Dodaj do ulubionych

moje dziecko nie chce chodzić

21.10.03, 06:59
Witam!
Mam ćóreczkę, która za miesiąc kończy dwa lata. Jest cudownym i kochanym
dzieckiem. Rozwija się bez żadnych komplikacji. Mam tylko jeden problem. W
momencie, gdy wychodzimy na spacer bez wózka, mała zaraz domaga się, żeby
wziąć ją na ręce. Nie pomaga spokojne tłumaczenie, ze powinna chodzć sama.
Uderza zaraz w płacz, zastępuje drogę i nie mam wyjścia - muszę ja podnieść.
Jest to trochę już kłopotliwe, ponieważ jest duża i ciężka. Zaznaczam, że ma
wygodne, lekkie buciki, ktore jej nie uciskają. Nie wiem jak ją nauczyć
chodzić.... W domu biega i nie usiądzie w jednym miejscu. Może ktoś ma
podobny problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: aniko Re: moje dziecko nie chce chodzić IP: 62.29.248.* 21.10.03, 09:34
      Po prostu zabieraj wózek.
    • mary_ann Re: moje dziecko nie chce chodzić 21.10.03, 10:36
      Sporo dzieci zapomina smile, że chodzenie jest męczące, kiedy pcha cos przed
      sobą. Daj jej wózek dla lalek, albo jakąs atrakcje na kiju (sa takie drewniane
      zabawki do popychania, np. machające skrzydłami kaczki).
      Życzę sukcesu.
      Mary_ann
    • Gość: Iza Re: moje dziecko nie chce chodzić IP: *.introl.pl 21.10.03, 11:45
      A może przyjrzyj się jeszcze raz bucikom. Piszę z własnego doświadczenia z
      soboty. Zgapiliśmy się i przypłacilismy to strasznym płaczem na spacerze,
      odmową pójścia dalej, wizytą u lekarza (mała mówiła o skurczu nóżki więc czym
      prędzej poszliśmy do lekarza czy aby np. nie ma niedoboru magnezu), a okazało
      się, że w ciągu 2 tygodni (!!!) noga urosła jej ponad 1 cm i buciki dobre 2
      tygodnie temu są dużo za małe, do tego zrobiło się zimno, miała cieplejszą
      skarpetkę, która już zupełnie unieruchomiła nogę - efekt ból i strasznie zimne
      nóżki.
    • Gość: gosia Re: moje dziecko nie chce chodzić IP: *.artcom.pl / *.artcom.pl 21.10.03, 14:57
      ja też nie mogłam sobie poradzić. Córa stała przede mną i płakała, że ją nóżki
      bolą, żadne tłumaczenia nie pomagały. Obawiam się, że maluch po prostu
      wyczuwał, że się ugnę i wezmę ją na ręce. Noszenie skończyło się w sposób
      naturalny w wieku 3 lat. kiedy wyjechała z dziadziem i babcią na dwa tygodnie
      na wakacje. Dziadkowie jej nie nosili, no i problem umarł śmiercią naturalną. U
      mnie nie pomagało zabranie wózka - kiedyś musiałam nieść i wózek dla lali, i
      córę, to nie była też sprawa bucików.
      Życzę Tobie, żeby Twój maluch wcześniej chodził samwink, bo ja czasami już miałam
      dość.
      • Gość: asia Re: moje dziecko nie chce chodzić IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.03, 19:14
        Moje rady: Wózek (dla malucha lub dla lalek)
        Jeździdło
        Zabawka na kiju do pchania lub ciągania
        Zabawy typu- gonić malucha, gonić mamę, skaczemy jak żabki..
        Musisz ją podejść, tłumaczenia i naciskania nie mają sensu, zwłaszcza w wieku
        2 lat.
        Ja tez konsekwentnie tłumaczę, że mama nie ma siły nosić na rączkach- zaczyna
        trafiaćsmile0
        pozdrawiamsmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka