Dodaj do ulubionych

Warsztat 130 - awaria

21.03.10, 20:43
Jak to zwykle bywa, jak sie komuś coś wali w chacie to przed świętami, i tak
właśnie było u mnie. Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia miałam w domu
awarię. Co to za awaria, co sie stało, czego dotyczy, jak poszło jej usunięcie.
Życzę wszystkim czytelnych kartsmile
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat 130 - awaria 22.03.10, 00:11
      Ciekawy temat smile
    • casablanca76 Re: Warsztat 130 - awaria 22.03.10, 00:46
      Hmm...to może ja pierwsza zacznę smile rozłożyłam karty :

************************WIEŻA***************************************
      KSIĘŻYC***ARCYKAPŁAN***DWÓJKA MONET****GIERMEK MONET****************

1)WIEŻA : Powodem awarii były przewody elektryczne.
      wygląda na to że w związku ze świętami były podłączone jakieś
      dodatkowe urządzenia np.jakieś lapki lub nadmiar urządzeń agd w tym
      samym czasie. Chyba już wcześniej były jakieś sygnały że do tej
      awarii może dojść ale lekceważono je. Wszystko wskazuje na to że
      albo były dwa powody awarii ( waham się też nad warunkami
      atmosferycznymi, chodzi o śnieg lub wiatr )albo awaria była w dwóch
      miejscach. Faktem jest że zapanowały egipskie ciemności....

2) KSIĘŻYC :zastanawialiście się nad wyjściem z sytuacji a ponieważ
      był to okres przedświąteczny, byliście wystraszeni i przygnębieni,
      baliście się że w takim okresie trudno będzie znaleść fachowca.

3)ARCYKAPŁAN : wygląda na to że jednak Wam się udało znaleść
      fachowca ( być może to było pogotowie energetyczne lub jakiś dobry
      elektryk ). Zbadał sprawę,wykrył usterkę i jej miejsce.

4)DWÓJKA MONET : Były dwie wersje...jedna zakładała usunięcie
      usterki a druga wymianę całej instalacji. Ponieważ rzecz się działa
      przed świętami, mieliście twardy orzech do zgryzienia. Trzeba było
      dobrze przemyśleć wszystkie "za i przeciw" i szybko podjąć
      decyzję.Być może finanse i okres przedświąteczny nie pozwalały na
      wymianę całej instalacji więc skończyło się tylko usunięciem usterki
      elektrycznej.

5) GIERMEK MONET : Po świętach miało się zacząć oszczędzanie
      pieniędzy na cel wymiany całej instalacji.

nooo...pewnie mnie poniosła wyobraźnia ale tak widzę moje karty ;D
      • casablanca76 Re: Warsztat 130 - awaria 22.03.10, 11:19
        chciałabym wyjaśnić dlaczego myślę że były dwa powody awarii lub
        awaria w dwóch miejscach...
        miałam wczoraj takie wrażenie ( poraz pierwszy ) że karty jakby
        krzyczały o tym, dawały mi jakiś znak...popatrzcie :
        wieża łamie się na pół czyli dwie części,księżyc ma na karcie dwa
        wilki i takie jakby dwa snopy laserowe po bokach, arcykapłan ma po
        obu stronach jakby cienie swojej laski też dwa i na wyciągniętej
        dłoni ma schowane dwa palce jakby wyliczał,dwójka monet to już samo
        za siebie mówi i giermek monet ( nie śmiać się proszę!! ;D ) ma dwa
        piórka w kapeluszu...sami powiedzcie czy w tym czegoś nie ma??
    • dezire3 ;) 22.03.10, 18:04
      Dziś maltko bo jakoś nic mi więcej się nie nasuwa po tych kartach na
      myślwink
      Czego dotyczyła awaria?
      2 mieczy-królowa kielichów-chyba prądu…
      Przyczyna awarii?
      5 buław-sprawiedliwośc-może …przeciążenie energetyczne,albo zerwanie
      lini energetycznej..
      Jak poszła naprawa?
      Król buław-słońce-pomógł jakiś pan który się na tym zna,chyba poszlo
      dość sprawnię,może ten pan z skądś dojechał…
      • dana-25 Re: ;) 22.03.10, 19:10
        Witajcie Casablanka i Dezire, milo już czytać pierwsze interpretacjesmile
    • canada53 Moja interpretacja 23.03.10, 22:36
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/xe5TlnsccdpkEziWDB.jpg

Karta w środku rozkładu (Rycerz Mieczy) = awaria
      Karta w środkowym rzędzie po lewej stronie (7 Buław) = miejsce wystąpienia tej awarii
      Karta w środkowym rzędzie po prawej stronie (XII Powieszony) = jej konsekwencje dla domowników
      Trzy karty w dolnym rzędzie (10 Kielichów, 5 Kielichów, 9 Mieczy) = usuwanie tej awarii
      Karta u góry po lewej (10 Buław) = co się zepsuło
      Karta u góry po środku (VI Kochankowie) = do czego służy to, co się zepsuło
      Karta u góry po prawej (królowa Denarów) = jak, w jaki sposób, w jakich okolicznościach się to zepsuło.

Hmm, awaria musiała być dosyć gwałtowna (Rycerz Mieczy), nastąpiła szybko i bez zapowiedzi. Wygląda to tak, jakby nagle coś „strzeliło”, najprawdopodobniej towarzyszyły temu jakieś odgłosy, było to w sumie dosyć widowiskowe i mogło być trochę niebezpieczne. Stało się to w miejscu, gdzie spotykają się jakieś dwie energie różnego rodzaju (7 Buław), tam gdzie jakaś energia z zewnątrz przenika do środka. Skojarzyło mi się to z miejscem, gdzie np. podgrzewana jest woda (bojler, kaloryfer, rozdzielnik ciepła czy jakiejś innej energii – np. elektrycznej). Lub też boże było to po prostu w ścianie / wewnątrz pionu. A jeśli idzie o pomieszczenia domowe, to wskazywałaby ta karta na korytarz, miejsce obok wejścia, drzwi lub okna – tam gdzie przebiega granica pomiędzy strefą „publiczną” a strefą bardziej „prywatną”. Awarii uległo coś, co jest odpowiedzialne za dostarczenie jakiegoś rodzaju energii dla całego domu (10 Buław). Najprawdopodobniej w związku z przedświątecznymi przygotowaniami uległo to pewnemu przeciążeniu po prostu nie wytrzymało tak intensywnego użytkowania. No i domownicy musieli na pewien czas „zawiesić” swoją działalność (XII Powieszony). Nic za bardzo nie mogli robić, siedzieli bezczynnie i patrzyli jak bezcenny czas ucieka bezpowrotnie. Znowu więc pomyślałam o prądzie lub o ciepłej wodzie, bo bez tego trudno cokolwiek w domu zrobić. Przeznaczenie elementu, który się zepsuł symbolizuje karta VI Kochankowie – czyli znowu jest to coś co kojarzy się z wyborem, w grę wchodzi więc jakiś rozgałęźnik, przełącznik, przyłącze, kurek, zawór, uszczelka – coś co ukierunkowuje daną energię i pozwala regulować jej natężenie i przepływ. A zepsuło się dlatego, bo chyba od dawna nie było konserwowane i wymieniane (królowa Denarów), a w okresie przedświątecznym musiało zbyt ciężko „pracować”.
      Na początku wydawało się, że usunięcie tej awarii pójdzie gładko i że da się to naprawić własnymi siłami (10 Kielichów). Chyba ktoś z rodziny zaproponował, że się tym zajmie. Ale pomimo jego wysiłków okazało się, że rzecz ta nie działa jak należy i nadal są jakieś wycieki, przebicia czy też straty (5 Kielichów) albo obawiano się użytkować tego w takim stanie. Chyba nie obyło się więc bez pomocy fachowca, na którą to pomoc trzeba było trochę czasu poczekać. Możliwe też, że brakowało jakichś części lub coś nie pasowało. Do tego momentu wszyscy w domu siedzieli i się zamartwiali (9 Mieczy), bo nie mogli ruszyć dalej z robotą. W mieszkaniu zapanowały mało sprzyjające, uciążliwe warunki, zrobiło się zimno lub ciemno. Chyba nie dało się tego naprawić od razu, potrzeba było kilku prób (nie naprawiono tego w dniu wystąpienia awarii, lecz później), a usuwanie tej awarii trwało dłużej, niż można się było spodziewać.
      Podejrzewam, że nastąpiło albo spięcie i przepalenie się instalacji elektrycznej doprowadzającej prąd do mieszkania, albo popsuł się bojler do ciepłej wody, ewentualnie przestało działać centralne ogrzewanie.
      • canada53 Moja interpretacja - c.d. 24.03.10, 11:18
        Tak mi jeszcze dziś przyszło do głowy, że mogła by to być awaria kuchenki – też
        służy do podgrzewania (również wody) i jej zepsucie się tuż przed wigilią mogło
        bardzo mocno zaburzyć i wstrzymać przygotowania do świąt. Jest to w końcu
        sprzęt, który w tym okresie bardzo intensywnie pracuje. No i taka awaria może
        być niebezpieczna, stąd te obawy symbolizowane kartą 9 Mieczy.
        • dana-25 Re: Moja interpretacja - c.d. 24.03.10, 19:42
          Cześć Canada, smile
          • kita32 Moja interpretacja 26.03.10, 16:20
            Rozkład:
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/on96Vf8bbk1LCvaVLB.jpg
            Awaria – 8 Kijów – jakiś natłok, nadmiar, wylew, coś jednokierunkowego.
            Czego dotyczyło? – 3 Pucharów – mam skojarzenia z awarią „wodną” lub z awarią w pokojach w których wiele się dzieje – może w kuchni? 3 Pucharów może sugerować że sprawa może dotyczyć czegoś potrójnego.
            Jak poszło jej usunięcie? – 4 Monety – kosztowne. W pierwszym momencie pomyślałam o wezwaniu fachowców i zapłaceniu im, ale później miałam skojarzenia z zakupieniem nowej rzeczy w miejsce starej, która się zepsuła.
            Energia – 2 Pucharów – zmobilizowała rodzinę, uaktywniła pomoc sąsiedzką, jakaś współpraca.
            Łatwo – Gwiazda – odnowienie,
            Trudno – 2 Monet – problemy natury organizacyjnej, może problemy z niektórymi sąsiadami?
            Odczucie – Rycerz Kijów – pośpiech, mnóstwo spraw do załatwienia, nie było czasu się użalać nad losem – trzeba było działać i to szybko i energicznie.

W pierwszym momencie miałam skojarzenia z jakimś zalaniem, ale zastanawia mnie tak równomierny rozkład żywiołów – tylko Mieczy nie ma.
            Może najpierw się coś przepaliło (Kije), coś co dotyczy wody lub kuchni (Puchary) np. bojler do podgrzewania wody lub zepsuła się kuchenka gazowa. Trzeba było starą zepsutą rzecz zastąpić nową (4 Monet). Niewykluczone, że nowe urządzenie nie pasowało do miejsca starego urządzenia – miało inne wymiary – i z tym był kłopot. Najłatwiej poszło z odnowieniem mieszkania – raczej awaria nie spowodowała specjalnych zniszczeń mieszkaniowych. „Odnowienie” mogło dotyczyć niekoniecznie odnawiania mieszkania, a na przykład odnowienia zepsutego urządzenia. To raczej nie sprawiło kłopotu, tym bardziej, że wszystko działo się we współpracy.
            Kłopotliwy mógł być nadmiar rzeczy do załatwienia (Rycerz Kijów).

W sumie nie widzę nic tragicznego, ale kłopot, brak czasu – to tak.
            • kita32 Re: Moja interpretacja 26.03.10, 17:02
              Po przeczytaniu Waszych interpretacji pomyślałam, że 8 Kijów (w moim rozkładzie) może oznaczać kable energetyczne...
              • dana-25 Re: Moja interpretacja 26.03.10, 18:54
                Witaj kitosmile
    • rasid Re: Warsztat 130 - awaria 26.03.10, 18:07
      Awaria: Rycerz buław
      Co uległo awarii: O. 10 Pentakli
      Okoliczności: 2 Pentakli
      Wynik: O. Rycerz Mieczy

Uważam, że szkody były spowodowane pożarem. Mógł wywołać go prąd (zwarcie), ale
      niekoniecznie. Mam wrażenie, że jakieś urządzenie pracowało bez sensu
      (pozostawione same sobie tak jak czajnik zostawiony na ogniu) lub ponad swoje
      siły. Przyczyną awarii mogło być także wadliwe podłączenie tegoż. Awaria wcale
      nie była łatwa do opanowania, żywioł szybki i trudny w okiełznaniu. Jako
      uzupełnienie dociągnąłem o. 10 Pucharów - hmmm... czyżby była konieczna
      ewakuacja domowników?
      • dana-25 Re: Warsztat 130 - awaria 26.03.10, 18:55
        Witaj Rasid, fajnie, ze dołączyłeśsmile
    • jasmin_25 Re: Warsztat 130 - awaria 27.03.10, 22:46
      1. Co to byla za awaria - królowa monet + rycerz kielichow, 3 mieczy
      Cos sie stalo z doplywem wody, rura albo zawor ulegly uszkodzeniu, cos pelklo
      lub sie przedziurawilo i leciala z tego woda, ewentualnie gaz

2. Jak do niej doszło - 8 monet
      ktos przy tym pracowal, moze robotnicy lub wynajety specjalista, i okazalo sie
      ze byl nieostrozny i zamiast naprawic to bardziej popsul albo naprawial jedno a
      popsul drugie. Moglo to sie tez stac, kiedy Dana byla w pracy.

3. Co uleglo uszkodzeniu - 7 mieczy
      Cos co bylo niezbedne zostalo zabrane, zamienione na nieodpowiednia czesc, badz
      obluzowalo sie i wypadlo, moze przerdzewialo

4. Skutki awarii - krol mieczy

moze trzeba bylo wezwac kogos kto faktycznie zna sie na rzeczy, jakiegos
      fachowca zeby to ponaprawial, krol mieczy moze tez wskazywac sluzby mundurowe,
      moze straz lub policje?

5. przebieg naprawy - 3 bulaw, 5 mieczy, 10 monet
      trzeba bylo wezwac kogos z zewnatrz, zeby naprawil problem i mozliwe, ze sporo
      to kosztowalo i ze byly jakies komplikacje przy naprawie, moze trzeba bylo nowe
      czesci kupic bo stare juz sie nie nadawaly do uzytku. moze ciezko bylo znalesc
      fachowaca

6. Stan po naprawie - 9 monet
      Udalo siewszystko naprawic i potem funkcjonowalo juz tak jak nalezy

wypadly mi 3 kielichy i kaplan, tak jakby ta awaria wynikala z niefrasobliwosci
      osoby, ktora powinna sie na tym znac..
      • jasmin_25 Re: Warsztat 130 - awaria 27.03.10, 23:20
        Jeszcze teraz mi przyszlo na mysl, ze jakies urzadzenie pracowalo(8 monet) a
        ktos rozlal na nie wode, bedz inny plyn( rycerz kielichow), ktory zakradl sie w
        glab tego urzadzenia, do elektryki ( 7 mieczy) i zrobil zwarcie (3 mieczy)
        • dana-25 Re: Warsztat 130 - awaria 27.03.10, 23:27
          Witaj Jaśmin, cieszę się że dołączyłaśsmile
    • dana-25 Rozwiązanie 28.03.10, 18:01
      W domu mamy ogrzewanie na gaz. W kuchni wisi piec gazowy który grzeje
      mieszkanie i wodę w kranie. Sterowany jest automatyczne, w korytarzu wisi
      czujnik, jak spada temperatura, to piec sie załącza. Na kilka dni przed Świętami
      popsuł nam się ten piec, przestał sie załączać, tak więc nie grzały kaloryfery i
      nie było cieplej wody. Na szczęście kuchenka ma inne wejście do gazu i chociaż
      ona działała. Tuż przed Świętami, jak pamiętacie, na dworze spadla bardzo
      temperatura, w nocy było poniżej -20 stopni a w dzień niewiele mniej. Mieszkanie
      zaczęło szybko się wyziębiać, ok. 1 stopień na 8 godzin, trochę podgrzewaliśmy
      się piecykiem elektrycznym, ale wiele to nie dało. Awaria nastąpiła wieczorem,
      rano zadzwoniłam do serwisu, ale ktoś ze serwisu mógł przyjechać dopiero
      następnego dnia, bo ekipa była w terenie. Tak więc prawie 40 godzin byliśmy bez
      ogrzewania, temperatura spadła w domu do 17 stopni. Przyjechał facet ze serwisu
      i wymienił płytkę z układem scalonym, która między innymi steruje piecem
      (patrzyłam mu się na ręce, sama bym to wymieniła, a wziął, że hoho), ale nic.
      Piec chodził dobę bez przerwy, w mieszkaniu zrobiło się trochę cieplej i znowu
      się wyłączył. Facet przyjechał w południe na drugi dzień (24 grudnia!!!), w
      ramach reklamacji, właśnie kleiłam pierogi, ponownie wymienił płytkę. Piec jak
      na razie chodzi prawidłowo. Najbardziej uciążliwe było zimno i sterty naczyń,
      które trzeba było myć w miseczce. I pomyśleć, ze moja babcia całe życie miała
      zimną wodę w karnie. Muszę powiedzieć, że teraz naprawdę doceniam luksus ciepłej
      wody.smile
    • dana-25 Casablanca 28.03.10, 18:04
      Casablanca
      ************************WIEŻA***************************************
      KSIĘŻYC***ARCYKAPŁAN***DWÓJKA MONET****GIERMEK MONET****************

1)WIEŻA : Powodem awarii były przewody elektryczne.
      wygląda na to że w związku ze świętami były podłączone jakieś
      dodatkowe urządzenia np.jakieś lapki lub nadmiar urządzeń agd w tym
      samym czasie. Chyba już wcześniej były jakieś sygnały że do tej
      awarii może dojść ale lekceważono je. Wszystko wskazuje na to że
      albo były dwa powody awarii ( waham się też nad warunkami
      atmosferycznymi, chodzi o śnieg lub wiatr )albo awaria była w dwóch
      miejscach. Faktem jest że zapanowały egipskie ciemności....

---piec jest gazowy, ale steruje nim prąd, i popsuła się ta płytka sterująca ,
      więc blisko, a prania też nie mogłam zrobić, bo jak suszyć w tych warunkach?
      A tak nawiasem Wieża kojarzy mi się z zapalniczką, dobra karta.

2) KSIĘŻYC :zastanawialiście się nad wyjściem z sytuacji a ponieważ
      był to okres przedświąteczny, byliście wystraszeni i przygnębieni,
      baliście się że w takim okresie trudno będzie znaleść fachowca.
      ---tak, jak się drugi raz piec popsuł, to wpadałam w panikę, że trzeba będzie
      piec wymieniać a to dopiero po Świętach można by najwcześniej i że zostaniemy
      na Święta bez ogrzewania.

3)ARCYKAPŁAN : wygląda na to że jednak Wam się udało znaleźć
      fachowca ( być może to było pogotowie energetyczne lub jakiś dobry
      elektryk ). Zbadał sprawę, wykrył usterkę i jej miejsce.
      --problemu ze znalezieniem fachowca nie było, bo ci co zakładają piece
      gwarantują też serwis , ale prawdą jest, że fachowiec znalazł usterkę bez trudu.
      Na moje pytanie co jeszcze sie mogło popsuć, to mi powiedział, ze tylko to, bo w
      tych piecach tylko to sie psuje.

4)DWÓJKA MONET : Były dwie wersje...jedna zakładała usunięcie
      usterki a druga wymianę całej instalacji. Ponieważ rzecz się działa
      przed świętami, mieliście twardy orzech do zgryzienia. Trzeba było
      dobrze przemyśleć wszystkie "za i przeciw" i szybko podjąć
      decyzję.Być może finanse i okres przedświąteczny nie pozwalały na
      wymianę całej instalacji więc skończyło się tylko usunięciem usterki
      elektrycznej.
      -
    • dana-25 Dezire 28.03.10, 18:05
      Dezire

Czego dotyczyła awaria?
      2 mieczy-królowa kielichów-chyba prądu…
      ---blisko, awaria dotyczyła części elektrycznej ale w piecu gazowym

Przyczyna awarii?
      5 buław-sprawiedliwośc-może …przeciążenie energetyczne,albo zerwanie
      lini energetycznej..
      -----przyczyny nie znam, mogło coś w niej się przepalić

Jak poszła naprawa?
      Król buław-słońce-pomógł jakiś pan który się na tym zna,chyba poszlo
      dość sprawnię,może ten pan z skądś dojechał…
      -----pan ze serwisu, wymienił tylko płytkę , co zajęło mu 5 min., przyjechał
      samochodem, tyle wiem.

----Dezire byłaś bliskosmile
    • dana-25 Canada 28.03.10, 18:06
      Canada

Karta w środku rozkładu (Rycerz Mieczy) = awaria
      Karta w środkowym rzędzie po lewej stronie (7 Buław) = miejsce wystąpienia tej
      awarii
      Karta w środkowym rzędzie po prawej stronie (XII Powieszony) = jej konsekwencje
      dla domowników
      Trzy karty w dolnym rzędzie (10 Kielichów, 5 Kielichów, 9 Mieczy) = usuwanie tej
      awarii
      Karta u góry po lewej (10 Buław) = co się zepsuło
      Karta u góry po środku (VI Kochankowie) = do czego służy to, co się zepsuło
      Karta u góry po prawej (królowa Denarów) = jak, w jaki sposób, w jakich
      okolicznościach się to zepsuło.

Hmm, awaria musiała być dosyć gwałtowna (Rycerz Mieczy), nastąpiła szybko i bez
      zapowiedzi. Wygląda to tak, jakby nagle coś „strzeliło”, najprawdopodobniej
      towarzyszyły temu jakieś odgłosy, było to w sumie dosyć widowiskowe i mogło być
      trochę niebezpieczne.
      ----od jakiegoś czasu zapalała się czerwona lampka, więc pod skórą coś czułam,
      ale nigdy nie przypuszczałam że przed Świętami!!

Stało się to w miejscu, gdzie spotykają się jakieś dwie energie różnego rodzaju
      (7 Buław),
      ---bingo!!!

tam gdzie jakaś energia z zewnątrz przenika do środka. Skojarzyło mi się to z
      miejscem, gdzie np. podgrzewana jest woda (bojler, kaloryfer, rozdzielnik ciepła
      czy jakiejś innej energii – np. elektrycznej).
      ----zgadza się piec gazowy!!

Lub też boże było to po prostu w ścianie / wewnątrz pionu. A jeśli idzie o
      pomieszczenia domowe, to wskazywałaby ta karta na korytarz, miejsce obok
      wejścia, drzwi lub okna – tam gdzie przebiega granica pomiędzy strefą
      „publiczną” a strefą bardziej „prywatną”.
      --piec wisi w kuchni

Awarii uległo coś, co jest odpowiedzialne za dostarczenie jakiegoś rodzaju
      energii dla całego domu (10 Buław).
      ---zgadza się

Najprawdopodobniej w związku z przedświątecznymi przygotowaniami uległo to
      pewnemu przeciążeniu po prostu nie wytrzymało tak intensywnego użytkowania. No i
      domownicy musieli na pewien czas „zawiesić” swoją działalność (XII Powieszony).
      Nic za bardzo nie mogli robić, siedzieli bezczynnie i patrzyli jak bezcenny czas
      ucieka bezpowrotnie.
      ---tak wiele z tego co zaplanowałam nie zrobiłam (głównie chodzi o porządki)

Znowu więc pomyślałam o prądzie lub o ciepłej wodzie, bo bez tego trudno
      cokolwiek w domu zrobić.
      ----tak
      Przeznaczenie elementu, który się zepsuł symbolizuje karta VI Kochankowie –
      czyli znowu jest to coś co kojarzy się z wyborem, w grę wchodzi więc jakiś
      rozgałęźnik, przełącznik, przyłącze, kurek, zawór, uszczelka – coś co
      ukierunkowuje daną energię i pozwala regulować jej natężenie i przepływ. A
      zepsuło się dlatego, bo chyba od dawna nie było konserwowane i wymieniane
      (królowa Denarów), a w okresie przedświątecznym musiało zbyt ciężko „pracować”.
      ----zgadza się, piec dawał znać wcześniej, ze względu na niską temperaturę piec
      chodził dłużej i częściej się załączał i to go pewnie dobiło.

Na początku wydawało się, że usunięcie tej awarii pójdzie gładko i że da się to
      naprawić własnymi siłami (10 Kielichów). Chyba ktoś z rodziny zaproponował, że
      się tym zajmie. Ale pomimo jego wysiłków okazało się, że rzecz ta nie działa jak
      należy i nadal są jakieś wycieki, przebicia czy też straty (5 Kielichów) albo
      obawiano się użytkować tego w takim stanie.

---mój chłop próbował tam coś naprawiać, porozkładał sobie te wszystkie schematy
      ale nic nie wskórał sad

Chyba nie obyło się więc bez pomocy fachowca, na którą to pomoc trzeba było
      trochę czasu poczekać. Możliwe też, że brakowało jakichś części lub coś nie
      pasowało.
      ---najpierw fachowcy byli na innej robocie, więc musiałam poczekać na swoja
      kolejkę, a potem ponowna awaria - brawo!!

Do tego momentu wszyscy w domu siedzieli i się zamartwiali (9 Mieczy), bo nie
      mogli ruszyć dalej z robotą. W mieszkaniu zapanowały mało sprzyjające, uciążliwe
      warunki, zrobiło się zimno lub ciemno. Chyba nie dało się tego naprawić od razu,
      potrzeba było kilku prób (nie naprawiono tego w dniu wystąpienia awarii, lecz
      później), a usuwanie tej awarii trwało dłużej, niż można się było spodziewać.
      ---dokładnie tak

Podejrzewam, że nastąpiło albo spięcie i przepalenie się instalacji elektrycznej
      doprowadzającej prąd do mieszkania, albo popsuł się bojler do ciepłej wody,
      ewentualnie przestało działać centralne ogrzewanie.

-
      • kita32 Re: Canada 28.03.10, 18:24
        Canado, jestem pod wrażeniem! Świetna interpretacja! Gratulacje!!!
        • canada53 Re: Canada 28.03.10, 18:56
          Bardzo dziękuję smile .
    • dana-25 Kita 28.03.10, 18:07
      Kita

Awaria – 8 Kijów – jakiś natłok, nadmiar, wylew, coś jednokierunkowego.
      Czego dotyczyło? – 3 Pucharów – mam skojarzenia z awarią „wodną” lub z awarią w
      pokojach w których wiele się dzieje – może w kuchni? 3 Pucharów może sugerować
      że sprawa może dotyczyć czegoś potrójnego.
      Jak poszło jej usunięcie? – 4 Monety – kosztowne. W pierwszym momencie
      pomyślałam o wezwaniu fachowców i zapłaceniu im, ale później miałam skojarzenia
      z zakupieniem nowej rzeczy w miejsce starej, która się zepsuła.
      Energia – 2 Pucharów – zmobilizowała rodzinę, uaktywniła pomoc sąsiedzką, jakaś
      współpraca.
      Łatwo – Gwiazda – odnowienie,
      Trudno – 2 Monet – problemy natury organizacyjnej, może problemy z niektórymi
      sąsiadami?
      Odczucie – Rycerz Kijów – pośpiech, mnóstwo spraw do załatwienia, nie było czasu
      się użalać nad losem – trzeba było działać i to szybko i energicznie.

W pierwszym momencie miałam skojarzenia z jakimś zalaniem, ale zastanawia mnie
      tak równomierny rozkład żywiołów – tylko Mieczy nie ma.
      Może najpierw się coś przepaliło (Kije), coś co dotyczy wody lub kuchni
      (Puchary) np. bojler do podgrzewania wody lub zepsuła się kuchenka gazowa.
      ----tak popsuł się piec gazowy, który tez grzeje wodę i który wisi w kuchni

Trzeba było starą zepsutą rzecz zastąpić nową (4 Monet).
      ---tak

Niewykluczone, że nowe urządzenie nie pasowało do miejsca starego urządzenia –
      miało inne wymiary – i z tym był kłopot.
      ---tak, nowa płytka tez okazała sie uszkodzoną

Najłatwiej poszło z odnowieniem mieszkania – raczej awaria nie spowodowała
      specjalnych zniszczeń mieszkaniowych. „Odnowienie” mogło dotyczyć niekoniecznie
      odnawiania mieszkania, a na przykład odnowienia zepsutego urządzenia. To raczej
      nie sprawiło kłopotu, tym bardziej, że wszystko działo się we współpracy.
      Kłopotliwy mógł być nadmiar rzeczy do załatwienia (Rycerz Kijów).
      ----kiepsko nadążałam ze sprzątaniem i myciem naczyń, potem trzeba był to szybko
      nadrobić

W sumie nie widzę nic tragicznego, ale kłopot, brak czasu – to tak.
      ---nic tragicznego, ale kłopotliwe bardzo

Po przeczytaniu Waszych interpretacji pomyślałam, że 8 Kijów (w moim rozkładzie)
      może oznaczać kable energetyczne...
      ----płytka scalona, która zastępuje kable
      ---Kito dużo trafień i celnych szczegółówsmile
    • dana-25 Rasid 28.03.10, 18:07
      Rasid

Awaria: Rycerz buław
      Co uległo awarii: O. 10 Pentakli
      Okoliczności: 2 Pentakli
      Wynik: O. Rycerz Mieczy

Uważam, że szkody były spowodowane pożarem. Mógł wywołać go prąd (zwarcie), ale
      niekoniecznie.
      ---Pożar nie, ale piec gazowy działa na zasadzie junkersa, w środku jest ogień i
      nie tyle był ogień co jego brak. W płytce cos się pewnie przepaliło.

Mam wrażenie, że jakieś urządzenie pracowało bez sensu
      (pozostawione same sobie tak jak czajnik zostawiony na ogniu) lub ponad swoje
      siły. Przyczyną awarii mogło być także wadliwe podłączenie tegoż.
      -
    • dana-25 Jaśmin 28.03.10, 18:08
      Jaśmin
      1. Co to byla za awaria - królowa monet + rycerz kielichow, 3 mieczy
      Cos sie stalo z doplywem wody, rura albo zawor ulegly uszkodzeniu, cos pelklo
      lub sie przedziurawilo i leciala z tego woda, ewentualnie gaz
      ---chodziło o piec gazowy

2. Jak do niej doszło - 8 monet
      ktos przy tym pracowal, moze robotnicy lub wynajety specjalista, i okazalo sie
      ze byl nieostrozny i zamiast naprawic to bardziej popsul albo naprawial jedno a
      popsul drugie. Moglo to sie tez stac, kiedy Dana byla w pracy.
      ----piec pracował i przestał, nikt przy nim nie grzebał, bylo to wieczorem , a
      więc byłam juz w domu

3. Co uleglo uszkodzeniu - 7 mieczy
      Cos co bylo niezbedne zostalo zabrane, zamienione na nieodpowiednia czesc, badz
      obluzowalo sie i wypadlo, moze przerdzewialo
      --
    • dana-25 Zwycięzca-Canada 28.03.10, 18:10
      Zwycięzca
      Wszyscy mieli trafienia i dobrze odgadli, ze chodzi o energię (gaz, prąd,
      ogień). Podaliście dużo szczegółów. Większość też zauważyła, ze z naprawa było
      coś nie tak. Tak więc wszystkim gratuluję!! Najlepszą interpretację zrobiła
      Canada, trafiła właściwie we wszystko bez błędnie.
      Canado gratuluję!!!!
      • canada53 Re: Zwycięzca-Canada 28.03.10, 18:40
        O, cieszę się! I gratuluję pozostałym uczestnikom, bo widzę, że ogólnie poziom
        wszystkich interpretacji był bardzo wysoki i każdy miał dobre trafienia.
        • dana-25 Re: Zwycięzca-Canada 28.03.10, 18:52
          canada53 napisała:

> O, cieszę się! I gratuluję pozostałym uczestnikom, bo widzę, że ogólnie poziom
          > wszystkich interpretacji był bardzo wysoki i każdy miał dobre trafienia.

Tak poziom był doży, w ogóle pozom warsztatów ostatnio wzrósł, a to znaczy że
          robimy postępy!!!
          • dezire3 Re: Zwycięzca-Canada 28.03.10, 19:08
            Gratulację Canadowink BRAWO!!!!!!!!!!!!
            • casablanca76 Re: Zwycięzca-Canada 28.03.10, 19:35
              moje gratulacje!!! smile
              • jasmin_25 Re: Zwycięzca-Canada 29.03.10, 09:24
                Rowniez gratuluje, swietna interpretacja Canado smile
                • canada53 Re: Zwycięzca-Canada 29.03.10, 18:52
                  Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka