Dodaj do ulubionych

Warsztat 189 Wydarzenie z dziecinstwa

08.05.11, 22:17
Majac 5 latek bylam bohaterka pewnego wydarzenia
1. Gdzie mialo miejsce to wydarzenie?
2. Jakie byly jego przyczyny?
3. Pod czyja wowczas bylam opieka?
4. Co to za wydarzenie?
5. Moje odczucia po wydarzeniu

Trzymam kciuki dziewczyny, buziaki dla wszystkich ktorzy zechca cos skrobnąć
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat 189 Wydarzenie z dziecinstwa 08.05.11, 23:35
      Świetny temat, intrygujący smile
    • andgie Re: Warsztat 189 Wydarzenie z dziecinstwa 09.05.11, 22:08
      Czesc!
      Z przyjemnoscia otwieram warsztat 189 smile
      Papiez, 9 kijow, Arcykaplanka.
      Kosciol? Ewentualnie dom rodzinny starszej kobiety, babci.
      As kijow, Gwiazda, 5 pucharow.
      Jakies nieporozumienie slowne, emocjonalne? Ktos chcial cos, na co nie byl gotowy, nie zasluzyl.
      6 monet, 3 mieczy, Krolowa mieczy.
      "Oficjalna", mam na mysli nikt z rodziny, raczej niania, nauczycielka,ktos , kto ma placone za opieke, byc moze sasiadka. Kobieta.
      4. Co to za wydarzenie?
      Diabel, Moc, Swiat. Same Wiekie Arkana. Jakas klotnia, ktos udowadnial swoja wyzszosc. Ewentualnie wyscigi, konkurs, niekoniecznie przeprowadzony uczciwie.
      7 mieczy, Wieza, Kolo Fortuny.
      Byla zezloszczona, zniesmaczona, "nigdy wiecej". Uwazala, ze ktos byl potraktowany niesprawiedliwie. Smiech przez lzy.
      Kto nastepny? smile
      • ivana Re: Warsztat 189 Wydarzenie z dziecinstwa 10.05.11, 08:47
        Czesc Andgiewink
        Bardzo mi milo ze rozpoczelas moj warsztat.
        W Olsztynie jest taki piękny poranek i tak wiosennie , ze pomyslalam sobie , iz kazda z uczestniczek to dobrze nastroi do polozenia kart. Taka pogoda jak dzisiaj sprzyja dobremu samopoczuciu a wiec do dzielawink
        Sciskam cieplo
        Ivanka
        • kita32 interpretacja 14.05.11, 00:27

Trochę w pośpiechu i trochę inaczej – próbuję używać karty odwrócone (o oznacza odwróconą kartę w opisie rozkładu).

Majac 5 latek Ivana byla bohaterka pewnego wydarzenia
          Sygnifikataor 5-io letniej Ivany – Król Kijów o – energiczna, żywa ale nieposłuszna, nadmiernie samodzielna.

4 Kije o, Rycerz Pucharów – blisko domu, ale odwrócenie 4 Kijów kojarzy mi się z nieposłuszeństwem i odejściem od domu. Rycerz Pucharów – może nad jakąś wodą?

Wieża o – może gniew, rozłoszczenie się na kogoś, obrażenie się lub zaniepokojenie się czymś, lęk. W każdym razie coś, co wyprowadziło z równowagi Ivanę lub osobę opiekującą się nią .

Król Monet o – pod opieką ojca. Odwrócenie karty kojarzy mi się z możliwością rozkojarzenia ojca. A może Ivana była pod opieką schorowanego dziadka? Albo pod opieką płatnej opiekunki, która była niedoświadczona lub nieobowiązkowa (karta odwrócona).

4. Co to za wydarzenie?
          2 Kijów o, 9 Mieczy, 5 Pucharów – Ivana zaplanowała zabawę/spotkanie z kimś, oczekiwała na coś, lub po prostu czegoś/kogoś nie mogła się doczekać. Wymyśliła coś (Miecze), tzn. wpadła na jakiś pomysł lub zadziałała pod wpływem niepokoju o coś. Może chciała komuś pomóc, np. odwiązać uwiązanego psa przy budzie? Coś ją męczyło. To coś mogło mieć związek z wodą (Puchary), może z nadmiarem wody. A może Ivana spowodowała jakiś pożar, który gaszono nadmiarem wody? Ale może to nie woda, tylko Puchary oznaczają tutaj emocje?

5. Odczucia Ivany po wydarzeniu
          4 Mieczy – zamarła ze strachu. Zrobiła się rozważniejsza. Zapadło jej to wydarzenie w pamięć – dużo myślała i zrobiła się spokojniejsza, ale i mniej spontaniczna. Miecze mogą sugerować, że Ivana odebrała to wydarzenie jako bolesne.

To moja pierwsza próba stosowania kart odwróconych – chcę spróbować eksperymentalnie, czy będzie mi się interpretowało karty lepiej, czy może gorzej...
          • ivana Re: interpretacja 14.05.11, 08:11
            Bardzo dziekuje Kitowink
            • camaretto Re: interpretacja 14.05.11, 17:03
              Wszyscy uznali swój obowiązek względem konkursu za spełniony i rzucili sie spełniac obowiazki życiowe wink
              Ja nie miałam czasu a te plutonowe cegiełki - coż, do teraz obliczam trajektorie...
              Dzisiaj jest Noc muzeów - coś ok 20-21 na Zmku Królewskim w Warszawie będzie wykład o Loży masonskiej.
              Ciekawy temat wink
              • camaretto Re: interpretacja 14.05.11, 17:18
                Bardzo ciekawy temat.
                W sam raz na Rozkład big_grin
                W Szkółce pamiętam wg. tematów podwieszonych robiło się to tak:

Rozkład:
                karta.1. Gdzie mialo miejsce to wydarzenie?
                3. Pod czyja wowczas byla opieka Ivana?
                4. Co to za wydarzenie?
                5. jej odczucia po wydarzeniu
                A może coś źle zrozumiałam?
                Ivanko, pamietasz, jak to było wg. Niezrównanej ?
                • ivana Re: interpretacja 14.05.11, 17:21
                  Camaretto nie pamiatam bo bylam na Szkolce krociutko...
              • ivana Re: interpretacja 14.05.11, 17:20
                Camaretto wrzucisz cos od siebie? Oczywiscie jesli nie bedzie to kolidowalo z Twoimi planami odnosnie "Nocy w muzeum"wink
                • camaretto Re: interpretacja 14.05.11, 19:57
                  wink
                  Jak dam radę; nie chce żeby to tak wypadło jak ostatnio sad
                  • camaretto Re: interpretacja 14.05.11, 21:52
                    Coś mi nie leci; nici z tego chyba dzsiaj sad
                    Gracie same, chyba ze ktoś będzie miał jeszczew weekend czas; bo ja w następnych tygodniach wyjeżdżam i nie będę miała dostępu do sieci niestety.
                    To był ostatni dzwonek
                    • kita32 Re: interpretacja 15.05.11, 11:14
                      Hej, hej! Co tak mało interpretacji??? Przecież dzisiaj jest już niedziela. W dodatku deszczowa. W sam raz by siedzieć w domu i wyciągać karty.
                      Wyrabiajcie sobie intuicję. Ćwiczenia typu interpretacja kart jest bardzo pomocne w rozwoju intuicji. Dzieci mają dobrą intuicję, ale człowiek dorosły ja traci. Trzeba trochę o nią zadbać...

• ivana Re: interpretacja 15.05.11, 11:49
                        Kito do wyrabiania intuicji pomocne jest noszenie ametystow . Kupilam sobie jeden wisiorek i dam znac jak zauwaze jego pomocne dzialaniewink
                        allegro.pl/show_item.php?item=1602113016
                        Podoba Wam sie?
                        • kita32 Re: interpretacja 15.05.11, 16:31
                          Piękny smile
                          • ivana Re: interpretacja 15.05.11, 16:37
                            Dzięki Kitowink
                            • ivana Rozwiązanie 15.05.11, 17:56
                              W wieku przedszkolnym mieszkalam w malym miasteczku w domku z ogrodkiem wraz z dziadkami i rodzicami oczywiscie. Bylam dziewczynka bardzo pomyslowa i pokazywalam swoje zdanie na rozne tematy mimo , ze nie zawsze mnie za to czekala nagroda. W wieku 5 lat bylam platonicznie zakochana w pewnym Grzesiu z przedszkola. Koniecznie chcialam dla niego wygladac jak ksiezniczka i byc najpiekniejsza. Pewnego dnia, kiedy babcia wyszla z rana wydoic krowki, ja ubralam sie w sukienke wyjsciowa amerykanska mamy i tak wlasnie chcialam udac sie do przedszkola. Sukienka byla srebrna w biale gwiazdki i byla tak dluga ze siegala moich stop, wiec przepasalam sie w pasie jakas wstazka aby nie ciagnela mi sie po ziemi. Jak tylko wrocila babcia i mnie w niej zobaczyla natychmiast kazala mi sie przebrac i wyszla. Ale ja nieposluszna jej nakazowi wystawilam za okno krzeselko i zwialam w niej do przedszkola wychodzac przez okno.Aby nikt mnie nie widzial w niej na ulicy szlam polnymi sciezkami a nie glowna ulica aby babcia nie mogla mnie namierzyc pytajac o mnie sasiadkiwink Babcia dogonila mnie juz w przedszkolu w szatni jak zakladalam kapcie. Grzes nie zdarzyl mnie zobaczyc bo jeszcze nie przyszedl ale kolezanki tak, wiec moj sukces byl polowiczny. Wiedzialam ze babcia mnie skrzyczy i idac z nia do domu strasznie sie balam. Oczywiscie byla zla ale do teraz moj "wystepek" jest historia przekazywaną kolejnym pokoleniom z usmiechem na twarzy. Niedawno dowiedzial sie o niej moj synwink
                              • ivana Do interpretacji Andgie 15.05.11, 18:00
                                Do interpretacji Angie

. Gdzie mialo miejsce to wydarzenie?
                                Papiez, 9 kijow, Arcykaplanka.
                                Kosciol? Ewentualnie dom rodzinny starszej kobiety, babci.

Super, to byl dom rodzinny, dom mojej babci 1 p.

As kijow, Gwiazda, 5 pucharow.
                                Jakies nieporozumienie slowne, emocjonalne? Ktos chcial cos, na co nie byl gotowy, nie zasluzyl.

Przyczyna tego zdarzenia byla moja nieszczesliwa platoniczna milosc co pięknie pokazaly Ci karty Gwiazdy i 5 pucharow

6 monet, 3 mieczy, Krolowa mieczy.
                                "Oficjalna", mam na mysli nikt z rodziny, raczej niania, nauczycielka,ktos , kto ma placone za opieke, byc moze sasiadka. Kobieta.

Bylam pod opieka babci

4. Co to za wydarzenie?
                                Diabel, Moc, Swiat. Same Wiekie Arkana. Jakas klotnia, ktos udowadnial swoja wyzszosc. Ewentualnie wyscigi, konkurs, niekoniecznie przeprowadzony uczciwie.

Tak, klotnia z babcia, chcialam postawic na swoim i isc ubrana w sukience mamy do przedszkola, na przekor nakazom babci. 1 p.

7 mieczy, Wieza, Kolo Fortuny.
                                Byla zezloszczona, zniesmaczona, "nigdy wiecej". Uwazala, ze ktos byl potraktowany niesprawiedliwie. Smiech przez lzy.

Bylam zla bo mimo calego wysilku Grzes mnie nie zobaczyl tak ubranej a dla niego to zrobilam 1.p

W sumie 3 punkty. Gratuluje, bylas blisko
                                • ivana Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:02

4 Kije o, Rycerz Pucharów – blisko domu, ale odwrócenie 4 Kijów kojarzy mi się z nieposłuszeństwem i odejściem od domu. Rycerz Pucharów – może nad jakąś wodą?

Super. Oczywiscie wyszlam z domu przez okno ustawiajac sobie krzeselko za oknem, wiec i dom i blisko domu! 1 p.

Wieża o – może gniew, rozłoszczenie się na kogoś, obrażenie się lub zaniepokojenie się czymś, lęk. W każdym razie coś, co wyprowadziło z równowagi Ivanę lub osobę opiekującą się nią .

Wieza pokazala przyczyne posrednia. Bylam zla na babcie , ze nie pozwala mi isc tak ubrana do przedszkola aby Grzes mnie podziwial ze jestem taka pieknawink 1 p.

Król Monet o – pod opieką ojca. Odwrócenie karty kojarzy mi się z możliwością rozkojarzenia ojca. A może Ivana była pod opieką schorowanego dziadka? Albo pod opieką płatnej opiekunki, która była niedoświadczona lub nieobowiązkowa (karta odwrócona).

Bylam pod opieka babc
                                  i

4. Co to za wydarzenie?
                                  2 Kijów o, 9 Mieczy, 5 Pucharów – Ivana zaplanowała zabawę/spotkanie z kimś, oczekiwała na coś, lub po prostu czegoś/kogoś nie mogła się doczekać. Wymyśliła coś (Miecze), tzn. wpadła na jakiś pomysł lub zadziałała pod wpływem niepokoju o coś. Może chciała komuś pomóc, np. odwiązać uwiązanego psa przy budzie? Coś ją męczyło. To coś mogło mieć związek z wodą (Puchary), może z nadmiarem wody. A może Ivana spowodowała jakiś pożar, który gaszono nadmiarem wody? Ale może to nie woda, tylko Puchary oznaczają tutaj emocje?

Super, aby zdobyc serce Grzesia wpadlam na pomysl tej szalonej eskapady w wieczorowej sukni mamywink 1 p.

5. Odczucia Ivany po wydarzeniu
                                  4 Mieczy – zamarła ze strachu. Zrobiła się rozważniejsza. Zapadło jej to wydarzenie w pamięć – dużo myślała i zrobiła się spokojniejsza, ale i mniej spontaniczna. Miecze mogą sugerować, że Ivana odebrała to wydarzenie jako bolesne.

Balam sie konsekwencji i oczywiscie wydarzenie zapadlo nie tylko mnie w pamiec ale takze mojej rodzinie, ktora sie szybko o nim dowiedzialawink 1 p.

Kito Twoja interpretacja jest bardzo dobra. (4 p.) Mam nadzieje, ze bedziesz kiedys mnie wspominac jako osobe, ktora przyczynila sie do tego ze zaczelas pracowac z odwroconymi kartami. Wygralas bez dwoch zdan. Serdecznie gratuluje.
                                  • andgie Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:05
                                    Gratulacje, Kito smile
                                    • kita32 Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:14
                                      Wow, dziękuję!!!
                                    • kita32 Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:20
                                      Andgie, Tobie też należą się gratulacje smile
                                      • andgie Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:22
                                        Dzieki, Kito smile
                                        Czekam na zagadke nr 190.
                                        • kita32 Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:24
                                          > Czekam na zagadke nr 190.

...Już jest smile
                                          • andgie Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:32
                                            Dzieki. Jeszcze dzis napisze interpretacje.
                                      • ivana Re: Do interpretacji Kity- Zwycięzca! 15.05.11, 18:22
                                        Oczywiscie, Adgie tez byla bardzo bliziutko..
                                        Milego wieczoru moje Kobietki
                                        Ivanka
                              • andgie Re: Rozwiązanie 15.05.11, 18:02
                                big_grin
                                • camaretto Re: Rozwiązanie 15.05.11, 18:40
                                  Hej, 'podglądam' troszeczkę. Ciekawiło mnie rozwiązanie i tą historię przeczytałam ze łzami w oczach - ze śmiechu, rzecz jasna.
                                  Przypomniałam sobie mianowicie czasy romantycznych przeżyc z piaskownicy - mój 'rycerz' wyjechał później do Ameryki. Fajne.
                                  Czasu na poważną pracę z kartami wiedzę że nikt za bardzo nie ma widzę - ja niestety trzymam sie jak przysłowiowa wydmuszka emocjonalna - pogrzeb miałam w rodzinie sad
                                  Teraz wiecie.
                                  Gratulacje Kito - to byla bardzo ładna interpretacja.
                                  smile
                                  • ivana Re: Rozwiązanie 15.05.11, 19:09
                                    Camaretto przyjmij kondolencje z powodu pogrzebu...Czekamy na Ciebie jak poczujesz sie na silach..
                                    • camaretto Re: Rozwiązanie 15.05.11, 19:32
                                      Dzięki dziewczyny
                                      Bede czytać wątek
                                      Zaplanowałam sobie tez opowiadanie - reportaż na blogu którego nie skończyłam a który chciałabym skończyć. Może teraz ?
                                      smile
                              • kita32 Re: Rozwiązanie 15.05.11, 18:23
                                Fajna historia, Ivano smile
                                • ivana Re: Rozwiązanie 15.05.11, 18:30
                                  Dziękuję Kito, mialam barwne dzieciństwo a teraz uciekam od emocji tak jestem wyeksploatowanawink Uwielbiam spokoj duszy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka