Dodaj do ulubionych

nowa szkoła- gimnazjum- dostanie się?!

28.04.13, 13:35
Mój syn startuje w tym roku do gimnazjum. Podjęliśmy decyzję, że będzie zdawał do bardzo dobrego, dwujęzycznego, do którego trzeba zaliczyć dodatkowo test predyspozycji językowych. Opcje zapasowe są kiepskie, więc bardzo nam zależy na tym pierwszym. Postawiłam karty "jak będzie z dostaniem się do tej szkoły", żeby uniknąć pytania "czy się dostanie", ale rozumiecie, o co chodzi. Czy się uda. I tu mam problem, bo karty z rozkładu sprzeczne z przełożeniem. Z przełożenia: rycerz Mieczy- 2 Miecze- 4 Puch. Rozkład, popularny "Krzyżak":
sedno sprawy: Król Buław;
tak będzie: Rydwan
tak nie będzie: 9 Buław
rada: 4 Miecze
wynik: As Monet
Wychodzi, że się dostanie, prawda? Pod warunkiem, że będzie pewny siebie i popracuje trochę nad testami językowymi. A, i jeszcze marudzić powinien przestać.Tylko to przełożenie... Jak to widzicie?
Obserwuj wątek
    • baba_potwor Re: nowa szkoła- gimnazjum- dostanie się?! 28.04.13, 14:33
      Czy syn na pewno ma ochotę na to gimnazjum? Bo z przełożenia czytam niechęć do tej szkoły. Jeżeli na pozycji "tak będzie" wyszedł Rydwan, to powinno się udać.
      • independency.today Re: nowa szkoła- gimnazjum- dostanie się?! 28.04.13, 14:58
        Dziękuję Babo za spostrzeżenie. Jego nastawienie do nowej szkoły teraz to typowe dwójka mieczy z czwórką pucharów- nie chcę, nie będę, nie interesuje mnie nowa szkoła. Asekuracja ze strachu przed zmianą. To wyjaśnia karty z przełożenia. A Rydwan i As Monet na pozycjach tak będzie moim zdaniem jednoznacznie pokazują, że się dostanie.
    • 966ania Re: nowa szkoła- gimnazjum- dostanie się?! 03.05.13, 10:06
      independency.today napisała:

Postawiłam karty "jak będzie z dostaniem się do tej szkoły", żeby
      > uniknąć pytania "czy się dostanie", ale rozumiecie, o co chodzi. Czy się uda. I
      > tu mam problem, bo karty z rozkładu sprzeczne z przełożeniem.

Z przełożenia: rycerz Mieczy- 2 Miecze- 4 Puch. - wskazuje,że decyzja 2 mieczy została podjęta wbrew chęci Rycerza Mieczy - są kłótnie i jest różnica zdań z tego powodu oraz wbrew 4kiel ,która mówi, że ten temat jest marzeniem, jest nierealny. Syn ma ewidentne braki językowe RMieczy - trudność komunikacji, nie przykładał się do nauki - 4 kiel.

"jak będzie z dostaniem się do tej szkoły"

Rozkład, popularny "Krzyżak":
      > sedno sprawy: Król Buław; - bardzo dobra szkoła, wysoki poziom, szkoła która cieszy się uznaniem i popularnością,
      > tak będzie: Rydwan - będą trudności. Rydwan jest w ruchu i się nie zatrzyma tzn. nie będzie zatrzymania w tej szkole. Będzie inna.
      > tak nie będzie: 9 Buław - brak zatrzymania. 9 buław powinna stanąć oporem dla karty Rydwan, a niestety tak nie będzie
      > rada: 4 Miecze - mierz siły na zamiary nie zamiar podług sił
      > wynik: As Monet - nowa opcja, nowa szkoła, inna szkoła

Moim zdaniem się nie dostanie, ale trzeba być dobrej myśli. Ciekawe jak było w rzeczywistości?
      • magdalena.1230 Re: nowa szkoła- gimnazjum- dostanie się?! 06.05.13, 16:00
        Ja też tutaj nie widzę , aby się dostał do tego gimnazjum .
        • independency.today Re: nowa szkoła- gimnazjum- dostanie się?! 07.05.13, 15:47
          Aniu, świetna interpretacja, dziękuję i gratuluję smile
          Szczerze mówiąc ja też mam i przeczucie i intuicję z tych kart, że do tej nie, ale druga do której pójdzie będzie trafiona i dobra na zasadzie "nie ma tego złego" (drugą opcję też mamy niezłą, tylko jakoś mało o niej myślimy, skupiając się cały czas na pierwszej).
          • anuszzka Re: nowa szkoła- gimnazjum- dostanie się?! 08.05.13, 20:09
            może mu zabraknąć doslownie kilku punktow ale napiszesz podanie i powinno byc oksmile
            taka byla moja pierwsza mysl
            • independency.today ODPOWIEDŹ 04.06.13, 12:17
              A oto rzeczywistość: napisał i wyszedł załamany, w dodatku pół godz. przed końcem, bo test okazał się bardzo trudny i tak go zdołował, że jedno z zadań go przerosło i porzucił pisanie. Tydzień depresji i smutku, a potem niespodzianka- ZDAŁ i to całkiem nieźle, na ok 75%, czyli właściwie to niezrobione zadanie tylko odjęło mu punkty.
              Poza tym, test na zakończenie podstawówki też poszedł mu nieźle (32/40), tak więc powinien się dostać.
              Jesteśmy dobrej myśli smile
              Ładnie karty to wszystko pokazały, doskonale smile
              • baba_potwor Re: ODPOWIEDŹ 04.06.13, 12:37
                Gratuluję smile.
                • independency.today brawo Anuszzka!!! 14.07.13, 00:26
                  Dostał się, ale z odwołania smile zabrakło mu 3 punktów smile)
                  • anna151sx Re: brawo Anuszzka!!! 14.07.13, 12:26
                    Dostał się i już smile A swoją droga: co za czasy, kiedys takie emocje towarzyszyły przyjęciom na studia...
                    • independency.today Re: brawo Anuszzka!!! 14.07.13, 22:52
                      ano nerwy są, bo od podstawówki wchodzi system punktowo- testowy i tak naprawdę te dzieciaki uczą się pod testy a potem od 12 roku życia nic tylko egzaminy. Nie przypominam sobie większego stresu związanego z dzieckiem, niż przez te 2 dni walki o szkołę, bo gimnazja w Warszawie dzielą się na te dobre i beznadziejne tzw. rejonówki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka