Dodaj do ulubionych

L-c w MZKP

07.03.07, 09:08
Ciekawe jakie zdanie ma burmistrz Manira w sprawie przystąpienia L-ca do MZKP
Świerklaniec. Dzieki temu linia 129 była by przedłuzona do Lublińca. Moze
nawet wiecej lini miało by swój koniec w naszym mieście. Mielibyśmy wtedy
przegubowce:)
Obserwuj wątek
    • piast19 Re: L-c w MZKP 07.03.07, 09:33
      Imho te autobusy będą przewozić głównie powietrze. Poza tym nie wiem kto miałby
      nerwy jeździć takim dziadostwem co się wlecze 50km/h. Sensowne byłoby natomiast
      uruchomienie linii obsługiwanej przez mniejsze busy, tak jak ten jeżdżący do
      Czewy przez Koszęcin. To miałoby sens, powiem więcej - transport busikowy
      mógłby obsługiwać także linię L-c - Gliwice czy L-c - Piekary.
      Trasa do T.Gór mogłaby przebiegać na 2-3 sposoby:
      1. Lubliniec - Tworóg - T.G.
      2. Lubliniec - Kalety - T.G.
      3. Lubloniec - Strzebiń - T.G.

Wokół Krakowa w promieniu ok 80km działa tego typu transport - busy jeżdżą co
      ok 15min i jakoś wszystko się kręci a u nas co? Ciekaw jestem, czemu jeszcze
      nikt nie zwęszył w tym interesu?
      • promin Re: L-c w MZKP 07.03.07, 17:01
        A ja bym wolał MZKP, dzieki temu mielibyśmy lepszą komunikacje miejską:)
    • piast19 Re: L-c w MZKP 09.03.07, 17:41
      Takie busy mogą również pełnić funkcję transportu miejskiego. Dzisiaj w Dzienniku Zachodnim pisali, że niebawem zostanie uruchomiona linia Lubliniec-Kokotek. Na początek dobre i to ;-)
      • promin Re: L-c w MZKP 10.03.07, 07:53
        Tak zostanie uruchomiona ale tylko we wtorki i piątki:/ bus to nie autobus...
        wątpie zeby lublińczanie jeździli po mieście busami... po co sie gnieść w małym
        busiku jak można w autobusie.
    • forman5 Re: L-c w MZKP 10.03.07, 20:14
      Przystąpienie wiąże się z kosztami dla gminy.I niekoniecznie musi to być
      świerklaniecki siermiężny przegub jadący od Krupskiego Młyna.Gmina płaci i
      wymaga.Jeżeli będzie partycypować w kosztach zakupu np.Solarisa to ten pojazd
      będzie musiał jeżdzić w tej gminie w która go współfinansowała(tak jest w
      Piekarach).Linia i częstotliwość kursów również zalezy od zainteresowanych gmin
      przez którą przebiega.Przewożnik to niekoniecznie PKM Świerklaniec.MZKP należy
      do KZK GOP,więc posiada wspólny bilet.Posiadając np,bilet miesięczny można
      swobodnie podróżować np.od Sosnowca do Tarnowskich Gór,Gliwic czy może w
      przyszłości Lublińca bez konieczności kasowqania nowego biletu.Niedawno do KZK
      GOP przystąpiły Pyskowice i zapewne poprawiła się tam komunikacja z innymi
      miastami.Napewno Lubliniec by na tym zyskał !

• redakcja_lubliniec Re: L-c w MZKP 11.03.07, 07:29
        Lubliniec napewno by na tym zyskał!!! Forman ma racje, napewno zna sie za
        rzeczy bo mieszka w.... ;)

Nie wiedziałem ze Pyskowice tez sie przyłączyły do MZKP...

O tym ze miasto musi płacić to wiedziałem.. teraz wiem jak do jest dokładnie:)

Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka