IP: *.daminet.pl 30.07.03, 13:03
Hej Doxa!
Pytasz czy chcę pogadać o łączącym nas problemie PCO. Pewnie. Czy robiłaś
wyniki hormonalne? Ja tak i wyszło, że mam za dużo LH. Powzięłam decyzję o
leczeniu pomimo, że mam 23 lata, bo wolę mieć dzidziusia szybciej niż
przeciągać i potem nie móc mieć dzieci. Widzisz takie są realia z naszą
chorobą-nie ma żartów. To smutne. Staramy się od długiego czasu ale dopiero
w tym cyklu wzięłam pierwsze leki wywołujące owulację. Czy coś z tego
wyjdzie? Zobaczymy póki co jutro idę na monitoring cyklu i dowiem się czy
wystąpiła owulacja. Pocieszę Cie że jest wiele osób, którym te leki
pomagają. Mi się jednak wydaje, że faktycznie jak ty napisałaś dużo zależy
od wieku i stopnia zaawansowania choroby. To mnie pociesza. Proszę napisz
jakie miałaś wyniki hormonów i skąd wiesz, że nie masz owulacji, czy
mierzysz temp? I w ogóle ile czasu już wieszo chorobie bo ja dowiedziałam
się około 3 miesiące temu.
Obserwuj wątek
    • doxa13 Re: DO DOXY 30.07.03, 17:44
      PCO stwierdzono mi jakieś 10 miesięcy temu; podstawą były nastęujące wyniki:
      LH 19,08
      FSH 4,60
      Prolaktyna 577,3 (norma: 72 - 511)
      Testosteron: 0,85 (norma 0,06 - 0,82)
      Wolny testosteron: 0,55 (0,1 - 0,6)
      Ponadto ja od początku miałam problemy z okresem a raczej jego brakiem, -
      gdybym nie wywoływała go Duphastonem (od 16-25dc) to pewnie pojawiałby się
      średnio co pół roku. Lekarze nazywali to jednak zaburzeniami hormonlanymi.
      Dopiero moja nowa pani doktor stwierdziła PCO. Dobrze że wcześniej stosowałam
      DIane-35 a potem Cilest w celach antykoncepcyjnych, bo zażywanie takich leków
      hamuje rozwój choroby i towarzyszących jej objawów.

Owulacji nie bylo bo mialam USG, a jeden cykl trwał mi 90 dni, a okres i tak
      wywołany był Duphastonem. Mi lekarka powiedziała że teraz nie moge starać się
      o dziecko gdyż konieczna jest terapia Diane - 35 przez conajmniej pół roku, a
      najbardziej optymalne jest 9 miesięcy. Konieczne jest to by wyregulować poziom
      hormonów. Nie rozumiem dlaczego lekarza u ciebie tego nie zrobił, tylko od
      razu wywołuje owolację?
      Czy bierzesz klomifen w połączeniu z metforminą? Ile kosztuje monitoring i te
      leki? Jak się po nich czujesz?
      pozdrawiam
    • doxa13 Re: DO DOXY 30.07.03, 17:46
      Ty jesteś Paola z wcześniejszego wątku? bo nie wiem czy sie nie powtorzyłam?
      • Gość: Paola Re: DO DOXY IP: *.daminet.pl 30.07.03, 21:07
        Dziczu i Paola to ja-jedno i to samo. Faktycznie z Twoich badań wynika PCO,
        masz wysokie LH i stosunek LH do FSH jest równie wysoki. U mnie LH jest 12.7
        (norma do 11.6). Prolaktyna 353 (norma do 530). U mnie przynajmniej nie ma
        problemu z tą prolaktyną. Podejrzewam, że lekarz nie przypisał mi tabletek
        anty, bo mu powiedziałam, że staramy się o dzidzię. To mijałoby się wtedy z
        celem. Słyszałam taką teorię, że są dwa sposoby leczenia PCO:
        I wariant: jeśli ktoś nie chce na razie zachodzić w ciążę-leczenie tabl.
        antykonc.
        II wariant: jeśli ktoś chce starać się o dzidzię wywoływanie owulacji
        lekiem Clostilbegyt przez kilka m-cy, jeśli ten lek nie pomoże to stosują
        wtedy laparoskopię ( prywatnie drogi ale skuteczny zabieg).
        Pytałaś o ceny: ja miałam CLO na receptę i płaciłam około 7 zł. Normalnie
        kosztuje około 20 zł. Lekarz prywatny kosztuje mnie 100 zł. A do tego jeszcze
        dojazd do Wrocławia. Jestem jednak zadowolona jak na razie z lekarza, bo
        słyszałam o nim dużo dobrych rzeczy. Jest specjalistą chorób kobiecych.
        Sama miałam podobne dylematy jak Ty, Doxa, ale jednak plany zawodowe
        załatwiam swoją drogą a o dzidzię staramy się swoją drogą. Zobaczymy co los
        przyniesie. Nie chcę czekać, bo boję się, że z tym PCO nie wygram jeśli będę
        zwlekać. Pozdrawiam. Poweźmijcie decyzję taką jaka Wam się wyda słuszna. Inni
        mogą tylko doradzić. Życzę jednak powodzenia. Jak będziesz miała pytania to
        pisz, chętnie odpowiem.
        W

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka