agaduch 09.04.10, 11:01 Czy zrobienie kruchych spodów jest trudne?? Macie jakieś przepisy?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewak224 Re: kruche spody 09.04.10, 13:46 Oto kruchy spod. 20 dkg maki 2 zoltka 1 tyzka lodowatej wody 1 kostka masla lub margaryny 1 lyzeczka proszku Wszystkie skladniki dobrze zagniesc.Wstawic do lodowki na 30 min.Jezeli masz duza prostokatna blache robisz z calosci. Jezeli tortownice 22-25 to z polowy.Rozwalkowac i wylozyc dno lub blache. Bardzo wazna jest temp.Piecze sie w rozgrzanym piekarniku 200-210 0C.W zbyt niskiej temp ciasto traci ksztalt, a ponadto wytapia sie z niego tluszcz.Placek na spody nalezy nakluc widelcem. Odpowiedz Link
momas Re: kruche spody 09.04.10, 14:02 aaaaaa straszna purystka ze mnie - z proszkiem do pieczenia to półkruchy (bez obrazy!. proszę ) A z tych proporcji, co podala Ewa - wychodzi dobre ciasto kruche wytrawne. Ja jeszcze dodaję ciut soli i nie daje proszku do pieczenia. Aha i kostka masla w tym przepisie wazy 200g, czyli tyle samo tluszczu ile mąki. Czasami nie dodaje żółtek. I tez jest ok. Kiedys robilam ciasto kruche na piwie. Mialam przepis z forum czarnej oliwki, podawala go uzytkowniczka 555 . Niestety,, zagubilam go, a nijak do przepisu dotrzec nie mogę. I nie pamietam co i jak sie tam dawalo. I czy to bylo klasyczne kruche... Fajne wychodzilo. Takie troszke w stylu francuskim - listkowe. na kruchy spod slodki - proponuje za Kuchna Polska kalsyczne proporcje3:2:1 maka, masło, cukier puder (koniecznie!) plus trzy żółtka (moga byc surowe, lub na twardo). Szybko zagniesc i do lodowki. Takie ciasto mam na stale w zamrazalniku Odpowiedz Link
ewak224 Re: kruche spody 09.04.10, 14:14 Mom ja tez mam Kuchnie Polska ,ale wierz mi to ciasto jest wspaniale,kruche ,rozplywa sie w buzi. Szukalam takiego bez cukru i znalazlam.Wyprobowalam i moge z czystym sumieniem polecic. Odpowiedz Link
momas Re: kruche spody 09.04.10, 14:31 nie, no przeciez sie nie upieram, ze tylko ja mam Kuchnie Polską ja tylko w kwestii kruchego jestem straszliwy ortodoks. ale nie zmamierzam jakiejs straszliwej krucjaty robic. dla mnie kruche to bez proszku do pieczenia. z proszkiem - polkruche no tak mam w tym przypadku.... co do przepisow podanych przeze mnie - taki przepis dawal Łebkowski (chyba) w ksiązce tenten -encyklopedia sztuki kulinarnej . Tom dotyczyl tart. (kurcze nie pamietam ktory to byl tom, i czy na pewno dobrze podalam tytul serii). Odpowiedz Link
ewak224 Re: kruche spody 09.04.10, 14:44 Ten przepis mam z "jakiejs" gazety. A dokladnie chodzi o orzechowiec. Spod i wierzch ciasta jest wlasnie z tego przepisu. Mysle ,ze brak cukru powoduje jego lekkosc, chociaz ten proszk tez. Odpowiedz Link
smutas13 Re: kruche spody 10.04.10, 07:30 momas napisała: > na kruchy spod slodki - proponuje za Kuchna Polska kalsyczne > proporcje3:2:1 maka, masło, cukier puder (koniecznie!) plus trzy > żółtka (moga byc surowe, lub na twardo). Szybko zagniesc i do > lodowki. Takie ciasto mam na stale w zamrazalniku Od dłuższego czasu, zachwycona jestem tym ciastem - jak pięknie pachnie masłem...i jak smakuje... Pyszne! Odpowiedz Link
krysia2000 Re: kruche spody 12.05.10, 18:58 4 rodzaje ciast kruchych (za M. Roux): Wyrabiam maszynowo tak samo niezależnie od typu - najpierw wcieram w suche składniki masło (lekko odtajałe i pokrojone w drobną kostkę), aż uzyskam coś na kształt drobnych okruszków, a potem dolewam wiązadło (jaja, woda, itp). Kilka dodatkowych obrotów łopatki miksera i zagniecione. Już ręcznie szybko kilka razy dogniatam, zbijam w kulę, szczelnie owijam folią spożywczą i do lodówki, żeby dobrze stężało. Niesłodkie: 1. brisee: stosunek mąki do tłuszczu do cukru 2,5:1,5:szczypta * 250g mąki typ 500; * 150g masła; * łyżeczka soli; * szczyta cukru drobnoziarnistego; * wiązadło: 1 jajo + łyżka zimnego mleka. 2. a foncer: 2:1:łyżeczka * 250g maki typ 500; * 125g masła; * łyżeczka cukru drobnoziarnistego; * pół łyżeczki soli; * 1 jajo; * 40ml (łyżka + łyżeczka) zimnej wody. Słodkie: 3. sucree: 2,5:1:1 * 250g mąki typ 450 (tortowa) * 100g masła; * 100g cukru pudru; * szczypta soli; * 2 jaja 4. sablee: 2,5:2:1 * 250g mąki tortowej; * 200g masła; * 100g cukru pudru; * szczypta soli; * 2 żółtka. Generalnie nie powinno się w ciastach kruchych (i wszystkich innych) stosować tłuszczu więcej niż mąki, a cukru więcej niż połowa mąki. Wiązadła powinno być na tyle tylko, żeby zlepić zwartą masę. Na kruchość ciasta wpływa tłuszcz (przerywa wiązania glutenowe) i rodzaj mąki: im słabsza, mniej glutenowa, tym bardziej krucha. Dlatego stosuje się częściej mąki tortowe, albo krupczate, czasem stosując "skruszające" dodatki suche, jak skrobia kukurydziana/ziemniaczana, albo ugotowane, przetarte żółtka jaj. Odpowiedz Link