Dodaj do ulubionych

5 denarów i 6 denarów

03.10.10, 12:31
Witamsmile
Ostatnio zastanawiałam się nad 5 i 6 denarów i szczerze powiedziawszy nie bardzo widze róznice miedzy tymi kartami. Dla mnie obie oznaczaja jakąs biede, potrzebę otrzymania pomocy. Chociaż 5 denarów jest bardziej tragiczna w swojej wymowie, pewnie przez ten śnieg na karcie (kojarzy mi sie z powiedzeniem "biednemu zawsze wiatr w oczy"). Natomiast w 6 denarów trzeba się zastanowić kto jest osoba dającą a kto bioracą. Mogę liczyc na Waszą pomoc?smile
Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • algaria Re: 5 denarów i 6 denarów 03.10.10, 12:55
      5 to karta żebracza - żebrze się o uczucia, o pieniądze o czyjeś zainteresowanie ale jest to również karta związku (małżeństwa przyjaźni) w którym jedno może liczyć na drugiego w każdej nawet najgorszej sytuacji Związek gdzie dwoje się wspiera i pomaga.
      6 to karta jałmużny - rozdaje się uczucia pieniądze ma się gest i choiną rękę ale trzeba uważać by nie zostać podstępnie wykorzystanym przez żebrzących Nie można być łatwowiernym trzeba być czujnym i rozważnym ale i miłosiernym

Karty mają różne znaczenia i różne oblicze mimo żebraków na rysunku na obydwóch kartach - Jedna to dawanie a druga branie
    • misboaa Re: 5 denarów i 6 denarów 03.10.10, 12:57
      5 - Jasiowi grozi kibelek z matematyki więc szuka kto pomógł by mu wyciągnąć się za uszy do następnej klasy i znajduje Rysia który wytłumaczy mu chociaż geometrię na mierną
      6 - nauczę cię hiszpańskiego w zamian za to ty mnie niemieckiego
      • algaria mis'iu 03.10.10, 13:06
        Ale wytłumaczyłaś - przykłady super big_grin big_grin
        • misboaa Re: mis'iu 03.10.10, 14:18
          ha ha smile smile smile
          żeby napisać traktat filozoficzny trzeba najpierw dobrze zrozumieć kury i prosiaki
          /ja przynajmniej tak mam smile
          • ag.ape Re: mis'iu 03.10.10, 16:36
            Świetnie mi wytłumaczyłyście, od razu zrozumiałamsmile dziekuję Kochane;*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka