Dodaj do ulubionych

Koszt mundurka ?!

16.05.07, 22:20
Jestem świeżo po zebraniu w/s mundurków. Dyrektor wraz z Radą Rodziców
wybrali spodnie+kamizelkę z czarnego dżinsu. Pomijam już sprawę trafności
takiego wyboru, ale cena lekko nas zszokowała: prawie 120 zł za komplet!
Uważam, że to stanowczo za dużo, zwłaszcza, że trzeba też pomyśleć o czymś na
zmianę, no i uwzględnić, że dziecko przecież rośnie. Podobnie, jak wielu
innych rodziców w szkole mam dwoje dzieci. Jak mają wyglądać mundurki u Was,
no i jakie będą ich ceny?
Obserwuj wątek
    • d.wludyka Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 08:49
      U nas komplet - bluzka z krótkim rękawem + bluza z długim rękawem kosztuje 40zł
      (20 zł/szt).
      Dziewczynki mają w kolorze czerwonym, chłopcy w granatowym; dół dowolny. Strój
      widziałam, uwazam, że nie jest taki zły i nie powinien rozlecieć się po 2
      praniach. Zamierzam kupić max. 2 komplety, zwłaszcza, że dopuszczalne są
      kombinacje typu - "mundurkowa" bluzka pod spodem, dowolna bluza rozpinana na
      górę. Jak córa wyrośnie, a bluzy będą się jeszcze do tego nadawały oddam za
      darmo chętnym.

Generalnie jestem za ujednoliceniem strojów w szkołach i wcale nie boję się, że
      ucierpi na tym kreatywność mojego dziecka.
      Problem w tym, że jest wiele innych spraw, które są dużo ważniejsze dla zdrowia
      i konfortu nauki naszych dzieci (np. szafki na książki, obskurne warunki
      socjalne, a szczególnie koszmarne toalety, za mało języków obcych, za mało sal
      gimnastycznych i zajęc ruchowych, przepełnione klasy itd.) i wolałabym żeby
      właśnie tymi sprawami zajęto się w piewszej kolejności.
      • margotka69 Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 08:59
        Takie rozwiązanie jest rozsądne. Niestety, nasza dyrektor upiera się, że w
        ustawie jest wyraźnie napisane, że mundurek ma się składać z dwóch części: góra
        i dół.
        • d.wludyka Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 09:22
          Nie czytałam ustawy ale cieszę się, że nasza dyrektorka podchodzi do sprawy
          rozsądniej. Masz rację 120 zł za spodnie+kamizelkę to przesada.
          Może da się dyrektorkę przekonać do bardziej zdrowowrozsądkowego podejścia, bo
          skoro aż tak literalnie chce stosować się do przepisów, to niech nie zapomina,
          że przecież ustawa nakazuje konsultacje z rodzicami przy wyborze strojów.
          • antolka_jest_ruda Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 09:30
            U nas po zebraniu wyszło 80 zł - całość
          • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 15:33
            A czy ustawa reguluje, jak dyrektorka ma podejść do tych konsultacji??
            W prawie, nawet konstytucjach często jest mowa o konsultacjach, tylko że osoba
            która potrzebuje konsultacji nie musi słuchać porady.
        • paszczakowna1 Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 10:06
          Dyrektorka albo czytać nie umie, albo konfabuluje. Zobacz treść ustawy np tutaj,
          punkt 19:

www.infor.pl/skany/dzu/?rok=2007&num=80&poz=542&str=0006
          Absolutnie nic takiego w ustawie nie ma. Pisze: "... obowiązkowe jest noszenie
          przez uczniów jednolitego stroju" (art 64a pkt 1) i że wzory określa dyrektor W
          POROZUMIENIU z radą rodziców (art. 64 a pkt 3), ale nic nt "góry i dołu".

Ludzie, czytajcie akty prawne, i nie dawajcie wmawiać sobie bzdur przez urzędników!
          • melmire Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 14:20
            No nie wiem, dla mnie stroj jednolity to jednolity, a nie dol dowolny, a na
            gorze t-shirt pod swetrem.
            Na tej zasadzie mozna kazac(i chyba logiczniej by bylo) kazac wsszystkim
            dzieciom nosic niebieskie dzinsy, a gora dowolna smile
            • nchyb Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 15:07
              > No nie wiem, dla mnie stroj jednolity to jednolity, a nie dol dowolny
              jak ktoś się uprze, to za stroj jednlity uzna również identyczne buty, że o
              skarptkach ie wspomnę...
              Ale co to w publicnzym szkolnictwie, poza dodatkowym obciążeniem kieszeni
              rodzicielskich zmieni?

> Na tej zasadzie mozna kazac(i chyba logiczniej by bylo) kazac wsszystkim
              > dzieciom nosic niebieskie dzinsy, a gora dowolna smile
              głupieto by nie było, ale nie wszyscy dżinsy lubią, iektóre dziewczynki
              preferują jednak spódniczki.

Więc może logiczniej (a na pewno rozsądniej) byłoby nakazać nosić jakiś ciemny
              doł i nie rażącą jaskrawie górę?... A na uroczystości oficjalne galówka, czyi
              dół ciemny, góra biała...
              To się sprawdzało...
            • d.wludyka Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 15:38
              > No nie wiem, dla mnie stroj jednolity to jednolity, a nie dol dowolny, a na
              > gorze t-shirt pod swetrem.
              > Na tej zasadzie mozna kazac(i chyba logiczniej by bylo) kazac wsszystkim
              > dzieciom nosic niebieskie dzinsy, a gora dowolna smile

Masz rację, najbardziej jednolite byłyby stroje identyczne z góry na dół. Ale
              ile by to kosztowało?
              Myślę, że jednolite bluzy bardziej rzucają się w oczy niż spodnie. Poza tym
              latem w dzinsach za gorąco, no i co z dziewczynkami - spodnie czy spódniczka?
              Bluzy szybciej schną, są tańsze i moja córa jakoś szybcie wyrasta ze spodni niż
              bluzek. Dowolny swetr rozpinany na górę po to, żeby nie kupować
              kolejnego "mundurkowego" na chłodne dni.
              Jeżeli obowiązek noszenia mundurków rzeczywiście wejdzie w życie to uważam, że
              nasza dyrektorka w miarę rozsądnie do sprawy podeszła, no i cena nie rzuca na
              kolana.
              Przy czym wolałabym żeby mundurki nie weszły, o Giertychu mam bardzo złe zdanie
              ale to juz nie ten wątek.

• regedarek Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 14:19
        Chciałbym coś dodać, pomysł mundurków nie jest chyba nowy pamiętam kiedy ja
        chodziłem do gimnazjum(8-9 lat temu) też był nakaz chodzenia najpierw w bluzach
        i podkoszulkach z logo szkoły, portierzy nie wpuszczali tych, którzy nie mieli
        bluzy, a następnie po jakimś roku kiedy rodzice zainterweniowali, nie wiem z
        jakich powodów może po roku używania 2 komplety wymienne wygladaly nienajlepiej,
        w prowadzono nakaz noszenia loga szkoły, takiego które przypinało się na jak
        agrafkę, na początku było super, ale po pewnym czasie dużo uczniów się spóźniało
        bo zapomniało przypiąć logo albo miało go na innym ubraniu, a portierzy i
        specjalni nauczyciele nie pozwalali wyjść poza obręb szatni bez loga,
        kilkanaście razy przez dwa lata mi się to zdarzyło, a druga sprawa strasznie
        niszczyły się przez to ubrania(dziury) poza tym kwitł handel 10 zł kosztowało
        nowe logo w przypadku zgubienia domyślcie się co potrafią zrobić dzieci dla
        kilku lodów.
      • govan Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 23:20
        brak mundurka- dobry pretekst, aby wpisywać oceny naganne z zachowania;
        a może by tak wyrzucać ze szkół; a może przenosić niepokornych do szkół
        specjalnych; a może będziemy karać więzieniem rodziców, którzy mundurków
        dzieciom nie kupią ?
    • sylwia32 Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 10:57
      w naszej szkole koszt mundurka zamknął się w cenie 45 zł. jest to rodzaj tuniki
      na guziczki bez rękawków w ciemnym kolorze z kieszonką na której będzie się
      znajdował emblemat szkoły.
      • nchyb Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 14:49
        > w naszej szkole koszt mundurka zamknął się w cenie 45 zł. jest to rodzaj
        tuniki
        > na guziczki bez rękawków w ciemnym kolorze z kieszonką...

Dla chłopców też? Bo chłopców w tuniczkach z guziczkami jakoś nie widzę...

Protestowałabym przeciwko wtłaczaniu chłopców w mini spódniczki w postaci
        tuniczki, to niezdrowo i niezgdnie z ministerialnymi wytycznymi dot. braku
        propagandy homo w szkołach... wink
        • verdana Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 15:03
          Pomijajac uroczą wizje chlopcow w tuniczkach, ja zastanawiam się, na ile
          ubranie za 45 zlotych starczy, skoro będzie musiało być prane ze dwa-trzy razy
          w tygodniu. Nie sądze ,aby starczyło na cały rok.
          • nchyb Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 15:11
            > w tygodniu. Nie sądze ,aby starczyło na cały rok.
            starczyć może starczy, pewnie się po tym rku nie rozsypie, tylko ciekawie jak
            będzie wyglądac...
            no chyba, że twarzowy stlonik granatowy wziąć, tak jak to Melmire wspomina, tak
            jak nasze urodze fartuszki szkolne z lat 70-8o-tych...
            Stylonik można prać codziennie i tak szmatowato wygląda cały czas...
            • verdana Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 15:18
              O, nie. Stylonik wytrzymywał, bo stylonik był nioszony na ubranie i nie prany
              bez przerwy - albowiem inne czasy były i inne standardy czystoci.
              Stylonik na 10 letnim dziecieciu, szczególnie plci meskiej, roku nie dożyje,
              chyba że bedziemy go prać raz w miesiącu i nie zwracać uwagi na plamy, podarte
              kieszenie itd. .
              • nchyb Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 15:45
                > O, nie. Stylonik wytrzymywał, bo stylonik był nioszony na ubranie i nie prany
                > bez przerwy
                a otymnie pomyślałam. Teraz kojarzę, że chyba fakycznie nikt tych szmatek
                codziennie nie prał, co najwyżej same białe kołnierzyki się wymieniało. Ale ja
                kołnierzyka nosić niechciałam, to i go nie wymieniałam...
        • melmire Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 15:05
          Yyyy, z opisu te tuniczki bardzo przypominaja mi dawne mundurki,czyli granatowe
          chalaty smile
    • vharia Re: Koszt mundurka ?! 17.05.07, 23:13
      Jeszcze nie wiem, ale jest to kwota jak dla mnie nie do przyjęcia: potrzeba minimum 2 komplety, jeśli nie mam mieć problemów z oderwaniem ich od dziecka w piątek, przylepionych z brudu.
      Poza tym nie widzę realnej mozliwości wybrania czegoś, co jest dobre przy -15 i przy +30 stopniach...

Tak czy owak byłam jestem i będę przeciwko mundurom z przyczyn ekonomicznych: jest to dla mnie totane marnotrawstwo pieniędzy rodziców. Wolałabym zrzucić się po 200 od głowy na pomoce naukowe, większy byłby pożytek.
      • lola211 Re: Koszt mundurka ?! 18.05.07, 13:38
        Wolalabym zaplacic wiecej, ale za cos naprawde ladnego.
        a tak to wiekszosc szkol wybiera tanio- estetyka nie bardzo sie liczy.
        • verdana Re: Koszt mundurka ?! 18.05.07, 13:40
          Bo biedne dzieci tez musza chodzic do szkoły...
          • lola211 Re: Koszt mundurka ?! 18.05.07, 14:11
            Chodza.Jest mozliwosc wystapienia o dofinansowanie.Nie przekonuje mnie argument
            dopasowywania sie do mozliwosci najubozszych.

• verdana Re: Koszt mundurka ?! 18.05.07, 14:23
              A mnie jak najbardziej przekonuje. Bo przecież takie jest całe założenie tej
              reformy, by dzieci nie poznawały po ubraniach, kto jest zamozny, kto ubogi.
              Tymczasem dofinansowanie będzie góra na jeden mundurek, niewazne czy sie
              podrze, czy poplami - niech ubogie dziecko chodzi w szmatach cały rok, a za to
              nasze, zamożne będą wygladały elegancko w ładnych, drogich mundurkach. W tej
              sytuacji jedynym rozsadnym wyjściem jest zrezygnować z mundurkow, bo nie tylko
              nie spełniaja roli, ale jeszcze bardziej zróznicują wyglad uczniów w szkole.
              • lola211 Re: Koszt mundurka ?! 18.05.07, 17:55
                Jestem jak najbardziej przeciw mundurkom.
                I jestem dodatkowo przeciw tanim bylejakim chałatom- tanim tylko dlatego, ze w
                szkole sa tez biedne dzieci.
                Ta kamizelka za 35 zł. nie spowoduje, ze dzieci nie beda sie roznic- alez beda
                nadal tak samo.Poznac bedzie mozna po spodniach, po butach, po plecaku.
                • verdana Re: Koszt mundurka ?! 18.05.07, 18:00
                  Oczywiscie. Ale przynajmniej te biedne nie będą brudne i upokorzone. Uważam, ze
                  nie mozna powiedziec "trudno, nie obchodzi mnie, ze część dzieci będzie miała
                  stałe klopoty, bo odziców nie bedzie stać na mundurek - byle tylko moje dziecko
                  ladnie wyglądało."
                  • megan26 Re: Koszt mundurka ?! 19.05.07, 08:51
                    właśnie dopieero będą brudne bo te dzieci z bogatszych rodzin kupia sobie kilka
                    kamizelek na zmianę a te biedniejsze będą mieć jedna praną raz w tygodniu,
                    pozatym jak ktoś wcześniej chodził brudny to nby dlaczego kamizelka miałaby to
                    zmienić co ona będzie automatycznie oczyszczała ubranie takiego dzieciaka????
                    • verdana Re: Koszt mundurka ?! 19.05.07, 10:45
                      Czytaj uwaznie - chodzi o to, ze przy bardzo tanich mundurkach, które sa
                      dostosowane do kieszeni najubozszych, te najbiedniejsze dzieci bedą mogly kupić
                      nowe, zamiast zniszczonych. Tymczasem Lola chce, aby mundurki byly drogie i
                      eleganckie, a nie dostosowane do kieszenie najbiedniejszych - mnie i chodzi
                      dokladnie o to, o czym piszesz. Skoro już muszą być te idiotyczne mundurki, to
                      dostosowane do mozliwości najubozszych, a nie do wymagań najbogatszych.
                      • xena07 Re: Koszt mundurka ?! 21.05.07, 19:12
                        Nie będą się odróżniały biedne od bogatych? A co, komuna wraca? Wychować
                        dziecko trzeba , a nie ubrac tylko. Należę do "średnio zamożnych", ale do głowy
                        by mi nie przyszło ubierać 11-latka w nowe firmoew ciuchy. Otóż idę do lumpeksu
                        i za 10 zl. nabywam (w sobotę) reklamówke dżinsów i T - shirtów. Jak się synowi
                        podobają - to nosi, jak nie - to ja noszę do pracy. Synowi nie zależy na
                        metkach, wytłumaczyłam, że nie będę napelniać kiesy firmom oddzieżowym za
                        reklamowane łachy szyte w Chinach.Syn od lat to rozumie i z uporem tlumaczy to
                        kolegom. Sama jestem nauczycielem w gimnazjum i nie przeszkadzają mi ufarbowane
                        włosy i makijaże (gołe brzuchy zwalczyłam zawczasu). Młodzież ma być kulturalna
                        i uczyć się. Mundurek nie wychowa nikogo.
              • dotsi Re: Koszt mundurka ?! 09.06.07, 20:28
                >by dzieci nie poznawały po ubraniach, kto jest zamożny, kto ubogi.

Przecież dzieci i tak wiedza kto jest "bogatszy" - większość dzieci sie chwali
                i jakie ma zabawki i nowe gry, ile komputerów w domu, jakim samochodem jeździ
                jego tata a jakim mama i gdzie jada na wakacje....

Mundurki do mnie nie przemawiająsad

• saniba Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 12:44
            Ale czy bieda musi zaraz oznaczać brzydotę?!
            • marian.gr Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 22:30
              saniba napisała:

> Ale czy bieda musi zaraz oznaczać brzydotę?!

... i brud?

• limonka_3 Re: Koszt mundurka ?! 02.06.07, 01:55
      u nas będą sztruksowe kamizelki granatowe za 30 zł + koszt tarczy, nie wiadomo
      ile. Wg mnie spodnie to przesada. Gruba.
      • jola_ep Re: Koszt mundurka ?! 02.06.07, 10:35
        > u nas będą sztruksowe kamizelki granatowe

U nas też podobno granatowe kamizelki - cena ok. 40zł (emblemat szkoły ma być wyszyty)

Pozdrawiam
        Jola
        • megan26 fartuszki krzyżaczki 03.06.07, 17:15
          u nas mają być fartuszki krzyżaczki całkiem dobre rozwiązanie tego
          beznadziejnego pomysłu z mundurkami, chociaż co te fartuszki zmienią to każdy
          sobie odpowie sam ja odpowiadam nic bo jak niby fartuszek ma zatrzeć granice
          między bogatymi a biednymi jak niby ma sprawić że uczeń będzie mniej
          wulgarny??!!! żaden mundurek choćby najdroższy nie zmieni dzieci to rodzice są
          od wpajania pewnych zasad a nie mundurki bo one nie mają magicznego guzika
          który po naciśnięciu zmienia najgorszego ucznia w super idealne dziecko
    • kaktus1012 Re: Koszt mundurka ?! 03.06.07, 17:19
      Rodzice mogą się nie zgodzić na talką opcję. Kosz rzeczywiście wysoki. U nas
      miały być swetry w serek i kamizelki, ale wetowaliśmy u dyrektorki. Nowa opcja-
      kamizelka, dwie koszulki polo, emblemat szkoły. Koszt 62 zł.
      • wieczna-gosia Re: Koszt mundurka ?! 03.06.07, 20:06
        U nas bedzie Tszert plus polar- ok 70 zlotych. Polar bedzie szyty przez fabryke,
        ktora szyje alpinusy- sami chcielismy zeby polar byl porzadny- za to faktycznie
        polar odwirowany sie strzepuje i jest suchy
    • grazbed Re: Koszt mundurka ?! 03.06.07, 21:03
      Cena mnie zszokowała: 170,oo zł !!!
      dwie bluzki z krótkim rękawem + spódnica/ spodnie + polarowa bluza.
      Szkoła w centrum Warszawy.
      • neospasmina Re: Koszt mundurka ?! 03.06.07, 21:17
        No!
        ja jestem tylko ciekawa, jak to całe umundurowanie uczniów będzie wygladało, że
        tak powiem, w praniu;
        w praktyce codziennej czyli;
        juz widzę 100% rodziców płacących 170 zł za mundurek...
        • grazbed Re: Koszt mundurka ?! 04.06.07, 05:10
          U nas były już były pierwsze "przymiarki" - trzeba było podać wymiary firmie,
          która ma je uszyć. Część mam stwierdziła, że uszyją takie mundurki we własnym
          zakresie. Moim zdaniem pomysł mundurkowy zweryfikuje życie.
    • kerstink Re: Koszt mundurka ?! 04.06.07, 07:55
      Podobno maja byc T-Shirty. Czy dobrze czy nie - nie wiem. Zastanawiam sie, czy
      to nie jest okazja syna nauczyc, by sie tak nie poplamil - bedzie musial czasem
      sam prac.
    • kai_30 Re: Koszt mundurka ?! 05.06.07, 10:32
      U nas jeszcze cisza, nikt nic nie wie. Jestem ciekawa, kiedy dyrektor zamierza
      podjąć jakieś decyzje, bo czas ma do konca czerwca zdajsię.
      • tolka11 Re: Koszt mundurka ?! 05.06.07, 13:41
        U mnie w gimnazjum kamizelki z jeansu za 30 zł + logo szkoły. A i tak problem z
        płaceniem. U mojej córy miały być pełne - bluzka, marynarka, spodnie/spódnica.
        Koszt 200 zł!!! A to podstawówka jest. Na szczęście szalony pomysł dyrektora
        spacyfikowała Rada Rodziców i też będą kamizelki za 30 zł. Tylko co to ma
        wspólnego z ujednoliceniem stroju szkolnego, który miał rzekomo zapobiegać
        różnym patologiom? Mam cichą, aczkolwiek realną nadzieję, że gdy moje młodsze
        pociechy pójdą do szkoły to po pseudomundurkach i innych tego typu śladu już
        nie będzie.
        • neospasmina Re: Koszt mundurka ?! 05.06.07, 14:14
          U nas tez kamizelki z logo (inny krój dla chłopców, innych dla dziewczynek),
          dość ładne, nawet eleganckie, koszt 25-30 zł, mozna składac podanie o
          dofinansowanie (1 szt.);
          skąd te ogromne róznice w interpretowaniu zarządzenia o umundurowaniu uczniów w
          róznych szkołach?
          • mika1024 Re: Koszt mundurka ?! 05.06.07, 14:27
            A z czyich pieniedzy bedzie to dofinansowanie?!!!!
            Ubran mojego 1,5 rocznego syna nikt oprocz mnie nie finansuje, dlaczego wiec z
            moich pieniedzy dofinansowuje sie ciuchy obcych dzieciakow?!
          • miruka Re: Koszt mundurka ?! 05.06.07, 14:33
            u nas są dwie propozycje - polówka lub kamizelka, przy założeniu ze będzie
            pierwsze upada mój pomysł aby na czas jedzenia drugiego sniadania córka
            pozwoliła sobie zdjać to ustrojstwo, może Wasze dzieci jedzą idealnie, mojej
            córce zdarza się poplamić jedzeniem (mnie niestety też - taka rozmarzona
            jestem),
            powiem Wam że sobie tego nie wyobrażam - moja córka jest w trzeciej klasie,
            nigdy nie poszła do szkoły przez dwa dni w jednej górze, poza tym najbardziej
            przerażają mnie upały, ostatnio widziałam dziewczynke o siódmej rano idącą do
            szkoły w bluzce na cienkich ramiączkach, niedługo juz sie nacieszy swobodą
            • neospasmina dofinansowanie 05.06.07, 18:47
              jak zrozumiałam z gminy, podobnie jak dofinansowanie obiadów, podręczników;
              finansowanie Lata w Mieście, itp.
              ja w tym nieczego złego nie widzę
              • tolka11 Re: dofinansowanie 05.06.07, 20:23
                A ja widzę dużo złego. To są pieniądze ministerstwa, Roman dość dobitnie
                chwalił się ile zarezerwował na ten cel. Kwoty nie pamiętam. I tak pieniądze,
                które mogłyby iść na sprzęt dla szkół, zajęcia wyrównawcze dla słabszych,
                zajęcia dla uzdolnionych, książki do bibliotek, itp, pójdą na łachy. Czyli
                część naszych podatków pójdzie na ubrania. Pokrzepiająca jak zwykle troska
                Romana.
                • neospasmina Re: dofinansowanie 05.06.07, 22:15
                  No tak, ale to jest zło wynikające z kwestii umundurowania, a nie
                  dofinansowania;
                  czy przyjmujesz postawę: mundurki - tak, dofinansowanie - nie ?
                  ja sądzę, że gdyby nie było mundurków, to też pieniądze by się rozlazły i
                  niewiele pożytky by z nich było; ale to oczywiście gdybanie;
                  dodam, że całym sercem jestem przeciwko mundurkom...
    • tegreska Re: Koszt mundurka ?! 06.06.07, 18:49
      U nas mundurki kosztują do 60 złotych. Dla chłopaków eleganckie, czarne spodnie, dla dziewczyn spódniczki w kratkę (do kolan). Do tego sweterek bęzrękawnik. Mieliśmy je już założone, bo 18 maja było nadanie imienia szkole i drektorka uznała, że będzie tak ładnie jednolicie tongue_out. Grzecznie założyłam mundurek. A pieszczochy, glany, czarne kabaretki, łańcuchy przy spóniczce i oczy umalowane na czarno to szczegół. big_grin Jeden chłopak przyczepił sobie naszywkę metaliki na tarczę (na piersi, na sweterku). Na tej uroczystości przechodziliśmy ze szkoły do kościoła i na halę. Po drodze rozdałam kilkunastu osobom czyste kartki i wystawialiśmy je przechodząc koło mojej mamy. Ona zrobiła zdjęcie i przerobiła, tak że widać hasła: SIO! PRECZ Z MUNDURKAMI! itp. Ale to dopiero początek wojny...
      Widzę tylko jeden pow ód, dla którego mundurki mają zlikwidować agresję. Niewygodnie się bić w spódniczkach lub spodniach z kantem. Ale ja i moja przyjaciółka nie zrezygnujemy. Nadal będziemy się bić! Ale oczywiście honorowo.
    • tomira74 Re: Koszt mundurka ?! 06.06.07, 19:09
      70 zł
    • marta.uparta Re: Koszt mundurka ?! 09.06.07, 18:19
      w szkole mojego syna wybrano jako mundurek granatową kamizelkę z rękawami
      doczepianymi na zamek. W chłodne dni pod taka bluzę dzieciak może załozyć co
      chce, latem mozna odczepić rękawy, ale wtedy pod kamizelką musi być biały t-
      shirt. Była propozycja, żeby pod kamizelkę zamówić dla dzieciaków jednolite
      koszulki w jakimś kolorze, ale do podnosiło koszty o jakieś 20 zł, a wiadomo,
      że tych koszulek trzebaby od razu kupić kilka sztuki, najmniej 2. Dlatego
      rodzice zdecydowali się na białe, które można kupić we własnym zakresie, bo
      biała koszulka to biała koszulka.
      Dół dowolny, i wydaje mi się, że Twoja dyrektorka nadinterpretuje przepisy, co
      do jednolitych spodni, ponieważ wszystkie podstawówki w moim mieście o jakich
      wiem wprowadzają tylko góry jednolite.
      Koszt tej bluzo-kamizelki wyliczono na jakieś 50 zł.
      Najczęściej słyszę o koszcie mundurka w granicach 50 - 70 zł, 120 to jest już
      bardzo duża kwota, jak na mój gust.
      Aha, fason i limit ceny na mundurek rodzice ustalali na walnym zebraniu, było
      trochę zadymy i kłótni, ale wypracowano nawet rozsądny konsensussmile
    • mamakrzysia8 Re: Koszt mundurka ?! 09.06.07, 21:20
      Co za bzdury z tymi mundurkamiuncertain
    • kami029 Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 12:41
      Od dwoch lat mieszkam w Irlandii i tutaj noszenie mundurkow to norma. W szkole
      mojego syna obowiazuja dwa stroje bardziej oficjalny tj. koszula, sweter w
      serek z logo szkoly, krawat,spodnie takie typu garniturowego i bardziej luzny
      bluza z logo szkoly, spodnie dresowe i koszulka typu polo. Wszystkie te rzeczy
      mozna kupic w sklepach typu tesco np. ale koszty sa bardzo niewielkie calosc to
      ok. 20 euro przy czym wiekszosc z tych ubran kupowalam podwojnie na zmiane.
      Szkola wybiera kolor jaki ma obowiazywac np. niebieska koszyla,granatowy sweter
      i siwe spodnie i w sklepach sa te wszystkie zestawy. Takie bardziej
      ujednolicone stroje sa chyba tanszym rozwiazaniem niz wybieranie przez kazda ze
      szkol osobnego fasonu. Mi osobiscie to odpowiada.
      • kurczak1 Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 14:37
        Nie oszukujmy sie: mundurek to bzdura. Ujednolicenie strojów jest
        charakterystyczne dla komunistycznej bylejakości (patrz Chiny) lub dla szkół
        elitarnych, gdzie koszta nie grają roli. Nie jesteśmy ani jednym ani drugim. 20
        euro to odpowiednik polskich 20 zł - nie przeliczajmy. U nas zaczyna się od 50
        zł. Mam chłopaka 7 lat. Ręczę, że wiele razy przyjdzie do szkoły bez mundurka,
        bo mam wybór: drugi mundurek albo buty na jesień. Dofinansowania sa dla tych co
        mają 300 zł na osobę. Ja nie mieszczę sie w widełkach.
        Przeszłam przez fartuszki i powiem wam, ze dzieci różnią się zawartością
        tornistra i autem ojca, a nie ciuchami. Zawsze należałam do biedniejszych i
        fartuch niczego nie załatwiał.Poza tym pępek równie dobrze wystaje spod
        rozpiętej kamizelki.

W ostatnich "Charakterach" ktoś madry zapytał, dlaczego wszyscy zgodzili się na
        mundurki. Dlaczego nikt nie zaprotestował? no właśnie...? Nie ma komu zacząć?
        Jak barany...?
        • mqwerty1 Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 15:32
          Najgorsze, ze Ci ktorzy decyduja to:
          - nie maja dzieci
          lub
          - maja dzieci w wieku starszym niz "wiek mundurkowy"
          lub
          - maja dzieci w szkole prywatnej (ze strojem szkolnym za 300 zł lub bez)

I stad własnie bierze sie brak pomyslunku i doswiadczenia decydentow.
          A Ci decydenci to: minister, kurator, dyrektor szkoly
          (wiekszosc to ludzie, ktory dzieci w wieku "mundurkowym" juz nie maja).
          I dla takiego "laika" pomysl wydaje sie dobry.
          Ale dla kogos kto ma dziecko np. w 4 klasie SP - sprawa wyglada juz ZDECYDOWANIE
          inaczej.
    • nchyb mundurkowe - 50 zł... 11.06.07, 15:39
      tyle mają ponoć doplacać. W najuboższych wersjach starczy na ok. półtora
      mundurka, w ciekawszych nawet na pół może nie starczć. Różnice między biednymi
      a niebiednymi będą widoczne, małą kamizelką nic się nie ujednolici, czyli cała
      idea mundurowania bierze w łeb...
    • am2007 Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 19:48
      o rany, jak tanio ! Myślałam, że to z 600 zł kosztuje. Ostatnio zwyk.le spodnie
      do biegania kupiłam za 140 zł.
      • neospasmina Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 21:17
        Nie żartuj!
        ja spodnie do biegania kupuję w ciucheksie za 14 zł góra!
        • zuzanna91 Re: Koszt mundurka ?! 11.06.07, 22:34
          Dla mnie paranoją jest jedno: niby zatarte są granicę między biednymi, a
          bogatymi i takie dziecko idzie później do pracy, czy nawet liceum i nie jest
          przyzwyczajone do podstawowych rzeczy- nie wszyscy są tacy sami, a już na pewno
          nie wszyscy mają tyle samo pieniędzy. i co? w firmach też mają być mundurki?
          oczywiście takie same dla prezesa i dla gońca. Tak uważam, przy obowiązującej
          wersji, że różnice zostaną zatarte, ale wszyscy dobrze wiemy, że wszystko będzie
          widać po butach, torbach, przede wszystkim spodniach. Uważam mundurki za
          bezsens, ale jak już to i góra i dół- wszystko przemyślane, od koszuli, po
          spodnie i rajstopy czy skarpetki, ale na to nas nie stać. A paranoja z
          dofinansowaniem nie wymaga moim zdaniem komentarza.
    • kalosze2 Re: Koszt mundurka ?! 12.06.07, 09:26
      Właśnie się zastanawiam, jakim cudem prosta i w jednolitym kolorze kamizelka
      (zero kieszeni, ohydna stójka, suwak) może kosztować 25 zł? A może jestem
      niezorientowana w cenach. A może logo będzie ręcznie haftować Koło Gospodyń
      Wiejskich w jakimś podkrakowskim skansenie.
      Patrząc na kamizelkę (widok wstrząsający: granatowa nędza) zastanawiam się, jak
      będzie wyglądać to logo. Na razie nikt nic nie widział tongue_outPPPP
    • kammik Re: Koszt mundurka ?! 12.06.07, 10:12
      U nas te cacuszka kosztują 37zł za koszulkę z krotkim rękawem i bodajże 39zł za
      wersję z długim. Wzięłam po 3 sztuki każdego. Bardzo brzydkie nie są, ale jakoś
      nie dowierzam metce, że zawierają 95% bawełny - w dotyku są dość pancerne i
      wyglądają na takie, które się będą wyświecało pod żelazkiem.

Uch, Roman, jak ja cię nie lubię.
      • skrzynka3 Re: Koszt mundurka ?! 12.06.07, 22:38
        Swiezo po zebraniu. Stanelo na jeansowych kamizelkach (dosc ladnych i zgrabnych)
        po 45 zl na zasadzie racjonalnego kompromisu zeby bylo jaknajmniej
        klopotliwie,wmiare tanio i zeby wypelnic wymog ustawy.

Nie napisze co mysle o pomysle mundurkow bo i tak by musieli ten post usunac sad
    • zonazona Re: Koszt mundurka ?! 13.06.07, 08:26
      W "naszej" szkole mundurkiem będzie jedynie oliwkowa sztruksowa kamizelka na
      przewiewnej podszewce. Dół i bluzka pod kamizelką pozostają dowolne. Koszt
      kamizelki to 30 zł.
    • magdala24 Re: Koszt mundurka ?! 13.06.07, 12:09
      Mieszkam w Anglii. Tutaj mundurki sa we wszystkich szkolach, ale tylko te
      bogatsze-platne, po naszemu prywatne, kaza dzieciom kupic mundurek z tarcza lub
      emlematem szkolnym w konkretnym sklepie-oczywiscie drozszym, ktory zamawia
      mundurki dla tej szkoly prywtanej. Reszta szkol, te publiczne, po
      prostu okresla kolor koszuli, swetra i spodni, a rodzice kupuja w supermarkecie
      za 30 zl. Tutaj firmy odziezowe bija sie o klienta, wiec mozna kupic kilka
      kompletow bardzo tanio w supermarkecie (taniej niz w Polsce!! za 30-50zl nie za
      150zl!!). Czesto mozna kupic tez uzywane mundurki od starszych dzieci -
      szczegolnie dla dziewczynki bo one tak szybko nie niszcza, poza tym dzieciaki
      przebieraja sie w kolorwe ciuszki po szkole. Dlaczego my Polacy musimy tak
      komplikowac sobie zycie? nie latwiej byloby powiedziec taki odcien niebieskiej
      koszuli, a czy kupisz za 5 czy 25 zl, nie ma znaczenia byleby byla niebieska
      koszula. Po co zamawiac i okreslac cena z gory - niech rodzice kupia nawet w
      lumpeksie a firmy odziezowe niech zaleja sklepy roznymi mundurkami do wybory do
      koloru w roznych cenach. Jesli ktos chce emblemat szkoly to sobie doszyje na
      standartowym swetrze. Prezyzje prosze zostawic lekarzom, dzieciom zostawmy
      swobode. Ciekawa jestem czy ministerstwo skonsultowalo sie z innymi krajami co
      maja mundurki.....
    • katka969 Czy obowiązują uczniów 3 klas gimnazjum?? 19.06.07, 19:29
      Czy mundurki obowiązują uczniów klas 3 gim.??
      • apluzina Re: Czy obowiązują uczniów 3 klas gimnazjum?? 19.06.07, 20:46
        Owszem, obowiązują wszystkich uczniów gimnazjum
    • kerstink Re: Koszt mundurka ?! 20.06.07, 08:23
      Beda same T-Shirty po 23 zl. Zima nalezy nakladac na inne ubrania.

Pewnie zima to ladnie wygladac nie bedzie, ale w sumie uwazam, ze rozwiazanie
      sensowne i minimalistyczne. Jeszcze zobaczymy, jak to z rozmiarami. Na razie
      proponuja rozmiary 116, 140, 152.
      • apluzina Re: Koszt mundurka ?! 20.06.07, 12:28
        W mojej szkole będą to niebieskie koszulki polo z logiem szkoły. Koszt ok 20 zł.
        Taką wersję wybrali sami uczniowie i zaakceptowali rodzice.
        Dla chętnych na chłodne dni istnieje możliwość zakupienia granatowego polaru
        także z logiem szkoły. Koszt ok. 30 zł. Można także zakupić plakietkę z logiem
        szkoły (4zł) i kupić koszulki polo/polary w danym kolorze we własnym zakresie.
      • lola211 Re: Koszt mundurka ?! 20.06.07, 18:29
        Czyli trzeba kupic kilka szt., bo dziecko w zasadzie powinno codziennie
        zakladac swiezy.
        To by mi w zasazdie odpowiadalo, bardziej niz te kamizelki.
        • kerstink Re: Koszt mundurka ?! 21.06.07, 07:44
          PS. Ciarki przechodza, jak sie czyta twoja sygnaturke. Ale w niektorych
          sytuacjach trafne ...
    • zaciszanna a u nas jest całkiem rozsądnie... 31.07.07, 00:44
      kazano nam zakupić granatową bluze i granatowy t-shirt
      zamówiłam przez net 2 bluzy (jedną zwykłą i jedną z kapturem) i 4 koszulki (2 polo i 2 zwykłe)
      Żeby się nie zeszmaciło po miesiącu zamówiłam z firmy fruit of the loom, i w ten sposób za dość sporą sumę 170 złotych mam z głowy ciuchy do szkoły na cały rok ALE - mam pewność, że dziecko nie będzie wyglądało idiotycznie czy koślawo czy po prostu śmiesznie.
      Myślę, że to jest dobre rozwiązanie... Może nie najtańsze, ale za ta sumę mamy kilka zmian, i wiem, że spokojnie będę mogła uprać to co się ubrudzi.
      • arioso1 Re: a u nas jest całkiem rozsądnie... 31.07.07, 09:54
        mundurek kosztuje 48 zl, podkoszulek z logo szkoly i polarowa kamizelka,
        kamizelke kazano zakladać jedynie na szczególne okazje a podkoszulek jest jeden
        bialy -natomiast możemy sami kupić podkoszulki w 4 kolorach do wyboru zielony
        czarny bialy i czerwony,które to zakladamy dowolnie na codzień. Nijak ma się to
        z jednolitością ale dla mnie moze być. CÓrki kolezanki niestety muszą nosić -
        plisowana spódnica na szelkach, podkolanówki biale, biala koszulka z zabotami,
        krawat ,zakiet, koszt 270z za szt, majac dwie córki z różnicą wieku 2 lata ale
        wzrostem sa identyczne więc rozmiar taki sam -niestey nie bedzie dziedziczenia
        mundurku i trzeba po 2 na zmianę-niedorzeczne zre rodzice się zgodzili a teraz
        narzekają
        • zaciszanna Re: a u nas jest całkiem rozsądnie... 01.08.07, 20:33
          o własnie - najpierw się zgodzili potem narzekają...
          Ja nie mam nic przeciwko mundurkom pod warunkiem, że wyglądają rozsądnie i wszyscy przestrzegają ich noszenia. Najbardziej mnie wkurzają zakapiorowate mamusie krzyczące o wolność dla swojego dziecka. A czym przepraszam jednolity strój uwłacza? Chyba tylko im własnemu widzimisię i chęci pokazania, że one z zasady są na nie.
          A w takiej Anglii - kraju skądinąd bogatym, poukładanym itd. w kraju do którego duża część naszego społeczeństwa ucieka - mają mundurki i z tego się cieszą. Byłam tam rok i widziałam na ulicach - uroczo to wygląda, nawet jeśli jest to t-shirt z nadrukiem szkoły i spodnie badź spódnica.
          A gdyby te wszystkie krzyczące o wolność mamusie pojechały na stałe na Wyspy - bez protestu wsadziłyby swoje dziecko w mundurek - BO TAK TRZEBA.
          Hipokryzja i odwieczne polskie pieniactwo - kłócić się, nastraszać - bo tak wypada.
          Dla mnie to po prostu ciuch noszony tylko do szkoły, po lekcjach dziecko może chodzić w czym mu lub mnie się podoba.
          A dzieci w identycznych schludnych (nie potworkowatych) strojach, całą grupą wyglądają naprawdę ładnie smile
    • mami29 Re: Koszt mundurka ?! 16.08.07, 14:10
      wiem,że jest jakaś ustawa o dofinansowanie, można się starać o
      dofinansowanie w szkole!!!
      • nchyb Re: Koszt mundurka ?! 16.08.07, 14:27
        > można się starać o
        > dofinansowanie w szkole!!!

My tez t wiemy. Trzeba byćbardzo biednym (351 zl dochodu na osobę),
        by dofinansowano 50 zł. Toż to kropla w morzu potrzeb osób naprawdę
        potrzebujących...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka