Dodaj do ulubionych

granica dziecko/nastolatek(ka)

22.09.03, 18:20
Zaszedłem sobie dziś do kiosku i przeglądając prasę natrafiłem na pisemko pt "rozrywka z viki" (czy jakoś tak) - stało tam, że to czasopismo dla nastolatek w wieku 9-12 lat (sic!)
W związku z tym mam pytanko - kiedy o młodym człowieku możemy mówić, że jest nastolatkiem. Mnie się wydaje, ze jest to granica 13/14 lat, ale jest to tylko moje prywatne, mocno subiektywne zdanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: anma Re: granica dziecko/nastolatek(ka) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.03, 18:59
      W sensie "matematycznym" to 11-latek jest nastolatkiem, jedeNASTOLATEK. Ale
      też chciałabym wierzyć ze nastolatkiem staje się dopiero 14 - latek, chciałoby
      się mieć jaknajdłużej w domu dzieckosmile. Niestety, chyba jest to tylko pobożne
      życzenie.
      • m_maciek Re: granica dziecko/nastolatek(ka) 22.09.03, 19:20
        jeszcze jdeno:
        czy tylko mi sie wydaje abusrdem okreslanie 9 latków mianem nastolatków - bo z podytutłu czasopisma tak wynika.
        • Gość: Iza2 Re: granica dziecko/nastolatek(ka) IP: *.k.mcnet.pl 23.09.03, 09:25
          Wynika to moim zdaniem z jednej strony z bardzo duze go zróznicowania
          rozwojowego dzieci, a z drugiej z braku pomysłu mediów co z takim wiekiem
          zrobić. Zwróć uwagę, że trudno o gazetę dla 9-latków, trudno o film w kinie.
          Nawet o zabawki. Są albo kreskówki dla przedszkolaków, albo pełne krwi,
          zabijania, szybkiej akcji filmy dla - niewiadomo kogo. Część tych dzieci na siłę
          się postarza, czytając Harry Pottera, idąc na Władcę Pierścieni i czytając pisma
          dla nastolatków. Z całą sympatią do wymienionych tytułów, ale dla mnie są to
          rzeczy dla odrobinę starszych! A z czasopism polecam Victora Juniora dla trzech
          ostatnich klas szkoły podstawowej.
    • Gość: ruda Re: granica dziecko/nastolatek(ka) IP: 62.148.79.* 23.09.03, 13:38
      Najpierw było angielskie określenie "teenager" - od 13 lat.
      Polskie tłumaczenie "nastolatek" zmienia wymowę, bo po polsku rzeczywiście
      jedenaście, to już "naście".
      A jak spróbujesz dziewięcioletniemu dziecku coś sprzedać mówiąc, że to jest dla
      dzieci, to się obrazi. Jak powiesz, że to jest dla młodzieży, to też przecież
      nie pasuje.
      Owszem dla nas, "starych" nastolatek, to ktoś w wieku ok. 14-16 lat. Ale dzieci
      pragną być starsze, niż są (tak, jak dorośli pragną być młodsi).
      A co do czasopism - Victor Junior jest dobry, ale za dużo w niej "nauki" w
      ujęciu "szkolnym" (tj. o klasówkach, ćwiczeniach, zamiast ten sam temat jako
      temat przygodowy). Natomiast dla sensownych 7-8-9-letnich dzieci kompletnie nic
      na rynku nie ma.
      ruda
    • mka16 Re: granica dziecko/nastolatek(ka) 23.09.03, 15:50
      no i nie zapominajmy, ze dzieci dojrzewaja wczesniej niz my, to nie tylko to,
      ze chca byc starsze. Dla mnie (ale to tez subiektywne) byloby to 12+
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka