Dodaj do ulubionych

Brexit i co dalej

27.03.17, 19:56
Nie znalazlam takiego watku, wiec zalozylam wlasny.
Brytyjczycy sie wypowiedzieli, chca wyjsc z Unii Europejskiej. Co bedzie dalej? Jako, ze mieszkamw UK, temat jest dla mnie bardzo ciekawy.

1. Kiedy dojdzie do Brexitu? Trojka Bulaw.
2. Czy jest to dobra decyzja dla UK? Odwrocona Kaplanka
3. Jak Brexit wplynie na jakosc zycia w UK? Odwrocony Krol Bulaw.
4. Co sie pogorszy? Odwrocony Rycerz Monet
5. Co sie polepszy? Odwrocona Siodemka Kielichow.
5. Wspolpraca UK z EU po Brexicie. Rycerz Monet.
6. Gospodarka UK po Brexicie. Czworka Monet.

Mysle, ze do wyjsc z EU dojdzie dosc szybko, ale nie w ciagu zapowiadanych dwoch lat. Wyjda, gdy uznaja, ze sa gotowi.
Dosc kiepska, nieprzemyslana decyzja dla UK, choc prawdopodobnie jest I zawsze bylo wiecej pro-Brexitowcow, niz mogloby sie wydawac.
Zwyczajny pan Brown czy Smith pewnie odczuje duzo zmian w prawie i zaopatrzeniu, nie bedzie sie mu podobac, ale ogolnie kraj sobie poradzi calkiem dobrze .

Jakies bardziej doglebne komentarze?
Obserwuj wątek
    • andgie Re: Brexit i co dalej 29.03.17, 16:53
      Brexit oficjalnie rozpoczety. Ktos, cos? Interesuja mnie interpretacje innych.
      • ucztababette Re: Brexit i co dalej 30.03.17, 19:12
        Ja sie zastanawiam czy oliwa sprawiedliwa?
        • andgie Re: Brexit i co dalej 30.03.17, 19:31
          Nie rozumiem , w jakim kontekscie piszesz.
          • ucztababette Re: Brexit i co dalej 30.03.17, 21:38
            Nie rozumiesz?
            Ok, ile razy anglia wystawila POalkow do wiatru?
            Co sie na Wyspach wyprawia przeciwko POalkom?

I wiesz, ze w sumie to (nawet nie ja to wymyslilam) ludzie patrza i czekaja,az sie wykona to, ze za ich pyche i postawe nalezy im sie po dupie i w sumie powinni wszyscy emigranci stad zniknac.
            Na pewno 4 denary to mega potezn agospodarka. Oj tak
            Karty same za siebie mowiA, CO TU NBEDZIE. w SUMIE JEST JUZ. Ciecie pieniedzy na potege, wzrost rasizmu i ksenofobii, codzinne ataki i to dotkliwe. To daje brexit. Pieknie Ci to pokazala odwrocona Kaplanka, a to bnardzo niedobrze.
            I tyle.
            Czy oliwa sie okaze sprawiedliwa?
            Gdyby Polska nie bylaby tak obijana, okradana i nie musial asie z ruin podnosic, nie siedxialabys ani Ty a ni ja w Uk. Jest nam tu na pewno cudownie, taki ziem,ski boski paradise. Codziennie jesli nie placzemy to sie zastanawiamy za jakie grzechy tu jestesmy.
            Wiecej explanation?

Winston Churchil jest the best. Kojarzysz jzu WC z Donaldem Trumpem? Dlaczego go tak lubi? Powiesil sobie go w gabinecie, zeby mu otuchy dodal kiedy zacznie swoj USexit.
            • andgie Re: Brexit i co dalej 30.03.17, 22:47
              Moze Ty masz takie odczucia , ja nie mam. Ja sie nie zastanawiam , za jakie grzechy tu siedze.
              Uk dbalo o swoj interes, Polska powinna o swoj wlasny. To, ze nie dbala, to nie wina UK.
              Wzrost rasizmu i ksenofobii? Nie, to bylo, tyle ze sie o tym nie mowilo . Wejdz sobie na jakiekolwiek forum dla Polakow w UK, okreslenia "ciapak", "muslim", "czarnuch" sa na porzadku dziennym. Nawet sie juz czyta , ze "Ukraincy zabieraja prace Polakom". Brzmi znajomo? Naiwnoscia jest myslenie, ze Brytyjczycy nie mieli podobnych odczuc.
              Polityka to polityka. Dobry polityk nie jest fajny, slodki, przyjacielski. Dobry polityk jest kawalem drania, ktorzy robi to, co jest dobre dla jego kraju, a jesli sa ofiary, no to trudno.
              Odnosze wrazenie, ze zyczysz UK wszystkiego najgorszego, ale czy od tego polepszy sie w Polsce? Dlaczego prawie trzydziesci lat po upadku komunizmu ludzie wyjezdzaja za chlebem, takze do tego okropnego UK? Gdzie tu zawinilo UK?
              • ucztababette Re: Brexit i co dalej 30.03.17, 23:28
                Czytalas mnie uwaznie? Jasno zaakcentowalam, ze nie ja to wymyslilam. Mam swoje odcUcia, ale to Juz zachowam w swojej glowie. Nie zycze uk ani Dobrze ani zle. Jestem bardzo ambiwalentna pod tym Katem. Sa pewne duzo pozytywy mojego bycia tu, sa tez potezne dramaty.
                Btw dobry polityk? A istnieje takie pojecie?
                A wiesz kto glosowal za brexitem? Wiesz ze w wiekszosci ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia o ekonomii! A wiesz, ze glow podrzednego I mega wykstalconego profesora w tej kwestii byly ROWNE? Wiec odpowiedz masz jak wyglada ten caly brexit. Nie siedze na polskich forach Wiec nie wiem. Fakt pijaczyny sie dra po ulicach I zal patrzec jak nam rabia opinie ale nie polegac na tym at cala zabawa zeby do nas niepijakow rzucali Kamieniami! Poza tym nie zgodze sie z Toba ze RP nie dbala o swoj interes. Znasz historie? Miedzywojnie jest naj iekawsze! Gdy kopia to wiesz ze slaba obrona?
                Poza tym Anglia tyle nabroila pod czas czerpania z innych panstw, ze Uk to najzyczliwiej zycza wlasnie jej pseudordzenni obywatele! Naiwnością jest natomiast mówienie, ze Anglia jest taka kochana tolerancyjna etc zaczynasz sie bronić to często wycisza cię w sposób zwykłego terroru!
                Ukraińcy w Pl. Ja nic do nich nie mam. Ale moja babcia rocznik 1920 o nich dużo wiedziała. Banda UPA itd itp czysta analogia jak narody sie kochają. Gdyby nie wyrzneli naszych elit w Katyniu i nie wybili tyle ludzkosci polski interes stałby wyżej niż usmanii. Polskę niszczy teraz piękna katolicka partia i jest jak rotweiler-rozgrywana jest Polska na każdym froncie a mnie to boli bo chętnie oddam brytyjski paszport za życie biedne w pl ale spokojne i moje swojskie. Brexit pokaze Anglii ze moze zostać sama z własna pycha! Unia chce uk ostro pstryknąć w nos.
                A dla Ciebie one note: jeśli zle bym życzyla uk to zaglosowalabym na leave a nie na remain. Uznaje jednak pewne prawne ustalenia które pozwalają mi tu byc i ani jamajski rozwścieczonym młody szczeniak tego nie zmieni a ja nie będę ulegac temu terrorowi. Gdybym była w pl a był Ukrainiec ale nie robił nic złego to niech se żyje i pracuje. Wielkie g by mnie to obchodziło.
                Beata może mnie zbanowac. No problem. Konkluzja: historia oceni! A historia jest zazwyczaj okrutna jeśli jest podana na tacy prawdy. Dobranoc.
    • beata25_84 Re: Brexit i co dalej 05.04.17, 14:45
      UK nie wyjdzie dobrze na Brexicie, będzie chciała zachować współprace ekonomiczną z UK, bo szkoda jej będzie zysków. Karty wyszły fatalne dla UK - przejadą się na tym swoim pomyśle.
      • andgie Re: Brexit i co dalej 05.04.17, 14:59
        Czy masz na mysli "UK bedzie chcialo utrzymac wspolprace z EU"? Czy odwrotnie.
        Dlaczego takie fatalne, jest to sporo monet.
        • misboaa Re: Brexit i co dalej 06.04.17, 14:53
          Tam jest 2x RMon. Tak ma byc czy to pomylka?
          Dla UK to zla decyzja. Wlasnie oni na tym straca najwiecej, a nie UE. Widac ze zapadla pod wplywm ciekaego argumentu. Ktos cosp owiedzial i wszyscy na hurra. Teraz fakt stal sie faktem i w praniu zaczynaja wychodzic dziury. Przede wszystkim zatrzyma sdie rozwoj. To jest dla przyszlosci UK najgorsze i niestety z kazdtm rokiem bedzie sie poglebiac. Dotychczasowe umowy m.narod. beda realizowne strad stopniowa degradacja. Naglego skoku w zla stone nie bedzie. Bedzie to dzialo sie powoli.na poczatek najbardziej dostsnie po gliwie klasa robotnicza czyli pewnie ci ktorzy najglosniejj krzyczeli, nie zdajac sobie sprawy z tego ze to sobiek opia najglebszy dolek. Ci madrzejsci, z sikeszymi mozliwosciami starali sie zabezpieczac swoje intersy i zachowac najwiecej ile sie da. To daje im gwarancje przetrwania, ale nie rozwoju. Dobra strona tej decyzji jest to ze skonczy sie owinianie niewiadomo kogo o problemy. Prawda wyjdzie na jaw, ze to byl tylko kozilo ofiarny a nie rzeczywisty winiwajca problmu. Dobre bedzie tez to ze nie trzeba bedzie oddawac dobr niewiadomo komu i niewiadomo dlaczego. Czyli jest stona pozytywna i negatywna. Beda pracowac sami dla siebie i sami na siebie. Zysk zostanie ale trzeba zakasac wlasne rekawy, uzyc swojej sily roboczej. I znowu pukt wyjscia sie pojawia bo ci co maja, miec beda nadal, a ci co nie, beda robic za dwoje. Przy czym wcale siecna tym nie wzbogaca. Prawdopodobnie dlstego ze teraz sami beda robic za emigranckie stawki, i zobacza ze ta robota nie jest latwa.
          Wszystk ostanie w miejscu. Plan bedzie ustawiony na to byc uratowac i le mozna a nie inwestowac bo inwestowac sie nie da. Kraj pozostanie w zamrozeniu, i to na bardzo dlugo. Tak naprawde to zadna ze stron nie wie jak sie to zakonczy. Narzekac beda wszyscy. Zakladajac ze kraj chylil sie ku upadkowi to decyzja byla by dobra bo dzieki temu uda sie tego uniknac. Niestety nie bedzie pieknej nowej architektury, trawnikow itp. Bedzie calkowita izolacja po czasie wygasniecia rozpoczetych umow i inwestycji.
          • adoptowany Re: Brexit i co dalej 07.04.17, 12:12
            /..../Wszystk ostanie w miejscu. Plan bedzie ustawiony na to byc uratowac i le mozna a nie inwestowac bo inwestowac sie nie da. Kraj pozostanie w zamrozeniu, i to na bardzo dlugo. Tak naprawde to zadna ze stron nie wie jak sie to zakonczy. Narzekac beda wszyscy. Zakladajac ze kraj chylil sie ku upadkowi to decyzja byla by dobra bo dzieki temu uda sie tego uniknac. Niestety nie bedzie pieknej nowej architektury, trawnikow itp. Bedzie calkowita izolacja po czasie wygasniecia rozpoczetych umow i inwestycji.

Dziwne, prawie jakbym czytal o kraju nad Wisla, ktorego obecna polityka osiagnie taki w/w. efekt. Moje drogie panie Anglia poradzi sobie, o to mozemy byc spokojni, tak jak poradzila sobie nie przyjmujac przed laty euro, wtedy tez wieszczono rozne czarne scenariusze dla takiej decyzji, a czas pokazal ze byla to sluszna decyzja.W gospodarce swiatowej nic nie dzieje sie przypadkiem, czy bez przemyslenia, zanim Cameron 'niechcacy' chlapnal tekst o referendum brytyjscy i amerykanscy spece wyciagneli wnioski z swiatowego kryzysu z lat 2008 - ? i podjeli decyzje o zaciskaniu wspolpracy i wzajemnych anglojezycznych powiazan, ktore sa chyba najbardziej naturalne i zrozumiale, dwa Anglia nie potrzebuje upadajacej juz unii,..bo ma swoja lepsza i bardziej rokujaca na przyszlosc, a mnianowicie Wspolnote Korony Brytyjskiej, sa to kraje jedne z bogatszych i jednoczesnie jedne z bardziej stabilnych i gospodarczo i politycznie, australia,kanada,nowa zelandia...a do tego dolaczaja wlasnie usa,ktore wczesniej oglosily ze nie beda nic podpisywaly z Unia, co mialoby /a wczesniej byly przymiarki do tego/ dotyczyc wolnego handlu z nia sama..reasumujac anglicy i amerykanie dogadali sie duzo wczesniej niz niektorzy mogliby sadzic, zreszta to nie bylo nigdzie oglaszane, dodam jedynie ze konflikt z imigrantami i coraz wieksze obciazenia brytyjskiego budzetu to bylo to cos, co brytyjczykow ostatecznie przekonalo do podania reki amerykanskim planom wyjscia z wlasnej stagnacji gospodarczej,i jak popatrzymy teraz na to co czeka francuzow i niemcow w starciu z bieda poludnia europy i slaboscia na wschodzie europy, to jedno juz jest pewne, Anglia moze po krotkim zamieszaniu z powodu zbiorowego straszenia przez UE wyjdzie na swoje, jestem o tym swiecie przekonany,a kto straci?? najwiecej kraje na wschod i poludnie od Berlina. to by bylo tyle z mojej strony w tym temacie..
        • beata25_84 Re: Brexit i co dalej 09.04.17, 23:03
          Tak, pisałam na szybko, ale miałam na myśli,że UK będzie chciało utrzymać współpracę z EU, bo będzie widziało w tym zyski dla siebie.
          Fatalnie, bo większość kart odwróconych, a Czwórka Monet to niedostatek.
          • andgie Re: Brexit i co dalej 09.04.17, 23:28
            Czworka Monet to niedostatek? Ja zawsze widzialam te karte jako dostatek wlasnie, pieniadze, ktore sie same nakrecaja, dochodowy interes.
            • ucztababette Re: Brexit i co dalej 10.04.17, 10:30
              Errata a propos mego w/w postu. Napisalam, ze glos podrzednego zula a I tacy ang tez sa, podczas votum byl NA ROWNI z glosem profesora. Jaka ROZNICA kazdy wiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka