Dodaj do ulubionych

Dzień matki

26.05.03, 10:45
Dzisiaj Dzień matki, a na jutro moje dzieciaki przygotowały w szkole razem z
całą klasą przyjęcie dla mam. Problem w tym, że ich mama raczej nie
przyjdzie, i tak mają niezbyt komfortową sytuację bo mama wyprowadziła się 2
lata temu, powiedziałem im, że mama jest bardzo zajęta w pracy itd. ale co z
tego? Jak sobie pomyślę jak mogą sie jutro czuć wśród dzieci to mnie skręca.
Może nie posyłać ich w ten dzień do szkoły? Co robić ? Może panie podrzucą mi
jakis pomysł bo wszyskie moje wydają się mi do niczego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Dzień matki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.03, 13:27
      A może Ty się wybierz, bo przecież dla swoich dzieci jesteś i mamą i tatą w
      jednym?
      • gso Re: Dzień matki 26.05.03, 13:54
        Zdecydowanie jestem tylko tatą. Moja obecność niewiele zmieni.
        • Gość: Sonia Re: Dzień matki IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 26.05.03, 14:30
          Niestety nie mam dla Ciebie gotowego pomyslu. Wspolczuje bardzo Tobie i Twoim
          dzieciom. U mnie to ojciec byl nieobecny i bedac w wieku Twoich dzieci tez nie
          potrafilam sie z tym pogodzic. Nie wiem, czy powinienes nie posylac dzieci do
          szkoly na uroczystosc, co im powiesz, jak zapytaja dlaczego nie ida?
          Moze zapytaj dzieci, czy chca pojsc, mimo, ze ich mamy nie bedzie i uszanuj ich
          wole.
          Teraz pracuje w szkole z 7,8 latkami. Ucze angielskiego i zawsze bola mnie
          lekcje, kiedy ucze dzieci, jak mowimy po angielsku: mama, tata, ciocia itd.
          Dzieci w tym wieku sa bardzo szczere, wiec gdy pytam o czlonkow
          rodzinyodpowiadaja zgodnie z prawda, ze np. zamiast taty jest wujek, zamiast
          mamy babcia itd. Ale widze, ze nie latwo im to przychodzi. Dlatego zawsze,
          glosno, przy calej klasie podkreslam, ze sa rozne rodziny, ale wszystkie sa
          rownie wartosciowe, ze to wspaniale, ze maja tego wujka, czy babcie.
          Przepraszam za ta osobista dygresje. Wlasnie pare godzin temu zalozylam na
          forum psychologia watek, gdzie pytam, czy kazdej matce nalezy sie szacunek,
          tylko dlatego, ze jest matka. Twoj post dal im odpowiedz na moje pytanie
          Pozdrawiam goraco.
          • gso Re: Dzień matki 26.05.03, 14:41
            Dzięki za współczucie, choć nie jest nam potrzebne, dzieciaki widują sie z mamą
            regularnie i tak na codzień jest prawie ok. Tylko ten nieszczęsny jutrzejszy
            dzień. Nie mam pojęcia co zrobić, żeby nie poczuły się gorsze.
            • Gość: Gocha Re: Dzień matki IP: *.smstv.pl / 192.168.10.* 26.05.03, 14:46
              Wynika z tego, że jakiś kontakt jest. Może to dzieci ją zaproszą, niech ona się
              im tłumaczy. Nie wolno ciągle okłamywać dzieci. To się zazwyczj odbija. Nie
              bądź im matką i ojcem, a tylko ojcem. Docenią to kiedyś.
              • gso Re: Dzień matki 26.05.03, 14:54
                Gość portalu: Gocha napisał(a):

> Wynika z tego, że jakiś kontakt jest. Może to dzieci ją zaproszą, niech ona
                się
                >
                > im tłumaczy. Nie wolno ciągle okłamywać dzieci. To się zazwyczj odbija. Nie
                > bądź im matką i ojcem, a tylko ojcem. Docenią to kiedyś.

Zaproszenia zostały wręczone jak najbardziej, one wiedzą, że mama nie
                przyjdzie, sama im to wczoraj powiedziała tłumacząc sie zajeciami w pracy, co
                nie zmienia faktu, że jej tam nie będzie.
                • Gość: Gocha Re: Dzień matki IP: *.smstv.pl / 192.168.10.* 26.05.03, 16:12
                  Czy Ty nie przesadzasz. Nie rób z matek osób, które zawsze muszą pokazywać
                  się,tak jak chcą przyjęte normy. Jej też jest trudno, nie umie sobie poradzić,
                  gołym okiem to widać. Wyślij matkę zastępczą np. chrzestną, albo pogadaj z
                  dziećmi co one chcą(może wolą iść mimo wszystko lub zdecydują zostać). Trudno
                  nam uwierzyć, ale nawet małe dzieci zdolne są takich rozmów.
                  • gso Re: Dzień matki 27.05.03, 10:59

> Czy Ty nie przesadzasz. Nie rób z matek osób, które zawsze muszą pokazywać
                    > się,tak jak chcą przyjęte normy. Jej też jest trudno, nie umie sobie
                    poradzić,
                    > gołym okiem to widać. Wyślij matkę zastępczą np. chrzestną, albo pogadaj z
                    > dziećmi co one chcą(może wolą iść mimo wszystko lub zdecydują zostać). Trudno
                    > nam uwierzyć, ale nawet małe dzieci zdolne są takich rozmów.

Nie rozumiem, w którym miejscu zmuszam kogokolwiek do takich czy innych
                    zachowań.
                    Pójdę sam, chyba trochę niepotrzebnie się obawiam.
                    • Gość: Gocha Re: Dzień matki IP: *.smstv.pl / 192.168.10.* 27.05.03, 13:38
                      Uchyl rąbka tajemnicy co sądzą o sytuacji dzieci? Co na to wychowawczyni? I
                      napisz jak było.( Tatuś-mężczyzna-doda pikanterii imprezce) Głowa do góry,
                      kiedyś wobec poważniejszych spraw będziesz sie z tego śmiał.
                      • gso do Gochy 28.05.03, 11:20

> Uchyl rąbka tajemnicy co sądzą o sytuacji dzieci? Co na to wychowawczyni? I
                        > napisz jak było.( Tatuś-mężczyzna-doda pikanterii imprezce) Głowa do góry,
                        > kiedyś wobec poważniejszych spraw będziesz sie z tego śmiał.

Mama jednak przyszła, a gdyby nie przyszła to też nic by się nie stało. Oni się
                        chyba już "zaimpregnowali" na okoliczność takich sytuacji.
                        Pozdrawiam.
            • Gość: Sonia Re: Dzień matki IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 26.05.03, 14:48
              A to przepraszam za nadinterpretacje sytuacji. Ale co na to Twoje dzieci, chca
              isc mimo, ze nie bedzie mamy czy nie? Bo to chyba jest najwazniejsze, to one
              maja sie dobrze czuc.
              A tak na marginesie, znajac zaganianie wspolczesnych mam, to pewnie nie bedzie
              jedyna nieobecna.
              • gso Re: Dzień matki 26.05.03, 15:07
                Gość portalu: Sonia napisał(a):

> A to przepraszam za nadinterpretacje sytuacji. Ale co na to Twoje dzieci,
                chca
                > isc mimo, ze nie bedzie mamy czy nie? Bo to chyba jest najwazniejsze, to one
                > maja sie dobrze czuc.

> A tak na marginesie, znajac zaganianie wspolczesnych mam, to pewnie nie
                bedzie
                > jedyna nieobecna.
                No nie wiem, w ubiegłym roku były wszystkie, a teraz na koniec wszyscy z
                kwiatkami do mam, a oni co? Zostaną na środku? Coś czuję, że na ich miejscu nie
                czułbym się najlepiej.
    • Gość: natkaszczerbatka Re: Dzień matki IP: *.chello.pl 26.05.03, 14:40
      Z tego co wiem to w okolicach 26 maja jest również Dzień Taty. W naszym
      przedszkolu jest on obchodzony jednocześnie - dzieci śpiewają piosenki i dla
      mamy i dla taty. Kleją serduszka rownież dla taty. Także tata powinien być na
      takim święcie. W praktyce jest tak, że u niektórych dzieci są mamy, u innych
      tatowie - oboje rodzice są rzadko - w końcu są tacy zapracowani!

pozdrawiam

natka szczerbatka
      www.republikadzieci.com
      • roseanne Re: Dzień 26.05.03, 15:44
        dzien taty jest 10 czerwca
        • Gość: Sonia Re: Dzień IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 26.05.03, 15:49
          roseanne napisała:

> dzien taty jest 10 czerwca

Dziwne. U mnie w kalendarzu jest 23 czerwca.
          • roseanne Re: Dzień 26.05.03, 18:23
            widzisz, co kraj to obyczaj smile

wydawalo mi sie, ze 10, tak naprawde w tym roku 8 - druga niedziela czerwca
            • Gość: Sonia Re: Dzień IP: *.w80-11.abo.wanadoo.fr 26.05.03, 18:32
              roseanne napisała:

> widzisz, co kraj to obyczaj smile
              >
              > wydawalo mi sie, ze 10, tak naprawde w tym roku 8 - druga niedziela czerwca

To zaczyna byc coraz dziwniejsze. Nie wiem z jakiego kraju Ty piszesz, ale ja
              mam polski kalendarz i w nim jak byk stoi napisane Dzien Ojca 23 czerwca!
              I to chyba nie jest swieto ruchome. Moze ktos rozwiaze wreszcie te zagadke!
              Pozdrawiam.
              • roseanne Re: Dzień 26.05.03, 19:56
                smile))
                kanadyjski
                • Gość: Sonia Re: Dzień IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 26.05.03, 20:01
                  A, no to teraz wszystko jasne!
                  Pozdrawiam z Francji.
    • skarolina Re: Dzień matki 26.05.03, 16:31
      Byłam dziś w przedszkolu mojej córki na uroczystości z okazji Dnia Matki. Jest
      tam dziewczynka, którą na codzień wychowuje tato. Widziałam, jak było jej
      przykro, kiedy inne dzieci wręczały laurki, popłakała się i już do końca
      uroczystości była smutna.
      Twoje dzieci są starsze i może więcej rozumieją, ale lepiej je zapytaj, czy
      chcą iść,jeśli mamy nie będzie.
      pozdrawiam
      skarolina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka