Dodaj do ulubionych

Wybór szkoły

02.04.23, 06:21
Mój syn idzie we wrześniu do szkoly średniej. Właśnie dostał ofertę z bardzo dobrej szkoly z miasta 11 mil od nas. Cieszę się , ale tez zaczynam mieć wątpliwości , czy to lepsza opcja dla nas. Mógłby iść do lokalnej. Przez lata nie chciałam go tam wysyłać , bo miała kiepskie wyniki, ale teraz się bardzo poprawiła .
Sygnifikator : Głupiec . Nowy początek , ale tez niepewność co do akcji. Brak klarowności .
Za szkoła w mieście : As monet, Moc, odwrócona dwójka pucharów. Będzie tam większa dyscyplina i skoncentrowanie na wynikach. Wydatki tez większe , choć chyba tez większe możliwości rozwoju .
Za lokalna szkoła : Rydwan, siódemka Kijów , odwrócona trojka mieczy . Będzie się wyróżniał , zwracał uwagę , ale tez często miał egzaminy , walka o wyniki, która może być frustrująca .
Nie widzę tu jasnej odpowiedzi, która szkoła będzie lepsza.
Jakieś komentarze , proszę ?
Obserwuj wątek
    • sekatoor Re: Wybór szkoły 02.04.23, 15:46
      Zwróć uwagę na wyniki twojej pracy z kartami,jest taka możliwość że dynamiczny rozkład uniemożliwia realizm. Ja tam widzę że Rydwan "wytrąca" co prawda inne ale ...wsiego mieć nie sposób.Zrób wobec nieporzebnej walk'i i kontra partnerstwa- szkoła to jednak nie sprawa zakochania, odwrotnie - brak nieistniejącej jeszcze "pary" sugeruje tylko fakt, że sytuacja wymknęł się spod kontroli.
      Jeden, mi się wydaje.
      Władasz angielskim, skorzystaj, postawiłem dla ciebie online w/w.
      www.facade.com/tarot/personal/?UID=980182&Date=4%2F2%2F2023&Name=Andgie&Query=school&Deck=golden&Reading=fork&Reverse=on
      • andgie Re: Wybór szkoły 02.04.23, 16:49
        Sekatoor, dzięki za wpis. Ciagle rozkład jest dla mnie nieklarowny. Czy to ja, Królowa Kijów , pcham syna, gdzie niekoniecznie będzie świetnie (dziewiątka mieczy), ale tak naprawdę lepiej go wsadzić na Rydwan -lokalna szkole- i na nim tez dojedzie ?
        • cherry_orchard Re: Wybór szkoły 03.04.23, 20:28
          Ja mam szlaban na tarota ktory sama sobie dalam. Ale moge napisac z mojej perspektywy, Bo przechodzilam secondary school kilka lat temu.
          Moi synowie najpierw chodzili do szkoly dla chlopcow w Dublinie, ale wzrosly ceny mieszkan, musielismy sie z Dublina wyprowadzic do malego miasteczka. Martwilam sie szkola, czy nie bedzie miski poziom, ale wyboru nie mielismy Bo tylko w jednej szkole byly wolne miejsca.
          Starszy syn w ogole jest ambitny I twierdzil ze poziom jest nizszy niz w poprzedniej szkole. Za to obaj synowie nawiazali wiele przyjazni, Bo byla to juz szkola mieszana, ktore maja do dzisiaj. Obecnie obaj sa w collegach z czego starszy wybral college w Nederlandach, Bo chcial wyjechac z Irlandii. Dostal miejsce w Trinity college, najlepszym w Irlandii, ale nie chcial, wolal NL. W ubieglym roku robil internship w jednym z najwiekszych bankow na swiecie tu w Irlandii.
          Wiec, jesli twoj syn ma ambicje, to kazda szkola bedzie dobra. Pytanie, do jakiej on chce isc?
          • andgie Re: Wybór szkoły 03.04.23, 20:44
            Hi Cherry, dzieki za wpis. On chce isc do lokalnej, bo wszyscy jego koledzy tam ida. Nie ukrywam, ze bylaby to dla nas najlatwiejsza opcja, szkola jest doslownie za rogiem, odpada dojazd. Syn jest utalentowany matematycznie, chcialabym, zeby to rozwijal. Na razie jest na etapie, ze chce zostac znanym YouTuberem. Szkola w miescie jest bardzo dobra, dosc rygorystyczna, katolicka, ale jestem wierzaca. Zabralismy go tam, pokazalismy obejscie , podobalo mu sie , ale lokalna tez mu sie podoba.
            • cherry_orchard Re: Wybór szkoły 04.04.23, 20:16
              Przeczytaj raporty, na stronie szkoly powinien byc raport. Jesli uznasz ze matematyka jest na niskim poziomie , mozesz porozmawiac z dyrektorem szkoly, co oni moga zrobic by sie w tym kierunek rozwijal. Nawet jesli nie beda wiedziec od razu, to powinni sie dowiedziec.
              My wzielismy synowi korepetycje z matematyki przed leaving cert czyli egzaminami koncowymi, Bo chcial miec wysokie oceny a byl pierwszy lockdown, czyli nauki prawie nie bylo. Skorzystal z dwoch zajec prywatnych, Bo on tez ma zdolnosci w kierunek matematyki. Zawsze jest opcja.
              • cherry_orchard Re: Wybór szkoły 04.04.23, 20:23
                Acha, jak moi synowie dopiero mieli isc do secondary school, moj syn tez chcial isc do szkoly do ktorej wszyscy z jego szkoly szli. Ja wtedy bylam w collegu I rozmawialam o tym z babka od prawa, I ona mi powiedziala zebym przeczytala raport na stronie szkoly. Jest publikowany, co Roku jest inspekcja w szkole I uwagi sa tam opisane. Powiedziala mi, ze slyszala o tej szkole, ale nie miala dobrych opinion.
                Za jej rada tez przeczytalam raport I wtedy zapisalam ich do innej szkoly, dla chlopcow, katolickiej. Mieli szczescie Bo tam sie dlugo czeka na przyjecie, a my mielismy pierwszenstwo ze wzgledu na dzielnica.
                O tej drugiej szkole potem slyszalam duzo o bullingu, musieli ja zamykac na lunch Bo bylo duzo przemicy.
                Przeczytaj raporty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka