gobi03 28.10.05, 21:10 komputer jest jak majtki: każdy chciałby mieć własny, a najlepiej to kilka, na różne okazje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gobi03 Sprzedaż palmtopów spada 28.10.05, 21:13 komputer jest jak majtki: każdy chciałby mieć własny, a najlepiej kilka - na różne okazje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: openmind.desk.pl dziennikarze tworzą wrażenie załamania gospodarki IP: 62.111.128.* 28.10.05, 21:15 ciekawe po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Teoria spiskowa... IP: *.icpnet.pl 28.10.05, 21:38 ... wg openmind.desk.pl prasa w swoim poparciu dla PO twierdzi, że spadek sprzedaży palmtopów spowodowało zwycięstwo PiS. Ze śmiechu się posikałem... Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta A na jakie okazje sa potrzebne majtki? 28.10.05, 21:21 Chyba bez-majtek... sa potrzebne... aby czyste... potenm niewazne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zło jachty tez poszly w gore... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 28.10.05, 21:41 jestem zalamany Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k MPx 220 to jest to! 28.10.05, 21:56 Miałem kilka palmtopów od Rexa, przez różne Palmy, Casio, Ipaq i Dell Axim. Kiedy jednak rok temu kupiłem Motorolę MPx 220, mam na niej wszystkie kontakty z Outlook w kilku językach, bo ma Unicode. Mam mapy (Pocket Streets), wspólpracuje z kieszonkowym GPS (BlueTooth), sprawdzam pocztę przez OutlookExpress. Mam kilka innych programów takich jak eWallet, Smart Solitaire i Fizz Traveller. Mój Dell leźy w domu... Czekam na Motorolę Q lub na nowy Treo Palma tym razem z MS Mobile 2005. Nokia, Symbios @ Java stinks! Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
plik00 Re: MPx 220 to jest to! 29.10.05, 00:10 ja miałem kilka rowerów;kolażówke z przerzutkami jako jedyny na osiedlu, pamietam jak dziś kosztowała 1600,a zaczynałem jakiejś średniej popierdółce od kolegi-znaczy uczyłem się jeździć,a potem z kumplem zamieniałem się,on brał moja czerwoną kolażówkę (chyba Sprint sie nazywała) a ja jego Wigry (ten składak miał mega wygodne spręzynowe siedzicho), no ale kurna najlepiej wspminam bobo,taki malutki rowerek...teraz w szopie leży nieuzywany jakiś mountain bike a ja jeżdżę na ... i takie tam pierdu-pierdu. józek k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerek Re: MPx 220 to jest to! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.10.05, 01:46 po poczte tez na rowerze jezdziles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniuś Re: Sprzedaż palmtopów spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 05:47 Trend ten nie dziwi mnie wcale. Można być "kołnierzykiem" i w imię przynależności do grupy nosić to, ważące 20 dkg, coś w kieszeni. Użyteczność palmtopa jest bliska zeru i pojąć nie mogę czemu jeszcze je się produkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm ty ! z ciemnogrodu ;) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 29.10.05, 06:27 Ja jakos nie jestem typem "kolnierzyka" a palmtopa mam ZAWSZE przy sobie. Oto plusy palmtopa w porownaniu z laptopem: 1. na laptopie popracujesz sobie 8h i dupa bo baterie siadaja [a jak jestes gdzies na zadupiu to sobie za chiny nie naladujesz] zas na takim Psionie mozesz sobie pracowac non stop. Palmtopy zuzywaja ZNACZNIE mniej energii i moga dzialac nawet KILKA dni non-stop np. A uzywajac gdzinke dziennie starcza nam baterie na 2, 3 tygodnie. Dodatkowo czesc palmtopow chodzi na zwykle paluszki - czyli nawet na zadupiu w kazdym kiosku kupimy nowe bateryjki. 2. laptop wazy ok 2kg, palmtop w zaleznosci od modelow okolo 200gram. 3. palmtop miesci sie w kieszeni, dla laptopa musisz tachac plecak lub teczke. Laptop rzuca sie w oczy jak np. jedziesz metrem i boisze sie ze ci go ktos moze ukrasc, zas taki palmtop jest prawie niewidoczny i nie wpada w oko [jak telefony komorkowe] 4. laptop jest delikatny, palmtopy sa robione raczej na podobienstwo telefonow [wytrzymalsze na uderzenia i potluczenia] 5. Palmtopy sa znacznie TANSZE 6. warto miec swoje najzwazniejsze pliki / kontakty ZAWSZE przy sobie itd itd. generalnie: palmtopy nie dla choloty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Sprzedaż palmtopów spada- może cena ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 22:43 Palmtopy są wygodne tylko teoretycznie. Wystarczy je mieć kilka tygodni aby sie o tym przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Sprzedaż palmtopów spada- może cena ? 30.10.05, 14:35 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Palmtopy są wygodne tylko teoretycznie. Wystarczy je mieć kilka tygodni aby sie > o tym przekonać. *********************************** W rzeczy samej. Jako namiastka komputera oferują niewiele więcej, niż zwykła komórka (synchronizacja kontaktów, zadań, terminów). Jednak dla palmtopów pozostanie pewna nisza: aplikacje dla handlowców mobilnych, programy inżynierskie użytkowane bezpośrednio na budowach, magazyny danych z różnego rodzaju urządzeń pomiarowych, nawigacja satelitarna. Powstaje pytanie, czy owe zadania musi wykonywać palmtop w obecnym kształcie? Nadmieniam, że pojawiły się już na rynku zminiaturyzowane notebooki (ciut większe od palmtopa) oparte na normalnym systemie operacyjnym (Windows, Linuks, BSD) i posiadajace w miarę normalną klawiaturę i one prawdopodobnie zajmą miejsce paltopów w tych zastosowaniach. Ponadto palmtopy zakończyły już swoją ewolucję: zwiększenie pamięci operacyjnej to niewspółwmiernie większe zużycie baterii; również niewielkie możliwości zwiększenia pamięci stałej, opartej na kartach SD lub CF. Ewolucja smartphone'ów prawdopodobnie również utknie w martwym punkcie. Ze względu na dwa parametry: wielkość wyświetlacza palmtopa determinuje wielkość takiego urządzenia ze względu na konieczność wkomponowania do smartphone'a obsługi mutimediów - gabaryty takiego urządzenia przesądzają o jego małej atrakcyjności dla wielu potencjalnych użytkowników (np. Nokia E61); odtwarzacz multimedialny to z kolei szybkie zużycie baterii. Ponadto dla biznesmena taka oferta oznacza konieczność zakupu smartphone'a i drugiej normalnej komórki. Pat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: experttt Re: Sprzedaż palmtopów spada IP: 193.16.229.* 30.10.05, 07:54 Podobnie jak tez niesamowity spadek odnotowali producenci stringow --hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeton Re: Sprzedaż palmtopów spada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 11:44 Czy autor owego artykułu ma wogóle pojęcie o czym pisze -"Część producentów palmtopów już pracuje nad takimi modelami (np. Palm, HP, Acer)". Wydaje się, że było by bardziej na miejscu milczeć niż zabierać głos na temat, o którym nie ma się wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekP Re: Sprzedaż palmtopów spada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 13:02 GARTNER: CO SŁYCHAĆ W PDA? 2 listopada 2005 Sprzedaż palmtopów wzrosła o 20,7 proc. w trzecim kwartale br. - głosi najnowszy raport Gartnera. Dane dotyczą całego świata - sprzedało się 3,45 mln sztuk tych urządzeń. W tym roku światowa sprzedaż PDA ma osiągnąć 15 mln szt., czyli więcej niż w rekordowym roku 2001 (13,2 mln szt.). Według Gartnera wzrost jest spowodowany rosnąca popularnością bezprzewodowego dostępu do poczty elektronicznej oraz wykorzystania palmtopów jako urządzeń GPS. Najpopularniejszym systemem pozostaje Windows CE (blisko 50 proc. PDA ma ten system). W Europie Zachodniej pięciu największych producentów palmtopów to: HP (20,9 proc. rynku), Acer (15,4 proc.), RIM (14 proc.), Nokia (12,2 proc.) i Mio (9,7 proc.). W stosunku do III kwartału ub.r. z tej piątki tylko HP stracił swój udział w rynku (miał 26,3 proc.) mimo wzrostu sprzedaży o 22 proc. Sprzedaż Acera wzrosła blisko sześciokrotnie, Mio - 3,5 raza, a RIM - dwukrotnie. Cały rynek zachodnioeuropejski wzrósł o 53,4 proc., a ilość sprzedanych palmtopów wyniosła 1,178 mln szt. [gm] Gartner [IN] tel. (22) 520-69-64 faks (22) 520-67-01 www.gartner.com Odpowiedz Link Zgłoś