Dodaj do ulubionych

trzeci migdał - wycinać czy nie?

IP: *.unizeto.pl 19.01.02, 12:38
laryngolog doradzil że tak, a co wy na to? moja ala ma niecałe trzy latka i w
żlobku dużo choruje. a lekarz stwierdził że trzeci migdał może równiez być
przyczyna powikłań słuchu i zgryzu. chyba będziemy chuchać na zimne i sie na
ten zabieg zdecydujemy.
Obserwuj wątek
    • Gość: feainne Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.02, 20:53
      ...utrudnione oddychanie, "lapanie" powietrza przez buzie, latwa zapadalnosc na
      infekcje, czasem wada wymowy, stale otwarta buzia....proponowalabym usuniecie
    • Gość: mucha Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 11:13
      Według mnie nie zaszkodzi jeszcze konsultacja z innym lekarzem. Czasami 3
      migdał jest faktycznie bardzo przerośnięty, ale niekiedy ulega obkurczeniu.
      Sama miałam usuniętego migdała w wieku 6 lat i moje córka również. Syn -
      chociaż również były ku temu pewne predyspozycje - nie ma usuniętego migdałka i
      nie jest źle...
      Kiedyś usunięcie migdała to niemalże poważna operacja, po której musiałam
      odleżeć w szpitalu cały tydzień. Obecnie to naprawdę szybki i nieskomplikowany
      zabieg, a pobyt w szpitali (jeśli nic się nie dzieje) nie przeciąga się dłużej
      niż 1 dobę.
      Musicie rozważyć wszystkie "za" i "przeciw" i podjąć właściwą decyzję. Chyba
      nikt za Was nie może tego zrobić.

Uszy do góry - wszystko będzie dobrze !
    • Gość: Sylwia Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 13:10

Głowa do góry, rok temu przez to przechodziliśmy z naszym
      dzieckiem.
      Od tego czasu zero infekcji.
      • Gość: mać Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 20:23
        sylwia chyba mnie przekonałaś...smile a tak na poważnie to się zdecydowaliśmy.
        TNIEMY!,poz,mać
        • Gość: czarna Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: 10.10.41.* 22.01.02, 15:45
          Uwazam, ze nie!
          Mojemu malemu tez chcieli usunac trzeci migdal, ale przetrzymalam (roznymi sposobami).
          Obecnie ma 9 lat i od 5 lat nie choruje (nawet katarku), a migdalek sie uchowalsmile
          Ale decyzja nalezy do Wassmile
          Pozdr
          • Gość: isz Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.02, 22:18
            Skoro są problemy, wydaję mi się że lepiej go usunąć. Zachowany migdał nie na
            wiele się przyda, bo w starszym wieku i tak ulega zanikowi. Przerośnięty migdał
            i tak nie pełni swojej funkcji, a tylko przeszkadza.
            Ja miałam usunięty migdał i obecnie nie mam większych problemów. Znam natomiast
            dziecko, którego rodzice nie zdecydowali się na usunięcie no i teraz ma
            problemy - częste przeziębienia, byle kaszelek przechodzi przez 2 tyg, jakieś
            aledgie...
            Odwagi - to nie takie straszne! I radze latem pojechać do ciepłych krajów nad
            morze - to też dużo daje.
        • Gość: lidia Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.bresa.com.pl 29.01.02, 09:04
          mój 3,5 letni syn ma od roku bezdechy, oddycha tylko ustami (otwarta buzia,
          gapowaty wyraz twarzy), długo je i niechętnie.Blady, podkrążone oczy, ale przy
          tym wszystkim bardzo żywy. Lekarze stwierdzili przerośnięty trzeci migdał i
          gigantyczne boczne. Stosowałam już Lymphomyosot, ale niewiele pomógł. Infekcji
          nie ma. Dwóch lekarzy namawiało mnie na usunięcie trzeciego i podcięcie
          bocznych. A ja mam wątpliwości, czy nie za wcześnie, czy narkoza zbytnio nie
          obciąży małego organizmu, a z drugiej strony jak patrzę jak się
          moja "bledzizna" męczy, to bardzo chciałabym mu pomóc. Czy możecie mi polecić
          gdzie taki zabieg najlepiej wykonają w Warszawie? Z góry dziękuję.
          • Gość: myszka Re: trzeci migdał do lidii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 17:03
            mam ten sam problem-o to samo pytalam eksperta. tez stoje przed wyborem. moj
            synek ma 2 lata i czasami bezdechy. chetnie nawiaze kontakt z toba , aby
            porozmawiac i podzielic sie informacjami i dobrych lekarzach-pozdrawiam
            myszka
            • Gość: lidia Re: trzeci migdał do myszki IP: *.bresa.com.pl 30.01.02, 10:07
              zdążyłam się dowiedzieć, że najlepiej ten zabieg wykonuje szpital na
              Niekłańskiej i Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu na Pstrowskiego (Szpital
              Bielański). Wiem, że w tym ostatnim pobyt trwa dwa dni, możesz być z dzieckiem
              przez cały czas do jego uśpienia i przy budzeniu po zabiegu. Ostatnio zresztą
              zupełnie przez przypadek trafiłam na lekarza z tego ostatniego (dr.Miszka)-
              bardzo sympatyczny i rzeczowy, który zalecał mi aby nie zwlekać. W najblizszych
              dniach będę miała więcej informacji nt.lekarzy i szpitali, więc jak chesz to
              przekażę Tobie na forum czy na Twój adres mailowy.
              Pozdrawiam Lidia
              • Gość: myszka Re: lidio IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 16:08
                bardzo bede wdzieczna za informacje. moj adres myszka5@poczta.gazeta.pl
                pozdrowka
    • Gość: Margotka Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.koof.com.pl 08.02.02, 13:18
      Z migdałem u synka walczyliśmy ponad rok: brał tabletki, krople, zastrzyki
      uodparniające, zabraliśmy go z przedszkola. Pomogło, owszem, ale na krótko.
      Objawy (typowe): nieustający katar, częste zapalenia zatok, otwarta buzia,
      problemy z oddychaniem... Wreszcie zdecydowaliśmy się na zabieg: synek miał
      wtedy 3,5 roczku, było to w sierpniu 2001. Od tej pory - rewelacja - ani razu
      nie chorował, nie złapał nawet kataru, pomimo że chodzi do przedszkola, gdzie o
      infekcję nietrudno, swobodnie oddycha. Jedyne ryzyko przy zabiegu u tak małego
      dziecka, to możliwość, że migdałek odrośnie, ale laryngolog przekonał nas, że
      lepiej nawet powtórnie usunąc, niż faszerować dziecko lekami. Co do bocznych
      migdałków, to po usunięciu trzeciego często samoistnie się zmniejszają (tak
      było u mojego synka).
      • Gość: lidia Re: trzeci migdał - do margotki IP: *.bresa.com.pl 08.02.02, 14:30
        Twoja wypowiedź to balsam na moje serce targane niepewnością, bo mój synek też
        ma teraz 3,5 roku i mam już skierowanie do szpitala. Serdeczne dzięki!!!!
        • Gość: Margotka Re: trzeci migdał - do margotki IP: *.koof.com.pl 10.02.02, 22:59
          Lidio, życzę powodzenia i trzymam za Was kciuki. Pamiętam, jak po zabiegu, już
          w domu, gdy synek zasnął, siedziałam przy jego łóżeczku i z lubością
          wsłuchiwałam się w jego czysty, głęboki oddech (wcześniej były to bezdechy i
          charczenie, gwałtowne "łapanie" powietrza). Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Misia Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.03.02, 20:43
      Koniecznie zasiegnijcie drugiej opinii, innego lekarza. Brat mial wyciety i
      jest OK
    • Gość: BEKI Re: trzeci migdał - wycinać czy nie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.03.02, 21:25
      Trzeci migdal musi byc usuniety, gdyz poza infekcjami, pogarsza sie sluch dziecka.
      Moja wtedy 5-cio letnia corka (obecnie 8- lat) tez miala ten problem.
      Poczatkowo nie bylam tego pewna, czy musi byc ten trzeci migdal usuniety, ale po szukaniu na
      stronach internetowych w jezyku niemieckim, dowiedzialam sie ze to koniecznosc. Dziesiaj nie zaluje,
      ani troche tej decyzji, poniewaz wade sluchu stwierdzono u mojej corki przed operacja, a po niej
      problem slabego sluchu zniknal. Operacja trwala ok. 0.5 godziny, i po dwoch godzinach moglam z
      corka jechac do domu.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka