Dodaj do ulubionych

PORADNIA FONIATRYCZNA

IP: *.pai.net.pl / 10.7.1.* 25.08.03, 22:04
Czy ktoś z Was korzystał z Poradni Foniatrycznej? Jakie są wskazania, by udać
się właśnie tam a nie do logopedy? Czy jest potrzebne skierowanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: rbb Re: PORADNIA FONIATRYCZNA IP: mail:* / 10.196.1.* 26.08.03, 11:01
      O konsultacje mojego dziecka w poradni foniatrycznej poprosiła logopeda, a
      skierowanie dostałam od pediatry. Moje dziecko (teraz 6 lat, w poradni byliśmy
      gdy miał 5) jest wcześniakiem i było długo (2 miesiące) intubowany po
      urodzeniu. Bardzo cicho mówi. Foniatra stwierdziła wiotkość strun głosowych,
      ale powiedziała że dziecko może z tego wyrosnąć i faktyczne to obserwuję.
      • Gość: agata Re: PORADNIA FONIATRYCZNA IP: *.acn.pl / 10.65.8.* 26.08.03, 18:34
        podaj adres
        moje dziecko ma 2 lata i nie mówi
        pomocy
        • Gość: anma Re: PORADNIA FONIATRYCZNA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.03, 19:27
          Jesli ma 2 lata i nie mówi to jeszcze nie znaczy , ze coś jest nie tak. Dzieci
          rozwijają się w róznym tempie i w róznym wieku zaczynają mówić, chodzić,
          siadać itp. Jesli te rozbieżnosci nie są bardzo duże to jest ok. Ja pierwszy
          raz poszłam do logopedy kiedy mój synek miał 2 lata i 8 m-cy. Też nie mówił.
          Zwykle każą czekać do ukonczenia przez dziecko 3 lat, bo do tego czasu powinna
          zakonczyć sie mielinizacja włókien nerwowych. Moje dziecko ma 4 lata i tez
          jeszcze nie mówi tak jak powinno, ale mówi coraz więcej (chociaż jeszcze nie
          wyraźnie i nie całkiem gramatycznie). Ale u nas okazało się ze jest inny
          problem. Reasumując: zawsze mozesz iść do logopedy, ale ja bym jeszcze na
          Twoim miejscu poczekała z pół roku, bo naprawdę nie wszystkie dzieci w wieku 2
          lat mówią i jest to norma. A nawet gdyby logopeda zalecił ćwiczenia to z takim
          maluchem trudno je wykonywać. My mielismy problem nawet z trzylatkiem na
          początku.
          Pozdrawiam i nie martw się na zapas.
    • Gość: agata Re: PORADNIA FONIATRYCZNA IP: *.acn.pl / 10.65.8.* 26.08.03, 19:35
      martwię się, bo syn nie mówi ani słowa- nawet mama tata itd.
      z córką brata było podobnie, a kiedy poszła do przedszkola okazało sie ze
      ta "asymetria" nie dotyczy tylko mowy i rozpoznano u niej opóznienie rozwojowe
      i teraz ma repetować I grupę przedszkolną, nie zakwalifikowała sie do 4-
      latków. Jeśli z małym jest coś nie tak wolałabym to wiedziec juz teraz.
      pozdrawiam
      • Gość: anma Re: PORADNIA FONIATRYCZNA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.03, 20:07
        Świetnie Cię rozumiem, bo też się martwię czy mój synek wszystko nadrobi. Mam
        jednak przykład wśród znajomych, ze dziewczynka (wprawdzie mówąca dość
        wcześnie) też miała opóźnionie rozwojowe i powtarzała zerówkę, teraz jest w
        czwartej klasie i jest w czołówce klasowej. Pewnie, ze lepiej jak dziecko
        rozwija się harmonijnie i we własciwiym tempie, ale jeśłi jakies problemy mają
        być to lepiej powtarzać grupę w przedszkolu czy zerókę niż klasę w szkole. W
        szkole potem ciągnie się (zupełnie niesłusznie moim zdaniem) zła opinia o
        uczniu przez wszystkie lata nauki. Ale mam nadzieję,ze tak z moim jak i Twoim
        dzieckiem będzie wszystko oksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka