Dodaj do ulubionych

Stanisław Lem wymyślił pendrive'y?

IP: *.chello.pl 05.04.06, 00:13
LEM RULEZ !!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 00:37
      Kolejny z moich idoli odszedł... Chyba się robię coraz starszy.
      • Gość: :o) ale glupoty... zaraz powiedza ze Lem wynalazl kolo IP: 170.65.192.* 05.04.06, 16:15
        ale glupoty... zaraz powiedza ze Lem wynalazl kolo!!! Zostawcie Lema w swietym
        spokoju!!!
        • Gość: Aker Re: ale glupoty... zaraz powiedza ze Lem wynalazl IP: *.dyn.optonline.net 05.04.06, 18:57
          Gość portalu: :o) napisała:

> ale glupoty... zaraz powiedza ze Lem wynalazl kolo!!!

Lem wynalazł koło
          • Gość: jacek Re: ale glupoty... zaraz powiedza ze Lem wynalazl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 19:55
            Lem wymyślił nie tylko odpowiednik pendrive, ale wiele innych rzeczy. Proponuję
            przeczytać parę jego książek - świetnie to robi na zdolność do myślenia.
            Naprawdę warto !
    • august.bw NIE tylko to 05.04.06, 00:52
      Wymyślił także komórkę (pierwowzór telefonu komórkowego)...I to prawie pół
      wieku temu...
      • Gość: jerzy Re: NIE tylko to IP: 203.94.135.* 05.04.06, 01:34
        Komorke przewidzial Kornel Makuszynski w swoim felietonie z okazji otwarcia
        pierwszej centrali telefonicznej w Warszawie, gdzies we wczesnych latach
        dwudziestych. Zegnajac panienki-telefonmistki opoisuje sytuacje gdszie
        businessman z Lodzi rozmawia z businessmanem z Nalewek wyjmujac aparat z
        kieszonki kamizelki. Prosze sprawdzic.
      • meerkat1 Re: NIE tylko to 05.04.06, 07:59
        Telefon komorkowy ZOSTAL wynaleziony pol wieku temu; tyle tylko, ze patentu nie
        wykorzystano, podobnie jak wielu innych ze wzgledu na przewidywany brak popytu.

Nota bene, ilu Polakow posluguje sie Blackberry, a jesli nie, to dlaczego? :-)
        • Gość: ubies Re: NIE tylko to IP: 209.130.141.* 05.04.06, 13:09
          Wielu Polakow posluguje sie Blackberry. Wiekszosc mieszkajac zagranica :)
        • pjuk uwazaj meerkat na kciuka 05.04.06, 13:47
          news.bbc.co.uk/2/hi/health/4222365.stm
          dlatego !
      • Gość: cs Co za idiotyczny sondaz ??? IP: *.k358.webspeed.dk 05.04.06, 18:20
        Oczywiscie, ze Lem nie mial na mysli ani dyskietek, ani CD ani penow, skoro
        jeszcze nie istnialy.
        • Gość: bojakk Re: Co za idiotyczny sondaz ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 22:19
          pewnie ze nie, przeciez wiadomo, ze chodzilo Mu o pamieci holograficzne
    • Gość: RYSZARD Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.06, 01:04
      Umarł WIELKI POLAK myśliciel, filozof, genialny pisarz.

Cześć JEGO pamięci !!!
      • Gość: kardynal_Pacelli1 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:47
        Gość portalu: RYSZARD napisał(a):

> Umarł WIELKI POLAK myśliciel, filozof, genialny pisarz.
        >
        > Cześć JEGO pamięci !!!

Cześć JEGO pamięci !!!

• Gość: maaa Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 22:33
          Cześć Jego pamięci!!!
      • Gość: jankop ordynarną cenzurę GW też pewnie wymyślił IP: *.chello.pl 05.04.06, 15:26
    • r306 Pamiec krysztalkowa to nie flash... 05.04.06, 01:10
      Pamiec krysztalkowa, to cos, o czym redakor pewnie jeszcze nie slyszal - a
      nazywa sie to pamiecia holograficzna. Krysztaly moga byc nosnikami informacji,
      a poniewaz maja harakter przestrzenny (trojwymiarowy) to pojemnosc takiego
      nosnika jest gigantyczna. Przy czym wcale Lem sie tak nie pomylil z czasem
      wdrozenia tej pamieci - do jej komercyjnego zastosowania jeszcze sporo wody w
      Wisle uplynie...

Lem - dla mnie zawsze pozostanie czlowiekiem-zagadka...
      Jednoczesnie jest mym przeklenstem - pokazuje, jak mali jestesmy... :)
      • Gość: saimonek Re: Pamiec krysztalkowa to nie flash... IP: *.gdynia.mm.pl 05.04.06, 07:05
        Pod pamięć kryształkową można podciągnąć dyski CD/DVD-RW. Przecież materiał na
        którym zapisywane są dane to jest polikryształ.
        • parazyd Re: Pamiec krysztalkowa to nie flash... 05.04.06, 08:37
          Jak zwykle ankieta idiotyczna do bólu. Po co na siłę przypisywać Lemowi urojone
          zasługi, skoro prawdziwych jest aż nadto. Lem raczej nie przewidział dyskietki
          ani CD-ROMu. Jeśli idzie o pamięć holograficzną to na pewno nie był pierwszy. Z
          całą pewnością Lem przeiwdział i obszernie przeanalizował Virtual Reality.
          • vatseq Re: Pamiec krysztalkowa to nie flash... 05.04.06, 11:37
            parazyd napisał:

> Lem raczej nie przewidział dyskietki
            > ani CD-ROMu.

Raczej przewidział: w jednej z powieści bohater znajduje w swoim zegarku
            mikrodyskietkę, którą zresztą sam sobie schował podczas przeprowadzania z nim
            jakiś badań.

vatseq
            • Gość: musy Re: Pamiec krysztalkowa to nie flash... IP: *.desy.de 05.04.06, 22:26
              Mógłbyś podać tytuł tej powieści?
          • r306 Ja tylko podzielilem sie swoja skromna wiedza.... 05.04.06, 11:45
            ... i poddalem w watpliwosci interpretacje dziennikarza :)

Lem raczej wyznaczal kierunki, jego wyobraznia podpowiadala wizje sposobow
            przetwarzanie informacji i jej wplyw na los czlowieka - a raczej jego
            zagubienie w natloku tych informacji. To jak nazywal przedmioty i do czego
            mozna je odniesc we wspolczesnym swiecie to kwestia conajmniej trzeciorzedna i
            jak widac - dyskusyjna :)
        • Gość: Michał Re: Pamiec krysztalkowa to nie flash... IP: 217.153.194.* 05.04.06, 11:18
          A skąd. Aluminium, jeśli już. Ew te śmieszne barwniki z żuków czy jakichś innych
          robaczków (Azo) w CD-R. Natomiast, jak się dobrze zastanowić, chyba masz rację w
          przypadku CD-RW...
          • Gość: Michał Re: Pamiec krysztalkowa to nie flash... IP: 217.153.194.* 05.04.06, 11:18
            Tak to jest jak się nie czyta dokładnie. Oczywiście miałeś rację, przepraszam.
    • Gość: J_P Re: Stanisław Lem wymyślił : IP: *.ppath.umn.edu 05.04.06, 01:31
      i sztuczna inteligence i przeszukiwarki interentu (pozyskiwanie informacji ze
      srodowiska, hodowla inforamcji - w Summe Tech. ) i syntetyczna ewolucje (
      obecnie metoda poszukiwania nowych zwiazkow chem - niemal banala)- chociaz
      interentu nie wymyslil. Ale - jak spojrzez na polityczna poprawnosc i
      "przykrawanie historii " do aktulanych potrzeb - i poczytac np. niektore z
      podrozy I.Tichego = 100 % zgodnosci i jeszcze sie znajdzie kilka ... dzisiat
      (set?) innych.

Slowa zalu i wciac podziwuu dla autora.

Proponuje ankiete na najlepsza ksiazke S.Lema - wybrac mozna tylko 1 !!!

Ja - pamietnik znaleziony w wannie , albo jedna z Kongres futurologiczny, albo
      Proznia absolutna albo... :)
      • Gość: milus_is Re: Stanisław Lem wymyślił : IP: *.res.east.verizon.net 05.04.06, 06:16
        • milus_is_back Re: Stanisław Lem wymyślił : 05.04.06, 06:17
          Stawiam na Kongres futurologiczny albo Cyberiade...
          • pisiory_do_obory Re: Stanisław Lem wymyślił : 05.04.06, 21:25
            Dla mnie Solaris będzie miało zawsze wyróżnione miejsce.
            I wcale się nie dziwię Lemowi że odciął się od spłyconego filmu.
            Film mimo wszystko mi się podobał, lecz można powiedzieć że był jedynie luźną
            interpretacją na podstawie książki.
            Zresztą, kiedy czytałem te książki miałem 10-14 lat. Solaris czytałem jako
            jedną z ostatnich. Może dopiero wtedy byłem na tyle dojrzały aby cokolwiek
            zrozumieć.
            Przygody z Lemem rozpocząłem od "Opowieści o pilocie Pirxie".
      • december70 Re: Stanisław Lem wymyślił : 05.04.06, 09:45
        Stanisław Lem wymyślił też Roboty poruszane ruchem ludzkiego ciała w "Fiasku".
        Jeśli chodzi o CD-RW to widziałem podobne urządzenie w "Sondzie" Kurka i
        Kamińskiego .
        • Gość: tompay Re: Stanisław Lem wymyślił : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:13
          Kwant, Laboratorium, jak przez mgłę – Sonda.

Tak, byli Polacy nie gęsi,
          Teraz Discavery mają,
          Coraz częściej też słychać -
          Kwaczą i gęgają.
      • Gość: kardynal_Pacelli1 Re: Stanisław Lem wymyślił : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:54
        Gość portalu: J_P napisał(a):
        > Proponuje ankiete na najlepsza ksiazke S.Lema - wybrac mozna tylko 1 !!!
        >

Pomysł bardzo ciekawy.Ale ponieważ niepodobna zdecydować się na jedną pozycję,
        to proponuję trzy ulubione.
        Panowie i panie czekam na propozycje, zaś moja to (niekoniecznie w tej
        kolejności):
        - Katar
        - Powrót z gwiazd
        - Eden

• comrade Re: Stanisław Lem wymyślił : 05.04.06, 14:02
        Ja nie potrafie wskazac nawet 3 najlepszych ksiazek Lema. Kazda, ktora brałem z
        biblioteki zawsze byla dla mnie rewelacją i w kazdej znajdowałem cos swietnego.

Moje mini-recenzje ksiazek Lema, ktore dotychczas przeczytałem:

<a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=139&w=10319048&a=39388267">
        • comrade czysty link: 05.04.06, 14:02
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=139&w=10319048&a=39388267
    • curtiz Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 07:30
      "potrafił wypełniać puste miejsca w tekście informacjami, które sam czerpał
      z "federalnej sieci informacyjnej" (pierwszego Lemowskiego wyobrażenia o
      internecie!). Jeśli ktoś nie zna np. wyniku jakiegoś meczu, komputer sam go
      wpisywał. A jeśli go też nie znał, bo mecz jeszcze trwał - wypełniał wolne
      miejsce "pustym frazesem o dzielnej postawie obu drużyn"... Królestwo za IBM
      0161!"

Panie redaktorze, przecież dokładnie tak dzisiaj robią gazety!!! A celuje w tym
      właśnie Wyborcza przy opisywaniu meczów, które zakończyły się po zamknięciu jej
      wydania. Czasem uda się podać gazecie wynik, ale opis musi ograniczyć tylko do
      tego co się działo przed meczem. Dobry przykład jest też tutaj:
      serwisy.gazeta.pl/metro/2079469,50145,3177363.html?i=4 wprawdzie dotyczy
      metra, ale na jedno wychodzi - gazeta była już w całości gotowa, okładka też,
      czekaliście tylko do końca meczu na dopisanie wyniku i przedrostka "prze".
      Co do czerpania wiadomości z internetu to całe mnóstwo dziennikarzy tak robi i
      bez żadnych oporów po prostu zrzyna z sieci co tylko może, bez podawania
      źródła. A program o którym pisał Lem można więc porównać do wyszukiwarki
      google, tyle tylko, że dziennikarze już z tego co znajdą w wyszukiwarce
      wklejają sobie tekst ręcznie.
      • roody102 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 13:23
        Ten program nazywa sie "Google + Stazysta" :)
        • Gość: q Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.tiger.com.pl 05.04.06, 13:35
          > Ten program nazywa sie "Google + Stazysta" :)
          wow, jestem pod wrażeniem,
          zwłaszcza, że pisze to ktoś,
          kto coś o tym wie.
          a jak tam u A.S.?
          inna jakość?
          q
        • pisiory_do_obory Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 21:32
          roody102 napisał:

> Ten program nazywa sie "Google + Stazysta" :)
          >
          Raczej czytnik kanałów RSS
    • Gość: Marek M. Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 08:01
      Lem pisał też w latach 80. o internecie i wirusach komputerowych. Co do "Obłoku
      Magellana" to pisze też tam o palmtopach- przenośnych urządzeniach
      umożliwiających dostęp do tych zasobów zgromadzonych w bibliotece.
    • Gość: Mateusz Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.cntk.pl / 212.160.193.* 05.04.06, 08:03
      Na cześć naszego wielkiego pisarza proponuję zamiast pendrive używać nazwy
      lemdrive.
      • Gość: Lehoo Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.internet.v.pl 05.04.06, 08:23
        LEM-y już są. To takie produkowane w Szwajcarii przetworniki pomiarowe prądu na
        napięcie. A, i jeszcze LEM - Lunar Module - latał na Księżyc.
    • losiu4 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 08:10
      czemu w sondażu nie ma wyboru "żadne z nich"?

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: tom_ Re: łamanie gazet IP: *.ghnet.pl 05.04.06, 08:20
      Systemy komputerowe do łamania książek w krakowskich drukarniach pojawiły się
      już w 1984 roku, a Polska wtedy nie miała dostępu do najnowszych i drogich
      technologii. Komputery pracowały pod systemem CPM/Dos.
      • parazyd Re: łamanie gazet 05.04.06, 08:41
        Mogą łamać inne, słabe gazety. "Nasz Dziennik" jest silny i nikt go nie złamie!
        :-)
    • Gość: IjonT Brednie IP: 195.136.189.* 05.04.06, 09:14
      To sa brednie! Bohaterowie Lema zawsze na swoje potezne statki zabierali cale biblioteki ksiazek. Wystarczy poczytac Solaris czy Eden. Komputery u Lema co prawda mysla, ale zapisuja dane na tasmach. Lem nie przewidywal przyszlosc. Nie byl zadana kasandra czy nostradamusem. Lem to filozof i w swoich ksiazkach pisal o czlowieku nie o ufoludkach. Opisy jego wynalazkow brzmia dzis zabawnie, ale pomijajac technologie genialnie przewidzial jak _czlowiek_ je wykorzysta. Np. swietnie przewidzial ze nowoczesna technologie zamiast do rozwoju czlowiek wykorzysta glownie do ulatwiania dostepu do seksu :)
      • lemowski Re: Brednie 05.04.06, 09:58
        Oczywiscie. Wielkosc Lema mie polega na tym, ze wymyslil jakies tam gadzety, a
        na czym zupelnie innym, czego sie w kilku slowach wyrazic po prostu nie da...
        ljkel2@netscape.net
      • Gość: Michał Re: Brednie IP: 217.153.194.* 05.04.06, 11:20
        Przeczytaj sobie Obłok Magellana.
    • Gość: =pk= Pagemerker? IP: 83.238.103.* 05.04.06, 09:14
      Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że pierwszym programem do profesjonalnego
      składu drukarskiego (layouterskim) była Ventura, wchodząca obecnie w skład
      Corela, a pochodząca z początku lat '80.
      Aldus Pagemaker pojawił się później, po nim powstał QuarkXpress.
      • Gość: TGor Re: Pagemerker? IP: *.sianow.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 11:43
        Systemy komputerowego składu to sprawa z lat 70 (pierwsze dedykowane systemy -
        komputery z oprogramowaniem). Samo oprogramowanie pisane pod np PC to
        (praktycznie) wczesne lata 80 - najsłynniejszy to oczwiście Ventura Publisher
        (Xerox, Borland, Corel to min właściciele praw do tego oprogr)
    • checkm8 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 09:20
      Autor nie ma najświeższej wiedzy na temat technologii flash pisząc:

'Jeszcze nie tak dawno pendrive miał stosunkowo niewielką pojemność, rzędu np.
      128 megabajtów. Są już jednak na rynku pamięci flash doganiające pojemnością
      nawet płyty DVD.'

Nawet PŁYTY DVD doganiają! UHUHU, to płyty DVD mają 30+ GB pojemności?
      news.zdnet.co.uk/hardware/storage/0,39020366,39258739,00.htm
      www.adtron.com/products/A25fb-SerialATAFlashDisk.html
      • Gość: HeyJoe Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.marquard.pl / *.marquard.pl 05.04.06, 11:09
        Polecam poczytanie o HD DVD i Blu-ray.
        • checkm8 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 06.04.06, 11:29
          Autor napisał: 'Są już jednak na rynku pamięci flash doganiające pojemnością
          nawet płyty DVD.'

Uważam, że dostępne na rynku pamięci flash przewyższają pojemnością DVD. Tezy
          autora nie da się obronić. Słowa klucze to: 'dostępne na rynku' i 'doganiające
          pojemnością'.

Jasne, że wkrótce pojawią się nowe rozwiązania z rodziny DVD, lecz nim trafią
          'pod strzechy', czyli ich cena spadnie do poziomu, który pozwoli wyprzeć z rynku
          obecną technologię, minie jeszcze trochę czasu a technologia flash zdąży
          wykonać kolejne kroki. Biorąc pod uwagę mnogość i 'konkurencję' standardów DVD
          można uznać, że dla konsumentów flash jest rozwiązaniem lepszym. Choćby dlatego,
          że bo prostszym.
    • Gość: bam Doszukiwanie się niewiadomoczego wszędzie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 09:25
      jw
    • Gość: TomKs Lem wielkim pisarzem był! IP: 212.191.172.* 05.04.06, 09:36
      Przewidział wiele problemów współczesnych, wiele zjawisk i wynalazków. Nawet tak rozrywkowe (w formie) utwory jak Cyberiada, czy Dzienniki Gwiazdowe potrafią dać bardzo dużo do myślenia. Każdy, kto chce sobie poszerzyć horyzonty i zyskać nowe spojrzenie na świat ludzi musi, po prostu musi poczytać choć trochę Lema.
      • Gość: beavis Słowacki wielkim poetą był! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:14
        coś Ci sie pomyliło mhehe
    • Gość: fan lema Lem przewidział rozwój reklam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:20
      Ijon Tichy podczas podróży kosmicznych mijał zawieszone w próżni reklamy, np.
      wódki 'Galaktycznej Gorzkiej'.

Trochę inaczej pokazał to Scott w 'Łowcy androidów' - olbrzymie reklamy nie
      tylko na budynkach ale i krażące na niebie nad miastem. A to wszak luźna
      ekranizacja opowiadania innego giganta SF - Dicka.
      • Gość: marek Re: Lem przewidział rozwój reklam :) IP: *.infopower.pl / 195.205.96.* 05.04.06, 10:43
        czytałem lema, kazdy kawałek, niesamowita wyobraźnia i erudycja. fascynujaca
        osobowość,
        jednak, Lem, (chylę czoło MISTRZU) też czerpał inspirację, z literatury,
        kultury, świata, doniesień naukowych,
        nie przypisujmy Mu wszystkiego.
        sam (naiwny pietnastoletni grafoman w latach siedemdziesiatych) też wymyslałem
        wirtualne wynalazki.
        czy to znaczy, ze jestem wynalazcą albo odkrywcą?

• Gość: Piolo co jeszcze przewidział :) IP: 62.244.144.* 05.04.06, 10:51
        Ten sam Lem przewidywał co następuje:

- zawieszenie nad biegunami atomowych słońc, które rozpuszczą lody
        (podniesienia stanu wód już nie przewidział :) - "Astronauci" i "Oblok
        Magellana")
        - starty rakiet nie pionowo, ale poprzez sunięcie po piasku pustyni (bomba :) -
        "Astronauci")
        - światowy triumf komunizmu :)- "Astronauci" i "Oblok Magellana"
        - rejestracje wideo na kliszach - w książce "Eden" astronauci wywołują filmy w
        odczynnikach chemicznych i ogladaja "jeszcze mokre klisze" :)
        - komputery wielkości kamienic (Lem tak naprawdę długo nie przewidział
        miniaturyzacji :)

Nie mniej jednak to moj ulubiony autor :)
        • r306 Komputery wielkosci boisk futbolowych.... 05.04.06, 11:20
          jak najbardziej istenija i maja sie dobrze :)
        • gotrek Lem, Asimov, Dick... 05.04.06, 12:32
          I wielu innych.
          Właściwie wszyscy pisali o tym samym (człowiek i maszyna/technologia, relacje),
          tylko style różne.

Podniecanie się tym, co Lem wymyślił, jest trochę nie ma miejscu - wielu dużo
          mniej utalentowanych autorów z XIX-XX wieku można by uznać za geniuszy,
          bo "przewidzieli" to i tamto.
          • r306 Dooookladnie ;) n/t 05.04.06, 12:40
    • Gość: Jan rEX Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.smstv.pl 05.04.06, 11:03
      Lem był geniuszem! Jego opowiadania to małe arcydzieła. Czytając "Solaris"
      czułem się jakbym przeniósł się w ukryte zakamarki mojej podświadomości!
    • Gość: MPR Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.umcs.lublin.pl 05.04.06, 11:10
      Ludzie nazwijmy więc pen-drivy LEM!
    • vatseq Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 11:27
      W którejś z powieści bohater orientuje się, że został poddany jakims zabiegom i
      badaniom po tym, że jego zegarek działa, a nie powinien (według informacji jakie
      dostał, miał byc w śpiączce, więc jego sprężynowy zegarek nie powinien być
      nakręcony).

W tej powieści (nie pamiętam tytułu) przewidział powszechność zegarków z napędem
      elektrycznym (nasze dzisiejsze zegarki kwarcowe z silnikami krokowymi) i jeszcze
      jedno: bohater zagląda więc do swego zegarka i znajduje tam nośnik danych -
      mikrodysk, na którym zapisał informacje dla siebie. Zapisał, bo wiedział, że
      zafrapuje go chód zegarka i zajrzy do niego.

Lem: zegarki elektryczne na rękę i mikrodyskietki.

vatseq
      • rudy102_t_34_85 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 17:26
        To akurat nie Lem ale Zajdel.Opowiadanie pt."Próba" ukazało się w latach 60-
        tych w Młodym Techniku,potem wielokrotnie w różnych zbiorach opowiadań tegoż
        autora.
    • Gość: rafvonthorn Nanotechnologia IP: *.petrus.com.pl 05.04.06, 11:36
      W "Niezwyciężonym" załoga statku spotyka formę życia złożoną z miliardów
      niewielkich elementów, które potrafiły się łączyć w różne struktury i nie były
      kierowane żadną jednostką centralną- idea nanotechnologii....
    • Gość: CHUCK TO NIE PRAWDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:42
      TO WSZYSTKO WYMYSLIŁ CHUCK NORRIS
      • badjuk Re: TO NIE PRAWDA 05.04.06, 22:16
        Chuck Norris potrafi zaprogramować komputer myślami.
    • jami8 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 12:03
      No i wikipedię...
      u niego byłe to extelopedia (o ile pamiętam).
      Ze względu na to, że szybkość narastania wiedzy była większa od szybkości
      wydawnictw, potrzebna była bezpośrednia transmisja haseł do książki. Jedno tylko
      nie działało prawidłowo - ceny zbyt szybko migały.

• Gość: gmork Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 05.04.06, 12:26
      "Bo wychodząc z "maszyny fantomatycznej" (jak to nazwał Lem), nigdy nie możemy być pewni, czy to wyjście nie jest tylko elementem symulacji"

No to już wiem na czym bazował "Avalon" :)
    • Gość: tymon Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:28
      to teraz czas na LEMdrive

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka