18.01.10, 01:47
Puree z pasternaku i ziemniakow jest podobno jednym z ulubionych dodatkow do
mies na dworze milosciwie mi panujacej krolowej Elzbiety.
Polecam !
Uzywam tez pasternaku zamiast korzenia pietruszki,od ktorej jest tanszy i
latwiej tu dostepny.
Obserwuj wątek
    • emigrantka34 Re: Pasternak 18.01.10, 07:48
      ja tez uzywam pasternaku, ale dlatego ze musze, bo francuzi jakos
      dziwnie nie znaja korzenia pietruszki, ktory jednak wole ze wzgledu na
      bardziej zdecydowany smak.
    • diegosia Re: Pasternak 18.01.10, 10:01
      U mnie jest i pietrucha i pasternak, kosztuja tyle samo (pewnie zeby
      w kasie sie nie zastanawiali co dokladnie na tasmie lezy big_grin).

      Mam w zwiazku z Waszym doswiadczeniem w temacie pytanie: Czy
      pasternak jest zawsze slodki? Pytam, bo kupilam ostatnio po raz
      pierwszy swiadomie 1 korzen do makaronu, owszem smakowalo, ale
      ciagle sie zastanawialam czy on rzeczywiscie taki slodki musi byc...
      szczegolnie, ze wlasnie mowi sie o tym, ze ludzie go myla z
      pietruszka, ale jej smaku mi az tak nie przypominal.
      Dodam moze, ze nie byl w tym przypadku gotowany, tylko pokrojony w
      plasterki i podsmazony z bekonem.
      • krysia2000 Re: Pasternak 18.01.10, 11:41
        Nie wiem, czy zawsze jest słodki pasternak. Może jak się zepsuje, to już taki słodki nie jest.

        W porównaniu z korzeniem pietruszki, który z tego co wiem nie jest popularny poza naszym, środkowo-europejskim regionem kulinarnym jest pasternak słodszy, miąższ ma zdecydowanie bardziej miękki, a po ugotowaniu lepki. Aromat ma również "wilgotniejszy" (coś jak kminek vs kmin), z taką "mydlaną" dla mnie nutą, podczas gdy pietruszka pachnie korzennie i lekko, jak suchy las, co deszczu długo nie widział.

        Dla mnie o wiele bardziej harmonijne kombo pietruszka z selerem tworzą. Zresztą ponoć poddani Drugiej Elki selera bulwiastego też niebardzo, bo im się ze zniewieściałymi Francuzami kojarzy. Za to na naciowym jadą.

        Jak mi po raz pierwszy Zenek zwiózł kilka sztuk pasternaku z jukeju i ugotowałam z nim rosół i potem potrawkę z kurczaka zrobiłam, to się prawie rozbeczałam, bo to przecież nie była potrawka, tylko jakaś przesłodzona zółtawa paciaja. Zadziwiające, jak zwykłe bulwy nasiąkają terroirem.
        • qubraq Re: Pasternak 18.01.10, 11:48
          Pasternak absolutnie nie moze zastapic pietruchy bo przeciez ma inny
          smak... i to jest - przynajmniej dla mnie - zupelnie oczywiste; nie
          rozumiem jak mozna pomylic mając jaki taki nos i język... wink
          Ja wlasnie od dawna poszukuje w W-wie pasternaku na garni i nie moge
          go utrafić; jedyny Pasternak u mnie to ten, ktorego kiedys nasza
          gwiazda NB znakomicie tłumaczyła smile)
          • krysia2000 Re: Pasternak 18.01.10, 12:05
            > nie
            > rozumiem jak mozna pomylic mając jaki taki nos i język... wink

            To było dawno, jeszcze w głębokich latach osiemdziesiątych, kiedy wszyscy myśleli, że jest tylko pietruszka, jedna jedyna, tak jak jeden Pambuk jest, tylko polski. Owszem, inne narody mogły sobie mieć swoich Pambuków, ale to nie to samo, co nasz, ten prawdziwy.
        • pani.serwusowa Re: Pasternak 18.01.10, 12:10
          Widzialam w sobote rodzine czterech chopa, co to salaty nie lubili i jeden nawet
          polakal, ze jest gruby. A czemu kuma pyta? Bo jak to przytyk do tych chipsow, to
          tylko wspomne, ze chipsy pasternakowe robilam przy okazji dhalu z soczewicy - je
          sie piecze, a nie smazy. Sa w GP. Dzankfudem bym tego nie nazwala. ;>
          • krysia2000 Re: Pasternak 18.01.10, 13:59
            Ależ w żadnym wypadku przytyk! Kuma ma figurę leśnej boginki i przede wszystkim umie gotować - w przeciwieństwie do tych monstrualnych rozmiarów nieszczęśników, którzy z trudem przelewają się z jednego boku na drugi, półleżąc całymi dniami na tych sofach wielkich jak transatlantyk.

            Tak tylko mi się przypomniało a propos chipsów, bo w tym programie prowadzący przytoczył dane na temat ich spożycia i tak obrazowo pokazał, ile przy tym rocznie wciąga się oleju na łebka. Oglądam z twarzą wykrzywioną przerażeniem, jak twarz pułkownika Kurtza z Czasu Apokalipsy. "The horror... the horror."
            • pani.serwusowa Re: Pasternak 18.01.10, 14:17
              Widzialam. sad Mnie chipsy na szczescie od paru lat niezbyt smakuja. Czasem wsune
              kilka sztuk na pikniku, zdarzy mi sie - moze raz do roku. Kettle lub Tyrrels,
              inne mi nie wchodza.

              Rzeczywiscie te ciala sie przelewaly z jednej strony na druga. I zipaly ciezko
              po przejsciu 1 (jednej!) mili. W sumie nie obejrzalam calego odcinka, ale pewnie
              trafie na powtorke. A luby mi powiedzial, ze jestem zbok jakis, bo ciagle
              ogladam te programy o grubych ludziach. wink A ostatnio na Sky ich pelno - takie
              mam wrazenie.
      • jan.kran Re: Pasternak 18.01.10, 13:21
        Pasternaku ani brukwi jeszcze nie miałam okazji.
        Natomiast dzięki Turkowi na rogu mam korzeń pietruszki , rarytas w Norwegiismile
        A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...
        • qubraq Re: Pasternak 18.01.10, 13:29
          jan.kran napisała:

          > A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...

          spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to fajne!
          smile)
            • momas Re: Pasternak 19.01.10, 12:00
              bulion warszywny - warzywa (marchew, pietruszka, seler bulwiasty,
              por, cebula) gotowane do miękkości.
              Vegata niekoniecznie. Chyba, zelubisz i nie mozesz bez niej zyć big_grin
              Zupy na bulionie warzywnym są lekkie smile
              Lubie je smile
          • kasia_bzdeta_wons Re: Pasternak 19.01.10, 12:12
            qubraq napisał:

            > jan.kran napisała:
            >
            > > A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...
            >
            > spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to fajne!
            > smile)

            prosze tylko o jedno (na zapas), nie nazywajcie juz tego rosołem wink
          • smutas13 Re: Pasternak 21.01.10, 07:04
            qubraq napisał:

            > spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to
            fajne!
            > smile)

            Wczoraj na bazie "bez mięsa" ugotowałam kwaśnicę. I chyba nigdy
            więcej tego nie powtórzę uncertain
            Kwaśnica, jednak wymaga mięsnej bazy wink


            • qubraq Re: Pasternak 22.01.10, 18:01
              smutas13 napisała:


              > Wczoraj na bazie "bez mięsa" ugotowałam kwaśnicę. I chyba nigdy
              > więcej tego nie powtórzę uncertain
              > Kwaśnica, jednak wymaga mięsnej bazy wink

              Przebacz, ze Cie naraziłem na takie przeżycie! Więcej nie będę wink
              Po prostu jesteśmy z innych planet smile ale musze przyznać ze do
              kwasnicy to ja robie bulion z wędzonej "klawiatury" z cebulą prażoną
              i gotuje toto z godzinę a poptem robię ciąg dalszy w zależnosci od
              rodzaju kwaśnicy smile
    • pani.serwusowa Re: Pasternak 19.01.10, 12:03
      Przypomnialo mi sie jeszcze, ze mam przepis na ciasto z pasternaku i syropu
      klonowego, przekladane mascarpone. Nie robilam, ale zdjecie wyglada obiecujaco.
      Marchewke i buraki w ciescie lubie, wiec czemu nie pasternak? smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka