maja2891 27.01.08, 02:39 bo niby jest od 18 lat ale wiadomo jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita75 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 08:45 > bo niby jest od 18 lat ale wiadomo jak to jest. co wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 08:46 absolutnie nie!!! widzialaś poprzednie części?? chcesz mu spaczyć wyobraznię- na taki film nie wcześniej niz 18 lat ale itakk dla wytrwalych- niestey 1 część oglądalam z niesmakiem 2 i 3 jeszcze uszla ale 4 ?? mój maż mial ściśnięte gardlo. widzialaś HOSTEL? to mniej wiecej to samo jest Odpowiedz Link Zgłoś
m.i.n.e.s Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 09:31 Czy Ty ogladalas chociaz jedna z czesci "Pily"? Polecam. Wtedy nie zadawalabys takich glupich pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 09:46 chyba filmu nie widziałaś, skoro zadajesz takie pytania. Ja bym nie opuściła dziecka 30-letniego na Piłę Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:07 Nie. Żaden sequel nie jest udany..a już najmniej te wszystkie gorno. Jak chcesz go puścic na film dla starszej publiczności, to niech idzie na "Elizabeth- złoty wiek"- niech rozwija umysł, zamiast najniższych instynktów. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:13 Taaak, z pewnością trzynastolatek, który miał ochote na "Piłę" ochoczo pobiegnie rozkoszować się dziejami angielskiej królowej Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:19 Podobno to rodzice kształtują zainteresowania swoich dzieci....zawsze można wybrać się wspólnie.... tak w ogóle to fajny jest "Alvin i wiewiórki"))) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:33 Jeśli mamusia chce puścić synka na Piłę to jakoś jej nie widzę w roli nauczycielki historii )) Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:37 Znaczy się- walka z wiatrakami? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:42 Nie, po prostu należałoby zacząć takie działania dużo wcześniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:42 > Znaczy się- walka z wiatrakami? tak, wszakze wiadomo jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:47 koniecznie- taki niewiele mowiacy tytul, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:52 > koniecznie- taki niewiele mowiacy tytul, no nie? wlasnie, to pewnie film o drwalach hehhe Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 14:07 Buhahaha - moj maz zabierajac mnie na Pila4 rzekl: "Chodzmy na komedie romantyczna o drwalach ". Ja osobiscie Pily "lubie", ale dziecka bym nie puscila Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 10:53 Autorka zapewne sądzi, że to film o stolarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 12:20 wegatka napisała: > Autorka zapewne sądzi, że to film o stolarzu. Stolarzu, czy ci nie żal? Stolarzu, żeś piłowal? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
leonie26 Re: wredne jesteście. ;] 27.01.08, 13:36 Nie! Ten film nie jest bezsensu od 18lat! Ja go juz widzialam (bo w niemczech byl dawno w kinach) i moge ci powiedziec ten film nie jest dla 13letniego chlopaka! Jesli nie wierzysz to zobacz sobie pierwsze 3czesci! pozdrawiam i daj synowi lepiej jakal dobra ksiazke, albo idz z nin razem na film co jest w jego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 14:06 a chcesz zeby Twoj syn miał potem w nocy koszmary i zeby zaczal sie moczyc w nocy?? jak od 18 to od 18 z reszta i tak by go nie wpuscili do kina. 13latkowie to jeszcze przeciez na bajki chodzą Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 14:09 A widzial 3 poprzednie czesci ???? Bo jak nie to zabierz go na nocny maraton. Jakos niedlugo ma byc noc z PILA - wszystkie 4 czesci Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 14:16 z tym wpuszczaniem przez bramkarzy jest różnie niepełnoletni też wchodzą bez problemu. na maraton nocny, 4 filmy właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 01.02.08, 18:49 > a chcesz zeby Twoj syn miał potem w nocy koszmary i zeby zaczal sie moczyc w > nocy?? jak od 18 to od 18 z reszta i tak by go nie wpuscili do kina. 13latkowie > to jeszcze przeciez na bajki chodzą] Jak jest ciota to sie zacznie moczyc, ale prawie na pewno tak nie bedzie. Moim zdaniem to fajny film Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 14:33 nie - w żadnym wypadku! Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 16:21 zazwyczaj dystrybutorzy mają tendencje do zaniżania wieku widzów (by poszło ich i więcej i większe wpływy z biletów były) więc jeśli film jest od 18 to zapewniam cię, że powinien być od 30. wejdź sobie na stronę filmu www.saw4.com albo poszukaj trailerów na you tube. Sama zobaczysz czy 13-latek powinien to oglądać... Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 17:17 Z drugiej strony - jezeli chce isc na IV to zakladam ze widzial poprzednie czesci ) Czwarta Pila juz niczym nie zaskakuje moim zdaniem. To nadal ta sama rzez Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 17:36 peggy1 napisała: > > Z drugiej strony - jezeli chce isc na IV to zakladam ze widzial poprzednie > czesci ) Miejmy nadzieję tylko, że nie rośnie wraz z kolejnymi częściami Piły, bo zwazywszy, że pierwsza część wyszła w 2004, kiedy to ten wielbiciel ostrych kawałków miał mniej niż 10 lat, należałoby w takim wypadku z troską pochylić sie nad jego( i nie tylko) psyche PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
szamalka Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 18:13 a potem ludzie się dziwią, że młodzież agresywna. Jezu Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 27.01.08, 22:44 szamalka napisała: > a potem ludzie się dziwią, że młodzież agresywna. Jezu kreskówki dla dzieci też są agresywne. trzynastolatkowi można wytłumaczyć, że to tylko film. spróbuj nauczyć trzylatka rozróżniać prawdę od fikcji Odpowiedz Link Zgłoś
bergosia Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 28.01.08, 08:53 Ja tam zakładam optymistycznie, że to kolejny wątek z cyklu ,,rozruszajmy trochę forum starsze dziecko''. Więc jeśli to będzie seans na plaży, to oczywiście idźcie całą rodziną z hymnem radzieckim na ustach )))). W przeciwnym razie - cóż - nawet powyżej 18 lat ten film jest niekoniecznie wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 28.01.08, 10:58 to jeszcze polecam klątwę, hostel,dom woskowych ciał,MECHANIKA, I WIELE PODOBNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 28.01.08, 16:37 No i jak? Podobało mu się? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 29.01.08, 20:27 Moj ogląda nie zabraniam mu.Jak mu zabronię to obejrzy u kolegi.Mnie nigdy nie zabraniano w dziecinstwie ogladac filmow wiec i ja nie zabraniam.Pamietam,ze ku zazdrosci niektorych kolezanek ogladalam Koszmar z ul.Wiązow i 13 piątek.13 latek tojuz duzy dzieciak i nie bedzie mial koszmarow z powodu obejrzanej Piły.Chyba,ze moj syn i jego kolesie jacys gruboskórni sa. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Jedna madra. Wiadomo ze taki zakaz to smiech 01.02.08, 18:54 Wiekszosc ludzi ma juz to na kompie Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Jedna madra. Wiadomo ze taki zakaz to smiech 01.02.08, 19:30 2_x_duck napisał: > Wiekszosc ludzi ma juz to na kompie większość? chyba nie. ci, którzy potrafią ściągać i lubię tego typu filmy - może. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck No dobrze. Niech ci bedzie. W kazdym razie 01.02.08, 19:44 Pile 4 obejrzalem u kolegi przedwczoraj. Kto chcial ten juz ma A ten koles na pewno zna kogos kto ma dostep do filmow. A zreszta jak sie wnerwi to pojdzie do kina i nie bedzie sie pytal przewrazliwionej mamusi a na tym forum wiekszosc to takie wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: No dobrze. Niech ci bedzie. W kazdym razie 02.02.08, 19:44 Też masz 13 lat?P Odpowiedz Link Zgłoś
bubikowa Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 02.02.08, 22:08 Mój syn nie pytał się mnie o zdanie. Piłę obejrzał u kolegi na komputerze. Wcześniej oglądał Ring i po tym zaczęły się jego „strachy”. Ostatnio był Shooter. Niestety ciekawość bierze górę ale potem jego wyobraźnia nie potrafi przystopować. Z drugiej strony pewnie głupio mu przed kolegami powiedzieć, że on spada do domu bo się boi albo będzie bał. Od dłuższego czasu syn śpi ze mną a ma prawie 14 lat, boi się chodzić po domu, boi się wracać do domu gdy nikogo w nim nie ma, boi się wyjść w nocy do łazienki, wieczorem porusza się po domu tak, żeby cały czas mieć mnie albo męża na widoku. Rozmawiałam z synem o jego przeżyciach i o tym jak pokonywać strach – odsuwając natrętne myśli śpiewaniem, gwizdaniem, przywoływaniem na myśl miłych obrazów. Psycholog stwierdził, że to normalne, wiele nastolatków lubi się bać, podkręcać się opowieściami grozy, i że to minie. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 02.02.08, 22:11 psycholog ma rację, a Szesnastolatka z mojej rodziny identyczne 'objawy' jak twój syn Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: bubikowa 03.02.08, 12:32 Kto wpusci 13-letnie dziecko na film od 18 lat? I ktora zdrowa matka bedzie uwazac, ze to calkiem w porzadku, zeby dziecko poszlo na film, na ktory powinno jeszcze nie pol roku, ale cale 5 lat poczekac? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 03.02.08, 13:02 aka10 napisała: > Kto wpusci 13-letnie dziecko na film od 18 lat? I ktora zdrowa matka > bedzie uwazac, ze to calkiem w porzadku, zeby dziecko poszlo na > film, na ktory powinno jeszcze nie pol roku, ale cale 5 lat poczekac? kto? bileter czyli taki pan stojący przed kinem i sprawdzający bilety. jakby miał sprawdzać legitki każdego uczestnika seansu, to by ze dwie godziny zeszło na samej kontroli, a to w kinie zbyt długo ;] niestety, tak już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: bubikowa 04.02.08, 19:07 ibulka napisała: >> > > kto? bileter > czyli taki pan stojący przed kinem i sprawdzający bilety. > jakby miał sprawdzać legitki każdego uczestnika seansu, to by ze dwie godziny > zeszło na samej kontroli, a to w kinie zbyt długo ;] > > niestety, tak już jest. Ibulka,czy widzialas 13-latka wygladajacego jak 18 latek?Czy tu legitymacji trzeba? To w koncu dla kogo te granice wieku ktos ustalal? > > Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 04.02.08, 22:41 aka10 napisała: > ibulka napisała: > > >> > > > > kto? bileter > > czyli taki pan stojący przed kinem i sprawdzający bilety. > > jakby miał sprawdzać legitki każdego uczestnika seansu, to by ze > dwie godziny > > zeszło na samej kontroli, a to w kinie zbyt długo ;] > > > > niestety, tak już jest. > > Ibulka,czy widzialas 13-latka wygladajacego jak 18 latek?Czy tu > legitymacji trzeba? > To w koncu dla kogo te granice wieku ktos ustalal? > > widziałam 13latki wyglądające na 18, 19 lat. w seksownych ciuszkach, wymalowane, uczesane, z tipsami i torebeczkami, hojnie obdarzone przez naturę. poza tym istnieje możliwość podrobienia dowodu. a drugie poza tym - bileterzy, którzy wpuszczają do sal mają w nosie wiek widzów, nie patrzą nawet na twarze, tylko przerywają te bilety i kierują do drzwi. wiem, bo Szesnastolatka chodzi na różne filmy do kina. i ja też, więc widzę na własne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
makiawelista Re: bubikowa 12.02.08, 10:53 > To w koncu dla kogo te granice wieku ktos ustalal? Dla tych, co wierzą że 13 latek nie potrafi logicznie myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: bubikowa 03.02.08, 15:56 > Kto wpusci 13-letnie dziecko na film od 18 lat? I ktora zdrowa matka > bedzie uwazac, ze to calkiem w porzadku, zeby dziecko poszlo na > film, na ktory powinno jeszcze nie pol roku, ale cale 5 lat poczekac? Kazda normalna matka pozwoli isc na taki film, bo bedzie wiedziec ze jak nie pozwoli, to synalek sam pojdzie albo obejrzy u kolegi i bedzie mial gdzies biadolenie przewrazliwionych i bezsensowne bariery wiekowe Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 03.02.08, 17:31 2_x_duck napisał: > > Kto wpusci 13-letnie dziecko na film od 18 lat? I ktora zdrowa matka > > bedzie uwazac, ze to calkiem w porzadku, zeby dziecko poszlo na > > film, na ktory powinno jeszcze nie pol roku, ale cale 5 lat poczekac? > > Kazda normalna matka pozwoli isc na taki film, bo bedzie wiedziec ze jak nie > pozwoli, to synalek sam pojdzie albo obejrzy u kolegi i bedzie mial gdzies > biadolenie przewrazliwionych i bezsensowne bariery wiekowe hmm, to ja chyba wolałabym zabronić synowi iść do kina na ten film, i wolałabym żeby obejrzał go u kolegi na komputerze. nawet w tajemnicy przede mną. kino to jednak dużo większe wrażenia, niż dom. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: bubikowa 03.02.08, 22:12 > hmm, to ja chyba wolałabym zabronić synowi iść do kina na ten film, i wolałabym > żeby obejrzał go u kolegi na komputerze. nawet w tajemnicy przede mną. Pojdzie do kina bez twojej zgody i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 03.02.08, 22:18 2_x_duck napisał: > > hmm, to ja chyba wolałabym zabronić synowi iść do kina na ten film, i wol > ałabym > > żeby obejrzał go u kolegi na komputerze. nawet w tajemnicy przede mną. > > Pojdzie do kina bez twojej zgody i juz. jeśli pójdzie bez mojej zgody, i go wpuszczą, a ja się o tym dowiem - będzie szlabanik na kieszonkowe i wychodne skoro zabronię iść do kina, a młody będzie zdeterminowany i sprytny, to obejrzy u kolegi. albo nie będzie się bał potem w nocy spać dobrze, że na razie jest jeszcze bardzo mały i horrory mu nie grożą. a do czasu kiedy dorośnie, może wprowadzą jakieś lepsze kontrole do kin Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: bubikowa 03.02.08, 23:06 > jeśli pójdzie bez mojej zgody, i go wpuszczą, a ja się o tym dowiem - będzie > szlabanik na kieszonkowe i wychodne Znakomita zacheta do kradzenia i wychodzenia bez twojej zgody albo wracaniu ze szkoly o 20 > skoro zabronię iść do kina, a młody będzie zdeterminowany i sprytny, to obejrzy > u kolegi. albo nie będzie się bał potem w nocy spać Obejrzy w kinie albo u kolegi ale ty wyjdziesz na latwo do wyrolowania > dobrze, że na razie jest jeszcze bardzo mały i horrory mu nie grożą. a do czasu > kiedy dorośnie, może wprowadzą jakieś lepsze kontrole do kin Nie sadze Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 04.02.08, 12:55 2_x_duck napisał: > > jeśli pójdzie bez mojej zgody, i go wpuszczą, a ja się o tym dowiem - będ > zie > > szlabanik na kieszonkowe i wychodne > > Znakomita zacheta do kradzenia i wychodzenia bez twojej zgody albo wracaniu ze > szkoly o 20 > > > skoro zabronię iść do kina, a młody będzie zdeterminowany i sprytny, to o > bejrzy > > u kolegi. albo nie będzie się bał potem w nocy spać > > Obejrzy w kinie albo u kolegi ale ty wyjdziesz na latwo do wyrolowania > > > dobrze, że na razie jest jeszcze bardzo mały i horrory mu nie grożą. a do > czasu > > kiedy dorośnie, może wprowadzą jakieś lepsze kontrole do kin > > Nie sadze wiesz, ty patrzysz na sprawę z perspektywy czternastolatka, ja - i większość udzielających się tutaj - z perspektywy dorosłej kobiety i matki. dobrze wychowane dziecko wie, dlaczego mu nie wolno, a jeśli bardzo chce, to wykorzysta swój spryt i obejrzy film u kolegi. o 23:06 czternastoletni chłopiec powinien już spać, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: bubikowa 04.02.08, 16:11 > wiesz, ty patrzysz na sprawę z perspektywy czternastolatka, ja - i większość > udzielających się tutaj - z perspektywy dorosłej kobiety i matki. dobrze > wychowane dziecko wie, dlaczego mu nie wolno, a jeśli bardzo chce, to wykorzyst > a > swój spryt i obejrzy film u kolegi. Dobrze wychowane to w twoich postach bezmozgie, podporzadkowujace sie kazdemuy zakazowi chocby idiotycznemu. > o 23:06 czternastoletni chłopiec powinien już spać, czyż nie? W ferie ? Zartujesz czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 04.02.08, 16:18 2_x_duck napisał: > > wiesz, ty patrzysz na sprawę z perspektywy czternastolatka, ja - i większ > ość > > udzielających się tutaj - z perspektywy dorosłej kobiety i matki. dobrze > > wychowane dziecko wie, dlaczego mu nie wolno, a jeśli bardzo chce, to wyk > orzyst > > a > > swój spryt i obejrzy film u kolegi. > > Dobrze wychowane to w twoich postach bezmozgie, podporzadkowujace sie kazdemuy > zakazowi chocby idiotycznemu. dobrze wychowane to takie, które nie kłamie i nie walczy z rodzicami za wszelką cenę, tylko potrafi usiąść, porozmawiać, przedstawić swoje racje i wysłuchać drugiej strony, ewentualnie ponegocjować, w razie klapy iść obejrzeć film u kolegi. do kina bym nie puściła, z różnych względów - mocne efekty itd., ale u kolegi czy w domu na komputerze - jak chce, to niech obejrzy. sama lubię tego typu produkcje, więc nie miałabym nic przeciwko rodzinnemu seansowi > > > o 23:06 czternastoletni chłopiec powinien już spać, czyż nie? > > W ferie ? Zartujesz czy jak? nie, nie żartuję. co robisz na forum dla matek...? trochę dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: bubikowa 04.02.08, 16:48 > dobrze wychowane to takie, które nie kłamie i nie walczy z rodzicami za wszelką > cenę, tylko potrafi usiąść, porozmawiać, przedstawić swoje racje i wysłuchać > drugiej strony, ewentualnie ponegocjować, w razie klapy iść obejrzeć film u kol > egi. Czyli hipokryta > do kina bym nie puściła, z różnych względów - mocne efekty itd., ale u kolegi > czy w domu na komputerze - jak chce, to niech obejrzy. > sama lubię tego typu produkcje, więc nie miałabym nic przeciwko rodzinnemu > seansowi Wiadomo ze w kinie lepiej, ale w takim razie chodzi tylko o efekty w kinie? No moze jest ciekawiej, ale jak jest dobry horror to sie obsrasz tak samo przy kompie jak w kinie > nie, nie żartuję. co robisz na forum dla matek...? > trochę dziwne. Na tych artykulach bylo cos o grubasach i mnie tu zlinkowalo. Wiec sie wypowiedzialem w kilku tematach. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 04.02.08, 18:53 2_x_duck napisał: > > dobrze wychowane to takie, które nie kłamie i nie walczy z rodzicami za w > szelką > > cenę, tylko potrafi usiąść, porozmawiać, przedstawić swoje racje i wysłuc > hać > > drugiej strony, ewentualnie ponegocjować, w razie klapy iść obejrzeć film > u kol > > egi. > > Czyli hipokryta raczej dzieciak który potrafi trzymać sztamę nie tylko z rówieśnikami, ale i ze starymi > Na tych artykulach bylo cos o grubasach i mnie tu zlinkowalo. Wiec sie > wypowiedzialem w kilku tematach. no to zmykaj już stąd, niczego ciekawego się nie dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: bubikowa 04.02.08, 19:53 > raczej dzieciak który potrafi trzymać sztamę nie tylko z rówieśnikami, ale i ze > starymi Nie, typowy koles udajacy przed starymi jaki to wspanialy z niego syn, a jak wyjdzie z domu, no to juz dziala po swojemu Wiec hipokryta > no to zmykaj już stąd, niczego ciekawego się nie dowiesz Czemu, wlasnie sie dowiedzialem duzo ciekawych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: bubikowa 04.02.08, 22:43 2_x_duck napisał: > > raczej dzieciak który potrafi trzymać sztamę nie tylko z rówieśnikami, al > e i ze > > starymi > > Nie, typowy koles udajacy przed starymi jaki to wspanialy z niego syn, a jak > wyjdzie z domu, no to juz dziala po swojemu Wiec hipokryta znam takich czternastolatków, którzy nie są 'hipokrytami' i naprawdę trzymają sztamę ze 'starymi'. znam też takich, jak ci opisani przez ciebie. nie uogólniaj, proszę cię. to że obracasz się w nieciekawym towarzystwie, to twoje zmartwienie. ja na szczęście znam kilka rodzajów młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: bubikowa 12.02.08, 11:00 Forum dla matek? Forum o dzieciach! Jestem ojcem, a nie matką więc co? Wyrzucisz mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: bubikowa 12.02.08, 10:57 > dobrze, że na razie jest jeszcze bardzo mały i horrory mu nie grożą. a do czasu > kiedy dorośnie, może wprowadzą jakieś lepsze kontrole do kin w tym przypadku mniejsze znaczy lepsze. Zakazany owoc przyciąga - czy jakikolwiek młodociany by poszedł na te durnoty, gdyby nie było zakazów? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso czyli.... 03.02.08, 19:54 ...każda matka powinna postąpic wbrew swoim zasadom wychowawczym, jawnie przyzowlic dziecku na łamanie przepisów( film od 18 , ale jakie to ma znaczenie), tak? No, ale to i tak niewiele w porównaniu z tym, ileż ze swojego przewrażliowionego autorytetu straci, gdy synek i tak obejrzy film, np. u kolegi. Tutaj nie chodzi tylko o to, czy gość ten film obejrzy tak czy inaczej a w ramach bonusu otrzyma koszmary podczas snu i później będzie zrywał mamusię do asysty przy nocnym siusianiu...idzie chyba jeszcze i oto, że rodzice maja prawo nie wyrażać zgody na wszystkie pomysły swych dzieci. Dzieci zaś, tak to już w przyrodzie jest, te pomysły forsują, bez dwóch zdańTo jednak nie znaczy, że w imię " zgodze się, bo i tak to zobaczy", muszę aprobować wszelkie idee fixe mojego dziecka. Film jest dla dorosłych i 13-latek nigdy nie uzyskałby mojej zgody na jego obejrzenie- ja nawet niektórym dorosłym,bym go nie polecałaP Bo gdybym pozwoliła, zrobiłabym to wbrew swoim przekonaniom, że to jednak nie dla niego. Czy moje dziecko szanowałoby mnie bardziej, gdyby wiedziało, że zgodę wyrażam tylko dlatego, że i tak nie ufam w przestrzeganie przez niego moich zakazów? Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 03.02.08, 22:11 > ...każda matka powinna postąpic wbrew swoim zasadom wychowawczym, > jawnie przyzowlic dziecku na łamanie przepisów( film od 18 , ale > jakie to ma znaczenie), tak? Nie ma zadnego, bo to ograniczenie imo jest bez sensu. W dodatku wiadomo, ze co zakazane to lepiej smakuje. No, ale to i tak niewiele w porównaniu > z tym, ileż ze swojego przewrażliowionego autorytetu straci, gdy > synek i tak obejrzy film, np. u kolegi. Autorytet pewnie straci w momencie jak zabroni. Ja bym wlasnie na przekor obejrzal > Tutaj nie chodzi tylko o to, czy gość ten film obejrzy tak czy > inaczej a w ramach bonusu otrzyma koszmary podczas snu i później > będzie zrywał mamusię do asysty przy nocnym siusianiu.. Jesli jest ciotowaty to pewnie tak, ale w takim razie pewnie nie ogladalby pily. zie chyba > jeszcze i oto, że rodzice maja prawo nie wyrażać zgody na wszystkie > pomysły swych dzieci. Dzieci zaś, tak to już w przyrodzie jest, te > pomysły forsują, bez dwóch zdańTo jednak nie znaczy, że w imię " > zgodze się, bo i tak to zobaczy", muszę aprobować wszelkie idee fixe > mojego dziecka. Film jest dla dorosłych i 13-latek nigdy nie > uzyskałby mojej zgody na jego obejrzenie- ja nawet niektórym > dorosłym,bym go nie polecałaP 13latek to juz nie jest dzieciak. A jak znam zycie to przy okazji ogladania tego filmu jeszcze sie schleje dla frajdy > Bo gdybym pozwoliła, zrobiłabym to wbrew swoim przekonaniom, że to > jednak nie dla niego. Czy moje dziecko szanowałoby mnie bardziej, > gdyby wiedziało, że zgodę wyrażam tylko dlatego, że i tak nie ufam w > przestrzeganie przez niego moich zakazów? Nie wiem, ale powinnas wiedziec ze niektorych rzeczy sie nie da zabronic, wiec po co to robic? Takie durne zakazy sa po to by je olewac Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czyli.... 03.02.08, 22:20 2_x_duck napisał: > 13latek to juz nie jest dzieciak. A jak znam zycie to przy okazji ogladania teg > o > filmu jeszcze sie schleje dla frajdy masz 14 lat, więc jeszcze bardzo mało znasz życie nie każdy nastolatek jest tak zdegenerowany jak ty, żeby się SCHLEWAC przy oglądaniu filmu u kolegi wtedy nic z filmu nie zapamięta, i dupa blada. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 03.02.08, 23:08 > masz 14 lat, więc jeszcze bardzo mało znasz życie Akurat na ten temat moge cos powiedziec > nie każdy nastolatek jest tak zdegenerowany jak ty, żeby się SCHLEWAC przy > oglądaniu filmu u kolegi To nie degeneracja tylko rozrywka Lepsze to niz drugi albo inny shit. > wtedy nic z filmu nie zapamięta, i dupa blada. Bez przesady, to juz by trzeba bylo pojsc na calosc Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czyli.... 04.02.08, 12:58 2_x_duck napisał: > > masz 14 lat, więc jeszcze bardzo mało znasz życie > > Akurat na ten temat moge cos powiedziec możesz powiedzieć, ale bardzo mało problemy czternastolatka są gigantyczne - dla czternastolatka. o tych prawdziwych, od których często zależy życie i bezpieczeństwo, dowiesz się jak założysz własną rodzinę i będziesz borykał się z wychowaniem dzieci. na razie - na szczęście! - nie masz o tym pojęcia. > > > nie każdy nastolatek jest tak zdegenerowany jak ty, żeby się SCHLEWAC prz > y > > oglądaniu filmu u kolegi > > To nie degeneracja tylko rozrywka Lepsze to niz drugi albo inny shit. oczywiście, ale piwo można wypić do filmu w tajemnicy przed rodzicami i nie schlać się pić też trzeba umieć, mój drogi. > > wtedy nic z filmu nie zapamięta, i dupa blada. > > Bez przesady, to juz by trzeba bylo pojsc na calosc a co rozumiesz przez wyrażenie SCHLAC SIE, którego sam użyłeś? bo albo nie wiesz co to znaczy być pijanym - i dobrze, albo wzięło cię po jednym browarku i odleciałeś, po czym szybko wytrzeźwiałeś nie mniej jednak, dyskusję z czternastolatkiem na temat wychowania uważam za bezcelową - mamy inne poglądy, inne perspektywy. o tej porze powinieneś już spać, a po drugie - wśród matek nie masz czego szukać pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
harrypotter Re: czyli.... 04.02.08, 13:17 a ja mysle ze dyskutowanie z 14latkiem nie jest takie zle, bo jest on blizszy twojemu dziecku tzn. jest bardziej na czasie i moze wiecej powedziec o 13 nastolatkach i ich sposobie myslenia Zreszta duck chyba chcial dac do zrozumienia ze sa 2 strony 13latka jedna ktora widza rodzice (grzeczny chlopiec chytacy pottera i ogladajcy bambi) i strona z ktorej sie pokazuje poza domem (rodzice nawet sobie tego nie wyobraza Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czyli.... 04.02.08, 13:31 harrypotter napisał: > a ja mysle ze dyskutowanie z 14latkiem nie jest takie zle, bo jest on blizszy > twojemu dziecku tzn. jest bardziej na czasie i moze wiecej powedziec o 13 > nastolatkach i ich sposobie myslenia > Zreszta duck chyba chcial dac do zrozumienia ze sa 2 strony 13latka jedna ktora > widza rodzice (grzeczny chlopiec chytacy pottera i ogladajcy bambi) i strona z > ktorej sie pokazuje poza domem (rodzice nawet sobie tego nie wyobraza tak, widzę to. ale duck przedstawia obraz nastolatka w taki cholernie zbuntowany przeciwko rodzicom sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 04.02.08, 16:17 > tak, widzę to. ale duck przedstawia obraz nastolatka w taki cholernie zbuntowan > y > przeciwko rodzicom sposób... No zebys sobie nie myslala ze jestes wszechwladna i na wszystko masz sposob Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: czyli.... 04.02.08, 19:16 ibulka napisała: > harrypotter napisał: > > > a ja mysle ze dyskutowanie z 14latkiem nie jest takie zle, bo jest on bli > zszy > > twojemu dziecku tzn. jest bardziej na czasie i moze wiecej powedziec o 13 > > nastolatkach i ich sposobie myslenia > > Zreszta duck chyba chcial dac do zrozumienia ze sa 2 strony 13latka jedna > ktora > > widza rodzice (grzeczny chlopiec chytacy pottera i ogladajcy bambi) i str > ona z > > ktorej sie pokazuje poza domem (rodzice nawet sobie tego nie wyobraza > > > tak, widzę to. ale duck przedstawia obraz nastolatka w taki cholernie zbuntowan > y > przeciwko rodzicom sposób... Ibulka! Pewnie ma cholernie zly kontakt z rodzicami. Ot, co. > > Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 04.02.08, 16:15 > możesz powiedzieć, ale bardzo mało > problemy czternastolatka są gigantyczne - dla czternastolatka. o tych > prawdziwych, od których często zależy życie i bezpieczeństwo, dowiesz się jak > założysz własną rodzinę i będziesz borykał się z wychowaniem dzieci. na razie - > na szczęście! - nie masz o tym pojęcia. Harrypotter ci napisal ze o problemach 14latkow mam wieksze pojecie niz ty Wiec moge sie lepiej wypowiedziec na temat czy koles rok mlodszy ode mnie powinien miec taki zakaz. Ja bym go serdecznie olal jak i kazdy moj znajomy prawie > oczywiście, ale piwo można wypić do filmu w tajemnicy przed rodzicami i nie > schlać się > pić też trzeba umieć, mój drogi. No wiem ze trzeba A schlanie sie to ostatnia faza, po humorze przychodzi..;p > a co rozumiesz przez wyrażenie SCHLAC SIE, którego sam użyłeś? > bo albo nie wiesz co to znaczy być pijanym - i dobrze, albo wzięło cię po jedny > m > browarku i odleciałeś, po czym szybko wytrzeźwiałeś Nie, ale mozna sie schlac i film ci sie nie urywa. Z tego co wiem od brata to im sie jest starszym tym latwiej sie film urywa. > nie mniej jednak, dyskusję z czternastolatkiem na temat wychowania uważam za > bezcelową - mamy inne poglądy, inne perspektywy. o tej porze powinieneś już > spać, a po drugie - wśród matek nie masz czego szukać Wiem, dlatego tu dlugo nie pobede, ale zaciekawil mnie temat o grubasach bo byl na pasku z boku na stronce no i ten tez jest ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czyli.... 04.02.08, 16:21 2_x_duck napisał: > Harrypotter ci napisal ze o problemach 14latkow mam wieksze pojecie niz ty W > iec moge sie lepiej wypowiedziec na temat czy koles rok mlodszy ode mnie powini > en miec taki zakaz. Ja bym go serdecznie olal jak i kazdy moj znajomy prawie nie czy POWINIEN, a czy CHCIALBY mieć taki zakaz, i czy by go respektował z dzieckiem można dojść do porozumienia i układu, nawet ze zbuntowanym czternastolatkiem. wiem, bo przechodziłam to dwa lata temu - mam w rodzinie Szesnastolatkę, która więcej czasu spędza u mnie w domu niż u siebie, i ze mną rozmawia więcej niż z matką. > > > oczywiście, ale piwo można wypić do filmu w tajemnicy przed rodzicami i n > ie > > schlać się > > pić też trzeba umieć, mój drogi. > No wiem ze trzeba A schlanie sie to ostatnia faza, po humorze przychodzi..;p > > a co rozumiesz przez wyrażenie SCHLAC SIE, którego sam użyłeś? > > bo albo nie wiesz co to znaczy być pijanym - i dobrze, albo wzięło cię po > jedny > > m > > browarku i odleciałeś, po czym szybko wytrzeźwiałeś > Nie, ale mozna sie schlac i film ci sie nie urywa. Z tego co wiem od brata to i > m sie jest starszym tym latwiej sie film urywa. > > > nie mniej jednak, dyskusję z czternastolatkiem na temat wychowania uważam > za > > bezcelową - mamy inne poglądy, inne perspektywy. o tej porze powinieneś j > uż > > spać, a po drugie - wśród matek nie masz czego szukać > Wiem, dlatego tu dlugo nie pobede, ale zaciekawil mnie temat o grubasach bo byl > na pasku z boku na stronce no i ten tez jest ciekawy tak, jest ciekawy. fajnie jest podyskutować z kimś młodym, kto ma inne spojrzenie na sprawę, ale swoje racje przedstawiasz w bardzo dziecinny i trochę bezczelny sposób, a niestety - nie ten poziom, i nie to forum Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 04.02.08, 16:51 > nie czy POWINIEN, a czy CHCIALBY mieć taki zakaz, i czy by go respektował No, a to tez wazne > z dzieckiem można dojść do porozumienia i układu, nawet ze zbuntowanym > czternastolatkiem. > > wiem, bo przechodziłam to dwa lata temu - mam w rodzinie Szesnastolatkę, która > więcej czasu spędza u mnie w domu niż u siebie, i ze mną rozmawia więcej niż z > matką. No wiadomo, ale porozumienie oparte na szlabanach i zakazach bedzie czesto sabotowane > tak, jest ciekawy. fajnie jest podyskutować z kimś młodym, kto ma inne > spojrzenie na sprawę, ale swoje racje przedstawiasz w bardzo dziecinny i trochę > bezczelny sposób, a niestety - nie ten poziom, i nie to forum Zdazylem sie zorientowac W ogole cale forum gazety jest troche ciezkawe, ale z drugiej strony ciekawe. Fajnych rzeczy sie mozna dowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czyli.... 04.02.08, 18:55 2_x_duck napisał: > > nie czy POWINIEN, a czy CHCIALBY mieć taki zakaz, i czy by go respektował > > > No, a to tez wazne > > > z dzieckiem można dojść do porozumienia i układu, nawet ze zbuntowanym > > czternastolatkiem. > > > > wiem, bo przechodziłam to dwa lata temu - mam w rodzinie Szesnastolatkę, > która > > więcej czasu spędza u mnie w domu niż u siebie, i ze mną rozmawia więcej > niż z > > matką. > > No wiadomo, ale porozumienie oparte na szlabanach i zakazach bedzie czesto > sabotowane jeśli się z dzieckiem umie dogadać i ustalić pewne zasady, to zakazy nie są potrzebne. z nastolatkiem można żyć jak z partnerem. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 04.02.08, 19:57 > jeśli się z dzieckiem umie dogadać i ustalić pewne zasady, to zakazy nie są > potrzebne. > z nastolatkiem można żyć jak z partnerem. Zasady sa po to zeby je lamac Tylko tak zeby sie starzy nie dowiedzieli, zasada stara jak swiat i niezmienna przez pokolenia ;p Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czyli.... 04.02.08, 22:45 2_x_duck napisał: > > > jeśli się z dzieckiem umie dogadać i ustalić pewne zasady, to zakazy nie > są > > potrzebne. > > z nastolatkiem można żyć jak z partnerem. > > Zasady sa po to zeby je lamac Tylko tak zeby sie starzy nie dowiedzieli, > zasada stara jak swiat i niezmienna przez pokolenia ;p o rany, no tak... czternastoletnie spojrzenie na świat. typowe, zbuntowane. i przekonane o tym, że to właśnie ono ma rację wyluzuj koleżko, wyluzuj. i nie mierz wszystkich swoją miarą. dyskusja z tobą przestała być interesująca, albo jesteś strasznie zepsuty, albo masz kiepski kontakt z rodzicami. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: czyli.... 04.02.08, 19:14 2_x_duck napisał: > > masz 14 lat, więc jeszcze bardzo mało znasz życie > > Akurat na ten temat moge cos powiedziec > > > nie każdy nastolatek jest tak zdegenerowany jak ty, żeby się SCHLEWAC prz > y > > oglądaniu filmu u kolegi > > To nie degeneracja tylko rozrywka Lepsze to niz drugi albo inny shit. > > > wtedy nic z filmu nie zapamięta, i dupa blada. > > Bez przesady, to juz by trzeba bylo pojsc na calosc Alkohol tez pewnie mama kupi, bo to glupia zasada, ze od 18 lat mozna kupowac i biedne dzieco samo nie moze (no,chyba,ze legitymacji nie beda zadac...) Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 04.02.08, 19:59 > Alkohol tez pewnie mama kupi, bo to glupia zasada, ze od 18 lat > mozna kupowac i biedne dzieco samo nie moze (no,chyba,ze legitymacji > nie beda zadac...) Mama? Oszalalas? A zasada jest glupia, powinno byc od max 14 dozwolone , a moze 13 nawet. I tak zakaz jest martwy bo jak ktos chce to i tak kupi. Jak pytaja o dowod to zawsze jakis zulek albo kolega sie znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: czyli.... 04.02.08, 21:19 2_x_duck napisał: > > Alkohol tez pewnie mama kupi, bo to glupia zasada, ze od 18 lat > > mozna kupowac i biedne dzieco samo nie moze (no,chyba,ze legitymacji > > nie beda zadac...) > > Mama? Oszalalas? A zasada jest glupia, powinno byc od max 14 dozwolone , a > moze 13 nawet. I tak zakaz jest martwy bo jak ktos chce to i tak kupi. Jak > pytaja o dowod to zawsze jakis zulek albo kolega sie znajdzie Jasne, ze sie znajdzie, ale chyba jednak troche trudniej kupic. A uwazanie, ze dzieci 13-14-letnie powinny miec mozliwosc kupowania alkoholu w sklepach to dziecinada.Przejdzie Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck Re: czyli.... 04.02.08, 22:27 > Jasne, ze sie znajdzie, ale chyba jednak troche trudniej kupic. TROCHE i tylko troche. Wieksza satysfakcja jest nawet bo trudno przyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
harrypotter no i zrobil nam sie offtopic :P 04.02.08, 23:02 to ja dodam ze mam dozywotnia gwarancje na moj scyzoryk taki szwajcarski Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: czyli.... 12.02.08, 11:02 > ...każda matka powinna postąpic wbrew swoim zasadom wychowawczym, > jawnie przyzowlic dziecku na łamanie przepisów To nie przepisy, tylko rady Odpowiedz Link Zgłoś
astropilotka Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 17.02.08, 15:28 przeczytalam z uwaga caly temat ale najechaliscie na tego chlopaka, zamiast wykorzystac szanse na zrozumienie co w glowie u takiego siedzi to mu nawrzucaliscie ze jest dziecinny i bezczelny - a jaki powinien byc w tym wieku?... powazny, ustabilizowany, posluszny i najlepiej taki maly dorosly od razu, z aktowka pod pacha? Gdy sie tylko wszyscy dowiedzieli o jego wieku, od razu przybrali mentorski ton i zabrali sie za jego wychowanie. Zapomnieliscie jak to jest miec 14 lat? ja bardzo dobrze pamietam i milo wspominam, mimo ze bylo to ponad 10 lat temu (dla jednych malo,dla innych duzo). Tez czasami prosilam starszych kolegow zeby kupili mi piwo w sklepie, a pozniej pilam je z dreszczykiem emocji ze robie cos zakazanego, tez mialam wielka frajde z lamania regul i buntowania sie przeciwko kontroli doroslych, tez za kare nieraz dostawalam szlabany na wychodzenie, zdawalo mi sie ze wiem najlepiej i pisalam w pamietniku buntownicze teksty przeciwko swiatu doroslych, o czesci odwalanych przeze mnie akcji moi rodzice dowiedzieli sie ode mnie dopiero po latach i zlapali sie za glowy. Dlaczego wszyscy tutaj zarzucaja temu mlodemu, ze nie ma dobrego kontaktu z rodzicami? tzn uznalibyscie ze ma dobry kontakt, gdyby wam tu napisal ze jest grzeczny, swiety i nie lubi pily bo chce mu sie plakac na widok krwi? :] pewnie ma taki kontakt z rodzicami jak i wasze dzieci - i taki sam jak i one swoj odrebny swiat poza domem. a co do pily - chlopak i tak na pewno to obejrzy, jak dla mnie wydanie kieszonkowego na kino to i tak o niebo lepszy pomysl niz wydanie go na sztuke ziola, co wielu jego rowiesnikom pierwsze przyszloby do glowy. jesli pozwolisz mu na to kino, na pewno doceni fakt ze uwazasz go za duzego faceta a nie malego dzidziusia, ktory na widok filmowej krwi posika sie w nocy (zaloze sie, ze juz naogladal sie krwi na kompie u kolegi, a chyba jakos nie sika) ... juz pomijajac fakt ze pila to dla mnie oblesny film, ale dla nastolatkow to wielkie wow i lans przed kolegami, ze mozna sobie obejrzec z kolegami film dla doroslych, juz mniej sie liczy nawet co na tym filmie jest. ja bym pozwolila, a pozniej z nim o tym filmie pogadala, co mu sie podobalo, taka okazja by troche zajrzec do jego prawdziwego swiata, to w koncu autonomiczna osoba z wlasnym zyciem, tylko bardzo mloda. Odpowiedz Link Zgłoś
bubikowa Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 16.04.08, 10:46 Stoją dwie nastolatki przed kinem. - Może pójdziemy na film? - Ale wpuszczają od 18 lat. - Trudno,. I tak nie miałabym z kim dziecka zostawić. Odpowiedz Link Zgłoś
bubikowa Re: czy puscic 13 letniego syna na Piłe4 do kina? 19.07.08, 14:15 Czas zrobił swoje. Rzeczywiście, fascynacja filmami grozy powoli mija. Syn nabrał rozsądku, potrafi sobie przetłumaczyć, że nie będzie oglądał filmu bo później ma kłopoty. Tak jak uprzedził psycholog, wszystkie schizy minęły, mam nadzieję - bezpowrotnie. Teraz tematem nr 1 jest futbol i życie towarzyskie (większe zainteresowanie koleżankami). Odpowiedz Link Zgłoś