Dodaj do ulubionych

6 latek moczy się w nocy

IP: *.revers.nsm.pl 18.07.03, 21:37
Mój sześcioletni syn moczy się prawie codziennie ( zdarza się że i 2 razy),
nawet nocne wysadzanie nic czasem nie daje. Robiłam posiew, miał zakładany
cewnik ale nie tak został założony i boi się pójśćd rugi raz. Nie wiem co
robić. Dodam że syn jest nerwus, trochę nadpobudliwy - czy w tym tkwi
przyczyna. Pomóżcie co robić, może jakięs porady, jakie leki
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: 6 latek moczy się w nocy IP: 80.51.236.* 19.07.03, 00:30
      Mój syn w wieku 6 lat też się jeszcze moczył, ale nie prawie codziennie, więć
      nie było to takie poważne. Teraz ma 7 i mamy już spokój. Ja oprócz badań typu
      USG nie robiłam nic. A najważniejsze to to , że nie robiłam problemu z
      moczenia. Nie piszesz nic o tym więc nie wiem jakie jest Twoje postępowanie.
      Czasami przykładając zbyt wielką wagę do jakiegoś zachowania dziecka
      nieświadomie powodujemy, że problem narasta. Może pomogłyby wakacje od problemu
      moczenia? Ja naprawdę nie chcę nic narzucać- bo jak napisałam nasze moczenie
      nie było tak intensywne.
      Zyczę powodzenia w walce z moczeniem.
    • joa_boa Re: 6 latek moczy się w nocy 19.07.03, 08:38
      Pójdźcie do jakiegoś dobrego dziecięcego psychologa. Moczenie nocne u chłopców
      w tym wieku zdarza się nie tak rzadko, ma tu też znaczenie podłoże genetyczne,
      w każdym razie nie jest to żaden ewenement. Możesz zaproponować synowi
      prowadzenie kalendarzyka - niech zaznacza suche noce, jeżeli budzenie go daje
      jednak efekt - to powinnaś budzić go nadal. Zasikane rzeczy niech namacza sam w
      misce z wodą. Cierpliwości i powodzenia.
      • Gość: Asia Re: 6 latek moczy się w nocy IP: 80.51.236.* 19.07.03, 10:12
        Ja jednak oprócz budzenia nie proponowałabym nic więcej- żadnego kalendarzyka i
        namaczania pościeli przez dziecko- toż to ogromny stres dla niego a właśnie
        stres może potęgować moczenie.
    • Gość: ewcia77 Re: 6 latek moczy się w nocy IP: *.revers.nsm.pl 19.07.03, 23:27
      Nie wiem czy matoda z wakacjami to dobry pomysł. On moczy się codziennie nieraz
      dwa razy w nocy. Tracę nieraz cierpliwośc. Nie wiem w czym tkwi przyczyna. Może
      genetycznie ???? Mój brat a jego wujek tez moczył się długo i też był nerwus .
      Przeraża mnie to bo brat moczył sie do 6 klasy szkoły podstawowej.
      • Gość: Asia Re: 6 latek moczy się w nocy IP: 80.51.236.* 20.07.03, 16:33
        Sama piszesz, że tracisz cierpliwość a to źle. Piszesz, że to może być rodzinne
        i wydaje mi się ,że masz rację.
        Powiedz więc sobie, że to rodzinne i wogóle- chłopcy rozwijają się gorzej itp.
        Do łóżka ceratka, ze 4 godź przed snem mniej picia, wysadzanie i spokój. W
        leczeniu wszelkich tego typu zachowań najważniejszy jest spokój. Miej nadzieję
        że z tego wyrośnie.
        Ja mojemu w pewnym momencie kupiłam majteczki-pieluszki, nigdy nie robiłam z
        moczenia sprawy ale powiedziałam Pawełkowi, że po prostu w ten sposób pościel
        będzie sucha.
    • Gość: ja Re: 6 latek moczy się w nocy IP: *.we.client2.attbi.com 21.07.03, 17:45
      sprawdz mu cukier
      • Gość: ewcia77 Re: 6 latek moczy się w nocy IP: *.revers.nsm.pl 21.07.03, 21:59
        myślisz że przyczyna tkwi w podwyższonym poziomie cukru
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka