Dodaj do ulubionych

Sophie's Tarot

15.06.07, 12:55
Wielki uśmiech wypełzł na moją twarz, kiedy to zobaczylam. Tarot rysowany przez 4-5-ciolatkę. Coś przepięknego. Pozwolę sobie przetłumaczyć tekst, którym mama Sophie opatrzyła talię córki.

"W pazdzierniku 2002 pakowałyśmy z moją czteroletnią córką Sophie przeróżne tarotowe precjoza na wycieczkę, którą miałyśmy odbyc do San Francisco na Bay Area Tarot Symposium (BATS). Sophie była tak podekscytowana nadchodzącym wydarzeniem, że usiadła i narysowała swoją pierwszą kartę z Wielkich Arkan. Następnego lata, jako pięciolatka, ukończyła całą talię, łącznie z Małymi Arkanami.

Tarot nie był dla Sophie tajemnicą nawet w jej młodym wieku, bowiem pracę nad swoją talią, Mary-el Tarot zaczęłam kiedy była jeszcze małym dzieckiem. Mogła codziennie obserwować każdy aspekt mojego procesu twórczego. Miała też dostęp do najróżniejszych talii tarotowych i zawsze uwielbiała im się przyglądać. Jak wielu współczesnych tarocistów, szczególnie upodobała sobie talię Roder-Waite'a.

Zawsze pozwalałam Sophie na własne wędrówki po świecie sztuki. Nie tłumaczyłam jej nigdy, co i jak ma rysować, jakich kolorów używać. Nigdy nie dostała ode mnie kolorowanki i nigdy też nie uczyłam jej jedynego słusznego spojrzenia na świat. Talia Tarota, którą narysowała, to ostatni wyraz jej artystycznej niewinności, obraz wrażliwości nieukształtowanej jeszcze przez zewnętrzne warunki dyktujące, co jest, a co nie jest sztuką.
Niedługo po narysowaniu swojego Tarota poszła do przedszkola i nie była już taka jak wcześniej.

O ile wiem, jest to jedyna talia Tarota narysowana w całości przez małe dziecko. To miły dodatek do innych Tarotów, których adresatami mają być dzieci, do tych, które imitują dziecięcą twórczość albo poszukują wśród wzorów Tarota niewinności spojrzenia dziecka."

Zobaczcie sami: www.mary-el.com/sophiestarot.html
Linki do Wielkich i Małych Arkan są na samym dole tekstu.

Pozdrawiam,
pani.jazz
Obserwuj wątek
    • pani.jazz Re: Sophie's Tarot 15.06.07, 13:09
      Aha, jeszcze notatki zamieszczone przy WA i MA.

WA:
      "Jak we wszystkim innym, nie kierowałam Sophie, kiedy tworzyła te obrazy. Część kart ma dwie wersje. Sophie inspirowała się głównie Rider-Waite'm, ale niektóre karty pokazują odmienne (i zaskakujące) ich rozumienie."
      [Trudno się nie zgodzić. Spójrzcie choćby na Koło Fotruny albo na pierwszą wersję Siły. Są nadzwyczajne.]

MA:
      "Początkowo Sophie nazwała kolory Kijami, Kielichami, Mieczami i Gwiazdami (Sticks, Cups, Swords, Stars). Na koniec jednak zmieniła je na bardziej tradycyjne Buławy, Kielichy, Miecze i Pentakle (Wands, Cups, Swords, Pentacles)."
      • iokepine Re: Sophie's Tarot 15.06.07, 13:38
        Dawno już nie widziałam tak świetnej taliismile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka