Dodaj do ulubionych

Pytanie o spread.

12.09.06, 14:54
Jak wplywa spread na wysokosc raty. Powiedzmy mam oprocentowanie w CHF okolo 3% LIBOR+Marza (w Dom i GE a pytam o to gdyz z tego co slysze to te banki maja jeden z wyzszych spreadow). Powiedzmy wyliczono mi rate splaty okolo 570zl to gdzie jest naliczany spread. Tzn. czy on dopiero bedzie doliczony do raty, czy juz w niej jest? Czy moze zastanowic sie i poszukac bank z podobnym % ale jak najnizszym spreadem? Co jest korzystniejsze.
Obserwuj wątek
    • kasik765 Re: Pytanie o spread. 12.09.06, 15:54
      Spread jego wpływ na wysokość kredytu możemy zauważyć już przy pierwszej
      wypacie transzy kredytu np. biorę 100 000,00 kredytu bank przelicza go po cenie
      zakupu waluty tj. 2,4712 = 40466,17 chf i przelicza w druga stronę na złotówki
      po cenie sprzedaży waluty tj. 40466,17 chf * 2,5722 = 104087,08 . i na dzień
      dobry mamy do spłacenia o 4087,08 złotych więcej. niektórzy żeby nie stracic za
      dużo na początku biorą kredyt w złotówkach potem go przewalutują ale tak na
      prawdę to wracają do tego samego punktu wyjścia tzn. znowu tracą na spreadzie
      bo wszystkie banki wypłacają kredyt po cenie zakupu waluty a chcą żebyśmy go
      spłacali po cenie sprzedaży waluty. Najniższy spread jest chyaba w Kredyt Banku
      ok. 3,5% a najwyższy w GE Money ponad 5%. w Millenium 4%. według Millennium
      zrobiłam przykład na dzisiejszym kursie zakupu sprzedaży chf. Pozdrawiam
      • efx7 Re: Pytanie o spread. 12.09.06, 17:28
        Interesuje mnie odpowiedz na pytanie odnosnie kupna mieszkania na rynku wtornym przy wkladzie wlasnym 20%. Jezeli pracownik banku podaje mi wysokosc % np 3 % (w czym jest marza +LIBOR) i rata na dzien dzisiejszy przy tym oprocentowaniu wyniesie dajmy na to 500 zl....to jak ja mam odniesc do tego spread????
        Czy spread powiekszy mi rate? I jesli tak to o ile?

Jak mam sie odniesc do spredu? Tzn. ile bedzie kosztowal mnie wysoki spread... Prosze pomozcie.
        • arfer Re: Pytanie o spread. 12.09.06, 21:45
          Twój kredyt do spłaty de facto jest wyższy o owe np. 3 %. Nie ma to nic
          wspólnego z marżą. To jeden z powodów, dla którego nie warto zaciągać kredytu w
          CHF na krótki okres czasu.
        • monsiu73 Re: Pytanie o spread. 12.09.06, 22:19
          kalkulacje miesiecznych rat przeprowadzane przez banki/doradców itp. bazują na
          tzw. kursie uśrednionym,który nie odzwierciedla rzeczywistego kursu sprzdaży
          danego banku.Taka kalkulacja np. 500 zł /m-c to tylko rząd wielkości.Najlepiej
          dodaj sobie do tych 500 zł 3% spread(najniższy ma ponoć Nordea) i wtedy
          prawdopodobieństwo realnej wielkości raty będzie większe.
          .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka