Dodaj do ulubionych

Stulejka u małego dziecka

IP: *.acn.waw.pl 24.08.03, 18:22
Dzień dobry, jestem mamą 20 miesięcznego chłopczyka i mam problem. Chodzi o
stulejkę - napletek nie pozwala się odciągnąć do końca, więc, zgodnie z
zaleceniami lekarza, powoli go odciągamy w kąpieli. Jednak skórka nie
odchodzi równomiernie ze wszystkich stron i po jednej stronie utworzyło się
zgrubienie - jest tam wyraźnie więcej skórki, niż w pozostałych miejscach.
wybieramy się z tym do specjalisty, bo zaczęłam się bardzo denerwować, że coś
jest nie tak - czy ktoś może ma podobne doświadczenia w tej delikatnej
materii?
Obserwuj wątek
    • Gość: paula Re: Stulejka u małego dziecka IP: 213.17.162.* 24.08.03, 20:37
      U mojego malucha (teraz 2,5 roku) tez byl taki problem. Jeden lekarz zalecil
      odciaganie (jeden probowal to zrobic samodzielnie na zywca, malo go nie
      zabilismy), inni mowili, zeby poczekac. Argumentowali to tym, ze jezeli nie ma
      stanow zapalnych, a kiedy siusia to nie robi sie balonik w miejscu przyklejenia
      napletka oraz jesli widac ujscie cewki moczowej, to nie ma sie co denerwowac,
      ze napletek sam powinien sie odkleic do 3 - 4 roku zycia dziecka. My troche
      probowalismy odklejac w kapieli, ale synek protestowal, wiec zaniechalismy tych
      dzialan. teraz napletek jest prawie odklejony (nie wiem czy to tez troche
      nie "zasluga" synka, ktory od czasu do czasu sobie tam "gmera").
      Poobserwuj czy z tym napletkiem nie ma takich problemow, jak opisalam, jesli
      nie ma, to bym poczekala i obserwowala.
      Pozdrawiamsmile
      CZESC!
    • Gość: yta Re: Stulejka u małego dziecka IP: *.tiscali.be 24.08.03, 21:10
      Moj synek tez ma 20 m-cy i ten sam "problem". Przeczytalam jednak, ze na
      niepokoj jest jeszcze czas, bo czesto dopiero w trzecim roku zycia sprawa sie
      sama rozwiazuje. Tez probowalam sama troche odciagac, ale maluch reaguje
      zalosnym "au!", wiec zaniechalam, nie chcac mu tam czegos przerwac. Poczekam, a
      na nacinania i operacje zawsze jeszcze czas bedzie. Tym bardziej, ze wlasnie
      zadne baloniki przy siusianiu nie nie robia.
    • Gość: malwa Re: Stulejka u małego dziecka IP: *.acn.waw.pl 24.08.03, 21:17
      Z siusianiem synuś nie ma problemu - napletek nie zasłania ujścia cewki, jednak
      bardzo martwi mnie to zgrubienie na napletku po jednej stronie. Zrobił się
      taki "dziubek" (zrost?)- w tym miejscu skórka jest zdecydowanie grubsza niż w
      innych miejscach. Czy to się jakoś wyrówna, gdy napletek będzie się dalej
      odklejał?
      • Gość: paula Re: Stulejka u małego dziecka IP: 213.17.162.* 24.08.03, 23:18
        Wiesz co, a moze to zebrana mastka (w obrębie blaszki napletka występują
        gruczoły, których wydzielina wraz ze złuszczonym nabłonkiem tak sie nazywa) nie
        ma ujscia, wiec "robi" takie zgrubienie?
        Ja mysle, ze poki nie ma problemow z siusianiem, stanami zapalnymi, nie ma
        zadnych zaczerwienien i obrzekow i synek nie zglasza jakis dolegliwosci (np.
        nie placze przy siusianiu), to nie ma co panikowac; ale oczywiscie lekarz moze
        go obejrzec, bo w zasadzie czemu niesmile?
        CZESC!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka