Gość: erkp IP: *.visp.energis.pl 07.06.03, 14:07 info.onet.pl/729249,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela Re: Wazne - kaszka BoboVita IP: 193.110.121.* 07.06.03, 19:28 Jak to dobrze że mój Jaś nawet na odległość nie chce patrzeć na te kaszki może poznał się na nich pierwszy bo ja mu ze dwa razy kupiłam. Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmija10 O Boże, moje je ją codziennie IP: 195.92.39.* 09.06.03, 09:33 Przeraziła mnie ta wiadomość!. Moja córka je właśnie te wieloowocową codziennie. Czy ktoś wie, czym to moze grozić? Aż mi się goraco zrobiło jak przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: O Boże, moje je ją codziennie IP: *.introl.pl 09.06.03, 12:18 Kadm narusza przemiany metaboliczne wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Wypłukiwanie przez kadm, wapnia ze szkieletu i innych narządów powoduje deformację i łamanie się kości, uszkodzenia narządów wewnętrznych i zaburzenia wszystkich funkcji regulacyjnych organizmu, w których niezbędny jest udział wapnia, magnezu lub innych biopierwiastków. Zatrucie kadmem powoduje bóle i zaniki mięśni, niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze, uszkodzenia wątroby, nerek lub płuc. Nadmiar kadmu może być przyczyną powstawania wszystkich rodzajów nowotworów. Uważa się że kadm jest głównym czynnikiem nowotworowym dymu tytoniowego. Kadm (medycyna - dietetyka), jest pierwiastkiem toksycznym kumulującym się w organizmie człowieka. Pierwiastek ten występuje w dużych ilościach w rejonach skażenia przemysłowego, w dymie papierosowym, w wodzie wodociągowej, w glebie i żywności na niej uprawianej. Woda w większości polskich rzek i zbiorników wodnych jest zatruta ściekami przemysłowymi, które zawierają bardzo duże ilości kadmu. Zakłady wodociągowe wielu miast Polski pobierają wodę z tych rzek. Dodatkowo, miękka woda wymywa kadm z rur wodociągowych. Duże stężenie kadmu stwierdza się zwłaszcza w warzywach korzeniowych uprawianych w rejonach przemysłowych. Duża ilość kadmu w glebie powoduje nie zawiązywanie się kłosów i inne deformacje w rozwoju zbóż. Stwierdzono że nawożenie roślin superfosfatem bardzo zwiększa przyswajanie kadmu przez rośliny. Dzienne spożycie kadmu w pokarmach wynosi od kilkunastu do 50 mikrogramów. Ilość tą uznaje się za dopuszczalną normę, bardzo często znacznie przekraczaną z powodu coraz większego zatrucia środowiska. Na szczęście większość spożywanego kadmu nie jest przyswajana w przewodzie pokarmowym. Niestety, raz przyswojony kadm kumuluje się w organizmie, osiągając po pewnym czasie poziom toksyczności. Przyswajalność kadmu i innych szkodliwych metali ciężkich ogranicza selen. Wszystkie te dane wyczytałam w encyklopedii pod adresem: wiem.onet.pl/wiem/0168e3.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erykp Re: wiecej szczegolow IP: *.visp.energis.pl 11.06.03, 23:17 www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1526462.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: to chyba pomyłka? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 00:11 Zdementowali te plotkę, potwierdzając badaniami przeprowadzonymi w laboratoriach. cyt: "Wyniki niezależnych od firmy laboratoriów państwowych potwierdziły, że kaszki dla dzieci BoboVita produkowane przez NUTRICIA Polska spełniają wszystkie obowiązujące w Polsce normy i wymagania dotyczące wysokiej jakości oraz są w pełni bezpieczne w spożyciu. Produkty te mogą być bez obaw kupowane i podawane dzieciom" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archiwald4 Re: to chyba pomyłka? IP: *.pu.kielce.pl 15.07.03, 10:37 Napisałam dzisiaj bezpośrednio do firmy w tej sprawie, oto ich odpowiedź: Watpliwosci - ktore dotyczyly jednej tylko partii jednego rodzaju kaszki BoboVita mleczno-pszennej wieloowocowej, dla dzieci powyżej 10 miesiaca życia z data przydatnosci do spożycia 6 luty 2004 r. - nie potwierdzily sie. Wszystkie badania weryfikujace wykazaly, ze kaszka ta - jak wszystkie inne - jest w pelni bezpieczna, w tym spelnia wymagania dotyczace poziomu kadmu. Watpliwosci zglosila na poczatku czerwca Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Poznaniu na podstawie badan probki. Natychmiast poddalismy badaniom probki referencyjne z tej samej partii, które przechowujemy zgodnie z wymogami obowiazujacych u nas systemów zapewnienia jakości. Nie potwierdzily one wynikow PSSE Poznan. Szczegolowe badania zlecila tez sama Panstwowa Inspekcja Sanitarna specjalistycznemu Laboratorium Higieny Zywnosci i Zywienia w Rzeszowie. Jest to jedno z nielicznych w Polsce laboratoriow posiadajacych akredytacje na badania zawartosci okreslonego typu metali, w tym kadmu, w produktach spożywczych. To specjalistyczne laboratorium stwierdzilo, ze sklad kaszki odpowiada wymaganiom Rozporzadzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. Także PSSE w Poznaniu, ktora jako jedyna miala watpliwosci, obecnie potwierdza zgodnosc skladu ww kaszki z polskimi normami. Stacja ta jeszcze raz przebadala kaszke i 26 czerwca oficjalnie powiadomila nas, że zbadane probki kaszki spelniaja polskie normy co do poziomu kadmu. Przepraszamy za zaniepokojenie, jakie wywołały nieprawdziwe informacje. Życzymy wszystkiego dobrego. Mamy nadzieję, że pomimo nieprawdziwych informacji, zachowa Pani zaufanie do naszych produktów. Ich najwyższa jakość była i jest dla nas najwazniejsza. Z pozdrowieniami Małgorzata Kołodrub Kierownik ds. Kontaktów Zewnętrznych Odpowiedz Link Zgłoś