czarna9610 13.07.10, 17:27 Kilka tylko posadziliśmy ale urodzaj jest. Już było i leczo i sałatka. Dziś zamarynowałam kilka słoików Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Lipiec ma smak cukinii 13.07.10, 19:12 lipiec = cukinie sierpien - papryka i bob wrzesien- pomidory i baklazany czy pakujecie leczo w sloiki? - zamrazalnik mam niestety mikroskopijny, a zimowych skladnikow to nie to samo juz Odpowiedz Link
olusinska Re: Lipiec ma smak cukinii 13.07.10, 19:52 My posadziliśmy fasolkę i cukinie, ale wszystko nam zjadły ślimaki : ( a w zeszłym roku był też niesamowity urodzaj na cukinię. Czasem robimy leczo w słoiki, bo w zamrażarce też niewiele miejsca. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Lipiec ma smak cukinii 13.07.10, 20:16 w sierpniu jeszcze mlody, zielony jasiek. zapomniany, a lepszy niz bob. niestety nie wszedzie mozna go kupic. Odpowiedz Link
egipcjanka15 Re: Lipiec ma smak cukinii 13.07.10, 22:00 Uwielbiam cukienie i wszystko z niej; grilowana, placki z.., risotto z.., zupa, makaron z.., w roznego rodzaju jednogarnkowcach z papryka, cebula i pomidorem w roznych proporcjach. Mniam, mniam. Jedno z moich ukochanych i bardziej wszechstronnych warzyw. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Lipiec ma smak cukinii 13.07.10, 22:27 Zalewa litr wody , 1/2 szklanki octu. 1/2 szklanki oleju. lyżka soli .3 łyżki cukru. Zagotowałam . Do słoików pokrojona cukinia, gorczyca, nasiona kopru, marchewka cebula, ziarenka pieprzu , gorczyca liść laurowy i goździk zalał am to wrzącą zalewą i 15 min pasteryzowałam, po raz kolejny upewniając się że najlepiej się gotuje słuchając powieści Murakamiego Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Lipiec ma smak cukinii 14.07.10, 11:17 A u mnie w domu moi wypinaja sie konkretnie na cukinie w kazdej postaci i wczorajsze leczo (mimo ze cukinie pokroilam drobno, zeby nie zauwazyli) olali totalnie Woleli nic nie jesc niz leczo z cukinia Probuje przemycic warzywko juz 4 rok, ale jak widac bez skutku, wiec chyba w koncu sobie odpuszcze... A. Odpowiedz Link
roseanne Re: Lipiec ma smak cukinii 14.07.10, 17:30 moja corka zaakceptowala jako wstepnie dodatek do zupy jarzynowej, ale wyjmowala wieksze kawalki, potem bylo dodane do sosu pomidorowego hitem okazala sie sola pieczona na podlozu z duszonej cukini ze szczypiorkiem- od tego czasu jest jarzyna jadalana Odpowiedz Link
olusinska Re: Lipiec ma smak cukinii 14.07.10, 20:02 Ja kiedyś też nie lubiłam - głupia ja I mama zaprzestała nam przemycać cukinię. A potem pojechałam do Tunezji i sama ją odkryłam i teraz mogę jeść na okrągło Ale niestety w tym roku ślimaki zjadły nasze działkowe zbiory Odpowiedz Link
ula243 Re: Lipiec ma smak cukinii 16.07.10, 16:51 To widac ja pozno posialam(a niby tak jak pisalo na opakowaniu),bo jeszcze nie mam cukini..znaczy same krzaki mam tylko. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Lipiec ma smak cukinii 19.07.10, 10:49 My tez z rozsady, ale jeszcze hoho i troche.... Ale zeby bylo w kupie to wkleje to: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,98404710,98404710,cukinia_w_salatace_do_pudelka_.html forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99300619,,Cukinia.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99964051,99964051,cukinia_pyszna_i_szybka_do_obiadu.html forum.gazeta.pl/forum/w,48129,94849020,94904740,Re_Czym_nafaszerowac_cukinie_lub_baklazana_.html Odpowiedz Link
ula243 Sluchajcie... 19.07.10, 11:40 tak sobie mysle ze jak to mozliwe zeby u mnie cukini jeszcze nie bylo...ide ,patrze a ona juz kwitnie,patrze dalej a tam juz takie dwie do zjedzenia sa... Czyli wniosek ,ze czesciej musze na ten ogrod chodzic...tylko te komary,jedza mnie zywcem Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Lipiec ma smak cukinii 19.07.10, 16:24 Masz calkowita racje. Uwielbiam cukinie. Jeszcze nie marynowalam, ale moze sie skusze w tym roku, bo Kikkera w GP pokazywala onegdaj fajny przepis. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Lipiec ma smak cukinii 16.09.10, 15:50 Nasze cukinie sie niestety zupelnie nieudały ( ale kupic zawsze mozna Koreczki z cukinii (ryż z cukinią) cukinie umyc, pokroic w plastry wzdluz, 5 min gotowac we wrzacym bulionie, wyjac przestudzic 15 dag ryzu ugotowac na polmiekko wymieszac z puszka tunczyka w oleju, zabkiem siekanego czosnku (albo i 3) pokrojonymi po pol straka papryki zoltej i czerwonej doprawic sola i piep[rzem plastry cukinii zwinac w ruloniki i napelnic farszem. Dla leniwych - cukinie pokroic w kostke i posypac doprawiony ryz. Do ryzu mozna tez dac pokrojonego pomidora lub kukurydze z puszki. Pycha i na zimno i na ciepło Odpowiedz Link