Dodaj do ulubionych

Czy w tych wypadkach zmieniacie czsem interpret?

28.02.07, 22:06
Chodzi mi o takie roznice miedzy Tarotem Marsylskim a innymi taliami w niektorych kartach, gdzie np
Kochankowie To kochajaca sie para
Słońce to jeden oobnik albo samo słońce,ale dwójka dzieci
Gdzie w wiezy nie ma uczestników,a Smierc nie jest naga,tylko w 'Habicie'...

Czy wtedy pamietacie,ze w Słońcu była Dw.ójka dzieci/ludzi,czy patrzycie juz inaczej, Kochankowie tez nie sa juz na 1szym miejscu wyborem,decyzją...
Jak postepujecie w takich syt??
Obserwuj wątek
    • dori7 Re: Czy w tych wypadkach zmieniacie czsem interpr 28.02.07, 22:36
      Staram sie byc elastyczna i zmieniam interpretacje w zaleznosci od talii, bo te,
      ktore mam, znacznie roznia sie miedzy soba. Kochankowie w Tarocie Austen a
      Kochankowie w Tarocie Art Nouveau to rozne karty: tu karta Dwie Drogi, tu -
      karta idealnej milosci i harmonii. To samo z Wieza - np. w Manarze jest najpierw
      symbolem uwiezienia, a potem dopiero zapowiedzia katastrofy: przedstawia ponure,
      wysokie, zalane strugami deszczu wieze gotyckiego kosciola. Zawsze patrzac na te
      karte mysle, ze piorun dopiero walnie w te potezne mury. Podobnie jest z Wieza w
      Tarocie Casanovy. W Wielkich Arkanach Art Nouveau z kolei musze modyfikowac
      intrepretacje Sily (nawiasem mowiac, to jedyna karta w tej talii, ktora mi sie
      nie podoba, jest straszna).

Slonce tez nieco zmieniam w zaleznosci od talii, bo np. w rozkladach na milosc w
      Riderze czesto zapowiada po prostu dziecko, a w Tarocie Austen w ogole nie ma
      tego znaczenia, jest po prostu karta wielkiego uczucia, powodzenia sprawy,
      sukcesu - to chyba najlepsza karta na milosc w calej tej talii, no moze jeszcze
      Swiat i ew. Sad sa rownie przychylne.

Niektore talie niemal w calosci wymagaja przestawienia sie na ich system, z
      tych, ktore mam, przede wszystkim Manara i Witchy Tarot.
    • anahella Re: Czy w tych wypadkach zmieniacie czsem interpr 01.03.07, 01:11
      Oczywiscie!

Np. w Casanovie wieza jest pusta i nie ma gromu z nieba. Kilka razy az sie
      prosilo, aby zintepretowac to jako bezczynne czekanie na wydarzenie, ale nie
      wiemy czy nadejdzie, bo niebo jest pochmurne, ale niekoniecznie bedzie burza.
      Bardziej bylo to podobne do interpretacji Wisielka, ale trudniejsze w skutkach,
      bo Wisielec wisi bo chce. Tamta wieza oczekuje, bo nie ma innego wyjscia.

Smierc natomiast jest tam przepiekna kobieta o dloniach kostuchy. Zatem Smierc
      to zmiana, ale przychodzi ona pod maska kogos, po kim nie oczekujemy, ze odmieni
      nasze zycie.

Natomiast Kochankowie u Wikingow to bogini Freya, ktora uwodza bracia jej meza.
      Hm... na pewno nie wrozy to szczesliwego finalu dla zwiazkusmile
      • coill Re: Czy w tych wypadkach zmieniacie czsem interpr 02.03.07, 11:48
        Ja taką wieze ionterepretuje po krótce jako stałośc,bądz zaleznosc/wiezienie itp.
    • pani.jazz Re: Czy w tych wypadkach zmieniacie czsem interpr 02.03.07, 09:24
      Polegam na intuicji. Jesli wybralam do wrozenia dana talie, to trzymam sie jej realiow. Przeciez co innego - a w kazdym razie w innym duchu, na odmiennym poziomie mentalnym - odczytam, kladac Pagan Tarota, a co innego gdyby to byl Secret Forest.
      Uwazam jednak, ze mam dosc dobrego nosa do swoich talii i po prostu wiem, po ktora siegnac do konkretnego problemu. To takie troche, hmm... oddawanie sie przeznaczeniu. Jesli mialam stawiac karty akurat z tej talii, to tak mialo byc i taka, a nie inna odpowiedz mialam dostac.
      Zreszta czeste jest, co slysze od znajomych tarocistek, ze obraz na karcie - w sensie detali, znaczenia gestow, mimiki itp. - bardzo dobrze oddaje sytuacje pytajacego. Co by wiec bylo, gdyby olac interpretacje talii i upierac sie przy klasycznym Marsylu? Chyba bez sensu smile.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • coill Re: Czy w tych wypadkach zmieniacie czsem interpr 02.03.07, 11:50
        tak. Swoją drogą Marsyl jest wspaniałysmileZamierzam sobie zrobic sama talietaką gdzie W.Arkana beda jak z Marsyla,ale male zrobie obrazkowe jakiej dla siebie,opierajac sie o Ridera.Od dawna to planyje,ale czasu brak heh,lenistfoosmile
    • coill Re: Czy w tych wypadkach zmieniacie czsem interpr 03.03.07, 13:05
      a co jezeli sporo kart calkowicie lamie symbolike? Zmieniacie 'podstawowe'znaczenie i naginacie tak by pasowalo do obrazka,czy zostajecie przy starym i juz nie bierezecie pod uwage tego ze np zmiast wiezy jest balonik w obłokach albo zamiast Diabła Siedzi sobie samotna kobieta i juz?smile
    • gosiadzika 6 mieczy 08.03.07, 10:17
      wygląda tak w mojej talii:
      taroteca.multiply.com/photos/photo/21/83.jpg
      oznacza wiedzę,racjonalne podejście do sprawy, jasnośc umysłu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka