Dodaj do ulubionych

częste stolce u niemowlaka

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 22:08
Moja 13-to miesięczna siostrzenica oddaje 4-5 razy na dobe stolec.Nie jest to
biegunka,ale coś jest chyba nie w porządku.Ma bardzo dobry apetyt,ale przy
tak częstym wypróżnianiu jest dzieckiem raczej drobnym.Lekarz skierował małą
na badanie krwi.Co to może być?Badanie zrobią dopiero w poniedziałek , a ja
gubie sie w domysłach.Przeczytałam już wszystko na temat złego wchłaniania,
ale objawy nie pasują do żadnej z opisanych chorób.Może ktoś miał lub ma
podobny problem?Czekam na wszystkie informacje.Pozdr.Kika.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paola Re: częste stolce u niemowlaka IP: *.acn.waw.pl 27.06.03, 23:00
      Mój syn - 17 miesięcy - robi kupkę 3-4 razy na dobę. Zaczynam się martwić, że
      coś jest nie tak, ale żadnych innych niepokojących objawów nie widzę - czy to w
      zachowaniu, czy w samej kupce. A co powiedział Twój pediatra ? pozdrawiam
      • Gość: Dziewczyna Re: częste stolce u niemowlaka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 00:57
        Dziewczyny ! Nie wiem, czy Was pociesze, ale z mojego doswiadczenia z dwoma
        synami + moim mezem , a ich ojcem (a o jego niemowlectwie wiem mnostwo od
        tesciowej), wynika, ze jest to po prostu kwestia dobrej przemiany materii !
        Tylko pozazdroscic ! Pochalniaja takie ilosci (w tym slodyczy, a malzonek
        dodatkowo piwa), ze ja bym musiala sie ciagle odchudzac, a oni ? Szczuplutcy az
        milo popatrzec ! I zdrowi jak byki !
        • Gość: Kika Re: częste stolce u niemowlaka IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 09:14
          Dziękuję za słowa pocieszenia,jednak jutro idą z dzieckie4m na badanie krwi i
          moczu.Dowiedziałam się ,że lakarz pediatra przypuszcz ż może to być z
          nietolerancji mleka kowiego.Na razie wykluczyli z diety mleko,masło i
          jogurty.Zobaczymy jakie będą wyniki badań.Zastanawiam się tylko jak pobrać
          mocz do badania od 13-to miesięcznej dziewczynki?pzdr.Kika
          • Gość: Joanna Re: częste stolce u niemowlaka IP: 172.10.11.* 29.06.03, 14:32
            Gość portalu: Kika napisał(a):

> Zastanawiam się tylko jak pobrać
            > mocz do badania od 13-to miesięcznej dziewczynki?pzdr.Kika

Witam,
            sa w aptekach specjalne woreczki do pobierania moczu, przykleja sie je na
            wargi sromowe, jest z tym trochę roboty bo trzeba uważać, żeby nie zainfekować
            kałem ale ogólnie daje się to zrobić. Nie wiem gdzie odddajesz mocz bo ja
            nosiłam z woreczkiem nie przelewałam do innych pojemników.

jedynym problemem to jest odpowiednie przyklejenie woreczka, żeby mocz się
            nie "wylał" i wpadł do woreczka.

Mnie robili badania moczu nawet jak mialam znikoma jego ilość. Mojej corce
            badałam mocz praktycznie co miesiąc od momentu jak skończyła 6M.
            Pozdr Asia

• antonina_74 Re: częste stolce u niemowlaka 29.06.03, 10:40
      Gość portalu: Kika napisał(a):

> Moja 13-to miesięczna siostrzenica oddaje 4-5 razy na dobe stolec.Nie jest to
      > biegunka,ale coś jest chyba nie w porządku.

Czytalam o takim zespole zwanym "brzuszek malucha" (chyba "toddler's stomach"
      było w oryginale) polegajacym wlasnie na czestych wyproznieniach u dzieci od 2
      do 3 roku zycia. Podobno to fizjologiczne i nie ma sie czym przejmowac - ale
      jesli lekarz zlecil badania, lepiej je zrobic.
      Moj syn przez jakis czas tak mial, w okolicy 18 miesiecy, lekarka twierdzila ze
      norma to od 3-4 stolcow na dzien do jednego na 3-4 dni i jesli w stolcu nie ma
      sluzu ani krwi i wyglada "normalnie" to po prostu fizjologia danego dziecka.
      Mam nadzieje ze u malutkiej to tez po prostu takie funkcjonowanie organizmu.
      Pozdrawiam,
      Antonina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka