Dodaj do ulubionych

Warsztat 117

20.12.09, 19:35
W listopadzie moja mama miała imieniny, oczywiście była impreza prezenty itd.
Pytanie co kupiłam mojej mamie na imieniny - chodzi o opis przedmiotu - kolor,
kształt, z czego jest wykonany , do czego służy itd. Mama dostała jeszcze coś
od swoich sióstr (złożyły się), co to było ?
Czyli podobnie jak u Rasida opisać dwie rzeczy, które moja mama dostała na
imieniny.
Powodzeniasmile
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat 117 20.12.09, 20:04
      Prezenty - to temat bardzo świąteczny smile

A propo Świąt, czy na czas Świąt wydłużamy termin o tydzień, czy nie?
      • dana-25 Re: Warsztat 117 20.12.09, 20:09
        Jeżeli chodzi o mnie to w Święta nigdzie nie wyjeżdżam, tak więc zdążę zrobić
        interpretacje, natomiast jeżeli chodzi o uczestników, to przed Świętami jest
        trochę pracy więc nie wiem....
        Napiszcie jak chcecie a ja się dostosujęsmile
        • olkacool Re: Warsztat 117 20.12.09, 20:20
          Ja na pewno znajdę chwilkę na rozkład i opis smile
          Zresztą, pewnie go zrobię, aby mi dzieci pójdą spać.
      • rasid Re: Warsztat 117 20.12.09, 20:22
        Ja też zdążę zrobić rozkład.
      • canada53 Re: Warsztat 117 20.12.09, 20:28
        Ja też nigdzie nie wyjeżdżam, więc się do przyszłej niedzieli wyrobię z
        rozkładem i jego opisem.
        • kita32 Re: Warsztat 117 20.12.09, 21:05
          Ja też zdążę smile
    • dana-25 Re: Warsztat 117 20.12.09, 23:46
      Każdego, kto znajdzie chwile czasu na tarota przed Świętami zapraszam do wzięcia
      udziału w warsztatach. Rozwiązanie zagadki podam w najbliższą niedziele o 18.00,
      jak zwykle.
      Pozdrawiam, Dana
    • nataszencja Re: Warsztat 117 21.12.09, 03:59
      Od Ciebie:

7 kielichów + doc. 10 monet
      Rydwan
      10 buław + dociągnięte 5 monet i 7 monet

Coś, czego będzie używała tylko mama, w kolorze czerwonym lub dwukolorowe, co
      kosztowało sporo pieniędzy / kasa mogła być zbierana na prezent dłuższy czas.
      Ciężkie, konkretne.
      Teraz sobie myślę, że czapka, coś na głowę, a może płasz? Futro?

Co podarowały siostry:

Rycerz buław
      Głupiec
      Kochankowie

Złożyły się na striptiiz? hehehe
      Tu zgłupiałam. Na pewno to rzecz nowa i ładna, która się spodobała mamie. Może
      wysłały ją na odnowę biologiczną do jakiegoś SPA?

• olkacool Mój rozkład 21.12.09, 11:11
        Co kupiła Dana 25

Co to było ogólnie Paź Kielichów
        Coś co wzbudza emocje, jest nowe, coś co potrzebuje wody, stoi w wodzie
        (kielichy), może Wazon, doniczka + coś w tym??
        Kształt: Kochankowie As Monet 9 Buław
        Nieregularny, jedna część większa, grubsza a reszta mniejsze, odchodzą od tej
        głównej części, jak pnącza i mniejsze pędy (no moich kartach) Tu ewidentnie mi
        się kojarzy z rośliną jakąś.

Kolor: 9 Monet Przewaga zieleń, i trochę czerwieni
        Wielkość 4 Miecze Pierwsze skojarzenie A4, potem max do połowy ciała
        człowieka taka średnia, jakieś 70-80 cm max.

Cecha charakterystyczna Księżyc
        Zmienia się , może w nocy się otwiera, w
        dzień zamyka (jak kwiat) albo rośnie po prostu, może jest używane w nocy (tu z
        lampką mi się kojarzy)

Do czego służy: Wieża
        coś typowo domowego, ozdoba, może rozświetlanie (piorun)

Jak się go używa: 10 Monet
        Na karcie mam obserwatora, patrzy się na to
        głównie. Może trzeba dotykać by użyć??
        Moja karta:
        www.albideuter.de/html/initiatory_golden_dawn_73.html

Stawiam na Drzewko Bonsai, jakaś inna roślinka, lampka w kształcie roślinki.

Siostry:
        Co to było (ogólnie) 10 Mieczy Ciężkie, dużo siły trzeba włożyć by
        przenieść to. Może metalowe jakieś?

Kształt 8 Monet Rycerz Monet 3 Miecze

Dziwny dosyć, też nieregularny, może na jakimś podwyższeniu coś, Trzeba na to
        wejść jakoś (a może ma schodek po prostu), dosyć podłużny, na pewno nie
        kanciasty, ale też da się to coś zginać, składać, rozkładać.

Kolor: Koło fortuny Na Moim kontrastowe Ciemne + jasne (a w środku koła
        wszystkie kolory)

Wielkość: 4 Monet
        Doświadczenie nauczyło mnie że nie chodzi o klucz w dłoni
        na karcie! A raczej o to na czym siedzi Pan na karcie (u Dobemy tak się pokazał
        samochód). Myślę, że pupa się na tym spokojnie mieści.

Cecha charakterystyczna: 7 Kielichów Można spać na tym, odpoczywać,
        leżeć, marzyć.

Do czego służy głownie: Cesarz
        Do siedzenia.

Stawiam na jakieś łóżko, sofę, fotel. Jakiś mebelek.

Pozdrawiam!!!

• olkacool Re: Mój rozkład 21.12.09, 12:16
          Coś takiego na allegro wypatrzyłam, pasowało by:
          www.allegro.pl/item845793231_piekna_ramka_drzewko_genealogiczne_idealny_prezent.html
    • dezire3 Re: Warsztat 117 21.12.09, 11:35
      co kupila dana-25 mamie na imieniny
      rycerz kielichów-coś romantycznego,emocjonalnego,cos co wzbudza
      ciepłe uczucia..
      kolor-król mieczy-odcienie szarości,beż,brąz,może ciemny fiolet
      kształy-rzczej podluzny,
      z czego jest wykonany-7 mieczy-mam na karcie kobietę co maluję
      obraz,więc podejrzewam że papier lub płótno
      do czego słuzy-gwiazda-do podziwiania,zachwycania
      Myśle że kupiłas jej tomik jakiś wierszy lub obraz,albo jakiś album.

co kupily mamie siostry
      co-moc-coś bardzo trwalego,cieżkiego,coś na lata
      kolor-8 monet-braz odcienie rudosci,mam na karcie kogos z tatuażem
      wiec myśle ze to ma kilka odcieni
      kształt-królowa buław-kobiecy opływowy,miekki,przyjemny dla oka
      z czego zrobiony jest przedmiot-10 denarow-naturalny surowiec
      drzewo,może jakaś plyta marmurowa
      do czego słuzy-kolo fortuny-do wspolnych zabaw,wspólnego siedzenia
      razem
      Myślę że to stól.
      • aischam Re: Warsztat 117 21.12.09, 13:26
        Witajcie smile
        Dana, Twoja interpretacja na warsztatach Rasida mnie też powaliła ! SUPER !!!
        Duze gratulacje smile Mam nadzieję, że dla mnie kiedyś też przyjdzie czas,że będę
        tak potrafiła smile
        Żałuję, że nie mogę tym razem z Wami poćwiczyć (u mnie niestety ostra jazda
        przedświąteczna smile ) ale będę tu do Was zaglądała.Temat ufff, znowu trudny, ale
        przez to super do ćwiczeń.
        Także dziewczyny (i chłopaki), powodzenia Wam życzę smile
        Korzystając z okazji (mogę później nie mieć) życzę Wszystkim zdrowych, radosnych
        i pełnych miłości Świąt.
        Na pewno dołączę następnym razem.
        Pozdrawiam cieplutko smile
        Beata.
        • dana-25 Re: Warsztat 117 21.12.09, 13:40
          smile
    • dana-25 Re: Warsztat 117 21.12.09, 13:42
      Witajcie,
      Otwieram komputer a tu taka niespodzianka, już są pierwsze interpretacjesmile
      Dziękuję wszystkim za udziałsmilei z niecierpliwością czekam na następne
      interpretacjesmile
      • maly-elf moje karty 23.12.09, 15:36
        PREZENT OD DANY
        kolor- Król Kielichów
        kształt - 3 Miecze
        wielkość - 9 monet
        materiał - As monet
        do czego służy - 2 Miecze +Paź mieczy
        jak się go używa - 5 buław +Paź buław
        co to jest - 6 Kielichów

Prezent ten jest w kolorach czerwieni, brązu możliwe że ma elementy żółte lub
        złote.Jest raczej podłużny, może ma kilka elementów ostro zakończonych, możliwe
        jest też że ma kształt nieco sercowaty. Wykonany jest ze szkła albo metalu.
        Zastosowanie może mieć dwojakie, można wykorzystać to do nauki, oddawaniu się
        przemyśleniom, wspomnieniom, może do komunikowania się.Sposób użycia; coś się
        nakłada, przepycha, naciska.
        Przychodzi mi do głowy ,że może chodzi tu o telefon z klapką albo laptop.
        Na mojej 6 kielichów natomiast jest obraz w złotych ramach więc moje
        skojarzenie to album na zdjęcia, ramka ze zdjęciem lub coś w tym guście.

PREZENT OD SIÓSTR

kolor - 4 miecze
        kształt - 10 buław
        wielkość - 5 monet
        materiał - 5 buław
        do czego służy - Cesarzowa+7 Kielichów
        jak się używa - 9 mieczy+8 buław
        co to jest - 5 Mieczy
        Ten prezent ma kolor chyba bliżej nie określony, taki szarobury. Raczej ciemne
        barwy.
        Jest to rzecz długa, jakby ciągnąca się, może ma jakieś elementy zamocowane
        jedne na drugich.Jest średniej wielkości, zrobione jest z drewna, papieru lub
        plastiku.Służy do oddawania się marzeniom bądź spełnianiu ich, może oddawaniu
        się odpoczynkowi, relaksowi.Mama Dany dzięki temu może bardziej poczuć się
        kobieca.Wydaje mi się,że używa się tą rzecz przed zaśnięciem lub po
        przebudzeniu.Wymaga od użytkownika jakiegoś ruchu, energii.
        Coś mi się zdaje,że to jakiś sprzęt sportowy; bieżnia, rowerek stacjonarny, może
        to karnet na basen czy siłownię. Przyszło mi też do głowy,że to może bilet w
        jakieś ciekawe miejsce, które chciała zwiedzić mama Dany.

Jejku już sama nie wiem. Ale za to jestem już baaaaaaaaardzo ciekawa rozwiązaniasmile

• dana-25 Re: Warsztat 117 23.12.09, 18:42
        Witaj Elfikusmile
    • rasid moj rozklad 23.12.09, 19:12
      Ja zaryzykuję i spróbuję odejść od znaczenia kart i moich przyzwyczajeń, a bardziej przyjrzeć się szczegółom wizualnym. Najwyżej się pomylę smile

Prezent od Dany:

Co to jest - Cesarz, 2 mieczy, Królowa buław
      Cecha charakterystyczna - Koło Fortuny, 6 mieczy
      Do czego służy - Sąd
      Kształt - Kapłanka
      Kolor - 6 buław
      wielkość - As mieczy
      Materiał - 9 pentakli

Na tych trzech kartach postacie siedzą i ubrane są w suknie. Ale też wszystkie trzy mają coś w dłoniach.Moje pierwsze skojarzenie dotyczyło ubrania (np. sukni) i siedzenia (np. fotel, pufa). Jest to coś co o kształcie opływowym, może być zmienne, wygląd nie jest do końca stały. To coś jest symetryczne, może być smukłe. Szóstka mieczy skojarzyła mi się z brakiem stabilności (bujany fotel?).Przeznaczenie tego przedmiotu jest dla mnie niejasne, może ten Sąd oznacza regenerację sił lub rzecz na specjalną okazję... Kolor nie jest krzykliwy, to coś jest kolorystycznie stonowane (ciemna zieleń, łagodny brąz). Na karcie oznaczającej materiał, z którego to coś jest zrobione, mam panią w lejącej się sukni, więc może po prostu o materiał, z którego szyje się ubranie?
      Tak więc stawiam na siedzisko (fotel, pufa) lub też suknię, coś do ubrania.

Prezent od sióstr:

Co to jest - Paź pentakli, Mag, Rycerz pentakli
      Cecha charakterystyczna - Rycerz mieczy, 9 mieczy
      Do czego służy - Król pucharów
      Kształt - Rydwan
      Kolor - 7 pentakli
      wielkość - 5 pentakli
      Materiał - Głupiec

Myślę, że jest to rzecz, na którą się patrzy, której się przygląda. Paź i Rycerz wpatrzeni są w pentakle. Przedmiot ten służy przyjemności i osiąganiu dobrego samopoczucia. Jest symetryczny, może być połyskliwy, dość znacznej wielkości. Może kanciasty jak okno na karcie 5 pentakli. Cecha charakterystyczna - tu są miecze, więc może ostrość (szkło?). Materiał, z którego jest wykonany, to Głupiec, a więc... nic i wszystko, przestrzeń. skłaniam się do wersji z lustrem (tym bardziej, że jeszcze jest w układzie Mag).
      Tak więc stawiam na lustro lub obraz (oszklony).
      • dana-25 Re: moj rozklad 23.12.09, 19:44
        Hej, Rasid, fajnie, że znalazłeś czassmile
        • kita32 interpretacja cz.1 - pierwsze pytanie 24.12.09, 10:30
          Napiszę najpierw odpowiedź na 1-e pytanie, bo robię dwa rozkłady. (Jeszcze nie będę czytać odpowiedzi innych uczestników - dopóki nie zrobię i nie napiszę drugiej interpretacji - na drugie pytanie.)

Jaki prezent dała Dana mamie na imieniny?
          rozkład:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/eDjNkLN5nTb5ZUyEsB.jpg
          intencje Dany – Koło Fortuny; co kupiła – Rycerz Pucharów; jak to wykorzystuje mama Dany – 5 Mieczy;
          energia – Głupiec; łatwo – 6 Pucharów; trudno – 8 Pucharów;
          odczucia mamy – Sprawiedliwość;
          opis prezentu: wygląd- Paź Monet; kształt – 9 Kijów; wielkość – As Monet; kolor- 9 Monet; z czego- Cesarz.

Dana chciała mamę zaskoczyć, zrobić dużą niespodziankę lub coś zmienić w jej życiu codziennym – Koło Fortuny.

Kupiła coś do działania (Rycerz) i mające związek z wodą lub uczuciami (Puchary). W pierwszym momencie pomyślałam o czymś do robienia koktajli, ewentualnie wazonik lub puchar lub coś ładnego dla przyjemności, ale to nie byłaby taka wielka niespodzianka. Więc przyszła mi na myśl pralka. Takim prezentem można zaskoczyć i pasują koła, kule, tak podkreślone w całym rozkładzie, bo główną częścią pralki jest wirujący bęben. Tylko kolor nie pasuje, bo 9 Monet kojarzy mi się z czymś kolorowym, o nasyconym intensywnym kolorze, a kupić pralkę i pomalować ją w kwiatki..? Teoretycznie możliwe, ale nie dowierzam w taką ewentualność wink.

Wczoraj wieczorem nie zdążyłam spisać swojej interpretacji, a dzisiaj rano pomyślałam, że tym prezentem mógłby być telefon komórkowy, ewentualnie nowy aparat telefoniczny (z pamięcią, wyświetlaczem itp.). To jest urządzenie do przekazywania uczuć – Rycerz Pucharów pasuje również.

Jak to mama wykorzystuje? – 5 Mieczy – studiuje instrukcję obsługi wink, urządzenie to jest dla niej jeszcze trochę skomplikowane. Jest to dla niej coś nowego (Głupiec), jeżeli nawet miała do czynienia z takim typem przedmiotu, to ten jest inny.

Prezent sprawił dużo radości, było wesoło (6 Pucharów), ale był jakiś problem z jego przywiezieniem lub zainstalowaniem lub znalezieniem miejsca (8 Pucharów) – to pasowało by do pralki, albo z objaśnieniem jak używać – to pasowało by do komórki.

Sprawiedliwość jako odczucie mamy kojarzą mi się z uczuciem dumy z córki, z możliwością pochwalenia się: „dostałam to od córki”.

W opisie przedmiotu przeważają Monety – kojarzy mi się to z praktycznością prezentu, również z tym, że to mógł być duży wydatek.
          Ogólny wygląd – Paź Monet – urządzenie pomocne w gospodarstwie domowym, o okrągłej części głównej, albo do trzymania w ręku.
          Kształt – 9 Kijów – stoi, ma kable i/lub rurki, raczej podłużne (Kije). I w tym momencie pisząc interpretację pomyślałam, że to coś może mieć nogi. Może nie 9 nóg, ale 4 bardzo ruchliwe? Mały, ruchliwy piesek, który do życia mamy wprowadzi nową jakość i usunie poczucie samotności? Szczeniaczek jeszcze - wygląda jak kuleczka. Do Koła Fortuny jako intencje – pasuje. Do Rycerza Pucharów też. Może jeszcze trzeba go uczyć czystości lub po prostu trzeba z pieskiem wychodzić na spacery – 8 Pucharów.

Wielkość –As Monet – mały jak na to czym jest.
          Kolor – 9 Monet – kojarzy mi się z niejednolitym kolorem albo intensywnym.
          Z czego? – Cesarz – z czegoś trwałego, nie do zdarcia.
          • dana-25 Re: interpretacja cz.1 - pierwsze pytanie 24.12.09, 13:48
            Witaj Kitosmile
    • canada53 Moja interpretacja 25.12.09, 23:30
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/JWOy3Ia2WQtptrMGSB.jpg

Na każdy prezent otrzymany przez mamę Dany ułożyłam rozkład według podobnego schematu, jak w poprzednich warsztatach:
      Prezent od Dany:
      - karta po lewej = kształt tej rzeczy (I Mag)
      - karta na dole = z czego jest to zrobione (4 Miecze)
      - karta po prawej = kolor tej rzeczy (XVII Gwiazda)
      - karta u góry = do czego to służy (6 Mieczy)
      - karta w środku = jak i kiedy się tego używa (IX Eremita)
      Prezent od sióstr:
      - karta po lewej = kształt tej rzeczy (5 Denarów)
      - karta na dole = z czego jest to zrobione (Król Denarów)
      - karta po prawej = kolor tej rzeczy (VIII Sprawiedliwość)
      - karta u góry = do czego to służy (10 Mieczy)
      - karta w środku = jak i kiedy się tego używa (Paź Buław)

Prezent od Dany:
      W rozkładzie pojawiły się w samym jego środku aż 3 karty WA oraz dwie karty Mieczy (na górze i na dole) – to był chyba jakiś istotny dla mamy Dany prezent, który bardzo ją ucieszył i na pewno nie był dla niej obojętny. Jego kształt (I Mag) – to coś niewielkiego, łatwego do wzięcia do ręki. Kształt ten chyba nie jest zbytnio regularny, albo może się zmieniać – na przykład tę rzecz można otwierać i zamykać. Może też to składać się z kilku składowych elementów tworzących jedną całość, albo mieć kilka funkcji w jednym. Kolor (XVII Gwiazda) – jest błyszczący, możliwe że srebrny czy złoty albo też perłowy, lub naturalny, taki beżowo-cielisty. W ostateczności mogłoby to być coś w tonacji zielono-niebieskiej. Podejrzewam, że rzecz ta może świecić. Materiał, z którego jest to wykonane (4 Miecze) to coś twardego, stałego, może trochę łamliwego i kruchego. Z elementami metalowymi i/lub szklanymi. Podejrzewam, że to coś ma jakiś pokrowiec, opakowanie, które chroni zawartość. Służy to (6 Mieczy) do wyjścia z domu, w podróży, ułatwia rozeznanie się w sytuacji, przemieszczanie się, podejmowanie decyzji lub organizowanie czegoś. Jest to rzecz dzięki której mama Dany czuje się lepiej, to coś jej pomaga i sprawia, że funkcjonowanie jest dla niej łatwiejsze. Używa się tego (IX Eremita) w celu przypominania sobie czegoś albo zarejestrowania czegoś, aby o tym nie zapomnieć, odnajdywania się lub do oświetlania. Niekoniecznie używa się tego regularnie, możliwe, że służy to mamie Dany od czasu do czasu. Najbardziej jest to przydatne, kiedy mama Dany wychodzi z domu. Może też być tak, że jest to coś służące poprawieniu zdrowia i samopoczucia i używa się tego, kiedy mama Dany czuje się zmęczona. Wtedy może używałoby się tego raczej w domowym zaciszu, ale efekty byłyby widoczne kiedy wychodzi się na zewnątrz. Mogłoby też to służyć do komunikowania się z ludźmi (Miecze), kiedy mama Dany czuje się samotna (IX Eremita). Pasowałby telefon komórkowy, ale też i zegarek lub budzik oraz aparat fotograficzny. Mógł by to być też zestaw kosmetyków odmładzających albo taki rodzaj lampy do przeprowadzania leczniczych naświetlań.

Prezent od sióstr:
      Kształt tej rzeczy (5 Denarów) jest niepozorny od zewnątrz, więcej dzieje się w środku. Jest to coś nieregularnego, dosyć klasycznego, bez żadnych ekstrawagancji. Kolor tej rzeczy (VIII Sprawiedliwość) jest jednolity, stonowany, typowy dla tego przedmiotu, pasujący do wszystkiego i nie rzucający się w oczy. Może być to więc czerń, brąz, szarość. Myślę, że jest to kolor dosyć ciemny i w miarę zdecydowany. Z czego jest to zrobione (Król Denarów) – z jakiegoś w miarę szlachetnego surowca (mającego wartość, a nie z jakiegoś sztuczydła), więc może ze skóry. Mogłoby to mieć też części metalowe. Do czego to służy (10 Mieczy) – do przechowywania lub porządkowania rzeczy oraz informacji, do ułatwiania odnajdywania się w ich gąszczu, aby mieć wszystko pod ręką. Używa się tego (Paź Buław) dosyć często, powiedziałbym, że na co dzień. Trzyma się to w ręce i można się z tym przemieszczać. Jest to rzecz, która jest jakby dodatkiem, używa się jej kiedy wykonuje się inne czynności nie związane z tą rzeczą. Stawiam na torebkę lub portfel.
      • dana-25 Re: Moja interpretacja 26.12.09, 14:24
        Witaj Canadosmile
        • kita32 interpretacja cz.2 - drugie pytanie 26.12.09, 17:15
          Co mama Dany dostała od swoich sióstr na imieniny w listopadzie 2009?
          rozkład:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/RkmnTDQhlxI5jpNM9B.jpg
          intencje sióstr- Rycerz Kijów; co kupiły – 4 Monet; jak wykorzystuje to mama Dany – Rydwan;
          energia – 3 Kijów; łatwo – 9 Mieczy; trudno – As Kijów;
          opis prezentu: wygląd – Mag; kształt – 7 Pucharów; wielkość – Król Pucharów; kolor – 2 Kijów; z czego – Paź Pucharów.

Siostry chciały mamę Dany rozruszać, zmobilizować do aktywności (Rycerz Kijów). Kupiły coś na kółkach, może na 4-ch? Mam skojarzenia z pojazdem, ale trudno mi byłoby uwierzyć, żeby kupiły jej samochód... Może jakiś tańszy pojazd? Wózek akumulatorowy do wyjazdów na spacery? Mama Dany faktycznie używa go do jazdy, może do podróży, lub ogólnie do ruchu lub do wzmacniania nóg. Może do jakiejś rehabilitacji? Rehabilitacja lub ogólnie ćwiczenia fizyczne pasowały by mi do karty energii – 3 Kijów wskazuje na działanie długofalowe, z myślą o przyszłości, z wynikami do których dochodzi się z czasem.

Mamie Dany bardzo zależało na czymś takim, myślała o tym czymś po nocach (9 Mieczy). Chociaż 9 Mieczy może oznaczać również, że ta rzecz może służyć do jakiś ćwiczeń, do wysiłku fizycznego. Pewną trudność sprawiło zapoczątkowanie używania tego prezentu (As Kijów). Może trzeba było coś przygotować?

Już z wyglądu widać, że to coś służy do ruchu, do aktywności (Mag). Kształt może mieć zmienny (składane? przesuwane?) lub jakiś niesymetryczny, może trójkątny. Jest wielkości siedzącego człowieka lub w tym się siedzi (Król Pucharów). Kolor (2 Kijów) raczej ciemny, może czerwony, pomarańczowy lub brązowy lub szary. Ważną częścią tej rzeczy są płyny (Paź Pucharów). Duża ilość Pucharów w opisie przedmiotu może oznaczać, że ten przedmiot jest jakiś zmienny, albo związany z płynnością, może z płynnością ruchu? A może to nie mini-pojazd tylko coś do masażu wodą? I usprawnia masażem ręce i nogi?

Oj, ciekawa jestem wink
      • dana-25 Re: Moja interpretacja 27.12.09, 19:05
        Gdy jeszcze raz patrze na Twoje karty, to teraz widzę wyraźnie, że pierwsza
        rzecz to sa uczucia, bierność i ten Eremita w środku, a w drugim jest ruch ,
        dynamika, dożo metalu i energii, cos nietypowego dla starszej pani.
    • dana-25 Rozwiązanie 27.12.09, 18:05
      Prezent ode mnie - damska torebka.
      Przepraszam , że nie dam zdjęcia, ale aparat zostawiłam w pracy, postaram sie ja
      opisać jak najdokładniej. Moja mama zawsze uwielbiała buty i torebki, niestety
      nigdy ich nie miała zbyt dużo, wiecie jak to było w komunie a i ceny były wtedy
      o wiele większe w stosunku do pensji. Teraz to juz jest starsza pani (71 lat),
      tak więc jeżeli chodzi o buty to liczy sie dla niej głównie wygoda, ale jeżeli
      chodzi o torebki to sobie folguje i ma ich dosyć dużo(całą szafęsmile) w
      najróżniejszych kształtach i kolorach, nie są to tylko rekwizyty, większość
      używa, potrafi co kilka dni zmieniać torebkę, nie tak jak ja , jak sie uczepie
      jednej to noszę aż mi sie pasek nie urwiewink
      Ale do rzeczy:
      Torebka ma kształt trapezu i fasonem przypomina te, które nosiło się w latach
      30-tych, zamykana na metalowy zatrzask, taki jak w portmonetkach. Ma dwie
      sztywne rączki do noszenia w ręku oraz dopinany długi pasek do noszenia na
      ramię. Wykonana jest ze sztucznego tworzywa naśladującego wężowa skórkę w
      odcieniu beżowo-brązowym, trochę tez jest czarnego, łuski zarysowane są na
      biało. Jest lakierowana. Rozmiar to około 30cm na 23cm. Podszewka jest
      czekoladowa. Torebka ma w środku dużo kieszonek i przegródek, co jest jej dużym
      atutem, bo moja mama uwielbia wszelkie kieszonki w torebkach. Niedawno z
      zadowoleniem stwierdziła, że odkryła jakąś kieszonkę w kieszonce -cudosmile.

Prezent od sióstr- to odtwarzacz mp-3 firmy Sony
      To był prezent na życzenie. Moja mama lubi słuchać radia, często przed
      zaśnięciem lub w nocy, gdy nie może spać. Odtwarzacz ma 4 GB pamięci, wnuk jej
      trochę ponagrywał koncertów, słuchowisk oraz ulubionych wykonawców, zresztą
      ciągle coś tam jej wgrywa i przegrywa.
      Wyglądem przypomina zapalniczkę, mieści się w ręku. Jest czarny, plastikowy z
      metalowymi dodatkami.
      • dana-25 do Nataszencji 27.12.09, 18:08
        Nataszencja

Od Ciebie:

Coś, czego będzie używała tylko mama, dwukolorowe, co
        kosztowało sporo pieniędzy ..
        ---była dosyć droga jak na torebkę nie ze skóry i jest bezowo-brązowa

Co podarowały siostry:

Złożyły się na striptiiz? hehehe
        ---hehehe... (moja mam jest po 70-siatce)
        Tu zgłupiałam. Na pewno to rzecz nowa i ładna, która się spodobała mamie.
        ---podobało się

Na początek nie jest źle, są trafienia!!!
      • kita32 Re: Rozwiązanie 27.12.09, 18:20
        Oj, to ja trafiłam jak kulą w płot! Widocznie lepiej mi się trafia, gdy wyciągam karty w pośpiechu, i nie mając czasu na zastanowienie się smile.
        • dana-25 Re: Rozwiązanie 27.12.09, 18:31
          Intuicja najlepiej działa jak nic nie myślimysmile
          • kita32 Re: Rozwiązanie 27.12.09, 18:33
            > Intuicja najlepiej działa jak nic nie myślimysmile

...no właśnie...
      • canada53 Re: Rozwiązanie 27.12.09, 18:56
        Fajne prezenty Twoja Mama dostała! smile
        Co ciekawsze, kiedy pisałam interpretację drugiego prezentu, czyli tego od
        sióstr, to od początku chodziła mi po głowie torebka albo buty (w końcu o tych
        butach nie napisałam, ale mam to zanotowane w moich zapiskach do rozkładu). A Ty
        akurat w rozwiązaniu wspominasz o tym, że Mama uwielbia torebki i buty właśnie.
        Obydwa rozkłady zrobiłam równocześnie i interpretowałam je jeden po drugim, może
        to był błąd i trzeba było to robić po kolei, bo teraz widzę, że interpretacje mi
        się trochę przemieszały pomiędzy obydwoma przedmiotami.
        • dana-25 Re: Rozwiązanie 27.12.09, 19:00
          W tym co piszesz coś jest bo ja zauważyłam, ze jak jest pytanie o dwie rożne
          rzeczy, czy dwa wydarzenia, to klarowniejsze mam odpowiedzi, gdy rozkładam na
          każda rzecz inną talią kart.
    • dana-25 do Olkicool 27.12.09, 18:11
      Olkacool
      Co kupiła Dana 25

Co to było ogólnie Paź Kielichów
      Coś co wzbudza emocje, jest nowe, coś co potrzebuje wody, stoi w wodzie
      (kielichy), może Wazon, doniczka + coś w tym??
      ---kształtem trochę podobna do odwróconej doniczki

Kształt: Kochankowie As Monet 9 Buław
      Nieregularny, jedna część większa, grubsza a reszta mniejsze, odchodzą od tej
      głównej części, jak pnącza i mniejsze pędy (no moich kartach) Tu ewidentnie mi
      się kojarzy z rośliną jakąś.
      ---tak, od głównej części odchodzą paski!!!

Kolor: 9 Monet Przewaga zieleń, i trochę czerwieni
      Wielkość 4 Miecze Pierwsze skojarzenie A4, potem max do połowy ciała
      człowieka taka średnia, jakieś 70-80 cm max.
      ----pierwsze skojarzenie najlepsze!!! , ale z paskami to i drugie pasuje!!

Cecha charakterystyczna Księżyc Zmienia się ,.. może jest używane w nocy (tu z
      lampką mi się kojarzy)
      ----lakierowana, więc się świeci

Do czego służy: Wieża coś typowo domowego, ozdoba, może rozświetlanie (piorun)
      ---ozdobne też

Jak się go używa: 10 Monet Może trzeba dotykać by użyć??
      --
    • dana-25 do Dezire 27.12.09, 18:13
      Dezire
      co kupila dana-25 mamie na imieniny
      rycerz kielichów-coś romantycznego,emocjonalnego,cos co wzbudza
      ciepłe uczucia..
      ----tak
      kolor-król mieczy-odcienie szarości,beż,brąz,może ciemny fiolet
      kształy-rzczej podluzny,
      ---beżowo-brązowa
      do czego słuzy-gwiazda-do podziwiania, zachwycania ...
      --
      • dezire3 Re: do Dezire-odp do dana-25 28.12.09, 10:06
        o coś tam trafiłam...winkale sprecyzować to ja nie
        potrafię....buuuuuuuu beznadzieja.....zazdroszcze pozostałym...daleko
        mi do was...dzięki za odpowiedz i że chociaż jakiś drobiazgow się u
        mnie doszukałaś-to bardzo miłe z twojej strony
        Pozdrawiam.
        • dana-25 Re: od Dana do Dezire 28.12.09, 16:41
          dezire3 napisała:

> o coś tam trafiłam...winkale sprecyzować to ja nie
          > potrafię....buuuuuuuu beznadzieja.....zazdroszcze pozostałym...daleko
          > mi do was...dzięki za odpowiedz i że chociaż jakiś drobiazgow się u
          > mnie doszukałaś-to bardzo miłe z twojej strony
          > Pozdrawiam.

Dozi, jak na początek poszło Ci bardzo dobrzesmile, musiałabyś widzieć pierwsze
          moje rozkładysad
          Bierz aktywnie udział w warsztatach to zobaczysz jak szybko zaczniesz robić
          postępy.
          Pozdrawiamsmile
    • dana-25 do Małego elfa 27.12.09, 18:15
      Mały elf

PREZENT OD DANY
      Prezent ten jest w kolorach czerwieni, brązu możliwe że ma elementy żółte lub
      złote.
      -----odcienie brązu
      ....jest też że ma kształt nieco sercowaty.
      ---pod sercowaty można podciągnąć
      Wykonany albo metalu.
      ---ma metalowe dodatki

Na mojej 6 kielichów natomiast jest obraz w złotych ramach więc moje
      skojarzenie to album na zdjęcia, ramka ze zdjęciem lub coś w tym guście.
      -----metalowy zamek, jak sie go otworzy to ramkę przypomina

PREZENT OD SIÓSTR

Raczej ciemne barwy.
      --czarny
      Jest to rzecz długa, jakby ciągnąca się, może ma jakieś elementy zamocowane
      jedne na drugich.
      ----są dołączone słuchawki i smycz

Służy do oddawania się marzeniom bądź spełnianiu ich, może oddawaniu
      się odpoczynkowi, relaksowi.
      ----tak!!
      Wydaje mi się,
      że używa się tą rzecz przed zaśnięciem lub po
      przebudzeniu.
      Przed zaśnięciem, zgadza się!!
      Wymaga od użytkownika jakiegoś ruchu, energii.
      ---to mp3 wymaga energii hehehehe

Mały elfie miałaś dużo trafień!! Gratulujęsmile
    • dana-25 do Rasida 27.12.09, 18:17
      Rasid

Prezent od Dany:

Jest to coś co o kształcie opływowym, może być zmienne, wygląd nie jest do końca
      stały. To coś jest symetryczne.
      ----lekko opływowy kształt, symetryczny -tak
      --
    • dana-25 do Kity 27.12.09, 18:21
      Kita

Jaki prezent dała Dana mamie na imieniny?

Kupiła coś do działania (Rycerz) i mające związek z wodą lub uczuciami (Puchary).
      ---jest to „słabość”
      ... ewentualnie wazonik lub puchar lub coś ładnego dla przyjemności
      --
    • dana-25 do Canady 27.12.09, 18:24
      Canada

Prezent od Dany:
      W rozkładzie pojawiły się w samym jego środku aż 3 karty WA oraz dwie karty
      Mieczy (na górze i na dole) – to był chyba jakiś istotny dla mamy Dany prezent,
      który bardzo ją ucieszył i na pewno nie był dla niej obojętny.
      ---mama uwielbia torebki

Jego kształt (I Mag) – to coś niewielkiego, łatwego do wzięcia do ręki. Kształt
      ten chyba nie jest zbytnio regularny, albo może się zmieniać – na przykład tę
      rzecz można otwierać i zamykać. Może też to składać się z kilku składowych
      elementów tworzących jedną całość, albo mieć kilka funkcji w jednym.
      ---wszystko się zgadza!!!
      Kolor (XVII Gwiazda) – jest błyszczący, możliwe że srebrny czy złoty albo też
      perłowy, lub naturalny, taki beżowo-cielisty. Podejrzewam, że rzecz ta może
      świecić.
      ---tak, lakierowana sztuczna skóra o perlistym połysku w kolorze beżowo
      (cielisto) -brązowym, bardziej jasna niż ciemna

Materiał, z którego jest to wykonane (4 Miecze) to coś twardego, stałego, może
      trochę łamliwego i kruchego. Z elementami metalowymi.
      ---zgadza się!!
      Służy to (6 Mieczy) do wyjścia z domu, w podróży,
      ----zgadza się!!
      Jest to rzecz dzięki której mama Dany czuje się lepiej, to coś jej pomaga i
      sprawia, że funkcjonowanie jest dla niej łatwiejsze.
      ----lubi torebki i mając je lepiej sie czuje
      Używa się tego (IX Eremita) w celu przypominania sobie czegoś albo
      zarejestrowania czegoś, aby o tym nie zapomnieć, odnajdywania się lub do
      oświetlania.
      ---Eremita niesie latarnię, jak torebkę, hehehehe

Niekoniecznie używa się tego regularnie, możliwe, że służy to mamie Dany od
      czasu do czasu. Najbardziej jest to przydatne, kiedy mama Dany wychodzi z domu.
      ----trafione, zatopionesmile

Może też być tak, że jest to coś służące poprawieniu zdrowia i samopoczucia i
      używa się tego, kiedy mama Dany czuje się zmęczona.
      -----torebki poprawiają jej samopoczucie

Prezent od sióstr:
      Kształt tej rzeczy (5 Denarów) jest niepozorny od zewnątrz, więcej dzieje się w
      środku.
      ---zgadza się!!
      Jest to coś nieregularnego, dosyć klasycznego, bez żadnych ekstrawagancji.
      ----samo mp3 jest regularne, ale jeżeli doda sie do tego słuchawki i smycz to
      staje nieregularne, i jest klasyczne w wygładzie

Kolor tej rzeczy (VIII Sprawiedliwość) jest jednolity, stonowany, typowy dla
      tego przedmiotu, pasujący do wszystkiego i nie rzucający się w oczy. Może być to
      więc czerń, brąz, szarość. Myślę, że jest to kolor dosyć ciemny i w miarę
      zdecydowany.
      --
      • kita32 Re: do Canady 27.12.09, 18:27
        Canado, jestem pod wrażeniem Twoich trafień, super smile
      • dana-25 Zwycięzca 27.12.09, 18:28
        Na wstępie chciałam Wam wszystkim podziękować za udział w warsztatach, pomimo
        Świąt. Każdy miał trafienia, a temat był trudny , bo prezentem może być wszystkosmile

Najdokładniej prezenty opisała Canada, wszystko w jej opisie się zgadzało i było
        trafnych uwag, tak więc Canada zwyciężyła!!!
        Canado gratulacje!!!
        smilesmilesmile
        • kita32 Re: Zwycięzca 27.12.09, 18:35
          Canado, gratulacje!!!

Miałaś świetne obie interpretacje!!!

Gratuluję również pozostałym uczestnikom - wszyscy mają trafienia smile
        • canada53 Re: Zwycięzca 27.12.09, 18:43
          Ojeku, cieszę się! Tylko widzę, że w kartach i interpretacji trochę mi się te
          prezenty pozamieniały miejscami, bo stawiałam na urządzenie jako prezent od
          Dany, a na torebkę jako prezent od sióstr.
          Ha, ha ale teraz już widzę, że karty wyraźnie mi pokazały, że prezent od Dany
          (IX Eremita w środku rozkładu) jest prezentem, który bardziej kojarzy się z
          podarunkiem adekwatnym dla starszej osoby (czyli torebka), a prezent od sióstr
          (Paź Buław w centrum rozkładu) to raczej coś kojarzonego z osobami młodymi i
          aktywnymi (czyli odtwarzacz).
          • dana-25 Re: Zwycięzca 27.12.09, 18:50
            Ale i tak opisy były bardzo trafnesmile
            • maly-elf gratulacje 27.12.09, 19:26
              Canado, gratuluję.Wielkie brawasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum