Dodaj do ulubionych

Kiedy krowie mleko?

IP: *.vogel.pl 06.08.03, 11:01
Z góry przepraszam za niewiedzę, ale nie znalazłam w "mądrych knigach"
jednoznacznej odpowiedzi. Mój synek ma 19 miesięcy i daję mu NAN - wersję
junior, po 1. roku życia. Oczywiście producent (ze zrozumiałych względówsmile
nie napisał, do kiedy takie mleko należy używać. Jakie macie doświadczenia w
tej kwestii? Dodaję, że mój synek dostaje mleko już tylko 2 razy dziennie,
poza tym je jogurty, sery, czasem daję mu ciut - tak na spróbowanie - mleka
krowiego, nie jest też alergikiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: evee1 Re: Kiedy krowie mleko? IP: *.csfb.com 06.08.03, 11:50
      > Z góry przepraszam za niewiedzę, ale nie znalazłam w "mądrych knigach"
      > jednoznacznej odpowiedzi. Mój synek ma 19 miesięcy i daję mu NAN - wersję
      > junior, po 1. roku życia. Oczywiście producent (ze zrozumiałych względówsmile
      > nie napisał, do kiedy takie mleko należy używać. Jakie macie doświadczenia w
      > tej kwestii? Dodaję, że mój synek dostaje mleko już tylko 2 razy dziennie,
      > poza tym je jogurty, sery, czasem daję mu ciut - tak na spróbowanie - mleka
      > krowiego, nie jest też alergikiem.
      Jezeli dajesz mu jogurty i sery, to nie wiem dlaczego ma mu szkodzic mleko?
      A Australii, gdzie urodzily sie moje dzieci mleko krowie zaczyna sie podawac
      od 12 miesiaca zycia. Tak tez dostawaly i moje dzieci. Moja Mama z uporem
      przegotowywala to mleko, ja dawalam zwykle surowe, tyle ze pogrzane.
      Nie bylo problemow. Syn on malenkosci mial okropna egzeme, ale to nie od
      mleka, bo byl okres, ze probowalam mleko odstawic i nic to nie dalo.
      Z egzemy wyrosl jak mial 4 lata, z tym, ze czasem nadal mu sie pojawia w
      pewnych okolicznosciach. A mleko kocha!!
    • mamalgosia Re: Kiedy krowie mleko? 06.08.03, 12:51
      Synek może dostawać różne rzecz na krowim mleku zwykłym, ale do picia w
      większych ilościach jednak lepsze jest modyfikowane. I to do 3 roku zycia
    • Gość: paula Re: Kiedy krowie mleko? IP: *.era.pl 06.08.03, 14:22
      ja czytałam, ze przetwory mleczne od 1 roku, a mleko krowie od 2 roku.
      w ostatnim "Wprost" jest artykuł o mleku, wparwdzie nie odpowiada na Twoje
      pytanie ale ogólnie jakie mleko powinno się pic. na pewno nie UHT, tylko jak
      najmniej przetworzone.
      • Gość: Gosia Re: Kiedy krowie mleko? IP: 195.94.204.* 06.08.03, 14:46
        Ale właśnie mleko UHT nie ma żadnych dodatków. W procesie "przetwarzania" jest
        jedynie podgrzewane do b. wysokiej temperatury przez b. krótki czas (to jest
        własnie ten proces UHT). Takie mleko jest pozbawione wszelkich bakterii co
        czyni go odpowiednim do podania dziecku nawet bez wcześniejszego gotowania.
        Dlatego też takie mleko się nie zsiada - bo nie ma tych bakterii, które w
        zwykłym "nie przetworzonym" mleku są odpowiedzialne za proces fermentacji
        (jeśli to jest proces fermentacji - bo nie znam się zbytnio na tak "fachowym"
        nazewnictwie)...
        W każdym razie: mleko UHT nie ma ŻADNYCH dodatków...chociaż dziecku poniżej 3
        roku życia podawałabym go raczej okazjonalnie.
        • Gość: paula Re: Kiedy krowie mleko? IP: *.era.pl 06.08.03, 15:03
          ja tylko powtarzam co było napisane w gazecie. to mleko jest podgrzewane do 135
          st. . ta temperatura zabija nie tylko groźne bakterie ale też te pożyteczne i
          przede wszystkim zabija witaminy. tak więc mleko UHT jest bezwartościowe
    • ariana1 Re: Kiedy krowie mleko? 06.08.03, 15:12
      Moja córka ma rok i 8 m-cy i nadal podaje jej przed snem Bebiko3. Na zwykłym
      mleku gotuję budyń , jakieś koktajle mleczne przygotowuję, ale modyfikowane mam
      zamiar podawać do 3 lat.
      • Gość: evee1 Re: Kiedy krowie mleko? IP: *.csfb.com 06.08.03, 15:45
        > Moja córka ma rok i 8 m-cy i nadal podaje jej przed snem Bebiko3. Na zwykłym
        > mleku gotuję budyń , jakieś koktajle mleczne przygotowuję, ale modyfikowane
        mam
        >
        > zamiar podawać do 3 lat.

Ale dlaczego? Jezeli nie ma zadnych przeciwskazan zdrowotnych, to po
        co dziecku dawac mieszanki, skoro mozna normalne mleko. Powody dla ktorych
        opoznia sie podawanie pewnych pokarmow sa dwa: 1) przewod trawienny nie
        jest dostatecznie uksztaltowany i nie toleruje na poczatku pewnych pokarmow,
        ale to ma znaczenie w przypadku niemowlaka i dlatego nie karmi sie ich
        od razu schabowym wink). 2) dziecko moze byc na pewne produkty uczulone i
        w przypadku malenkiego dziecka, kiedy alegria objawia sie puchnieciem,
        moze to zagrozic zyciu, bo dziecko moze sie udusic (moja corka jest na
        przyklad uczulona na pewne orzechy i to do tego stopnia, ze ja po dotknieciu
        i zjedzeniu takich orzech nie moge jej dotykac, ani dawac buzi, bo od razu
        puchnie i zaczyna sie dusic). Takimi podejrzanymi produktami sa jajka, miod,
        orzechy wlasnie i troche innych. W ogole to nie nalezy tutaj mieszac
        nietolerancji (jaka sie moze miec na mleko - organizm wlasciwie nie
        przetwarza) z alergia (reakcja obronna organizmu w postaci wysypki,
        puchniecia itd).
        Oczywiscie kazdy zrobi jak uwaza za stosowne, ale ja osobiscie uwazam, ze
        jak dziecko jest zdrowe i nie wykazuje objaw uczulenia czy nietolerancji, to
        uwazam, ze nie ma co sie dac sie zwariowac i wierzyc, ze tylko mieszanka
        jest dobra dla dziecka.
        • Gość: paula Re: Kiedy krowie mleko? IP: *.era.pl 07.08.03, 12:11
          z tego co wiem, to nadmiarem pewnych pokarmów można dziecko uczulić. to, że nie
          ma ma uczulenia po jednorazowym wypiciu szklanki mleka nie znaczy, że bedzie
          dobrze reagować jak dostanie litr dziennie.
    • Gość: davincia Re: Kiedy krowie mleko? IP: 62.29.248.* 06.08.03, 15:47
      Gość portalu: m-fortuna napisał(a):

> Z góry przepraszam za niewiedzę, ale nie znalazłam w "mądrych knigach"
      > jednoznacznej odpowiedzi. Mój synek ma 19 miesięcy i daję mu NAN - wersję
      > junior, po 1. roku życia. Oczywiście producent (ze zrozumiałych względówsmile
      > nie napisał, do kiedy takie mleko należy używać. Jakie macie doświadczenia w
      > tej kwestii? Dodaję, że mój synek dostaje mleko już tylko 2 razy dziennie,
      > poza tym je jogurty, sery, czasem daję mu ciut - tak na spróbowanie - mleka
      > krowiego, nie jest też alergikiem.
      Mój pediatra twierdził, że mleko krowie podaje się w trzecim roku życia, a więc
      po ukończeniu 24 m-cy. Na pewno nie ma sztywnych reguł i można podawać dużo
      wcześniej. Pediatrzy w Kanadzie mówią, że po 12 miesiącach. Ja przeszłam na
      krowie chyba przed ykończeniem 2,5 roku, chociaż nawet później wracałam (na
      wyjazdach) do mleka puszkowego. Wygodne i łatwiej o higienę - wystarczy czysta
      woda. Korzystałam z Nestle Bifidus Junior.
    • Gość: m-fortuna Re: Kiedy krowie mleko? IP: *.vogel.pl 07.08.03, 11:52
      Bardzo dziękuję Wam za dotychczasowe wypowiedzi. Na pewno sięgnę po artykuł z
      Wprost i poszperam na temat UHT. W Waszych opiniach przeważa pogląd, że mleko
      krowie należy wprowadzić w pełnym zakresie w 3. roku życia. Póki co mam więc
      jeszcze czas. Wierzę, że na Zachodzie normy nie są tak drastyczne, podobnie
      jest z bananami, które u nas wprowadza się - o ile się nie mylę - w 10 m.
      życia, a w Niemczech... w 5.
    • Gość: Iza Re: Kiedy krowie mleko? IP: *.introl.pl 07.08.03, 12:04
      Nasza pediatra uważa, że jeśli mleko krowie to tylko pełnotłuste (odtłuszczone
      ma zbyt dużą ilość białka, która obciąża nerki), z kartonika czyli UHT lub
      zwykłe z woreczka, ale powyżej 3 roku życia dziecka. Do 3 roku mleko
      modyfikowane junior lub z piersi.
      • dorrit Re: Kiedy krowie mleko? 08.08.03, 13:47
        Ja podalam krowie, jak dzieci skonczyly rok. Tutaj, we Wloszech, wg pediatrow
        podaje sie je od roku zycia dziecka. Tak samo jest w Anglii. Oczywiscie, w
        sprzedazy sa mleka typu junior od 1 do 3 lat, ale widze, ze nie sa popularne...
        Troche w tym jest na pewno kampanii producentow mleka modyfikowanego.
        Podejrzewam, ze pare lat wersja oglaszana za jedynie sluszna bedzie jeszcze
        inna...
        Mleko krowie podaje sie oczywiscie pelnotluste.
    • agusi17 NAN Junior ciągle dobry 11.08.03, 11:36
      Moj synek skonczyl juz 2 lata i ciagle daje mu NAN, poki mnie stac bede go nim
      karmic, Przeczytalam kiedys, ze mleko modyfikowane jest zwyczajnie lepsze niz
      mleko krowie. Mleko krowie ma mniej substancji odzywczych, a że moj synek to
      straszny niejadek, dlatego daje mu NAN junior (z miodem). Choc z drugiej strony
      chcę synka troche "podtuczyc", dlatego pewnie wkrotce tez zaczne podawac mu
      krowie mleko. Mieszkam na wsi, mam wiec tluste mleczko prosto od krowkiwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka