lukrecja34 18.10.08, 22:22 taki wiecie-szklanka mocno słonej wody,sznurek,patyk..za cholerę nie mogę sobie przypomnieć jak dokładnie się to robiło,że powstawały takie piękne kryształy..pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: jak się robi eksperyment z solą? 18.10.08, 22:29 Szklanka - a jeszcze lepiej słoik, ciepła woda, roztwór nasycony. I teraz - patyczek od loda (płaski nie będzie się przesuwać na górze) z przywiązaną włóczką. Im bardziej włochata włóczka, tym ładniejsze kryształki wyjdą. Pierwsze, co wyrośnie - to solna "skorupka" na górze włóczki i na patyku, jak śnieg wygląda. Po kilku dniach wyjąć sznurek z patykiem i obejrzeć - i wsadzić z powrotem. I teraz dopiero zaczną się robić "konkretne kryształki" - na włóczce i na ściankach słoika. PS. Z autopsji, kategoria "nigdy tego nie rób" - nie zastanawiaj się, czy woda w hodowli kryształów jest słona. Ona JEST słona. Nie musisz tego sprawdzać własnym zmysłem smaku, pociągając kilka solidnych łyków, dławiąc się i wymiotując do ubikacji Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 11:45 Baaardzo dużo soli rozpuścReszta jak wyżek. Wyjdzie cud miód! Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 12:43 a ja robiłam tak, jak tu opisujecie, i nigdy mi nie wyszły takie śliczne kryształki... Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 13:38 ibulka nie ma cudow cos musialas robic inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 15:13 do szklanki z ciepłą wodą ładuję tyle soli, ile jest w stanie się rozpuścić + jeszcze trochę. owijam długopis nitką muliny, wkładam do szklanki i ta nitka sobie zwisa. odstawiam na kilka dni, i się nie robią kryształki. szklanka, długopis i sznurek są fantastycznie oblepione grubą warstwą soli, ale kryształki się nie robią Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 15:20 a odparowujesz cala wode? I wez moze bardziej mechata nitke, albo sznurek- krysztaly tworza sie wokol osrodkow krystalizacji- jesli ich nie ma to osadza sie faktycznie bialy snieg. No i cerpliwosci mozesz poekspetymentowac z szybkoscia odparowywania (moze na kaloryferze bedzie lepiej a moze z dala od kaloryfera) na logike wychodzi mi ze im wiecej czasu ma krysztal tym wieksza szansa ze urosnie z drugiej strony- im wilgotniejsze powietrze tym latwiej sol bedzie przez to powoetrze spowrotem rozpuszczana.... no tak sobie glosno mysle ) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Ibulka 19.10.08, 15:59 mulina won, zamiast hodować na niej solne kryształy możesz mi ją przesłać, przyjmę każdą ilość <lol> Zamiast muliny moherek. I nie na kaloryferze. Temperatura najlepsza imho pokojowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Ibulka 19.10.08, 16:27 no przeca mowie ze im wolniej tym ladniejsze rosna pokojowa i sucho w miare Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 13:38 bardzo duzo soli to jest wlasnie roztwor nasycony- kotula dobrze gada ze w cieplej- w cieplej roztwor wolniej sie wysyca niz w zimnej i wiecej soli mozna rozpuscic- wiec sol sie zacznie wytracac z samego faktu ze sie woda wychladza. Roztwor nasycony czyli tyle trzeba wsypac zeby lezalo na dnie i sie nie rozpuszczalo. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: jak się robi eksperyment z solą? 19.10.08, 15:57 kurczę-to albo ja za mało soli wsypałam albo za mało włochaty sznurek..oblepiony jest tylko patyk i sznurek na patyku i zero kryształów..stoi toto już ze 3 tygodnie i nic.. wielkie dzięki za rady Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Jeszcze wracając do eksperymentu... 30.10.08, 13:01 Własnie przeczytałam w książce "Pomysłowy Domromir uczy jak to działa", że mieszaninę trzeba odstawić na noc, rano roztwór będzie przezroczysty. "Uważaj, żeby nie poruszyć osadu z dna. Przelej go do szklanego słoika. Producenci dodają do soli sztuczne substancje, które mają ją utrzymać w stanie sypkim. Zlanie roztworu znad osadu umożliwi pozbycie się dodatków chemicznych." Odpowiedz Link Zgłoś
agata781 Re: jak się robi eksperyment z solą? 04.11.08, 18:19 Rozpuszczaj sól(podczas robienia roztworu)w ciepłej wodzie.Przyj\mie więcej soli niż w zimnej wodzie.Mi kiedyś udało się"zrobić"kryształki solne z pochłaniacza wilgoci(humi stop-czy jakos tak)Granulat po wpływem wilgoci się rozpuścił a że dość długo gpo nie wylewałam to na dnie zrobił się plaster-kryształ o grubości prawie 1 cm.Ale to chyba tylko przez przypadek się udało. Odpowiedz Link Zgłoś