Dodaj do ulubionych

basen a alergiczny niemowlaczek

IP: *.sownet.gliwice.pl / 192.168.2.* 21.08.03, 22:44
Chciałabym zapisać moją córeczkę na lekcje pływania dla niemowlaków (ma już
prawie 3 m-ce, lekcje zaczynają się we wrześniu), nie wiem jednak czy jest to
dobry pomysł - jesteśmy z mężem alergikami i nasza Ninka niestety też.
Najprawdopodobniej jest to uczulenie na krowę (skaza białkowa). Proszę
napiszcie co o tym sądzicie.
Obserwuj wątek
    • Gość: bwoman Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: 62.29.248.* 22.08.03, 10:05
      Odpuśc sobie ten basen - a nawet codzienne kąpiele dziecka. Alergicy mają
      wrażliwszą skór i nie jest dobrze "zdzierać" naturalną warstwę ochronną.

Poza tym dla niemowlaków nie ma żadnej nauki pływania, a tylko tzw. oswajanie z
      wodą. Stoisz przy dziecku i praktycznie je trzymasz. Kraje, które mają za sobą
      modę "nauki pływania" teraz twierdzą, że najlepszym wiekiem do nauki to
      skończone 4 latka.
      • sdomitrz Re: basen a alergiczny niemowlaczek 22.08.03, 11:06
        Też tak sądzę, dziecko alergiczne musi mieć jak najmniejszy kontakt z wodą.
        Ponadto, chodziłam z synkiem na takie zajęcia - to naprawdę wygląda jak
        oswajanie z wodą. Basen (na Ursynowie w W-wie) wg mnie nie spełniał
        niezbędnych warunków czystości - wody się nie zmieniało przez cały dzień, a
        przecież co 45 wchodziło tam 6 mam z maluchami. Sam basen jest malutki (3x4 m)
        i zajęcia też polegają raczej na oswajaniu dzieci z wodą niż nauce pływania...
        Krótko mówiąc - nie warto...
    • Gość: Oozie Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: *.*.*.* 22.08.03, 11:12
      Poptwierdzam to co pisano poprzednio. Nasz młody ma prawie osiem miesięcy i
      chcieliśmy z nim chodzić na basen ale prowadząca go alergolog zabroniła (z
      powodu na kilka razy większą podatność na zarażenia różnymi grzybami etc).
    • Gość: Isia Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: *.chomiczowka.net.pl 23.08.03, 11:44
      Nasz maluszek tez ma zdiagnozowana skaze bialkowa a mimo to od 3 miesiaca zycia
      chodzi na basen. Teraz mial przerwe wakacyjna, ale od wrzesnia znow zaczynaja
      sie zajecia. Wydaje mi sie, ze jednak jest wiecej plusow niz minusow plywania
      nawet alergikow - dziecko nie tylko oswaja sie z woda, co tez wydaje mi sie
      wazne, ale uczy sie tez plywac, no moze nie jakims konkretnym stylem, ale
      jednak - Pawelek plywa juz sam w rekawkach. Poza tym plywajace niemowlaki
      lepiej sie rozwijaja, sa zdrowsze, zahartowane i maja frajde. Nie zauwazylam,
      zeby po basenie synkowi skora sie jakos bardziej wysuszala, czy uczulenie
      nasilalo - zreszta mozna pozniej dziecko nasmarowac specjalnym kremem dla
      alergikow, podobnie jak po kapieli. Ale oczywiscie kazde dziecko jest inne, u
      jednego objawy alergii moga sie nasilic, u drugiego nie. Mysle, ze moglibyscie
      na probe wybrac sie na specjalny basen dla niemowlakow, koniecznie z ozonowana,
      nie chlorowana woda, podgrzewana do 32-34 stopni i zobaczycie, czy dzidizus
      bedzie czul sie gorzej czy nie. A przede wszystkim, zanim zapiszecie dziecko na
      basen, bez wzgledu na to, czy jest alergikime, czy nie, i tak musi obejrzec je
      lekarz i zdecydowac, czy dla Waszego maluszka basen jest wskazany czy nie.
    • Gość: jowi Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: *.gorzow.pl / *.gazeta.pl 04.09.03, 12:42
      Nasz synek ma 3 lata. Od 2,5 roku chodzimy na basen. Synek bardzo to lubi,
      świetnie radzi sobie w wodzie - i nic się złego nie dzieje. Najlepiej będzie,
      jeśli porozmawiasz z lekarzem i sama sprawdzisz, czy po wizycie na basenie
      dziecko nie ma problemu ze skórą albo drogami oddechowymi (chlor nie jest
      najlepszy). Jeśli mieszkasz w dużym mieście - wybierz basen z wodą ozonowaną, a
      nie chlorowaną.
      • Gość: AniaSK Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: *.katowice.agora.pl 04.09.03, 14:38
        Mój też ma, a właściwie miał skazę białkową. Chodziłam i nadal z nim chodze na
        basen (nie ma wody ozonowanej!), koles skończył właśnie 3 latka i jest okazem
        zdrowia. Uwielbia basen. Nie chodziłam z nim, na zorganizowane zajęcia, lecz
        sama. Z tego co zauważyłam, a sporo z nami chodzi niemowlaków, które
        równocześnie uczęszczają na zajęcia - żadne z dzieci nie potrafi pływac, jednak
        doskonale radzą sobie, gdy wpadną pod wodę (woda nie wpada im do noska, nie są
        przerażone, potrafią wstrzymać oddech).
        Ja polecam, o ile lekarz nie wyrazi sprzeciwu
    • kajoa Re: basen a alergiczny niemowlaczek 05.09.03, 10:28
      Witam!Mój synek od 6-go tygodnia życia miał objawy skazy białkowej na skórze.
      Miejscowo stosowaliśmy nawet sterydy, a mimo to lekarz pediatra pozowlił
      Młodemu chodzić na basen. Warunkiem było tylko to,że musi być ozonowany. Ważne
      było też żeby bardzo szybko (ok. 5 minut) po wyjściu z wody posmarować Młodego
      maścią cholesterolową, którą był smarowany zresztą również po każdej kąpieli w
      wannie. W 9 tym miesiącu życia alergia przeszła smile Najlepiej skonsultuj się z
      lekarzem - zresztą niektóre szkoły pływania wymagają zgody pediatry. A z
      poprzedniczkami które twierdzą że nie warto chodzić z niemowlęciem na basen się
      nie zgadzam. Właśnie że warto! Młody chodzi od 3-go m-ca życia, świetnie się z
      wodą oswoił, nurkuje, potrafi się utrzymać na wodzie w rękawkach, lubi się w
      basenie bawić - "podpływa" do piłek, nie straszne mu "wodospady"smile
      Oczywiście,że nie pływa kraulem czy stylem klasycznym smile ale jeśli ktoś
      oczekuje, że roczne niemowlę będzie umiało pływać, to ma ciut nierealne
      wymagania....Dla Młodego basen to wielka atrakcja, a jak słodko i mocno potem
      śpismile A poza tym, wydaje mi się, że o wiele łatwiej przyjdzie mu w stosownym
      czasie nauczyć się pływać, bo już nie będzie musiał pokonywać lęku przed wodą.
      Już w sobotę pędzimy do naszej szkoły, bo w wakacje była przerwa no i
      chodziliśmy z Młodym na basen indywidualnie, ale jednak instruktor ma więcej
      pomysłów.
    • Gość: malgog Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: *.mofnet.gov.pl 05.09.03, 11:16
      Ja również chodzę z synkiem na basen - kiedy Kubuś miał 15 miesięcy
      rozpoczęliśmy "naukę pływania" na basenie z wodą ozonowaną - W-wa na Potockiej.
      Na zajęcia uczęszczały też dzieciaczki z alergiami, z rozmów z ich mamami
      słyszałam, że nic specjalnego się nie działo.
      Teraz Kubuś skończył już 3 lata i nadal chodzimy na basen ale z wodą "normalną"
      czyli chlorowaną.
      Kubuś jest zadowolony, sam wskakuje do wody, przede wszystkim nie boi się
      zanurzać i świetnie sobie radzi w rękawkach.
      Polecam wszystkim mamom i ich pociechom
      mama Kubusia
      • Gość: aniko Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: 62.29.248.* 09.09.03, 10:13
        Mój synek (3,5) pierwszy raz był na basenie tego lata, w sumie byliśmy 3 razy i
        też świetnie sobie radzi, "pływa" w rękawkach, nie boi się zanurzć główki,
        wchodzi pod bicze itp. Nie widać różnicy między nim, a dziećmi włóczonymi na
        basen od 3 m--ca. Naprawdę. Wczesna nauka pływania to po prostu mit.
        • Gość: mala Re: basen a alergiczny niemowlaczek IP: *.net-serwis.pl 09.09.03, 22:01
          Tu nie chodzi o nauke tylko o zabawe w wodzie. Dlaczego
          wleczone!? Przeciez kazdy normalny rodzic obserwuje swoje
          dziecko i jezeli maluszek nie lubi wody i nie sprawia mu
          to frajdy to go wlokl na basen nie bedzie. Ja od wrzesnia
          z moja corcia wybieram sie na basen bo widze ze chlapanie
          w wannie to dla niej wielka frajda.
          Generalnie uwazam, ze dzieciom powinno sie proponowac
          takie formy aktywnosci, ktore lubia rodzice zeby dla
          wszystkich to bylo przyjemne. Nic na sile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka