Gość: Pete IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.02, 22:32 Bo się coś pytałem ! : )) Sobie nawet zrymowałem :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mii.krogulska Re: PROSZĘ O ODPOWIEDŹ NA WĄTEK NR 270 ! 22.05.02, 01:01 Witam serdecznie, a wątek 270 dotyczył metody nauczenia się Tarota. Ja zaczynałam się uczyć podobnie jak Pan - rozkładałam karty i czytałam opisy z książki. Taka metoda ma swoje plusy - po kilkunastu rozkładach zna Pan podstawowe znaczenia kart na pamięć. Radzę jednak podejść do nauki bardziej metodycznie i założyć zeszyt. W tym zeszycie zapisywać Pan będzie datę i godzinę wróżby, okoliczności i powody wróżby, pytanie lub problem oraz wyrysuje Pan układ wylosowanych kart. Obok zapisze Pan skojarzenia z układem lub te fragmenty opisu z książki, które wydają się trafne lub zaczynają układać się w pewną historię. Radze większą uwagę zwracać na żywioł karty, jej sąsiedztwo, położenie względem innych arkanów niż na sam opis. Karta jest symbolem i as pucharów obok wszelkich innych znaczeń może być także złotym kieliszkiem, który ktoś poda Panu na przyjęciu ;) to oczywiście pewniem przykład myslenia i postrzegania "magicznego", z którym często lepiej się nie zdradzać w codziennym życiu ;) dlatego lepiej wszystko sobie zapisywać, łącznie ze snami, które dotyczą tematu wróżby lub zawierają tarotowe symbole. Same karty i rysunki nic przecież nie znaczą - liczy się dopiero Pana interpretacja. Radzę też nie przejmować się "złymi" wróżbami" - często są one tylko uzewnętrznieniem Pana lęków i obaw. Zeszyt, o którym piszę jest ważny i warto go często przeglądać oraz zapisywac czy wróżba się spełniła, czy nie. Czasem dopiero po kilku latach widać, o co naprawdę w danym rozkładzie chodziło :) Pozdrawiam serdecznie :) Mii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Re: PROSZĘ O ODPOWIEDŹ NA WĄTEK NR 270 ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.02, 19:27 Bardzo dziękuję na odpowiedź i napewno założę taki zeszyt, to nawet nie głupia sprawa !!! Dziękuję, pozdrawiam Pete Odpowiedz Link Zgłoś