51pdeta 06.02.10, 22:26 Kto wie jak się piecze w foremkach silikonowych?Dostałam od znajomej formy na babki,keksy,drobne ciastka.Nie wiem ,czy trzeba je smarowac i jak się z nich wyjmuje gotowe wypieki.Dzieki za pomoc ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krysia2000 Re: Formy silikonowe 06.02.10, 23:01 Piekłam kiedyś w silikonowych. Smarować nie trzeba. A wyjmowanie też proste, jak zdejmowanie ubrania. Trochę trzeba tylko wziąć poprawkę na temperaturę i czas pieczenia, bo silikon słabo przewodzi ciepło. Odpowiedz Link
diegosia Re: Formy silikonowe 07.02.10, 11:01 Posiadam dokladnie jedna (do magdalenek), wedlug instrukcji przed pierwszym pieczeniem nalezalo ja posmarowac odrobina oleju i potem zanurzyc na chwile w zimnej wodzie, teraz juz tylko wyplukac woda i wypelniac ciastem. Przy mojej formie napisane jest (inaczej niz napisala Krysia...), ze znakomicie przewodzi cieplo, co moze prowadzic do skrocenia czasu pieczenia... moze sa silikony i silikony i zachowuja sie roznie? W kazdym razie ja pieke wg przepisu i magdalenki wychodza takie jak powinny. Po upieczeniu zostawiam na kratce na chwilke i potem juz same "wyskakuja" z formy. Odpowiedz Link
51pdeta Re: Formy silikonowe 07.02.10, 18:09 Dzięki za pomoc !!!Jutro upiekę babkę to wam dam znać jak mi poszło ! Odpowiedz Link