krakus111 16.04.06, 08:11 Może ona sciagnie Rite do Wieliczki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Jutro Siuda Baba!!!! 18.04.06, 14:59 i.... już jestem, tylko patrzcie schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=83 Siuda Baba to dawny zwyczaj ludowy obchodzony w Poniedziałek Wielkanocny. Tradycja ta nawiązuje do wiosennych obrzędów słowiańskich i ma swe źródło w legendzie o pogańskiej świątyni na Lednicy. Kapłanka, która strzegła w niej ognia, wychodziła raz do roku na wiosnę w poszukiwaniu następczyni. Wybrana przez nią dziewczyna mogła się wykupić, ale jeśli nie było jej na to stać, zajmowała miejsce w świątyni. Siuda Baba jest czarna od sadzy, bo przez cały rok pilnowania ognia nie wolno jej było się myć. Zwyczaj ten obecnie zachował się jedynie w okolicach Krakowa, tradycyjnie co roku widowisko Siudej jest wystawiane w Poniedziałek Wielkanocny w Wieliczce. W orszaku Siudej Baby wśród przebierańców znajduje się strzelający z bata cygan. Aktorzy zbierają wśród widzów pieniądze, kto się nie wykupi, tego mogą wysmarować czarną pastą. -------------- Niestety Orszaku nie było , bo poszli do centrum pod kopalnie zarabiać pieniądze, a została fałszywa i na flaszeczkę zarobiła. schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=83&page=2 Ma kto inne wieści ? Wszystkich pozdrawiam :) Jeden jest rytm, jeden rytm Jeden jest węgiel i tlen Zwykłą losu koleją Praca, posiłek i sen Będzie duzo dużo zdjęć Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Jutro Siuda Baba!!!! 20.04.06, 02:21 Krakus,widziales?????Rzeczywiscie udalo Ci sie,miales nosa,gratulacje. WITAJ RITA,tak dawno Cie nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jutro Siuda Baba!!!! 20.04.06, 23:55 Od czasu do czasu zaglądam. Witajcie wszyscy Majówki się zaczną , może i wycieczki w Twoje rejony :) Śpijcie spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Jutro Siuda Baba!!!! 21.04.06, 01:06 Tez bym chcial majowek,heh,zalozylem sobie jarzmo na kark to mam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jutro Siuda Baba!!!! 21.04.06, 23:15 Jakie jarzmo sobie zalożyłes Dunajec ? Koniki już nie orają ziemi tylko maszyny, a myślą nad uzytecznoscią do tego nawet samolotów, bo tak jest ich teraz duzo, że przy stracie kawał pola mogą zaorać ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Jutro Siuda Baba!!!! 21.04.06, 23:29 Masz racje,ale ja nie o takim jarzmie mowie,wiesz gdzie jestem,to jarzmo jest. Odpowiedz Link Zgłoś