasil_ka nie generalizować!!!! 14.05.07, 11:37 Dużo tu generalizowania. Nie dla wszystkich sa ważne prezenty. Ja trawiłam ten problem na dwa lata przed komunią - jak to załatwić aby prezenty nie stały się najważniejsze. najpierw miałam pomysł -bez prezentów, ale wiedziałm ze nie przejdzie ze względu na teściów, potem długo myślałam i analizowała,i oto co było u nas: magnetofon (dziecko zaczęło interesowac się muzyką i na pewno był mu niezbędny), zegarek (no cóz to peweien znak dojrzałości), encyklopedia PWN - 3 tomowa, Pismo święte - specjalne wydanie, od nas rodziców - drobiaz z dedykacją na pamiątkę - Poczet Królów Polskich, a aby jeszcze zaakcetowac ten rok - tydzień przed Komunią w długi week-end zrobiliśmy sobie rodzinną wycicieczkę do Krakowa, Wadowic, Kalwarii Zebrzydowskiej i Częstochowy. Z ręką na sercu mogę powiedzić , że moje dziecko było do Komunii w pełni przygotowane. Moje dziecko było zachwycone. I myslę że wiele jest takich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś