Dodaj do ulubionych

dobra szkoła w wieliczce

11.11.06, 21:48
witam wszystkich zamieszkujących Wieliczkę i okolice.szukam dobrej szkoły
podstawowej dla mojego syna.Obecnie mieszkamy w Krakowie ale w wakacje
zamierzamy przeprowadzić się do domu polożonego o 2 km od centrum
Wieliczki.proszę o namiary na dobrą podstawówkę.Z góry dziękuję i pozdrawiam
wielickie mamy!!
Obserwuj wątek
    • dzagaa20 Re: dobra szkoła w wieliczce 12.11.06, 10:13
      SP2 - ul. Moniuszki 1 - bratanek tam chodzi, póki co do zerówki i rodzice
      szczerze zadowoleni :) chcesz cos konkretnie wiedziec to pytaj :)
      pozdrawiam
    • andzia757 Re: dobra szkoła w wieliczce 12.11.06, 12:29
      witam dzagaa 20.interesuje mnie w zasadzie wszystko dotyczące tej szkoły.Jak
      dzieci zerówkowe mają zajęcia rano czy popołudniu jak wygląda sprawa języków
      obcych i basenu,również jak wygląda sprawa świetlicy i zajęć dodatkowych tych
      płatnych i nie płatnych w zasadzie wszystko.
      • ab7777 Re: dobra szkoła w wieliczce 12.11.06, 13:03
        mysle ,ze najlepiej byloby sie tam przejsc i wszystko powiedzą ci dokladnie.
      • asci Re: dobra szkoła w wieliczce 13.11.06, 12:11
        Hej, mój syn chodził przez rok do "czwórki". Szkoła może i z ambicjami, ale
        miałam pewne obiekcje - fatalna świetlica i brak stołówki (teraz ponoć otwarli
        ale nie wiem tego na sto procent). Miał świetną nauczycielkę ale jej już tam
        nie ma, została dyrektorem gdzieś poza Wieliczką. Przeniosłam syna do "dwójki".
        Jest teraz wdrugiej klasie, a do zerówki chdzi mój drugi syn. Świetlica jest
        czynna do 17 i to jest plus jeśli rodzice pracują długo. Stołówka moim zdaniem
        jest ok, choć sporo sobie liczą. O zajęciach dodatkowych niewiele wiem, bo moje
        dzieci narazie nie uczęszczają. Angielski jest od pierwszej klasy. Jakieś chyba
        taneczne zającia są organizowane. Godziny rozpoczęcia zajęć są tak ułożone, że
        w tym roku na 8 rano chodzą klasy 2, 4, 6 a na gozinę 12 klasy 1, 3, 5. Tak
        jest chyba na stałe tzn. jak rok na rano to w następnym roku na 12. Na to się
        nic nie poradzi bo w szkole jest mnóstwo dzieciaków. No ale to już temat dla
        samorządu - żeby poprawić warunki.
        A poza tym to szkoła jak szkoła
        Pozdrawiam
        PS. Nie polegaj na informacjach z sekretariatu - wyjątkowo jakieś
        niepozbierane, żeby nie powiedzieć niekompetentne panie. W razie jakby co to
        próbuj się dostać do dyrekcji. No chyba że będziesz w tzw. rejonie, wtedy nie
        ma problemu. My składaliśmy pismo z prośbą o przyjęcie dziecka w kwietniu, a
        wywalczyliśmy jego przyjęcie pod koniec sierpnia i to z bólami.
    • andzia757 Re: dobra szkoła w wieliczce 13.11.06, 14:03
      dziękuję CI asc za informacje.Wygląda na to że organizcja w sekretariacie
      pozostawia wiele do życzenia ale przeraziłas mnie troszkę tym że tak długo
      czekałaś na przyjęcie dziecka do szkoły.Lednica Górna należy do Wieliczki tak że
      będę z rejonu.Przy dobrych układach może nasze pociechy będą razem w jednej
      klasie.Mam jeszcze pytanie na temat dobrego przedszkola w Wieliczce?????? może
      coś wiesz.pozdrawiam
      • asci Re: dobra szkoła w wieliczce 13.11.06, 14:34
        Hmmm... z tym rejonem to różnie bywa, jeśli w Lednicy nie ma szkoły to być
        może "Dwójka" jest twoją rejonową, nie wiem tego. Czekałam długo bo właśnie
        najpierw mieli jakieś tam organizacyjne sprawy, potem mieli egzaminy
        sześcioklasistów, potem mieli koniec roku itp. itd. Ale właśnie dlatego
        wspomniałam o sekretariacie bo my opieraliśmy się na kontaktach właśnie z
        sekretariatem, a jak w końcu dorwaliśmy dyrektorkę to się okazało zupełnie coś
        innego niż mówiła sekretarka. Kiedy powiedzieliśmy dyrekcji że takie i takie
        mamy informacje z sekretariatu to nam odparła że to ona decysuje i co oni nam
        nagadali. Aż się prosiło, żeby poradzić dyrektorce żeby w takim razie
        przeprowadziła poważną rozmowę ze swoim personelem, ale nie chcieliśmy "dymić"
        za bardzo bo w końcu zależalo nam na tym żeby dziecko nam przyjęli. Trzeba od
        razu do dyrekcji i walczyć o swoje. Nie ukrywam że wiele zdziałał mój mąż. Ja
        pewnie bym się wściekła i pokłóciła się z nimi co dało by wiadom skutek :)
        Co do przedszkola to nie bardzo wiem, chodzili na os. Szymanowskiego ale jak
        młodszy miał iść do zerówki to go zapisałam do klasy 0 do szkoły bo już tego
        przedszkola miałam dość
    • andzia757 dobre przedszkole w Wieliczce 13.11.06, 14:07
      Witam wszystkie wielickie mamy.Szukam fajnego przedszkola w Wieliczce.jesli coś
      wiecie na ten temat to bardzo prosze o wieści.pozdrawiam.
      • jessia Re: dobre przedszkole w Wieliczce 14.11.06, 10:27
        Czesc, z tego co wiem, jest problem pod tym kątem w Wieliczce. Zresztą sama
        odwiedziłam 2 szukając żłobka dla mojej starszej, no i nie wyglądały najlepiej
        (to w takich przerobionych mieszkaniach, strasznie ciasno, dzieci właziły sobie
        na głowy na wzajem, a juz oddział żłobkowy to w ogóle zapomnieć brrr.
        My mieszkamy na Sierczy (na górce nad Wieliczką) i tu jest przedszkole, które
        ponoć cieszy sie dobrą opinią, więc nasze maluchy pójdą tu, starsza juz od
        września. Moja jedyna obawa jest związana z tym, ze jest prowadzone przez
        zakonnice, no ale moze nie będzie źle.
        Pozdrawiam i zyczę powodzenia. Zreszta będę wdzięczna za Twoje spostrzeżenia
        jak juz dzieci sie ulokują, no bo nas to też czeka.
        jessia
    • andzia757 Re: dobra szkoła w wieliczce 14.11.06, 10:52
      dziękuję wam dziewczyny.asci proszę napisz jakie należy złożyć papiery do szkoły
      żebym niej więcej wiedziała.Jessi wiem gdzie jest Siercza to bliziutko Lednicy
      jest tam bardzo fajny sklep ogrodniczy wogóle ładna okolica.Napisz czy internet
      masz przez telekomunikację???My narazie mieszkamy w Krakowie i mamy sieć
      osiedlową a na tej naszej wsi internetu niet.pozdrawiam
      • asci Re: dobra szkoła w wieliczce 14.11.06, 12:20
        wydaje mi się że nic specjalnego nie trzeba składać - szkoły mają zawsze wykaz
        dzieci z rejonu które objęte są obowiązkiem szkolnym i same się upominają.
        Problem jest wtedy kiedy nie chcesz ich zapisywać bo rejonu tylko gdzie
        indziej. Ale powinnaś się wszystkiego dowiedzieć w szkole - zapisy chyba
        startują w kwietniu. Jak uzyskasz informacjie to proponuję je gdzies
        potwierdzić (z uwagi na to co napisałam w postach powyżej). Na pewno podanie z
        jakimś uzasadnieniem. Skoro narazie jesteście zameldowani w Krakowie to któraś
        z krakowskich szkół się upomni. Możesz się teraz już zorientować ale na wiosnę
        z pewnością wystarczy.
        Pzdr.
        • andzia757 Re: dobra szkoła w wieliczce 14.11.06, 21:15
          dziękoję Ci bardzo.
          • reszka.ja Re: dobra szkoła w wieliczce 14.11.06, 22:24
            a o ile ja sie orientuje to LednicaG "nalezy" do rejonu "trójki"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka